Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moja "przyziemna" :) pasja 08:26, 25 cze 2014

Do góry
Wczoraj fajnie słońce podświetlało donicę, ML urosły sporo i fajne piórka tworzą, szałwia wielka, jednolita plama fioletu. Piękna ta odmiana, bardzo mi do donicy pasuje, jest taka uporządkowana w formie .

Fotek nie zrobiłam, bo wróciłam do domu i poszłam spać, coś mnie dopadło i nie wiem do końca czy żołądkowo, czy przeziębieniowo... jakiś paskudny miks. Dziś już lepiej, ale jestem słaba... i też marzę o śnie po powrocie do domu .

Postaram się nadrobić .
Od ogrodu do łąki i stawu 00:34, 25 cze 2014

Do góry
i ostatnie - na różowo, choć jakaś blada ta szałwia w tym roku...chyba poszła w wysokość, a nie w kolor

Mój ogród 23:12, 24 cze 2014

Do góry
W końcu udało mi się znaleźć czas aby wejść na forum. U nas dzisiaj zimno, ale jak byłam na działce nie było źle. Cały czas robię remont ogrodu, efekty będą widoczne trochę później. Wszystko rośnie jak na drożdżach, kwitnie i w ogóle nie ma na co narzekać.
Liliowce na skarpie. Kwitną też inne liliowce. Ale te mam w tej chwili w najliczniejszej grupie.

Maruna wysiewa się sama i widocznie tam gdzie wybiera sobie miejsce czuje się najlepiej. Dużo, dużo białych kwiatków.

Krwawnik nie ma zamiaru przstać kwitnąć i dobrze, coraz bardziej go doceniam

Tu tylko kawałek przewrotnika, bardzo się rozrósł.

Te drobne bratki kwitną nieprzerwanie od wiosny.

Duet szałwia i żurawki.

Ostróżki wyrosły baaardzo wysokie

Taki widoczek widzę na działce codziennie, oczywiście jak jest pogoda.

A tu ogródek zaprojektowany przez matkę naturę.

W cieniu - zacieniona 23:06, 24 cze 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusiu kwiatki od ciebie jeszcze nie kwitną,ale już niedługo,niespodziewałam się że ta szałwia wyrośnie taka duża i szeroka.
...ciekawe jaki kolor pokaże...teraz nasionka już będziesz miała swoje...ona też ładnie sama rozsiewa się..
W cieniu - zacieniona 23:03, 24 cze 2014

Do góry
Bogusiu kwiatki od ciebie jeszcze nie kwitną,ale już niedługo,niespodziewałam się że ta szałwia wyrośnie taka duża i szeroka.
Ogród prawie romantyczny 22:58, 24 cze 2014

Do góry
Szałwia i lawenda - piękny zestaw Jeden z moich ulubionych
Ogród prawie romantyczny 22:55, 24 cze 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)

No właśnie, a jak wyglądają takie malutkie siewki szałwii? Bo nie wiem, co ja nawyrywałam na swojej rabacie (a rośnie tam właśnie szałwia).

Są raczej charakterystyczne, układają się w rozetę, listki owalne pokryte kutnerem, szybko wybijają w pąki kwiatowe. Jutro postaram się wrzucić kilka zdjęć szałwii w różnych stadiach rozwoju
Ogród prawie romantyczny 22:37, 24 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Nie ma pośpiechu Przy moich szałwiach rośnie już mnóstwo małych , gdy trochę urosną i się wzmocnią, myślę pod koniec lata, wyślę sadzonki Zobacz Martuś, czy przypadkiem koło Twoich nie rosną malutkie szałwie One same się rozsiewają i takie są najsilniejsze.
Jeżeli chodzi o nasiona, to słabo mi wykiełkowały. Z paczuszki mam dwie maciupeńkie sadzonki, jeszcze nie wiem jakiego koloru Będzie niespodzianka. Ale rosną słabiej niż te, które same się wysiały, oraz wyglądają na delikatniejsze

No właśnie, a jak wyglądają takie malutkie siewki szałwii? Bo nie wiem, co ja nawyrywałam na swojej rabacie (a rośnie tam właśnie szałwia).
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 22:26, 24 cze 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów a raczej ogrodowiczów
Postanowiłam w końcu pokazać co się dzieje w moim ogrodzie czyli totalna metamorfoza,totalna demolka.Likwiduję jedną ogromną rabatę stojącą sobie na środku ogrodu a robię inną.Wstawiam fotki co dziś zrobione.Niestety z powodu braku czasu roboty ogrodowe idą jak krew z nosa ale do zimy mam czas ze wszystkimi roślinami
Aha,dla zainteresowanych jeżeli ktoś szuka żółtego bukszpanu - byłam dziś w Kobylej Górze w szkółce Burziwoda i są tam piękne sadzonki tej rośliny ale to tak na marginesie.
Tak to wygląda po usunieciu-wycięciu trawy i formowaniu rabaty.Tam dalej po prawe stronie będzie wsio przesadzone(choć chyba tych hortensji ogromnych nie przesadzę - nie będę ryzykować )

tak wygląda z drugiej strony oczywiście czereśnia wyleci

i tak już pierwsze nasadzenia

Nie wiem czy nie za gęsto ale ja chcę żeby to z czasem tak weszło na siebie i tak od lewej hosty,z tyłu jaśmin

dalej migdałowiec,szałwia(jeszcze jedną muszę dokupić),dalej veronica,forcysja,hortensje bukietowe vannile fraise,kalina,lawenda..na dziś tyle zrobiliśmy..

Dalej bedą róże,za tą dużą hortensją planuje kupić wąską pergolę i posadzić może powojnika,żurawki będą szły od brzegu rabaty,iglaki z wrzosowiskiem zostaną tam w za nimi będzie skalniak i brzózkę też raczej tam zostawie..eh mnóstwo pracy przede mną.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:02, 24 cze 2014

Do góry
Albo kolejnego koloru - podpowiem czerwonego w średnim i najniższym piętrze roślin albo po prostu kolorów jakie dają nasze piękne kwiaty - lawenda, rudbekia, szałwia, rozchodnik, jeżówka itd.... .
Ania z zielonego wzgórza :-) 19:44, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękna ta szałwia Czy z nią mogę skomponować tawułę japońską gold? Mam 4 szt. tawuły przy czerwonych różach i chcę dosadzić właśnie tą szałwię do róż
Ogród wśród pól i wiatrów 17:43, 24 cze 2014

Do góry
wiunia napisał(a)

No cudnie to wygląda! Kompozycja pierwsza kasa! Pozdrawiam serdecznie i lecę dalej fotki hostowe oglądać

Już jej nie maSzałwia ścięta.
Czekam na powtóne kwitnienie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:43, 24 cze 2014

Do góry
yolka napisał(a)

No teraz widzę co mi wyrosło i zawkwitło z Twoich siewek
Tak Jolu to szałwia trójbarwna, u mnie wyrosła z samych siewki została tam gdzie sama sobie wybrała miejsce dziś ma trochę więcej koloru

pozdrawiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 23 cze 2014

Do góry
W ostatnich dniach pracę w ogrodzie zastąpiło lenistwo, towarzystwo, kiepska pogoda i wiatr którego nie lubię ani ja ani mój ogród.

Wszytko mocno urosło i jest masa pracy w ogrodzie zwłaszcza cięcia, a i jest sucho mnie ominęły deszcze bo o tych minutowych opadach nie wspomnę.

Poza różami pojawiają się nowe kolory

niska szałwia trochę rozłożona bo coś w niej się położyło

nowa jeżówka z wyprzedaży jesiennej

krwawniki w tym roku gigantyczne

zakwitła wreszcie co prawda spźniona - lilia sw Antoniego

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:07, 23 cze 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, szałwia trójbarwna zaczęła się wybarwiać

Basiu moja też
pozdrawiam

Mój mały raj na ziemi :) 22:11, 23 cze 2014

Do góry
Reni, jak zwykle zaglądzasz z miłym słowem, dziękuję

Justi,
dziękuję ! pooglądalam, będę ciachać dalej !

Ewo, róż i fiolet to niezawodne połączenie ! ale ja dodałam w tym roku żółty i fiolet (co się ze mną dzieje ? )

Juzia
, aniele mój ! do czadu mu daleko (nie wiesz co czuło moje skołatane serce jak wróciłam od Myszorka....ona ma tak pięknie!) ale dziękuję za ciepłe słowa

AlKa, nooo stipa jest the best ! polecam zobacz jak się prezentuje u Myszorka bajka to mało....
https://www.ogrodowisko.pl/watek/670-ogrod-zmyslony?page=198

Julcia,
ta stipa, ta rabata....to było mi potrzebne ! jestem zadowolona
a róża przy garażu...tak....jest herbaciana czy łososiowa, jak ją nazywam i drażniła mnie , bo:
1. miała być blado-różowa (prezeznt od koleżanki na urodzinki 5 lat temu) a jaka jest każdy widzi...
2. nie pasowała mi do niczego
ale
pojawił się żółty kolor i jest git

GabiK
rabata powstała w sobotę (na szczęście M pomóg z darnią, bo nogę mam uszkodzoną i ledwo łążę...) , nawodnienie zostało nienaruszone, ale .... (wierzysz w krasnoludki???) dzisiaj się u mnie zjawiły krasnoludki i jak wróciłam ze spotkania miałam przesunięty zraszacz i dołożoną linię kroplującą !!! czary ...jakieś....

Dzidka

dziękuję po stokroć ! oby tak dalej to będzie pięknie - tylko zimnawo coś i się siedzieć na tarasie nie da...

Ana

wiem, że skarb ! dlatego piałam z zachwytu !!! bo dla mnie to suprice i radość wielka więc musiałam zrobić rabatkę i kupić nowe róże i lawendę....
a zraszacze się ponoć łatwo przesuwa (ale ja nie umiem....tylko słyszałam). M miał to zrobić , ale jak wrócił z pracy - robota została odwalona ! ten to ma dobrze

Iwona,
źródełko zmieniało miejsce aż w końcu trafiło w TO ! i zostało obsadzone bukszpanem. Ale czy mam fotki...pewnie tak, bo cykam jak najęta, poszukam i wkleję
pozdrawiam

Beatko,
dziękuję ! miała być tylko fairy i szałwia (jednoroczna) ale te petunie kupiłam i tak wędrowały po ogrodzie aż trafiły do donic

Neska, dziękuję !!! buziaczek

Wersja mini mini 12:29, 23 cze 2014

Do góry
Zakupy
- szałwia odmiana Senior - takiej jeszcze nie widzaiłam - wysoka, wręcz strzelista, pokrojem bardziej przypomina przetacznika

- Austinki niestety przekwitły i brałam w ciemno ale podejrzewam, że się nie zawiodę
Odmiana Harlow Carr, którą też rozważałam okazała się być bardziej "krzaczasta" w pokroju. Princess Anne jest można powiedzieć - kompaktowa.
- przetaczniki

oraz Perovskia, której nie obfociłam.

Dziwne jak to pod wpływem Ogrodowiska zmieniają się poglądy. Zawsze się zarzekałam, że róże nie dla mnie (dzisiaj stałam pod szkółką i czekałam na jej otwarcie, żeby je kupić ), Perovskia - też nie, bo to przecież taka "miotła". Zaczynam patrzeć na rośliny inaczej - zwracam uwagę na ich pokrój, kształt, liście... kwiaty są owszem ważne ale to jest rzecz drugoplanowa.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:06, 22 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

TA szałwia - powala. Oczywiście jeszcze moja nie, ale ten gatunek- kolor przecudny. Czekam na efekty i przebieram nóżkami.
Szukaj Juleczko, bo warto. Jak będę kiedyś jechała w Twoja stronne, to Ci przywiozę- w Przytoku ja mieli. A może Ty będziesz koło mnie , to sama się zaopatrzysz.

Buziaki przesyłam.

Będę szukała u siebie, czasami zdarza się, że jestem w Zielonej Górze, ale zazwyczaj jako pasażer i to nie z eMem, a raczej z koleżanką...ale wakacje blisko, więc kto wie.....cmok, cmok
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:33, 22 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

No właśnie pisałam, ze szałwia to strzał w dziesiątkę. Kiedyś nie przypuszczałam, że takie rośliny będą kradły moje serce.

Lecę do Ciebie.

Raz to Grześ skradł Tobie serce a z roslin to ciekawa jestem co kiedys uwielbiałaś
Moja "przyziemna" :) pasja 21:02, 22 cze 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Jagoo... murek wpasowany idealnie! Otynkowany ładne tło daje dla roślin i rabata z wiśniami od razu lepiej wygląda...bo ją widać!
Bardzo fajnie to wyszło...i wcale nie niechcący

Szałwia u Ciebie bardziej mi się podoba niż u innych...nie wiem czemu?
Przez połączenie z innymi roślinami???
Chyba sobie zafunduję

Dzięki Juzia

Wiem, że dla Ciebie ta rabata była za zielona, teraz faktycznie poprawiła się widoczność .

Szałwie kupuj, fajna jest. Ja już wiem, że przesadzam po przekwitnięciu, bo nie mam równowagi kolorystycznej w donicy mam ją za gęsto posadzoną, więc przekopię co drugi krzak, w sam raz będzie ich, aby zrobić drugą plamę. UWIELBIAM ją z tym dereniem, non stop staję w oknie i gapię się .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies