Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:42, 14 maj 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie jeżeli Bonifacy i Zośka nie przymrozi to ok tygodnia trzeba czekać na kwitnienie azalii wszystkich. Clondyge kwitnie bo wcześniej na balkonie oszklonym stały.
Pisałaś u mnie, że przycinasz rododendrony i azalie. Raz się na przycięcie skusiłam też wyczytałam aby przycinać wtedy się zagęszczają. Mimo przycięcia nie zauwazylam aby się zagęściły. Jak będziesz przycinalam proszę zrób fotki przed przycięciem i po wrzuć na watek aby pokazać. Pewnie nie tylko ja chętnie popatrzymy jak to robisz i późniejsze efekty tego przycięcia.
Czekam na kwitnięcie u ciebie rododendronów ej.

Piwonie piękne muszę też zakup zrobic.

Pytałaś o jarzębinę mam je od 7 lat te z szarymi liśćmi więc tak prawdę mówiąc to dopiero w tym roku będą dobrze kwitły. U mnie rosną powoli ale myślę, że to problem gleby miały za mokro. Teraz lata suche i lepiej rosną.

Na Ursynowie jest posadzonych bardzo dużo jarzębina różnych. Są też te o szarych liściach całe aleje i rosną bardzo dobrze teren piaszczysty.
Kwitną świetnie owoców ptaki maja od groma. Zresztą na moim osiedlu też posadzili jarzebiny w zeszłym roku.
Teraz jest bardzo dużo nasadzeń różnych drzew przy drogach w parkach gdzie się da to sądzą. Za osiedlem posadzili piękne czerwone i zielone wysokie klony widzę, że się przyjęły.
Kup Miluś ptaki lubią jarzębiny szczególnie jak przemrożone.

Pozdrawiam

Ela, moje też jeszcze nie wszystkie kwitną. A niektóre całkiem bez pąków.
Ta na zdjęciu to Jack A. Sand.

Piwonie drzewiaste polecam, tylko kup taką z pąkiem, gwarancja, że będą kwitnąć i daj w półcień.
Mnie nie chodzi o jarzębinę, jak pisałam wcześniej, to jarząb szwedzki, różnią się. Zachwycałam się nimi w Szwecji. We Wrocławiu sporo ich nasadzili.
Jarzębiny mam 2 samosiejki, kulkuję je, na razie z powodu cięcia nie kwitły i koralików nie ma.
Co do cięcia, kiedyś rodki pokazywałam, cięcie, bo mocno rosły, a tam wąskie przejście i tnę, jest równa ściana i co rok kwitną. Azalie tnę korygująco, niektóre całkiem ścięłam i zaczynają na nowo liście wypuszczać. Azalie japońskie tnę po kwitnieniu, pokażę.

szykują się kolejne rodki
tych nazwy zgubiłam, ale doskonale rosną bez żadnej opieki

Calsap, ma ciut żółte liście, mimo nawozu i podlewania

CW zawsze zielone liście, czyli mało wymagające

Miłkowo - sezon 2016-2022 04:58, 14 maj 2020

Do góry
Miluś odpisze odn jarzębiny.

Ela, nie jarzębiny, lecz jarząb szwedzki, one się różnią bardzo.

https://poradnikogrodniczy.pl/jarzab-szwedzki-opis-zastosowanie-uprawa.php

miskanty ML spore

zaczynają żurawki

i naparstnice
Ptasi gaj 00:32, 14 maj 2020

Do góry
Wczoraj kupiłam funkie, niektóre po 15 zł i 2 szt takie większe po 30 zl,ale chyba przepłaciłem.
Najgorsze to, że jak popatrzyłam na producenta szkółka Pilawa k/Piaseczna przez którą przejezdzam na działkę to mnie .... Wzięła.
Weszłam na ich stronę a tam wybór że włosy dęba stają.
No trudno pojadę zobaczę. W każdym razie nie należy się napalać.

Ostatnie tulipany bo w cieniu

Miłkowo - sezon 2016-2022 00:21, 14 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Ludzie są coraz bardziej wygodni i poniekąd leniwi, nie wiedzą chyba sąsiedzi, że natura, to najlepszy lek na wszystko

ta azalia chyba 4 lata nie rosła, mam jej 3 sztuki, metkę wywiało, a taka piękność

potem zaczynają Gibraltar, na razie kolor w pąku

U mnie jeżeli Bonifacy i Zośka nie przymrozi to ok tygodnia trzeba czekać na kwitnienie azalii wszystkich. Clondyge kwitnie bo wcześniej na balkonie oszklonym stały.
Pisałaś u mnie, że przycinasz rododendrony i azalie. Raz się na przycięcie skusiłam też wyczytałam aby przycinać wtedy się zagęszczają. Mimo przycięcia nie zauwazylam aby się zagęściły. Jak będziesz przycinalam proszę zrób fotki przed przycięciem i po wrzuć na watek aby pokazać. Pewnie nie tylko ja chętnie popatrzymy jak to robisz i późniejsze efekty tego przycięcia.
Czekam na kwitnięcie u ciebie rododendronów ej.

Piwonie piękne muszę też zakup zrobic.

Pytałaś o jarzębinę mam je od 7 lat te z szarymi liśćmi więc tak prawdę mówiąc to dopiero w tym roku będą dobrze kwitły. U mnie rosną powoli ale myślę, że to problem gleby miały za mokro. Teraz lata suche i lepiej rosną.

Na Ursynowie jest posadzonych bardzo dużo jarzębina różnych. Są też te o szarych liściach całe aleje i rosną bardzo dobrze teren piaszczysty.
Kwitną świetnie owoców ptaki maja od groma. Zresztą na moim osiedlu też posadzili jarzebiny w zeszłym roku.
Teraz jest bardzo dużo nasadzeń różnych drzew przy drogach w parkach gdzie się da to sądzą. Za osiedlem posadzili piękne czerwone i zielone wysokie klony widzę, że się przyjęły.
Kup Miluś ptaki lubią jarzębiny szczególnie jak przemrożone.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:22, 13 maj 2020

Do góry
Miluś odpisze odn jarzębiny.
Ptasi gaj 16:19, 13 maj 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu będę wyczekiwac na czas kwitnienia lilii i podjadę do tego sklepu, który polecasz. Monument piękny- napewno choc na jednego znajdę miejscówkę. Tym bardziej, żak zaraza go nie bierze

U mnie jest ok 10 lat i nic go nie brało. Jedynie kilka razy przymrozki mu wiosna liście. Wcześnie wypuszcza liscie i np taka Zośka się trafi i przymrozi, ale szybko następne wyrastają i znowu ładny.
U mnie wydmuchow to zawieje mrozem i po krzyku.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:33, 13 maj 2020

Do góry
Witam Anusiu

Chyba ciebie czy ty mnie ściągnęłam w myślach. Siedzę nad oczkiem i rozmyślałam dzisiaj o ogrodowisku i między innymi o ciebie, a to za sprawą naszych dzieci. A tu otwieram i patrzę odpisałaś.
Wbrew temu co mówili dzisiaj nie było u nas tak źle. W słońcu grzało jak chmura nadeszła zimniejszy wiatr.
Jutro ma być ciepłej.

Może coś porobie. Jeszcze nic nie zasiałam zimną ziemia to nasiona zbuteieja.
Może w sobotę już czas sobie przyznałam, że wszystko wysieje. Teraz lato jeszcze we wrześniu więc może rośliny dadzą radę.

Obrazy bardzo ładne z daleka nie będę pisała co to, ale kompozycja mi się podoba.

Pozdrawiam i zdrowia życzę Anusiu

Oj chyba ściągnęłam Myślę też o Was dziewczyny jak sobie dajecie radę. Od jutra OREW wznawia działalność. Na razie w wtorki i czwartki Daria będzie miała rehabilitację. Upłynęły dwa miesiące bez zajęć. To spory czas. Nareszcie wracamy do normalności i jeszcze tylko fryzjera mi brak Warzywa wysiałam 24 kwietnia. To było tuż przed pierwszym długo wyczekiwanym deszczem. Powschodziło wszystko.
Moje pierwsze bohomazy przedstawiają hortensje. Uczę się z internetu, w rodzinie mam pasjonata malarstwa oraz modeli statków z Star Trek. Siostra maluje, jest po szkole rysunku. Ja jakoś nie rozwijałam się. Dopiero teraz coś mnie napadło
Z rana zrobiłam kilka fotek mojego ogródka.
W południe spadł deszcz z gradem

Ptasi gaj 13:47, 13 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zaglądam, nie zawsze zostawiając ślad, wypatruję łanów niezapominajek.

Dorotka jestem bardzo zadowolona z niezapominajek bardzo ładnie wyglądają i znowu w tym roku zasiew zrobie. Posadziłam je też w cieniu i bardzo ładnie kwitną mają intensywniejszy kolor.
Jednym słowem strzał w dziesiątkę.
Mam też niezapominajki wodne mniejsze te dopiero mają kolor ale aparat nie potrafi uchwycić tego koloru próbowałam. Może eM swoim Samsungiem foto zrobi.

Dzisiaj kupuje funkie

Pozdrawiam
Kiedyś będzie tu ogród 10:02, 13 maj 2020

Do góry
O godz 5 rano na Ursynowie dosyć mocno sypał temp +3 ale szybko się topił.
O godz 7 śladu ani po deszczu ani po śniegu nie było.
Od Wawy na wschód jest zawsze zimniej.

O Gosia piszesz o sklepie aqua... Zawsze tam kupuje, miła pani i mają duży wybór, po lilie trzeba pojechać jak już kwitną. Od nich mam wszystkie lilie i bardzo ładnie kwitną.
Na pewno nie wysyłają bo się pytałam.
U mnie Elu wczoraj jeszcze o 8 leżał snieg. Ale przymrozek mniejszy niż się zanosiło. Straty, ewentualne, będę szaćowac po Zośce.
do sklepu zajrzę, ale tak jak piszesz- w czasie kwitnienia lilii.

Błotne tez ruszyły...
Kiedyś będzie tu ogród 09:59, 13 maj 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
A u mnie nie ma śniegu .
U mnie Halinko trochę posypało. ale najgorszy to ten lodowaty, silny wiatr.

Gosiek33 napisał(a)
Ze śniegu tylko kilka płatków widziałam i na +1C tylko spadło, ale co będzie następnej nocy?

Sklep z roślinkami wodnymi na pradze, ElzbietaFranka pisała, to aquatica-bis spory wybór, dobre doradztwo. Tylko chyba nie wysyłają
Ostatnia noc beż minusa. ale co jeszcze przyniosą nadchodzące noce to zobaczymy.
Do tego sklepu Gosiu zajrzę napewno.

Kiedyś będzie tu ogród 09:47, 13 maj 2020

Do góry
Anka czy ja dobrze rozumię, że bobry się kąpią w twoim oczku? To jakiś horror masz.
Na ostatniej focie stado kijanek. Roślinki ładnie wychodzą,, ale widzę, że masz glony nitkowe w wodzie. Czy ty siejesz jęczmiń? Jeśli tak to włóż słomy jęczmiennej do worka i kamienie aby obciążyć i włóż do oczka pozbędziesz się glonów. Lub jak masz szyszki z olchy tak samo działają. Dobry jest też torf kwaśny kupisz w sklepie ogrodniczym.
Jak potrzebujesz wiedzy to napisz doradzę.
Ano widzisz Elu- oczko cieszy się u mnie powodzeniem. Nie tylko żabki i ptaki z niego korzystają.
Glony niestety są- uprzątnięte, a jak rośliny ruszą pełna parą to nie będą się tworzyć. Niestety nie mam jeszcze pompy i filtrów. Chwilowo to towary poza moim zasięgiem.

Ale życie kwitnie
Kiedyś będzie tu ogród 09:43, 13 maj 2020

Do góry
Anka witam

Ostatnio byłam u ciebie w październiku tak mnie wyrzuciło w te strony.
Jak wiesz mam już 2 sezony teraz 3 nie mają mączniaka. Ale trzeba uważać w zeszłym roku u mnie jeden miał jakieś dziwne czarne mszyce takie upuchnięte.
Opryskałam i po krzyku.
Normalne dęby które najlepiej bym wywaliła mam 3 sztuki obsypane mączniakiem od tego łapią też winogrona. EM powiedział że więcej na wieś nie przyjedzie coś musze wymyśleć aby je usunąć. Mam też lipy które łapią co chwilę jakieś robactwo.

Jak chcesz jeszcze wąskiego dęba i pięknie rosnącego to kup sobie dęba Monumenta można kupić u Szmitów bo to oni są wyhodowali tego dęba. Mają szkółki w Warszawie gdzie dostarczają albo mogą przy okazji innego towaru dostarczyć. Trzeba do nich przedzwonić może jutro przedzwonię bo chętnie bym też jeszcze 2 szt kupiła. Szybko rośnie, ma bardzo długie lśniące zdrowe liście.

Teraz odnośnie oczka Anka nie wiem, kupowałam w Wawie na Pradze jest sklep z roślinami do oczek. Pani mi poleciła i kupiłam są w różnych cenach nie opłaca się kupować dużych karp bo kupiłam zaledwie 3 szt w 2014 r. i widzisz ile tego mam w oczku. Od stukać nie chorują i ładnie kwitną. Mogą rosnąć nawet na gl. 1 m, ale na początku daj na wyższy stopień a na następny jak się zaaklimatyzują wiosną niżej. Włóż też do oczka irysy żółte. Dęba jak znajdę fotkę to pokażę dam znać.

Czekam na otwarcie oczka

Pozdrawiam
Z obecnych dębów jestem zadowolona- nic nie łapią. Twój Monument Elu jest przepiękny- myslę, że takie cudo wsadzę u siebie. Tym bardziej jak piszesz, że jest bezproblemowy. Tylko muszę ogarnąć inne tematy.
Do tego sklepu muszę zajrzeć... kiedyś. Lilie ze dwie bym chciała. A i coś innego może wpadnie.

Czerwone ruszają
Ptasi gaj 08:39, 13 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Moje azalie w tym roku słabo. Nawet bym powiedziała - bardzo słabo. O różanecznikach nawet nie wspomnę. Nie wiem czemu.
Twoje azalie są śliczne mimo iż piszesz że też słabo. Uwielbiam te wielkokwiatowe.
Skoro i ja jestem nie zadowolona i Ty z tych roślin w tym roku to może mamy wspólny problem.
U siebie podejrzewam suszę i brak nawozu.

Aniu zeszły rok bardzo suchy przez to nie mogły nawiązać pąków kwiatowych. Te które słabo u mnie nawiązały to młode zeszłoroczne nasadzenia nie zdążyły się zawiązać korzeniami w ziemi. To o tych pisalam. Stare które są kilka lat na tym samym miejscu dają radę i będą ładnie kwitły jak ich mróz nie załatwi.

Azalia Chanel piękne później kwitną w tym roku marnie wyglądają.
Co tu dużo mówić wiosna byle jaka w tym roku. Po okwitnieciu kwasolubow trzeba je nawieźć pod koniec czerwca.

Stare krzaki wszystkie mają takie bomble.

Ptasi gaj 06:18, 13 maj 2020

Do góry

U mnie w tym roku nie zakwitnie w pełnej krasie ta azalia ma jeden paczek szkoda bo bardzo ładna. Ta biała z tyłu ma też chyba dwa paczki.

Rododendrony i azalie zawiązują kwiaty w sierpniu i trzeba je dużo podlewać.

2 rododendrony też nie będą specjalnie kwitły. Jeden pod domem pierwszy raz się zbuntował zaledwie kilka paczków. Może musi odpocząć.
Azalie Chanell też nie za bardzo zawiązały trzeba będzie przesadzić coś im nie pasuje w tym miejscu.

Z azaliami i rodkami juz tak 7-8 lat walczę. Musi byc mokro, konieczny nawóz, oskubywanie, opryski, wtedy cieszą.
Ale i tak uważam, że azalie wielkokwiatowe są bardziej wymagające od rodków.
Na rabacie z magnoliami Yllow River miałam 4, 2 bidy, jedną ścięłam do ziemi, chyba Chanel, nie udłąo się kikuta wyciągnąć i co widzę, po tych ulewach z tego kikuta wypuszcza pąki listków.
W tym roku po kwitnieniu, tnę wszystkie azalie, potem nawóz i podlewanie, zobaczę jaki wynik, w kolejnym sezonie. Rodki tnę już regularnie, bo za bardzo rosną i blokują przejście.
Buziaki Elu
Kiedyś będzie tu ogród 23:55, 12 maj 2020

Do góry
O godz 5 rano na Ursynowie dosyć mocno sypał temp +3 ale szybko się topił.
O godz 7 śladu ani po deszczu ani po śniegu nie było.
Od Wawy na wschód jest zawsze zimniej.

O Gosia piszesz o sklepie aqua... Zawsze tam kupuje, miła pani i mają duży wybór, po lilie trzeba pojechać jak już kwitną. Od nich mam wszystkie lilie i bardzo ładnie kwitną.
Na pewno nie wysyłają bo się pytałam.
Ptasi gaj 23:45, 12 maj 2020

Do góry
Anusia napisał(a)
Pięknie wszystko kwitnie. Nie pamiętam odmiany moich berberysów ale też raz w roku przycinam. Orange Rocet spodobał mi się po czasie. Kolce są dużym minusem stąd tylko siedem szt. mam w ogrodzie.
Duża działka to ogrom pracy. Dbaj o siebie. Pozdrawiam i macham do Was z Żuław.

Anusiu dzięki, że zajrzałas. Tak jestem spracowana, że aż mi się pisać nie chce tylko wszędzie zaglądam. Też te sprawy w Polsce są przygnębiające bardzo mnie to wszystko denerwuje.
Czy nie może być w tym kraju normalnie tylko zawsze coś się dzieje nie normalnego.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:34, 12 maj 2020

Do góry
Witam Anusiu

Chyba ciebie czy ty mnie ściągnęłam w myślach. Siedzę nad oczkiem i rozmyślałam dzisiaj o ogrodowisku i między innymi o ciebie, a to za sprawą naszych dzieci. A tu otwieram i patrzę odpisałaś.
Wbrew temu co mówili dzisiaj nie było u nas tak źle. W słońcu grzało jak chmura nadeszła zimniejszy wiatr.
Jutro ma być ciepłej.

Może coś porobie. Jeszcze nic nie zasiałam zimną ziemia to nasiona zbuteieja.
Może w sobotę już czas sobie przyznałam, że wszystko wysieje. Teraz lato jeszcze we wrześniu więc może rośliny dadzą radę.

Obrazy bardzo ładne z daleka nie będę pisała co to, ale kompozycja mi się podoba.

Pozdrawiam i zdrowia życzę Anusiu
Ogród z uśmiechem 20:13, 12 maj 2020

Do góry

Elu, wiem, że można kupić dobre pieczywo i ciasto ale jednak wolimy swoje. Przynajmniej mam pewność, że nie ma w nim żadnych polepszaczy.

Tulipany też sadziłam w koszykach ale miałam wrażenie, że słabiej w nich rosną.
Poza tym zawsze wtedy trzeba mieć więcej miejsca na rabacie - one jednak zajmują go trochę więcej niż pojedyncze cebule. Je można po prostu powtykać pomiędzy inne rosliny
Ogród z uśmiechem 19:42, 12 maj 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Napisałam przed chwilą całą opowieść ale mi wcięło cały plik
Trudno, najpierw trochę więc pokażę a później może uda mi się znowu napisać

Ostatnie już chyba tulipany:

Witam Jolu

To prawda ostatnie bo później się rozwijają ma też ten kolor są przepiękne. Jesienią muszę więcej ich posadzić i zmieszać z białymi lub żółtymi.
Miałam ich sporo, ale nornice mi zżarły więc muszę sądzić w koszach.
Co zauważyłam tulipany w półcieniu tulipany lepiej i dłużej kwitną.

Też piekę szczególnie drożdżowe ciasta każdy się zachwyca. Nawet mówią gdzie ten biszkopt kupiłaś taki dobry. Ciasto jak puch nieraz dziury wychodzą w cieście wielkości złotówki i większe.
Pytają o przepis też nie potrafię podać. Bo ciasto trzeba czuć w ręku, oczach i smaku. Jak mam podać ile mleka z masłem wlać jak trzeba maka podsypywac, rumu dolać, oleju trochę wlać aby nie było suche.
Więc co z tego, że dasz przepis jak ręką wyrabiająca do niczego.
Chleb też kiedyś piekłam ale od czasu otwarcia sklepu z pieczywem Grzybki szkoda mojego zachodu.

Pozdrawiam
Migawki z ogródka 19:11, 12 maj 2020

Do góry
Witam Łucja

Mazowsze piszesz ale nie wszędzie tak zielono. Dzisiejsza pogoda i następne dni znowu odsuną wzrost roślin.
Kupiłam tydzień temu Montany może też zakwitną. Są piękne tylko kapryśne ze względu na pogodę.

Skrzynki na warzywa ładnie wyglądają. Mam dechy i nikt mi nie chce zbić chyba sama będę się musiała wziąć za zbicie. Jutro jadę do obu po gwoździe nierdzewne. Pory nawet trzeba podsypywac i świetnie zimują w glebie. Widzę, że pod WAWA ogrodnicy zostawiają i podsypuja jesienią.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies