Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 23:18, 03 maj 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Tego ptaka nie poznaję ale latał mi nad głową

Jestem Daria

Też mam takiego podglądacza. Nie daleko mnie mieszka pewnie jakiś oblatywacz przychodzi sobota i niedziela on lata jak nie moto lotnia to czymś takim jak na focie. Nawet dwu platowcem potrafi krążyć o stronie już nie wspominam w jesieni co chwilę.
Nie mogę go namierzyc. EM raz wyciągnął śrutówkę i chyba się przestraszył dron przestał latać.

Daria ogród piękny jak zawsze te niebieskie kolorki rewelacyjne.

Pozdrawiam
Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 23:01, 03 maj 2020

Do góry
Kasiu ale potężny. Jak ten świerk jeszcze oddycha taki omotany jak kokon.
Daj znać jak będzie Montana kwitł.
Ja w życiu się takiego nie doczekam u mnie za zimno. Ale już znalazłam miejsce pod budynkiem w Wawie zaciszne miejsce i niecH sIe pnIe po dużym jałowcu.

Bawarka 22:51, 03 maj 2020

Do góry
Kasiu piękne są storczyki ogrodowe takie stadko ładne. Jednak u was dużo ciepłej wszystko już kwitnie nawet peonie. U mnie hosty kły wypuszczają.
Kiedyś też miałam czarny koper sam się wysiał widocznie ptaki przyniosły.
Jako akcent dekoRacyjny spRawdza się.
U mnie werbeny przezimowały i rosną muszę przesadzić do donIc.

Pozdrawiam
Bawarka 21:05, 03 maj 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Kasiu

Jak nspisalas, że chorujesz to i się martwiłam
Dobrze, że jesteś i mineło mam nadzieję.

Zaglądałam dosyć często bo chciałam zobaczyć klematisa Montana. Jestem na str ,804 i nie widzę w całej okazałości.
Tyle fot i tak pięknych ty to potrafisz nawet z mysiej wyżerki zrobić dobrą fotę. Nie mam takiego oka artystycznego najlepiej wychodzą mi panoramiczne.
Wczoraj i dzisiaj się natyralam ale już bliżej niż dalej.
Dzisiaj miałam do pomocy pana Adama bo eM mówi woli zapłacić niż latać przy moich głupich pomysłach ogrodowych.
Trochę u nas popadało. Jutro sądzę dalie a po niedzieli robię wysiewy
Nakupiłam nasion i trzeba to wszystko wysiać.
U nas zimne noce to ziemia tym bardziej nienagrzana więc tydzień później jak wysieje nic się nie stanie.

Kasiu pozdrawiam i zdrowia zycze

Elu, dziekuje za troske, to mile z Twojej strony Rubensy obejrzysz na watku, o tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4070-clematis-montana-rubens-wart-grzechu?page=51
Moj w tym roku sie nie popisal, teraz raczej leniwie kwitnie. Kilka poprzesadzalam, zlikwidowalam pawilon ogrodowy na ktorym rosly, mocno oklaply, ale wierze ze sie za jakis czas podniosa. Za komplement o mysiej, dziekuje, az sie usmiechnelam, tak cieplo to napisalas Pana Adama chwal nad wyraz, to maz szybciutko za lopate zlapie...
Elu, zdrowka i pogody Ci sprzyjajacej
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:35, 03 maj 2020

Do góry

Ja od kilku lat kupuje brunetkę i kupic nie mogę jest piękna u mnie może się siać. U mnie też się dużo roślin sieje werbeny, smagliszki, ubiorek i wiele innych. Wyrzucilam prosa bo te dopiero dają do wiwatu że wszędzie nawet w trawniku się rozsiały.
Jak czytam na opakowaniu roślina jednoroczna to nie wierzę bo później wszystkie na wiosnę wychodzą z ziemi.

Pozdrawiam

Elu brunerke polecam, bo to fajna roślinka, pięknie kwitnie teraz, gdy tulipki prawie już ku końcowi idą... azalki zaraz też zaczną... i chwasty widać...

Słoneczny Ogród 11:50, 03 maj 2020

Do góry
Witam Daria

Tylko zerknęłam a oddech wstrzymuje. Chciałam kilka razy do ciebie zaglądnąć ale z pamięci mi nazwa wątku wyleciała aż popatrz u Aureli Ciebie dorwałem.
Wieczorem na większym ekranie te cudowności zobaczę.
Sezon 2017 u Hanusi 11:43, 03 maj 2020

Do góry
Żonkile kolor nadziei. Bardzo ważny tydzień może najważniejszy w ostatnim 30 leciu.

Haniu widzę że masz rozsadę petunii czy one urosną? Pytam bo też pierwszy raz w tym roku posialam i dosyć ładnie rosną mam już w małych doniczka rozsadę zrobiona. Ale jak idę do ogrodnika i widzę już dorodne kwitnące to tracę nadzieję na kwitnienie moich.
Moje już wypuszczają boczne odrosty. Nie mogę pokazać bo jestem na działce a rozsadę mam w Wawie eM podlewa.
Jeszcze chciałam zapytać, czy uszczykujesz główny przewodnik aby się rozrosły.

Ogród Mokre 10:08, 03 maj 2020

Do góry
Witam Tomasz

Niezwykle elegancki ogród. Lubisz taki styl? Pewnie tak bo inaczej by taki nie powstał.

Coś mi się nie chce wierzyć, że ten ogród ma 70O M2 wygląda na większy może to złudzenie.
Mam zupełnie inny ogród ale taki mi się też podoba wszystko wymierzone i odpowiednio posadzone. Trawnik to bardzo ważna sprawa w ogrodzie. Też mamy a szczególnie mój eM ma bzika na tle trawy. Zrobił wertykulację przed świętami i zdarł filc do żywego miejscami tylko ziemia i korzonki na wierzchu. Na szczęście już daje czadu i trzeba w poniedziałek podkosic lekko.

'Ogrod Mokre" to w Mokrym na Śląsku? Czy tak sobie nazwałeś.

Pozdrawiam

Witaj Elżbieta. Dobrze, że zrobiliście wertykulacje ja nie zrobiłem bo uznałem, że za młody trawnik. Teraz patrząc na trawnik stwierdzam, ze to był błąd. W tym roku trawnik w ogóle słabiutki przez brak opadów.
Miejscowość Mokre ale kujawsko-pomorskie Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 09:50, 03 maj 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Chyba świat nam się kończy?
Nic już nie jest normalnie.
Rząd zafundował nam wolne,
każąc pracować zdalnie.

Kiedyś gdy dzieci małe,
pod swą opieką ja miałam,
przydałaby się ta praca,
Lecz wcale jej nie dostałam.

Woziłam je z ranną zorzą
do opiekunki wśród wichrów,
By po tym z "wielką rozkoszą"
zarabiać na szczyptę"blichtru".

Bo mogłam nie iść do pracy,
czekać na pensję męża,
teraz mi smutno, rodacy.
Bo wkoło nas zło zwycięża.

Nie ceni się ludzi, ni pracy,
To właśnie budzi mój gniew.
Otwórzcie oczy rodacy,
Czas wstać już z kolan na zew!

Witam Haniu

Bardzo aktualny wiersz. Wyspiański Wesele do dzisiaj aktualny zwrot "miałeś chamie złoty róg" i co Polacy nigdy nie zmądrzeją.
Dopóki będą podarunki a nie myślący będą mieć do garnka co wrzucić to nic się nie zmieni. Jak można w tak krótkim czasie zostać pochyłym drzewem.
Bogdzia napisała o szpyrze przed dyszlem, kiedyś spadnie albo nie zostanie zawieszona i to nie długo. Będą przeklinać ich dzieci którzy ta szpyre przejedli. Dobry gospodarz zbiera pieniądze na złe czasy.
Haniu też bardzo to wszystko przezywamy. O głowę zachodzimy.

Ogrody zielenieją po ostatnich deszczach. Rośliny odżyły. Dzisiaj u nas pochmurno może wiatr przegoni chmury. Mam duzo do zrobienia to i dzisiaj trochę podgonie po południu.

Pozdrawiam Haniu i zdrowia zycze

Ptasi gaj 09:24, 03 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Elu, piękna wiosna, kawał pracy W zagajniku brzozowym i w nowej części, też pięknie
Fajnie, że leje i ogród odżyje i my razem z nim

U mnie wiosna bardzo pracochłonna nie potrzebnie się przez zimę napalam na różne nasadzenia a potem chodzę i gdzie posadzić. Tak było wczoraj kupiłam azalie clondyge więcej czasu pochłonęło znalezienie miejsca dla nich qniż samo posadzenie. A to wiatry a to za dużo cienia, słońca, nie widoczne i tak dalej.
W lesie jeszcze nie ma porządków bo hosty posadzone i kły dopiero co wyszły.
Na szczęście nie każdego roku robię takie cięcie więc przyszły rok o ile zdrowie będzie sprzyjało już tyle robót nie będzie.
Co z tego że przyszli fachowcy 3 facetow jak nie zrobili wszystkiego. Trzeba stać przy nich aby się za daleko nie posuneli z cięciem.
Na szczęście mnie słuchali.
W żwirze trzeba odkurzać bo dużo małych ścinek po jałowcu.

Mam kontener do środy więc trzeba wykorzystać i zrobić porządki i wywieźć.
Placyk na odpady jeszcze nie gotowy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:07, 03 maj 2020

Do góry
effka napisał(a)
Pracowity dzień za Tobą Ja też dzisiaj już rąk i pleców nie czuję (podobnie jak wczoraj)
Pokażesz swoje tsungi? Moje jeszcze maluszki, ciełam je w marcu.

Piękna wiosną u Ciebie

Witam Ewa

Pokażę, ale bardzo obciachane juz maja małe zalążki bombelkow zrobię fotkę. Aby porównać przed i jak się rozwinęły. U mnie są bardzo zadbane więc szybko rosną. Potrzebują sporo wody bo to drzewa podmokłych, terenów.
Musiałam mocno przyciąć bo nie można było przejść w jednym miejscu.
Jest to drzewo bardzo wdzięczne od stukać nie chorują. Jeszcze je podsypkę do iglaków i opryskam nawozem do iglaków. Obecna rosły.

Pozdrawiam
Ogród z wilkiem zamkn. 22:42, 02 maj 2020

Do góry
Witam Madziu

Pięknie masz kochane moje klony jak ja bym takie chciała mieć. Co kupię to 2 lata i przemarza i do widzenia a kupiłam już ich sporo.

Madzi porządki trwają teraz wszędzie. Mój eM aż mnie mierzwa bierze nic nie robi tylko na trawniczek patrzy.

Ta skarpa zawsze ją podziwiam jakbyś mogła ją zrobić na szerokość (panoramiczne foto) jak teraz wygląda może gdzieś jest jeszcze zajrzę.

Nie narzekaj na bałaganiarza bo każdy taki nie jesteś w odosobnieniu.

Pozdrawiam
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:31, 02 maj 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)

Madziulka te niebieskie szafirki nie do zajechania, szybko się rozmnażają, z tymi zielonymi to inna bajka, oj nie chcą w takim tempie przyrastać niestety, a chętnie bym ich miała więcej...
a tu brunerka w zbliżeniu... jak będziesz chciała, to siewki mam

Ja od kilku lat kupuje brunetkę i kupic nie mogę jest piękna u mnie może się siać. U mnie też się dużo roślin sieje werbeny, smagliszki, ubiorek i wiele innych. Wyrzucilam prosa bo te dopiero dają do wiwatu że wszędzie nawet w trawniku się rozsiały.
Jak czytam na opakowaniu roślina jednoroczna to nie wierzę bo później wszystkie na wiosnę wychodzą z ziemi.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 22:20, 02 maj 2020

Do góry
CD

Papuzie ale chyba ładniejsze jak nie sa rozkwitniete

Ptasi gaj 22:08, 02 maj 2020

Do góry
Utyral się znowu dzisiaj rąk nie czuje. Przycinalam tsugi nie zdarzyłam wcześniej ale niec im nie będzie i sekwoje przycięłam już bardzo wyrosły. Kontener stoi to wykorzystuje aby załadować do pełna.

Posadziłam jeszcze krzaki. Dzisiaj bardzo ładna pogoda dobrze się pracowało

Swiecznica

Późniejsze tulipany po deszczu

Kocimiętka

Ogród Mokre 21:51, 02 maj 2020

Do góry
Witam Tomasz

Niezwykle elegancki ogród. Lubisz taki styl? Pewnie tak bo inaczej by taki nie powstał.

Coś mi się nie chce wierzyć, że ten ogród ma 70O M2 wygląda na większy może to złudzenie.
Mam zupełnie inny ogród ale taki mi się też podoba wszystko wymierzone i odpowiednio posadzone. Trawnik to bardzo ważna sprawa w ogrodzie. Też mamy a szczególnie mój eM ma bzika na tle trawy. Zrobił wertykulację przed świętami i zdarł filc do żywego miejscami tylko ziemia i korzonki na wierzchu. Na szczęście już daje czadu i trzeba w poniedziałek podkosic lekko.

'Ogrod Mokre" to w Mokrym na Śląsku? Czy tak sobie nazwałeś.

Pozdrawiam
Ogród z uśmiechem 14:15, 02 maj 2020

Do góry
U nas też tak się ciesze. Jeszcze pada a niech pada. Sądziłam dalie sucho nawet bardzo więc do dziurek wlewalam najpierw wodę aby ziemia nasiąkła.
Po takim deszczu wszystko ruszy z kopyta

Pozdrawiam Jolu

Cieszę się, ze w końcu podlało bo już nawet przestałam przesadzać byliny tak było sucho.
Teraz ruszą z kopyta ale najpierw chwasty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:35, 02 maj 2020

Do góry
Najpierw sądząc maleństwa człowiek myśli kiedy to wszystko urośnie. Jednak czas nie ublaganie płynie a wszystkie rośliny, krzaki, drzewa a chwasty najszybciej smigaja. Po pięciu latach trzeba wszystko przycinać bo wyrosło.

U nas wczoraj dobrze podlalo. Poranek przepiękny teraz się chmurzy podobno ma padać przez kilka dni.

Cieszę się, że pada. Majowy deszcz to będzie urodzaj.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ptasi gaj 11:17, 02 maj 2020

Do góry
Basiu znowu zachmurzone niech pada, ale jestem tutaj aby coś zrobic.
Po tym deszczu powietrze inne oczyszczone więc i śpi się lepiej. Ranek wspaniały cały w słońcu i te krople na roślinach w słońcu w oczy świeci.

Lubię skalniak focic tam ciągle się coś zmienia nawet kamienie.

Ptasi gaj 06:37, 02 maj 2020

Do góry
CD

piękny widok.
po wczorajszym deszczu na pewno jeszcze ladniej.U nas wszystko rosło i zieleniało w oczach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies