Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:55, 08 lip 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Wczorajsze kwiatki tarasowe, dziś już ulewa - zdążyliśmy z Antonem wrócić ze spaceru

Moja przygarnięta supermarketowa bugenwilla-sierotka ma nowe przyrosty i zaczyna delikatnie kwitnąć w sąsiedztwie pelargonii

Piękna ta pelargonia, w tym roku mam ich trochę więcej i w sumie te stojące dopiero teraz się rozkręcają
Róże w naszych ogrodach 12:21, 08 lip 2011

Do góry
Przed laty nabyłam taką różyczkę na wystawie "Zieleń to życie". Oczywiście zapamiętanie nazwy wtedy nie było mi w głowie . Posadzona w mało korzystnym miejscu i zaniedbana w czasie mojej nieobecności jakoś przetwała. Zawsze miałam do niej sentyment. Po nawożeniu i podlewaniu w czasie suszy odwdzięcza się w tym roku długim i obfitym kwitnieniem. Może ktoś ją rozpozna? Jest niewielka (około 30 - 40 cm wysokości), kwiaty jaskrawoczerwone z białym środkiem, pojedyncze. Łodygi sztywne, wyprostowane. Chyba nie pachnie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:00, 08 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Takie zdjęcia poglądowe mam tylko, ale krzew tyego jaśminowca ma około 2 m.

Jeju jaki on boski!!
Funkiowe zacisze 11:23, 08 lip 2011

Do góry
Witaj Lilu cieszę się bo jakoś tak mało nas po tej wschodniej stronie Wisły

A to jest jedna z moich miłości murek oporowy teściowej na działce letniskowej nad jeziorem Raduńskim (Kaszuby). Właściwie nie wiem co mnie bardziej ujęło jej syn czy ten widok. Mam nadzieje że są w pakiecie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:05, 08 lip 2011

Do góry
Unikamy koszenia mokrego trawnika. Jeśli musimy skosić - noże muszą być ostre inaczej poszarpią trawę.

Phlomis - żeleźniak 10:32, 08 lip 2011

Do góry
Phlomis tuberosa "Amazone"

Phlomis - żeleźniak 10:27, 08 lip 2011

Do góry
Phlomis "Edward Bowles"

Phlomis - żeleźniak 10:25, 08 lip 2011

Do góry
To piękna bylina o ciekawych kwiatach i omszonych liściach.
Lubi słoneczne stanowiska i suchą glebę. Dobra do zestawień z lawendą, szałwią omszoną, roślinami o niebieskich kwiatach.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:18, 08 lip 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Zapraszam na kawkę i domowe biscotti na tarasie przy akompaniamencie dudniącego w daszek deszczu

zlituj się Ana, nie kuś tak !
a może przepisik podasz na tą pychotkę ?
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 10:16, 08 lip 2011

Do góry
Krzewy wyglądają jakby więdły, ale to nrmalny objaw. Różanecznik ogranicza powierzchnię liści, zwija je, tym samym broni się przed transpiracją. Były wtedy spore przymrozki. Po ich ustąpieniu, wszystko wróciło do normy.
Często się tak dzieje, gdy temp. na zewnątrz są już powyżej zera, a ziemia jeszcze mocno zmarznięta. Trzeba wtedy rozgarnąć kopczyki, albo podlać różaneczniki.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:16, 08 lip 2011

Do góry
Zapraszam na kawkę i domowe biscotti na tarasie przy akompaniamencie dudniącego w daszek deszczu

Ogród zmyślony 10:14, 08 lip 2011

Do góry
no właśnie Danusiu, u mnie bylin sporo do podcięcia i nawiezienia, bo rabata bylinowa zaniedbana to gorsze niż "ogródek" z samymi tujami w rządku, także ubieram zaraz "gacie" wyjściowe i do niekończącej się roboty z uśmiechem na twarzy zasuwam
Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie róży, o którą Monte pytałas, ale dalej nic o niej nie wiem. Tu ma trochę rozchylone płatki, ale ściarane deszczem.

Dziękuję Martusia za kibicowanie Dajecie jednak kopa do działania
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:13, 08 lip 2011

Do góry
Trochę ziółek zostało jeszcze - pora pojechać po nową dostawę - zjadamy je tak szybko, że nie nadążają z odrastaniem

I nieśmiało wychylają się pierwsze łodygi kwiatowe u moich mieczyków

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 10:12, 08 lip 2011

Do góry
Moja galeria różanecznika "Cunningham"s White"

Te wyższe z tyłu, mają zwarty pokrój

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:11, 08 lip 2011

Do góry
Wczorajsze kwiatki tarasowe, dziś już ulewa - zdążyliśmy z Antonem wrócić ze spaceru

Moja przygarnięta supermarketowa bugenwilla-sierotka ma nowe przyrosty i zaczyna delikatnie kwitnąć w sąsiedztwie pelargonii

Pelargonie też dają sobie radę na słonecznym tarasie - żałuję, że nie wzięłam ich więcej

trawy nadal czekają na miejsce docelowe w ogrodzie

Ogródek Hanusi po zimie 09:23, 08 lip 2011

Do góry
Szykuje się wyprawa do ogrodu.Pies ,jak zwykle najbardziej chętny!Czekam tylko na przebudzenie najmłodszego.
Dostałam od Aliniak sadzonki orlików,muszę je koniecznie zainstalować w ogrodzie.Jeszcze raz dziękuję,nie za kwiatki/ponoć za nie nie trzeba dziękować?/,a za fatygę.
Zapowiadają burzę,ale mamy gdzie się skryć, a przeżycie takiego momentu poza domem...... bezcenne!
Miłego dnia wszystkim,kto chciał puścić strzałkę na ogródek Hanusi!

Zdjątko dla tych co lubią trochę cienia w upalny dzień!
[to ja........wygrzewam plecki,a głowa w cieniu!......he,he......]
Krzewy liściaste szczepione na pniu 09:21, 08 lip 2011

Do góry
Spieszę dokleić zdjęcia moich piennych okazów

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:19, 08 lip 2011

Do góry
Raczej powinna sobie poradzić, Ja mam na ulicy pod okapem drzewa octowca (u sąsiada rosnie). Mają spiekotę, a ja leję im co jakiś czas wodę jak więdną. Gdy padają deszcze mają się superowo.

Do 13 będzie ok. Po południu spiekota byłaby za bardzo uciążliwa

ogrodoweimpresjejolki 09:14, 08 lip 2011

Do góry
U mnie dziś pochmurno, (zapowiadają nawet deszcz), więc wspominam kolory kwiatów we wczorajszym popołudniowym słońcu

Moje tawułki rozkwitają sukcesywnie, przez co przedłuża sie okres oglądania ich pięknych kwiatów

dalie mienia się różnymi kolorami (niestety nie wszystkie rosną jak należy

Wielką radość sprawia mi zatrwian wrębny wysiany przeze mnie Na razie kwitnie tylko taki, ale jeszcze czekam na biały ...

Książki o tematyce ogrodniczej 09:13, 08 lip 2011

Do góry
Obszerna książka o różach. Nie jest to album zdjęć odmian róż, ale wiele informacji o podziale róż na grupy i charakterystyka. Przy okazji piękne zdjęcia.

Tę książkę kupiłam u źródła, David Austin - sam autor nawet złożył swój autograf

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies