Ale pytasz o te chwasty?Komosa biała,chwast jednoroczny,zginie przy pierwszym koszeniu,nie dopuść do wysiania się.Niektórzy wyrywają,bo łatwo ale szkoda deptać kiełkująca trawę.
Widzę też siewki Rdestu chyba szczawiolistny lub kolankowy lub inny ale rdest.Jak kosiarka nie złapie wyrwiesz po pierwszym koszeniu(to z lewej na dole z dużymi śmigłami
Szybkie pytanie.
Pojawiła się u mnie czerwona nitkowatośc na moim trawniku. Zakupiłem Amistar 250sc i niestety zbiegło się to z czasem nawożenia florovitem. Pytanie jest takie:
Czy należy najpierw zrobić oprysk i następnego dnia można nawozić (i mocno podlać) czy odczekać kilka dni z nawożeniem?
Czy możne na odwrót - najpierw nawozić a potem oprysk?
Trawnik skoszony dzisiaj.
U mnie ta sama sytuacja... Zrobiłam w sobotę oprysk na nitkowatość a dziś planuję rozsypać nawóz ,bo deszcz się zbliża więc kilka dni po oprysku będę nawozić
mam prośbę o zidentyfikowanie tego "chwastu" i prośby o pomoc w pozbyciu się go. Występuje obecnie na 30% trawnika i psuje cały widok! Czy to jest chwastnica jednostronna? Jeśli tak to niestety oprysk Pumą nie działa.... boje się zwiększyć dawkę bo nie chce naruszyć trawy (chociaż w teorii nie puma nie powinna go ruszyć) ręczne usuwanie niestety nie wchodzi w grę - porył bym cały trawnik... POMOCY proszę!
Witam. Mój trawnik ma kilka problemów jest podlewamy automatycznie co drugi dzień przez 25 minut. Jednak robią się na nim przesuszone plamy- wbiłam się pod trawnik w kilku miejscach i oprócz mrówek nie ma nic innego. Dodatkowo , na ostatnim zdjęciu, w kilkunastu miejscach moja trawa jest taka cienka jakby młoda i się pokłada. Gdy ja wygrabiłam i kosiarka ścięła to zeschła. Mam robota do ścinania trawnika.
Witaj, to nie jest chwast, tylko gatunek trawy. "Kostrzewa trzcinowa" i to w dodatku w najgorszej możliwej odmianie, czyli o szerokiej twardej blaszce.
Czasami po założeniu trawnika, dopiero po kilku latach, niektórzy ją dostrzegają. Uwydatnia się.