Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W cieniu - zacieniona 19:41, 08 lip 2014

Do góry
Ogrodeczek napisał(a)

Cudnie masz Bogusiu szałwia trójbarwna wspaniała
Będę zaglądać i podziwiać piękne zdjęcia robisz!
Dziękuję i pozdrawiam.
Ogrodowiskowe inspiracje 09:54, 08 lip 2014

Do góry
AniaK napisał(a)

2012.06.; 2013.07.; 2014.05.

mam na myśli tą rabatę bylinową
rośni tam szałwia?
fajnie z tej strony wygląda
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:21, 07 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kocham Twój busz. Błagam daruj życie budlejom, one robią dobrą robotę w tym miejscu. Ich wycięcie spowoduje, że będzie tam bardzo "chudo" i sztywno. Ale to tylko moje odczucie.
O żółtkach poczytałam, cieszę się, że Ci się gusta kolorystyczne zmieniły. . Ale uczciwie dodam, że żółtki w wersji projektowej wyjściowej u Ciebie, to samo miodzio było - wzbudzały zachwyt natychmiastowy. Mam zakupionych już troszkę (żółtków) ale w takie upały machanie kilofem mnie nieco przeraża (trzeba przeorać kawałek nadbrzeża skalistego).

Cudowne róże i piękne widoki. Mnie też się myli różówy przetacznik a różowa szałwia. Czy jest między nimi różnica w wysokości?

Czy w Lesznie w Obi coś jeszcze zostało? Mam jakby po drodze.

Pooglądałam zdjęcia i dopisuję się do ratunku budleji - jak dosadzisz tyle róż to powstanie rosarium a tak masz różnorodność no i motyle a bioróżnorodność musowo być
moja lista się wydłuża zamówieniowa dla róż
w szkółce u Szmitów w Pęchcinie wypatrzyłam bordowe tojeści - normalnie przeszłabym obok a tak mam i ja
co z ludzi robi O chyba upał
pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:53, 07 lip 2014

Do góry
Kocham Twój busz. Błagam daruj życie budlejom, one robią dobrą robotę w tym miejscu. Ich wycięcie spowoduje, że będzie tam bardzo "chudo" i sztywno. Ale to tylko moje odczucie.
O żółtkach poczytałam, cieszę się, że Ci się gusta kolorystyczne zmieniły. . Ale uczciwie dodam, że żółtki w wersji projektowej wyjściowej u Ciebie, to samo miodzio było - wzbudzały zachwyt natychmiastowy. Mam zakupionych już troszkę (żółtków) ale w takie upały machanie kilofem mnie nieco przeraża (trzeba przeorać kawałek nadbrzeża skalistego).

Cudowne róże i piękne widoki. Mnie też się myli różówy przetacznik a różowa szałwia. Czy jest między nimi różnica w wysokości?

Czy w Lesznie w Obi coś jeszcze zostało? Mam jakby po drodze.
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:45, 06 lip 2014

Do góry
Dwa powojniki Purpurea Plena Elegans i Avangarden

Alba Luxurians

zakwita goryczka wysoka

dzwonek Prichards

szałwia szkarłatna

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:03, 06 lip 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
no szałwia ta purpurowa
pytasz o tojeść ciemnopurpurową? Kupowana u Szmitów w maju po 15zł.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:56, 06 lip 2014

Do góry
no szałwia ta purpurowa
Kątek miskantowo-hortensjowy - doradzicie? 21:27, 06 lip 2014

Do góry
szkabona napisał(a)
Dziękuję Agam W jakiej odległości sadziłaś hortensje i miskanty? ile mają już lat? Jak wysokie są Twoje Gracillimusty w okresie ich największej aktywności?
I z ciekawości zapytam - co to za fioletowe rośliny przed nimi? z prawej lawendy?

Miskanty co metr, hortensje co 90cm. Wysokość grackow 160 cm. Gracki i hortensje sadzone w 2011 roku, z tym że hortki przesadzane już 3 razy .
Po prawej lawenda, po lewej szałwia.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:47, 06 lip 2014

Do góry
Kieliszeczka jeszcze nie mogę, biorę antybiotyki. Ale spytam P.doktora czy pozwoli.

Moja piwoniowa teraz tak wygląda. Ale już szykują się obok dalie, cynie, monarda i jeżówki, a na pierwszym planie szałwia z Rhodendronowego.

Mój 4 arowy azyl... 00:36, 06 lip 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Podobno na Mazurach dużo prawdziwków.
Basiu mam też tą róże SedamAlbum ale tak mnie wkurza w tym roku leży na ziemi,jesienią eksmisje dostanie,chociaż kwitnie cały rok.
Szałwia trójbarwna dopiero u mnie zakwita,dziś obserwowałam ile tam pszczół pracuje

Bogusiu, róże to The Fairy, a Sedum Album to rozchodnik, kwitnie na biało.
Róże się pokładają, bo to taka odmiana - okrywowe! Znajdź dla nich odpowiednie miejsce i nie wyrzucaj bo szkoda - kwitną do przymrozków!
Mój 4 arowy azyl... 21:51, 05 lip 2014

Do góry
Podobno na Mazurach dużo prawdziwków.
Basiu mam też tą róże SedamAlbum ale tak mnie wkurza w tym roku leży na ziemi,jesienią eksmisje dostanie,chociaż kwitnie cały rok.
Szałwia trójbarwna dopiero u mnie zakwita,dziś obserwowałam ile tam pszczół pracuje
Mój 4 arowy azyl... 00:50, 05 lip 2014

Do góry
Słoneczniczki, na pierwszym planie Variegata i szałwia trójbarwna

pierwsze kwiatki juki

i kolejne wielosiła
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:50, 04 lip 2014

Do góry
Dziś wyłącznie odpoczywałam i zdjęcia pstrykałam. Wykorzystałam młodzież do koszenia i podlewania. Suszki będę zrywać w sobotę. Szałwia się wyłożyła i przekwitła, to ucięłam może jeszcze zakwitnie? Lilie jeszcze niektóre w pąkach. Jeżówki dopiero przed rozkwitem.
Monarda startuje -pierwsza czerwona. Obok mam liliową.

Wspaniała nowina i piękny raport zdjęciowo słowny
Mój wymarzony ogród 13:44, 04 lip 2014

Do góry
Kurde dopiero jak u ciebie przeczytałam to widzę co napisałam - nie lawenda tylko szałwia omszona a nad wymaganiami glebowymi się wcale nie zastanawiałam patrzyłam, żeby ładnie wyglądało
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:50, 03 lip 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
no nie! Tyle napisałam i mi zeżarło!
Uch, musze znowu.
O donicy była przydługa epistoła.
Zakładam że ona ma mieć kilka metrów dłg i ok ok 0 5 szer.
Rozchodniki okazałe jako szkelet- super. Popytaj np Ankę Małą Mi o odmiany, których nie żrą mszyce. Np Matrona jest ok, ale ciut wysoka, choć i ona może być.
Do nich szałwia omszona. ja najbardziej lubie niską- Deep Blue Sensation, spodobała mi się po rekomendacjach Finki i jest naj, naj.
Możesz ją spytać o wyższa odrobinkę, ale tez zwartą. Ale i ta jest ok.
Do tego kilka kępek trawy carex umbrosa( jej zieleń jest ciemna, to taki spory mop)
Resztę wypełnić dzwonkiem dalmatyńskim- będzie się zwieszał, długo kwitnie ( tylko ślimaki go lubią, ale w donicy łatwiej z nimi walczyć)

Jesli coś być do tego chciała jeszcze, to 2- 3 szt mikołajka Blue Hobbit- uwielbiam go!

Ha dzisiaj posadziłam 10 szt finkowych deep blue sensation
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:57, 03 lip 2014

Do góry
Dziś wyłącznie odpoczywałam i zdjęcia pstrykałam. Wykorzystałam młodzież do koszenia i podlewania. Suszki będę zrywać w sobotę. Szałwia się wyłożyła i przekwitła, to ucięłam może jeszcze zakwitnie? Lilie jeszcze niektóre w pąkach. Jeżówki dopiero przed rozkwitem.
Monarda startuje -pierwsza czerwona. Obok mam liliową.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:55, 03 lip 2014

Do góry
malkul, chciałabym, chciała pokazac cosik fajnego ale ni ma bida z nedzą
Powiem tylko, ze musiałam sciachac prawie wszystkie kwiaty w różach bo po deszczach bardzo brzydko wyglądały...

sesleria ładnie się zieleni - po raz kolejny przekonuję się ze ją uwielbiam

wczoraj w końcu ścięłam tawułę - 4 podejścia miałam, bo przymusowa przerwa na deszcz... - od jutra mam nadzieję ją doniczkowac i autować gdzies na tyły - ta na 100% pójdzie na all... i czas mysleć nad kolejną rabatą...

a, i dzis zakończyłam malowanie pergol

Jula, betoniarka stoi na przodzie bo do tyłu nie wjedzie, a roboty sa - o przepraszam BĘDĄ - z tyłu jak szanowny małzonek znajdzie czas, wrrr... cierpliwośc już mi się skończyła...
O 2 rzędy wydłużamy taras, poza tym ściezka ma byc tam gdzie teraz samotnie tkwi szałwia i czeka na Frosted, i jeszcze koło ma mi wyłożyć kostką - i tam tez będzie pergola.. o ! i kolejna robota już go czeka bo pergole pomalowane !
No to ja nie wiem czy on przed zimą się wyrobi.... to tak a propos tego, że któraś jeździ jeszcze na zimówkach... sorki, nie pamiętam gdzie to wyczytałam...
Ogródek Iwony 17:07, 03 lip 2014

Do góry
Małgosiu, ja nie wiedziałam, że są różne gatunki. Dopiero teraz się zorientowałam, jak obie zaczęły kwitnąć. Ta ze szkółki jest ciemniejsza.

Ana, mam nadzieję że przetrwają. Bardzo mi się podoba jej zapach. Szałwia też jest piękna, ale nie pachnie ładnie.
Mój nowy stary ogród 13:47, 03 lip 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)

Różowa szałwia powolutku przekwita co to będzie, co to będzie
coś trzeba będzie tam dokoptować

ciekawam co tam dokoptujesz,bo przecież i za trochę rosa przekwitnie
Mój nowy stary ogród 13:11, 03 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Piękna ta larissa! Ale powtórzę sobie jeszcze raz - potrafię się oprzeć! Potfarię się oprzeć....!!!!

Rozumiem że w tle to różowa szałwia. Pasują bosko.

Różowa szałwia powolutku przekwita co to będzie, co to będzie
coś trzeba będzie tam dokoptować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies