Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:03, 23 cze 2020

Ania111 napisał(a)
Sylwia ,

O matko ,
Jaka powódz
I tak co roku u Ciebie ?

Współczuje kochana ,
Nie poddawaj się ,
i nie denerwuj .

A ja przejmowałam się stratą róż ,
oj jak mi wstyd

Do tej pory w ciągu 10 lat 5 raz
1 raz w 2010 w wakacje, w zeszłym roku w maju raz i w lipcu 2 razy i teraz
sylwia_slomc... 22:08, 23 cze 2020

kasiek napisał(a)
Hmm wiesz co Sylwia - owszem serce boli widząc to wszystko ale mimo to, wydaje mi sie że jest dużo łagodniej niż w zeszłym roku i to jest ciutke pocieszające. Mułu o wiele mniej niz poprzednio, mostki ocalały i w zasadzie oczko oprócz mętnej wody nie zostało zmyte, nawet kora w nim nie pływa. Czyli jednak Wasze prace z zabezpieczaniem przyniosły skutek.
Ciężko, ale dacie radę, myślę że jest dużo łagodniej niż w zeszłym roku, i teraz byle było bez deszczy to wsiąknie albo by były łagodne by zmyło.
Trzymaj się Kochana!
Jest nadzieja, że odgrzebiemy się szybciej, o ile znowu nie zaleje....i pytanie jak długo będziemy odgrzebani bo 1 miesiąc w stosunku do roku to trochę marnie wychodzi rachunek Niedziela siłą rzeczy nieaktualna...innym razem.
Teraz nie było kory dookoła oczka to nie spłynęła, a trocin nie zdążyliśmy wysypać na trocinówkach bo by popłynęły....
Do chaty nie weszło bo zeszłoroczny muł pod podłogą uszczelnił.
sylwia_slomc... 22:10, 23 cze 2020

AgaCzek napisał(a)
Przeczytałam i sie przeraziłam- współczuje bardzo i trzymam kciuki by spod mułu wyszły wasze ukochane roślinki i nadrobily szybko straty. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki.

Najbardziej nam żal naszej pracy
sylwia_slomc... 22:10, 23 cze 2020

MartaKozak napisał(a)
Serce sie kraja, wspolczuje bardzo

Lekko nie jest
Katkak 22:12, 23 cze 2020

Sylwuś cieszę się, 3 że tak podchodzisz do sprawy. Szczerze piwiem, że kamień spadł mi z serca, bo bałam się, że runiesz.
sylwia_slomc... 22:18, 23 cze 2020

Katkak napisał(a)
Sylwuś cieszę się, 3 że tak podchodzisz do sprawy. Szczerze piwiem, że kamień spadł mi z serca, bo bałam się, że runiesz.

Też się tego bałam Kasieńka. Dziś mi przyszło do głowy, że ogród mi kiedyś pomógł wrócić do zdrowia więc teraz ja muszę mu pomóc. Żeby tylko serce sobie poradziło, bo na razie kiepsko działa.
ElzbietaFranka 23:40, 23 cze 2020

Obejrzałam. Nie wiem co bym zrobiła. Pewnie też bym zaczęła czyścić po jakimś czasie.

Mam pytanie czy tego rowu na całej długości (jak przebiega) nie można poszerzyć i pogłębić? Czy jest miejsce. Zrobić dobre przepusty.

U nas w gminie też tak było w 2010 później w 2011 roku małe rowy melioracyjne dużo szkód narobiły. Zalewaly gospodarstwa, łąki, pola wszystko w szlamie. Ziemia jest nie przesiakliwa i co spadło to spłynęło.

Ludzie się wkurzyli i zobowiązali Wójta do pogłębienia rowow. Zrobili takie rowy, że niektóre rzeki takich nie mają.

Może napisać do gminy pismo dużo podpisów załączyć zdjecia. Wójt zawsze może z powiatu dostać dofinansowanie nawet z Unii.
Jeżeli jest taka możliwość w terenie to trzeba kuć żelazo póki gorące.

Przemysl to

Dobrej nocy
sylwia_slomc... 00:20, 24 cze 2020

Elu w zeszłym roku były pogłębiane, poszerzane, dwa tygodnie później zalało nas tak, że z mułu wygrzebywaliśmy się do maja tego roku Płynie rzeka szerokości 40 metrów, koryto rzeczne trzeba by wykopać nie rów.
Mgduska 08:07, 24 cze 2020

Z ciężkim sercem się to ogląda.
Ale Ela ma rację - coś zrobić trzeba. Gdzieś te rowy muszą mieć słaby punkt.
Bo naprawiać szkody z myślą, że następne ulewy znów to zniszczą - ile można. Może trzeba obsadzić wały jakimiś wierzbami? Szybciej teren wyschnie i łatwiej przyjmie następną wodę? Nie wiem, tak kombinuję.
Trzymaj się Sylwia. W Wasze siły nie wątpię, ale przydałaby się pomoc odgórna, żeby kolejne żywioły nie cofały Was do punktu wyjścia.
dominika_ 09:57, 24 cze 2020

Ściskam mocno Sylwia, dużo zdrówka przede wszystkim.