Ok pijemy zatem wirtualnego brudzia

co do pocztówek to w wolnych chwilach dłubiemy z kolegą z koszalina stronę internetową o historii naszych miast także mam nadzieje w przyszłym roku na niej zamieszczę swoją kolekcję.
Niemcy bardzo dbali o zieleń, mogłoby się wydawać że 100 lat temu nie było w czym wybierać ale wystarczy spojrzeć na stare parki. Sadzone w nich wiekowe dziś drzewa egzotyczne do dziś budzą zachwyt. Niemcy mieli w zwyczaju to, że bardzo często spacerowali, mieli bardzo dobrze rozwinięta infrastrukturę służącą wypoczynkowi i rozrywce (muszle koncertowe, parki z fontannami i parterami kwiatowymi, itp). Dzisiaj do urządzania zieleni publicznej stosuje się zazwyczaj mało kłopotliwe rośliny zazwyczaj popularne dawniej było to nie do pomyślenia. Dziś unika się jak ognia zabiegów pielęgnacyjnych (zauważmy skok technologiczny) a dawniej misterne partery kwiatowe, figury z różnych gatunków roślin, wyszukane elementy arch. czy tez palmy i rośliny egzotyczne były standardem.
Czarno-białe fotografie słabo oddają urodę tych miejsc dlatego często myślę jakby to było przenieść się np. na poniższe zdjęcia
ps. kiedyś miałem cały folder z takimi widokami z różnych miast które gdzieś w sieci znalazłem ale zaginął gdzieś na płytach zapewne więc wklejam na szybko znalezione przykłady

jak coś z czasem znajdę ciekawego to wrzucę może w jakiś osobny wątek!?

zdjęcia przedstawiają okoliczne miejscowości gdyż u mnie w miasteczku zieleni dawniej było niewiele a jeśli juz to nie posiadam takich pocztówek w zbiorach
co do samych roślin to jak pokrywają się ze stosowanymi dzisiaj, często wydaje się że jakaś roślina jest "nowa" a okazuje się że ogrodnicy sprzed wieku z powodzeniem ja uprawiali i stosowali np. w parkach. Jak już będę urzeczywistniać swoją kolekcję to opowiem dlaczego akurat taka roślina a nie inna bo teraz za długo by wymieniać