Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:54, 04 lut 2022

Do góry
ogród na koniec stycznia tak wyglądał

tu już hakone wycięte

szałwie ruszyły

tu też hakonki poszły pod nóż

ciemierniki kwitną
Ogród prawie wymarzony … 07:52, 04 lut 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Temat podwiązywania hortensji pojawił się także w zeszłym roku i wtedy - podpatrując Renatę (Kokesz) - kupiłam obręcze z tworzywa. Nazywa się to obejma ring do hortensji. Zastosowałam, jestem zadowolona.

Judith ja mam takie obręcze. Kupione razem z sadzonkami. Przez jakiś czas miałam je na Vanilla Fraise ale usunęłam. Też o nich myślałam-zobaczę albo pozwiązuje jak pisał Paweł albo założę obręcze. Wydaje mi się,że takie powiązanie wyglada korzystniej. Możesz dowolnie nadać kształt krzewowi.

Tu 2018 rok

Na pierwszym planie Vanilla Fraise- nieco "spieta"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:52, 04 lut 2022

Do góry
kupiłam sobie jedną

kwitną bratki samosiejki

wiciokrzew zgłupiał, bo kwitnie

liliowce ruszyły
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:45, 04 lut 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czekam na wieści z frontu ogrodowego, bo u Ciebie najszybciej się ogród budzi z zimowego snu.

Haniu, w tym roku chyba podobnie u wszystkich. Jak pokazują mapę pogodową, to widzę, jak się wyrównało w Polsce.

Owszem, po ścięciu traw widzę już powiew wiosny.

orlik

brunery
Mój skromny ogródek 00:39, 04 lut 2022

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 00:30, 04 lut 2022

Do góry
Zamiast postanowień noworocznych zrobiłam plan na ten sezon (a może nawet na kolejne sezony ) :

1) Dokończyć przedogródek - podzielić seslerię jesienną.
2) Założyć nową grządkę z tryskawkami, a w miejscu starej postawić szklarnię.
3) Przygotować podłoże i obsadzić rabatę (ten przekopany w zeszłym roku teren).
4) Posadzić żywopłot po północnej stronie działki.
5) Zastanowić się nad rabatą pod oknem (z rododenronami i hortensjami) - nie wyszła mi, a w międzyczasie stała się przechowalnikiem roślin

Ad 3
Rabata do zrobienia - foto z dzisiaj; zmieniło się też tło za ogrodzeniem - sucha sosna (widoczna na 15 str. wątku) poległa kilka dni temu w czasie wichury, na szczęście w stronę lasu, a nie ogrodu.
Pachnący różami, malowany bylinami 22:54, 03 lut 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
To jest niesamowite, że wszystkie Twoje róże są takie bujne, dorodne, wyglądają, jakby żadna z nich nie chorowała. Piękne.

Dziękuję bardzo.

Ogród długi 22:48, 03 lut 2022

Do góry
Joann napisał(a)

Pojęcia nie mam, co wsadzić. Nie mogłam zostawić więcej miejsca, bo chciałam żeby można tu było wjechać samochodem. Dziatwa kiedyś urośnie, musi mieć miejsce, żeby wjechać na posesję. Nie lubię stojących samochodów przy drogach.
Myślałam o jakimś krzewie bezpośrednio za tujami, a potem cisy baccata? Dałyby radę? Chodzą mi po głowie berberysy, może trzy Nigry? W jednym miejscu rośnie już winobluszcz.
w tle na końcu widzę deski na bramie(?) A może w takiej samej konwencji tu na siatkę dorobić płotek w takim samym stylu co jest na przodzie? a na to dać grupami cisy wąskie np. Wojtek (tańsze są od baccaty czy fastigiaty i naturalnie wąsko rosną) i bluszcz. Sam bluszcz dużo lepiej prezentuje się na jednolitej ściance niż na siatce. Pytanie tylko czy kostkarze ci nie zrobili szerokich podlewek pod obrzeża tak jak u mnie. Jak tak to nic tam w tej ziemi nie posadzisz i trzeba by było zrobić skrzynie czy coś aby cokolwiek tam posadzić. Sprawdź jak mrozu nie będzie czy jesteś w stanie szpadel na głębokość tam wbić.

Fajnie, że kurnik zmieni miejsce musiałaś nieźle się namęczyć z argumentacją
Pachnący różami, malowany bylinami 22:41, 03 lut 2022

Do góry
Napia napisał(a)

No widzisz, a wydawała się taka wysoka Nie odbiera jej to w żaden sposób uroku, ale na tło planowanej przeze mnie rabaty nie nadaje się za bardzo

Ogólnie to ja mam mało traw. Wysokiego miskantusa mam tylko Zerinusa. Piękne są , ale to wiosenne cięcie zawsze tnę ręcznie, ale w tym roku poproszę męża, żeby przyciął piłą spalinową. Planuję jeszcze miskanty takie wyższe. Mam dostać sadzonki od koleżanki. Mój ogród nie jest jeszcze skończony. Po części trawy maja mi zastąpić irysy syberyjskie, łatwiejsze do wiosennych porządków.

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 22:28, 03 lut 2022

Do góry
Ostatnie fotki...

Hakonechloa Aureola, miskant Morning light

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:23, 03 lut 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Skoro serby sadziłaś 10cm to ile lat są u ciebie? Często w sprzedaży mają takie małe mikrusy, a chce przy stawie posadzić serby wzdłuż ogrodzenia.

Znalazłam fotkę ze stycznia 2018r, jak już podrosły bo sadziłam wiosną 2017 r. Przyszły w kopercie,miały po 10 cm a teraz po 1,5 m i więcej

2018 r.

2022 r.
Ogród kwiatowy 21:49, 03 lut 2022

Do góry
U mnie sezon rozpoczęty. Rozmnażanie, pikowanie, wysiewy....

Ogród bez reguł 21:46, 03 lut 2022

Do góry

Ale te są dzisiejsze
Ogród ciągłych zmian. 21:28, 03 lut 2022

Do góry

W żabim oczku po raz pierwszy zagościła Cibora papirusowata.Postawiłam specjalną podziurkowaną doniczkę w oczku. Rosła jak szalona.
Zamierzam ją przezimować w garażu.

Mam też cibore, ale ta najzwyklejszą ta twoja jest piękna. Muszę taka sobie kupić.
Cibora bardzo dobrze rośnie w oczku pobiera azotany oczyszcza oczko. Zresztą lilie też.

Na zakończenie piękny ogród dużo tego. Tak jak napisałaś róże trzeba przewietrzyć. Podlewaj gnojówka ze skórek z banana (co 2, tygodnie) będą jeszcze piękniejsze.
Mam też róże trochę inne, Novalis jest przepiękna, krolowa Szwecji też.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:05, 03 lut 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Frontowy widoczek
Umbraculifera - ta rośnie najładniej z trzech posadzonych, pozostałe dwie jakieś rzadsze, mają mniejsze listki. Podmarzły?

Sadzone wiosną miskanty Fernen Osten:

I te posadzone jesienią - mimo że dłużej rosną, to kępy znacznie szczuplejsze:

Piekne drzewko i te miskanty .Takich nie mam a widzę , że maja ładny pokrój.
Pachnący różami, malowany bylinami 21:03, 03 lut 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Róża Eden Rose.

Chyba wszyscy ją znają i się nią zachwycają. Ja też uważam ją za ślicznotkę. Przecudne kwiaty, dość duże. Dla mnie ta róża jest niezniszczalna. Przesadzałam ją co pół roku, aż cztery razy, a ona szybko się regenerowała i budowała krzak. Teraz już chyba ma stałe miejsce. Posadziłam ją za ławeczką i mam nadzieję, że z różą Veilchenblau utworzą ładną parę.

Moją Eden mam posadzoną za różami Jaques Cartier i choć nie powinny, to rosną dość wysoko. I tej mojej edenki tak za bardzo nie widać. W zeszłym roku przemarzała, ale potem odbiła silnymi pędami. Nie planowałam jej przesadzać, ale teraz, jak przeczytałam u Cebie, że zrobiłaś to kilka razy, to zaczęłam się nad tym zastanawiać. Ech ...

Ogród Basi 21:02, 03 lut 2022

Do góry
Tu jeszcze opakowania.

Ogród Basi 21:00, 03 lut 2022

Do góry
Dzisiaj otrzymałam dostawę zamówionych różaneczników. Przyszły ładne, dosyć duże krzewy: 2 szt Catawbience Grandiflorum, 3 szt Nova Zembla i 5 szt karłowych na wrzosowisko.

Zapakowane były w solidne kartony, uzupełnione falistą tekturą ale nie było w środku patyków i kilka małych gałązek złamało się.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:48, 03 lut 2022

Do góry
Moje hortensje Diamant Rouge. Rosną od wschodu, więc mają dużo cienia.
Na pierwszym zdjęciu - w lipcu, na drugim - w sierpniu.

Mirkowy ogród (początki) 20:43, 03 lut 2022

Do góry
Tyle śniegu miałam dwa dni temu dziś śladu nie ma było 3stopnie na plusie.

Takich gości pod Serbami miałam ( nie wiem czy wcześniej już nie pokazałam)
ale wstawię fotkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies