Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Testowe dodawanie zdjęć 13:02, 27 paź 2010

Do góry
Fajny, ciekawe czy polubi ogród?
Dobry Sąsiad to skarb 12:58, 27 paź 2010

Do góry
Pozdrawiamy Małogosię i Jarka oraz Małgosię- autora i jej drugą połowę. Na ogródki czekamy z niecierpliwością.
Jesienne uroki traw 12:47, 27 paź 2010

Do góry
Musimy tylko wziąć pod uwagę, że mamy małe ogrody i czasem nie wszystko da się pomieścić. A czy Mariuszu masz duży ogród?
Zmiany zmiany zmiany 11:54, 27 paź 2010

Do góry
Ja się piszę na wędzarnię już i bigosik na rozgrzewkę. Czekamy z niecierpliwością
A odnośnie rzeźbienia, trzeba fotografa na stałe postawić, żeby nie przegapił czegoś
Ostatnio podobał mi się niedźwiadek z kamienia na osiedlu o tej nazwie w Ursusie. Sfotografować i wrzucić tutaj wzór?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:49, 27 paź 2010

Do góry
Nie mogę się oderwać od Twojego wątku, takie cuda tam wyczyniasz, jak się czyta zdaje się, że to wszystko tak szybko powstało, ale wiem ile to wysiłku i pasji. Czy ten dom kupiłeś, czy to rodzinna zaniedbana siedziba była? Czy przegapiłam jakąś informację?
Jestem gotowa Ci pomóc w roślinach, zawsze wiosną oddaję sąsiadce hortensje i inne rośliny, ale tym razem widzę je u Ciebie. Hortensjowy zakątek... fajnie brzmi. Nasze forum myślę stanie się naszą wspólną ogrodniczą rodziną, możemy się wymieniać lub wspomagać nadwyżkami, planuję też wiosną spotkanie Fanów. Już widać, że ogród zapowiada się świetnie, nie będzie tym "wrednym" na pewno. Będziesz musiał zmienić nazwę wątku za rok.
Zielono mi! 11:29, 27 paź 2010

Do góry
Ogród meandruje i łączy się z krajobrazem. Nie można tego zepsuć płotem. Chyba, że kreski z ciętych żywopłotów, jakby ekranów pofalowanych. Widziałam je teraz w jednym z ogrodów holenderskich. Co tam kwitnie w oddali na niebiesko niczym morze lawendy na wiosennym zdjęciu?

Przyznam, że nie spodziewałam się tak spektakularnego efektu po zamieszczeniu początkowych zdjęć. A teraz mistrzostwo świata. A te schody!
Wspaniałe!
Nie mogę się doczekać kolejnych relacji.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:17, 27 paź 2010

Do góry
A, jeszcze odnośnie żużlu na działce. Mój pracownik Zdzisław, nieraz zabiera rośliny od naszych klientów i ratuje jakieś podmrożone i "padające" egzemplarze, bo ma gdzie (1 ha). Ma tam górę właśnie żużlu i górę kompostu. Robi tak: kopie niespecjalnie wielką dziurę w żużlu, sypie kompost, sadzi i nie myśli więcej. Rośnie mu tam nawet lepiej niż w normalnym gruncie, nawet klon palmowy, który miał fytoftorozę. Może więc ten żużel nie nie jest taki zły. Teraz tak sobie myślę, że on jest przelasowany.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 11:11, 27 paź 2010

Do góry
Widać ogromne zaanagażowanie i serce. Taka ciekawa nawierzchnia nie powstałaby bez tego.
Może będzie dla Ciebie inspiracją w wykorzystaniu materiałów z odzysku ogród Geoffa Hamiltona, on też był mistrzem w tworzeniu takich nawierzchni. Zajrzyj Emilu tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-3 chociaż myślę, że o wszystkim, co można użyć na nawierzchnie już wiesz, ale może coś Ci się przyda, np. kamyczki powciskane i poukładane kolorami, albo pocięte rury kominowe. A w ogrodzie Great Dixter https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/35-ogrody-angielskie-great-dixter-gardens/photos nawet wzór w kształcie jamnika zrobiono. Szkoda, że nie znalazłam zdjęcia całości. Ciekawe jest też użycie starych dachówek ułożonych na "sztorc".
Trochę wiosny jesienią 10:47, 27 paź 2010

Do góry
Ten drugi zimowit mam taki sam.
Hortensje pięknie się przebarwiły, a jak zimą? Czy je okrywasz jakoś, czy same dają radę?
Nasz przydomowy ogródek 10:44, 27 paź 2010

Do góry
Fajnie, że możemy wspólnie czerpać przykłady od innych i się wpomagać w ogrodowych zmaganiach. U Zbyszka, jak widać pomysły na cudeńka z drewna. Takich jeszcze nie widziałam. Czyżby kolejne dzieło wlasnoręcznie wykonane? Bardzo pasuje do tych poprzednich piętrowych donic.
Fajny pomysł na kącik do rozwiązywania krzyżówek.
Sosnowo 10:38, 27 paź 2010

Do góry
Żółte tuje można zrównać wysokością, będą stanowiły wyraziste "punkty" na tle sosen. Sosny chyba już będą do podkrzesania. Dolne gałęzie za chwilę przestaną być atrakcyjne. Ale to naturalna kolej rzeczy. Ja bym się cieszyła, więcej miejsca będzie do posadzenia nowych roślin

Gdyby sosny były mniejsze, fajną sprawą jest uszczykiwanie im młodych pędów w fazie "ołówka" jak to nazywam, wtedy się zagęszczają pieknie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:28, 27 paź 2010

Do góry
Dzisiaj wróciłam i patrzę, że liście jeszcze wiszą, a tulipanowiec za wysoki, żeby "wspomóc" opadanie. Muszę czekać na większe przymrozki.
Do garażu narazie wstawiłam trzy agawy, bo cenne są. Zdobyłam je "po znajomości" z ogrodu botanicznego.

Agave americana "Medio-Picta Alba"

I to jest początek przeprowadzek roślin nie zimujących. Czeka mnie sporo dźwigania i przenoszenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:28, 27 paź 2010

Do góry
Oczywiście, że podpowiem, załóż swój wątek w naszych ogrodach, będziemy pomagać.
Ogrody Gwiazd w TVN Warszawa "Rytm Miasta" 10:25, 27 paź 2010

Do góry
To też może być, ale dotyczy tych wysokich niecierpków, niskie, bardziej obecnie znane chyba tak nie "strzelają" nasionami. Uwielbiałam, jako dziecko je dotykać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:14, 26 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kolekcja doniczkowa pokaźna skąd ja to znam, widzę że na razie garaż nieczynny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:12, 26 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dzisiaj wiało niemiłosiernie, tulipanowiec pogubił prawie wszystkie liście

Ja też od kilku dni walczę z liśćmi z czereśni przy pomocy oberwałem pozostałe na czubku bo ile można grabić codziennie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:10, 26 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)

Przemku, ciekawe czy nie będą takie bezbarwne?

Dokładnie Danusiu, bo jednak zdjęcia maja żywsze kolory niż w rzeczywistości, ale i tak może sie okazać to bardzo ciekawa odmiana poczekamy do wiosny
Zmiany zmiany zmiany 12:40, 25 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ciekawa jestem, jakie towarzystwo będzie miała aktualna postać.
No i kto będzie rzeźbił. A możemy się pisać na pokazanie rzeźbienia?

A to akurat już wiadomo. Tzn. rzeźbić będziemy MY (znaczy dla mnie są już takie małe dłutka, a dla mojej WIĘKSZEJ "połowy" zostało chyba tylko noszenie i przecinanie piłą ). Mieszkamy na ulicy co się nazywa Niedźwiedzia. Czyli ... rzeźbiony będzie misio. Na początek w wersji mini żeby przećwiczyć jak to się w ogóle robi. A na wiosnę już taki pełnowymiarowy.

Zapraszamy oczywiście na ten drugi etap - na razie będzie mnóstwo wpadek - a efekt bez wątpienia będzie taki jak zamierzyliśmy czyli ... krzywy.

Docelowa część lipy jest wielkości tak solidnej, że musi najpierw kilka miesięcy podeschnąć. A zresztą nasz "misio" czterokołowy (czyli Mitsubishi Pajero) nie był w stanie udźwignąć tych większych kawałków lipy. I musi nam pomóc kolega z traktorem . Będę dawać znać o postępach i zapraszać. No chyba, że chcecie już się pojawić to tylko dajcie znać - wędzarnię i bigosowy kociołek można uruchomić od końca października - będzie smacznie
Nasz przydomowy ogródek 07:57, 25 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Z błotem wszyscy w tym roku walczymy. Pokazałam niezłą walkę w 4 części o projektowaniu i zakładaniu ogrodu. Tam opróćz odwoddnienia wierciliśmy dziury na głęb. 2,5 m.

Tak widziałem te zmagania na zdjęciach i przypomniałem sobie moje problemy. Jedno jest pewne - każda niedoróbka czy zlekceważenie czegoś po czasie da o sobie znać.
Trochę wiosny jesienią 20:58, 24 paź 2010

Do góry
A mnie najbardziej podobało się 3 i 4 zdjęcie, takie bogate nasadzenia i piękne kolory.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies