Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Jesienne uroki traw 22:55, 27 paź 2010

Do góry
Mariusz_Surowinski napisał(a)
Oudolf to znane nazwisko w dziedzinie komponowania za sobą bylin i traw. Ja jednak wolę rzeczy bardziej proste. Niemiej umiejętności (czy też daru)subtelnego łączenia barwy i faktury można mu pozazdrościć. Inna sprawa, że wybór bylin ( i traw ) w belgijskich, holenderskich i niemieckisz szkółkach w porównaniu do naszych to ...
Jakie trawy sa dla Ciebie "widowiskowe"?

Nie powinnam tutaj wklejać swoich zdjęć więc jako odpowiedź stworzyłam nowy wątek w trawach
Widowiskowe trawy 22:50, 27 paź 2010

Do góry

Ostatnio najbardziej widowiskową trawą jest dla mnie Sporobolus heterolepis.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/290-sporobolus-heterolepis

Zachwyciła mnie delikatna mgiełka i delikatny, niespotykany kolor. Myślę mocno nad posadzeniem jej w towarzystwie, ale nie w ogrodzie, tylko na ulicy, na słonecznym stanowisku. W środku nie pasuje mi kolorystycznie i nadaje się do naturalistycznych nasadzeń, a zupełnie nie pasuje do mojego strzyżonego i uporządkowanego ogrodu. Ale uwielbiam ją u innych, zwłaszcza posadzoną w dużej ilości, całą chmurą. Do tej pory za najbardziej widowiskowe uważałam ostnice (Stipa).

Dobry Sąsiad to skarb 20:17, 27 paź 2010

Do góry
Fajnie!
Nasz przydomowy ogródek 20:07, 27 paź 2010

Do góry
To też są moje ulubione kolory na Hidcotowej (tak ją nazwałam) rabacie ulicznej. Żółto-niebiesko-biała. A zapach cudowny. Mogę leżeć na ziemi i wąchać w nieskończoność. I jak tu wytrzymać do maja?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 20:02, 27 paź 2010

Do góry
emil_pilaszewicz napisał(a)

Emilu właśnie chciałam Cię zapytać o to "łupanie"

trudno jest to wyjaśnić opowiadając najlepiej jest pokazać, zdjęć obrazujących ten proces nie posiadam aczkolwiek możemy się umówić że kiedy uruchomię w następnym roku swoje nadwyżki głazów (na pewno będzie coś do łupania) to wykonam jakieś zdjęcia i wyjaśnię na przykładach co i jak!? no chyba że potrzebuje Pani tej wiedzy własnie teraz i się na mnie obrazi jak nie wyjaśnię tego w tej chwili??

potrzebny będzie dobry młot 4-6 max 8 kg (większych nie używam) najlepiej stary bo te nowe ze sklepu są chyba z plasteliny.....no i siła mięśni nic więcej
aby nie dopadła nas jesienna depresja jeszcze małe co nieco

Stare młoty można kupić na Kole - w Warszawie (targ staroci) albo poszukać na strychach i w stodołach. W taki sposób nabyłam kilka starych narzędzi ogrodniczych.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 20:00, 27 paź 2010

Do góry
Bardzo interesujące są tematy starych założeń ogrodowych. Byłam wiosną w kilku w Niemczech, będę też zamieszczać.
Myślę, że ten temat bardzo by wszystkich zainteresował jako oddzielny wątek np. w "Ogrodach wyjątkowych" albo "Ogrody świata". Może jeszcze ktoś ma materiały i mógłby udostępnić. Ja zamieszczę swoje niemieckie ogrody teraźniejsze, ciągle zadbane mimo, że mają mnóstwo pracochłonnych żywopłocików.
Zapraszam w wolnej chwili. Byłaby jakaś odskocznia od teraźniejszości i możliwość powrotu do historii.
Nasz przydomowy ogródek 19:50, 27 paź 2010

Do góry
Już tęsknię za zapachem irysów. Rozmarzyłam się.
Jesienne uroki traw 19:48, 27 paź 2010

Do góry
Ciężko pogodzić chęć kolekcjonowania i dobrze skomponowany ogród, chociaż z traw również może powstać arcydzieło. Ostatnio odwiedziłam ogród holenderskiego projektanta światowej sławy Pieta Oudolfa. Dzieki trawom, ale jednak nie tylko, powstał piękny trójwymiarowy obraz. Lubię trawy, ale te bardziej widowiskowe. Nadają ogrodowi element ruchu.
Trochę wiosny jesienią 19:44, 27 paź 2010

Do góry
Wszyscy narzekają, że nie chcą kwitnąć, bo zeszłoroczne pędy łatwo przemarzają nawet wiosną. Zimą chroni je śnieg.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 15:39, 27 paź 2010

Do góry
Emilu, zwracajmy się do siebie po imieniu.
Ciekawią mnie te stare pocztówki i rośliny, jakie tam są.
Zmiany zmiany zmiany 15:29, 27 paź 2010

Do góry
Czyżby kupił Canona 5D Mark 2 co najmniej?
Dobry Sąsiad to skarb 14:25, 27 paź 2010

Do góry
Małgosiu, możesz założyć własny wątek na ten temat, jeśli będziesz kontynuować. Kliknij "załóż nowy wątek" i nazwij go po swojemu. Wtedy razem z sąsiadami możecie wklejać zdjęcia i pochwalić się dokonaniami ba bazie "ogrodowo-grillowej". Zapraszamy serdecznie. A my będziemy Was wspierać i oczywiście czerpać przykłady
Testowe dodawanie zdjęć 13:02, 27 paź 2010

Do góry
Fajny, ciekawe czy polubi ogród?
Dobry Sąsiad to skarb 12:58, 27 paź 2010

Do góry
Pozdrawiamy Małogosię i Jarka oraz Małgosię- autora i jej drugą połowę. Na ogródki czekamy z niecierpliwością.
Jesienne uroki traw 12:47, 27 paź 2010

Do góry
Musimy tylko wziąć pod uwagę, że mamy małe ogrody i czasem nie wszystko da się pomieścić. A czy Mariuszu masz duży ogród?
Zmiany zmiany zmiany 11:54, 27 paź 2010

Do góry
Ja się piszę na wędzarnię już i bigosik na rozgrzewkę. Czekamy z niecierpliwością
A odnośnie rzeźbienia, trzeba fotografa na stałe postawić, żeby nie przegapił czegoś
Ostatnio podobał mi się niedźwiadek z kamienia na osiedlu o tej nazwie w Ursusie. Sfotografować i wrzucić tutaj wzór?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:49, 27 paź 2010

Do góry
Nie mogę się oderwać od Twojego wątku, takie cuda tam wyczyniasz, jak się czyta zdaje się, że to wszystko tak szybko powstało, ale wiem ile to wysiłku i pasji. Czy ten dom kupiłeś, czy to rodzinna zaniedbana siedziba była? Czy przegapiłam jakąś informację?
Jestem gotowa Ci pomóc w roślinach, zawsze wiosną oddaję sąsiadce hortensje i inne rośliny, ale tym razem widzę je u Ciebie. Hortensjowy zakątek... fajnie brzmi. Nasze forum myślę stanie się naszą wspólną ogrodniczą rodziną, możemy się wymieniać lub wspomagać nadwyżkami, planuję też wiosną spotkanie Fanów. Już widać, że ogród zapowiada się świetnie, nie będzie tym "wrednym" na pewno. Będziesz musiał zmienić nazwę wątku za rok.
Zielono mi! 11:29, 27 paź 2010

Do góry
Ogród meandruje i łączy się z krajobrazem. Nie można tego zepsuć płotem. Chyba, że kreski z ciętych żywopłotów, jakby ekranów pofalowanych. Widziałam je teraz w jednym z ogrodów holenderskich. Co tam kwitnie w oddali na niebiesko niczym morze lawendy na wiosennym zdjęciu?

Przyznam, że nie spodziewałam się tak spektakularnego efektu po zamieszczeniu początkowych zdjęć. A teraz mistrzostwo świata. A te schody!
Wspaniałe!
Nie mogę się doczekać kolejnych relacji.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:17, 27 paź 2010

Do góry
A, jeszcze odnośnie żużlu na działce. Mój pracownik Zdzisław, nieraz zabiera rośliny od naszych klientów i ratuje jakieś podmrożone i "padające" egzemplarze, bo ma gdzie (1 ha). Ma tam górę właśnie żużlu i górę kompostu. Robi tak: kopie niespecjalnie wielką dziurę w żużlu, sypie kompost, sadzi i nie myśli więcej. Rośnie mu tam nawet lepiej niż w normalnym gruncie, nawet klon palmowy, który miał fytoftorozę. Może więc ten żużel nie nie jest taki zły. Teraz tak sobie myślę, że on jest przelasowany.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:11, 27 paź 2010

Do góry
Widać ogromne zaanagażowanie i serce. Taka ciekawa nawierzchnia nie powstałaby bez tego.
Może będzie dla Ciebie inspiracją w wykorzystaniu materiałów z odzysku ogród Geoffa Hamiltona, on też był mistrzem w tworzeniu takich nawierzchni. Zajrzyj Emilu tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-3 chociaż myślę, że o wszystkim, co można użyć na nawierzchnie już wiesz, ale może coś Ci się przyda, np. kamyczki powciskane i poukładane kolorami, albo pocięte rury kominowe. A w ogrodzie Great Dixter https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/35-ogrody-angielskie-great-dixter-gardens/photos nawet wzór w kształcie jamnika zrobiono. Szkoda, że nie znalazłam zdjęcia całości. Ciekawe jest też użycie starych dachówek ułożonych na "sztorc".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies