Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:13, 07 cze 2016

Do góry
Asiu,
OJ JEJ JEJ! Takie czary, że muszę przeczytać na spokojnie kilka razy
Sam szkic bardzo mi się podoba- spójny jest przede wszystkim.

Przede wszystkim jednak- dziękują Ci baaaaardzo (naprawdę bardzo!) za chęć zaangażowania i pomoc. Każda sugestia jest bardzo cenna, a to dlatego, że żadnej nie ignoruję i wszystkie biorę pod rozwagę- właśnie dlatego jestem w społeczności Ogrodowiska.

To, co na teraz, to suszarka- musi zostać, bo jest wbetonowana. Koło drewutni, jak ją postawię, to się już nie przejdzie tamtędy- jest ciasno i samochód z drewnem w ogóle nie dojedzie, poza tym rabaty nie mogłoby tam być.
W ogóle to w tym roku chce zrealizować dwie rzeczy na 100%- tj. nieszczęsną rabatę okularową i tą jeszcze bardziej nieszczęsną "na podwyższeniu". Wiem, że czeka mnie przeróbka wszystkiego pozostałego, ale muszę to rozłożyć w czasie, bo niestety ale słowa Toszki, że skaczę z miejsca na miejsce są prawdziwe, a efekt taki, że nic nie jest dokończone, rabat do plewienia przybywa, a mi ręce opadają.
Po rabacie okularowej już wiem z czym się mierzę, i nie wiem...szczerze-nie wiem, czy w tym sezonie starczy mi sił na jakąkolwiek nową. To też zakupy roślinek- choć niewątpliwie przyjemne, to dają po kieszeni

W tym roku zadecyduję też ostatecznie, co do strony południowej (tam gdzie tuje sąsiada i moje świerki) i zerwę darń, ale chcę ją odwrócić "do góry nogami" i zostawić tak do wiosny. Darń z okularowej wywalałam na tyły za brzozy (też "do góry nogami") i przewożenie tego takami+załadunek, rozładunek- podwójna robota.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:51, 07 cze 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
U mnie tez brzozy marne, listki mają małe ; jak zwykłe polne, w jednej żywe są tylko 2 gałęzie. w innych przynajmniej kilka martwych gałązek. Zaczęłam im robić 4 tygodniową kurację humusem, zobaczę czy to coś da.

trawka wyglada na fotce jak kłosownica

mogłam zrobić faktyznie zdjecie w miejscu jej bytowania

spokojna jestem zatem ze to chyba normalne takie wiszące i szyszkowane brzozy
Tu ma być ogród :) 11:40, 07 cze 2016

Do góry
Czytam, że u kilku osób pojawiły się owocostany na brzozach, u mnie jest to samo, wisi tych owoców pełno.
W ostatnich dniach zastanawiałam się czemu te brzozy takie pochylone, sprawdziłam i taki owoc jest nawet ciężki i okazuje się najbardziej obwisły te drzewa, które mają ich najwięcej.
Przekroiłam taki owoc i środku wygląda jak gęsto utkana szyszka - owadów tam nie ma.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:49, 07 cze 2016

Do góry
U mnie tez brzozy marne, listki mają małe ; jak zwykłe polne, w jednej żywe są tylko 2 gałęzie. w innych przynajmniej kilka martwych gałązek. Zaczęłam im robić 4 tygodniową kurację humusem, zobaczę czy to coś da.

trawka wyglada na fotce jak kłosownica
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:32, 06 cze 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwus teraz jaj łąka jest juz taka bujna to to sciezka w niej wyglada jeszcze fajniej. Jak jeszcze brzozy podrosna to nie rusze sie stapmtad . A jak grujecznik? A red baron sie zadomowil?

Kasiu red barony ok , grujecznik coś na czubeczkach gałązek odżywa, myśle , że tak jak w zeszłym sezonie dereń kausa tak i on potrzebuje czasu by się przestawić na nowe warunkiZresztą Kasia widziała i też tak oceniła
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:50, 06 cze 2016

Do góry
Sylwus teraz jaj łąka jest juz taka bujna to to sciezka w niej wyglada jeszcze fajniej. Jak jeszcze brzozy podrosna to nie rusze sie stapmtad . A jak grujecznik? A red baron sie zadomowil?
Czasem słońce czasem deszcz 13:17, 06 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
wszystkie 3 we wgłebniku, a rosnące obok nich ale chudsze nic a nic...generalnie na wszystkie brzozy czy na 8 tylko te 3 mają tego fest dużo, całe wiszą

ale te które mają owoce wyglądają zdrowo?
Czasem słońce czasem deszcz 13:08, 06 cze 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

a Twoje wszystkie brzozy mają te owoce bo u mnie tylko jedna na jednej gałęzi, może to osobnik żeński lub coś w tym stylu
wszystkie 3 we wgłebniku, a rosnące obok nich ale chudsze nic a nic...generalnie na wszystkie brzozy czy na 8 tylko te 3 mają tego fest dużo, całe wiszą
Czasem słońce czasem deszcz 13:06, 06 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
teraz pytanie one tak zawsze będą? bo kotki na wiosne sa ale takie coś?

a Twoje wszystkie brzozy mają te owoce bo u mnie tylko jedna na jednej gałęzi, może to osobnik żeński lub coś w tym stylu
Czasem słońce czasem deszcz 12:33, 06 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
moje we wglebniku tez takie maja i to jest tak ciezki ze brzozy wyglądają jak te te jungi czyli te brzozy zwisające :/

dokładnie tak
Czasem słońce czasem deszcz 11:54, 06 cze 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
a tym się teraz martwię- jedna brzoza żle wygląda, kilka gałęzi ma całkiem bez liści, oglądam ją z każdej strony i poza tym nic niepokojącego nie dostrzegłam, co to?
moje we wglebniku tez takie maja i to jest tak ciezki ze brzozy wyglądają jak te te jungi czyli te brzozy zwisające :/
Między pasjami 23:01, 05 cze 2016

Do góry
Ostróżki Tobie bujnęły jak brzozy! A i warzywnik ekstra! Widać, że nie próżnujesz!
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:56, 05 cze 2016

Do góry
Brzozy będą super Tylko żeby je gąsienice nie zjadły tak jak moje...
Komendówka 21:44, 03 cze 2016

Do góry
Sylwia, najważniejsze, że brzózki żyją, teraz będą szły w górę. U Ciebie wszystko rośnie jak na drożdżach, a brzozy jak wiadomo potrafią szaleć. Będzie dobrze. Podejrzewam, że w przyszłym roku nie będziesz miała najmniejszych problemów by je odszukać. Córka na zdjęciu, to starsza. Lubi swoją pracę, nie lubi tylko festiwalu opolskiego . Szalony walczak, znów na zawody się wybiera i już mi skóra cierpnie ze strachu na samą myśl! Taka moja dola .
To miejsce trzeba kochać 14:01, 03 cze 2016

Do góry
Wzdłuż ogrodzenia posadzone świerki serbskie, przed nimi "kule" bukszpanowe. Nie były kulami jak je kupowałam, były po 20 zł i całkiem duże. Bedę je formować. Pomiędzy bukszpanami lawnda. Posadziłam już kilkanaście krzaczków ale malutkie i jeszcze ich nie widać.

Po prawej miały wzdłuż płotu miały być brzozy doorebos podsadzone rozplenicą. Rósł tam już jeden platan całkiem ładny. Baliśmy się, że przy przesadzaniu nam padnie i dokupiliśmy jeszcze dwa platany. A więc zamiast brzóz 3 platany. Z tyłu żywopłot z cisa Hicksi.

Stwierdziłam, że zanim rozplenica wystartuje będzie chwastów co niemiara. Dostadziłam do rozplenicy rozchodniki mr goodbud mam nadzieje.
Posadziłam też berberysy Maria, a przed nimi chcę posadzić żuraki. Myślałam o carmel lub jakiejś innej pomarańczowej.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:55, 03 cze 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Asia ja się trochę zastanawiam nad tym żwirkiem na brzozowej bo tam miały być brzozy w żwirku i gdzieniegdzie rozplenice. No bo tak jakoś niewygodnie po tym żwirku się chodzi a przez ta rabatę trochę się będzie chodzić no nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia.
to moze wybierz taki piasek granitowy.cos bardzo mialkiego.na duzych powierzchniach fajnie to wyglada.często np w parkach czy na yerenach wokol jakichs pałac ow czy restauracji tego sie uzywa
Ja na swoje sciezki bede uzywala takiego tlucznia od piasku do grubszych kamieni by wszystko sie zagescilo.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:53, 03 cze 2016

Do góry
Asia ja się trochę zastanawiam nad tym żwirkiem na brzozowej bo tam miały być brzozy w żwirku i gdzieniegdzie rozplenice. No bo tak jakoś niewygodnie po tym żwirku się chodzi a przez ta rabatę trochę się będzie chodzić no nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:27, 03 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Reniu, dziękuję za poradę przywrotnikową. Z rodkiem to akurat miałam odwrotną sytuację. Jednego bidoka już nie miałam siły jesienią wsadzić i spędził całą zimę zadołowany w donicy. Dopiero trzy tygodnie temu doczekał się miejscówki. Trochę mu liście ucierpiały, ale w sobotę zaczynał rozwijać kwiaty. Za to padły dwa inne, które jednak do ziemi przed zimą wsadziłam. Ot takie losy dziwne tych roślinek. Może z ostróżkami zrobię tak jak Ty, bo szkoda mi kasy na takie drogie obręcze.

Moje spędziły zimę na pełnym słońcu, bez okrycia i o dziwo nic im nie jest. Wiosna poobrywałam im przypalone liście, ale widziałam nowe uszkodzenia, więc je wykopałam, trafia na nową cienistą rabatę.

margaretka3 napisał(a)

Reniu, poszukaj czegoś o lisciach ciemnozielonych, bardziej okrągłych. Ja mam kuklika przed liliowcami. Ładnie pasowałaby bergenia i jeszcze hosty, jeśli nie masz tam pełnego słońca.

Póki brzozy małe na razie patelnia tam jest. Do tego rabata podwyższona więc raczej sucho. Widziałam wczoraj połączenia liliowców z bergenią - podobało mi się. Muszę to przemyśleć

malkul napisał(a)
Co do przywrotnik - to ja dwa dni temu dzieliłam kwitnąca karpę , zyje i wygląda normalnie

Mi też się zdarzają takie historię

anabuko1 napisał(a)
Przywrotniki dadzą radę zobaczysz.Jeszcze trochę rusza i zasłonią dole piwonie.
Fajna , ładna tam trawkę widziałam

Strasznie mnie drażniły puste dziury, więc na razie tam molinię variegata upchałam.

jolka napisał(a)
Macham Renia Ślicznie, kolorowo u Ciebie. Irysy w większych kępach super wyglądają. Po poczytaniu i pooglądaniu mam coraz większą ochotę na przywrotnika w piwoniach. Chyba sobie jutro zrobię rundkę po ogrodniczych w okolicy

Wszystko w łanach lepiej wygląda. Na irysy mam nowego pomysła Irysy+ szałwią + bodziszki.
Marzy mi się elegancki kącik z iglaczkami 13:28, 02 cze 2016

Do góry
Witaj Iwona doradzić pewno wiele nie doradzę bo sama mam miszmasz i jestem na etapie jego ujarzmiania Ale wiele można samemu wymyslić podgladając innych(wiem, że podglądać nie ładnie ale co tam)
co do brzozy ja bym jej nie wycinała fajnie wygląda na tle tego muru. Podcięła bym ją tylko i czymś podsadziła. Nie wiem jaka to strona świata ale myślę, że trawy, żurawki, hosty dobrze by wyglądały.
Ogrodowisko to kopalnia pomysłów i inspiracji
Ogródkowy chaos u monitki 09:59, 02 cze 2016

Do góry
Hej Moniś ,gdzie Ty sie podziewałaś ?

Różyczki pięknie juz kwitną ,moje myslę że jeszcze tydzień i tez zakwitną .
Zakątek z brzozami przecudny...och żebym miał miejsce na brzozy....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies