Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

stychaz 18:02, 16 sie 2014

Pierwszy raz udało mi się zrobić wertykulację i rozsypać nawóz przed deszczem Trawa ładnie odbija. Na pierwszym planie kwitnąca sesleria jesienna z szałwią

Pachnące werbeny patagońskie

Fragmenty rabatki z kulkami

W przyszłym sezonie zwykłego czyśćca zastąpi odmiana Big Ears. Posadziłam ją z jednej strony rabaty (nieświadoma różnicy między odmianami) i jestem nią zachwycona. Piękne, wielkie puchate liście

No i się przełamałam - nie będzie ławeczki, są leżaczki z Ikea. W przyszłym sezonie rozpoczynam poszukiwania szarych poduch. Pozostaje jeszcze wyżwirowanie placyku pod fotelami.

ps. w donicach zrobiło się mega minimalistycznie - carex Irish Green. Żywa zieleń, do której dojdzie szałwia odmiana Wesuwe (fajne, zielone przyrosty). Jak carex nie przeżyje, to w przyszłym roku w donicach będzie sesleria jesienna i szałwia.
stychaz 18:30, 16 sie 2014

Kilka naturalistycznych inspiracji

http://pl.pinterest.com/stychaz/natural-garden/
noemi 18:45, 16 sie 2014

Bardzo dobry wybór z fotelami z Ikea. Tak mi się podobają u Moni a teraz u Ciebie
Sama mam na nie ochotę , bo są ładne

I przypomniałam sobie o tych super grabiach do wertykulacji … jak gdzieś zobaczysz to daj znać , proszę.

stychaz 19:42, 16 sie 2014

Dzięki Fotele są stale okupowane przez chłopców, bo to Oni je wybierali i powiedzieli, że się z nami czasami nimi podzielą

Fotele są fajne i ekonomiczne w porównaniu z ławką na którą się porywałam. Koniecznie miała być metalowa i "szałowa". Niestety to "szałowa" było największym problemem, bo jak już to znalazłam http://pl.pinterest.com/pin/305541155942550780/, to zakup materiału na to cudo pochłonąłby majątek a przy okazji latem mogłoby trochę w pupcię za bardzo grzać.

Fotele na początku wydawały mi się strasznie niewygodne, ale przesiedzaiłam na nim czytając połowę jednej z książek Ludluma i jakoś mój kręgosłup nie ucierpiał.
Jednak szare jako dodatek musi być, bo za bardzo dają teraz po oczach. Wieeelki plus, to to, że są lekkie i ich przestawianie nie stanowi żadnego problemu.

Jak zobaczę grabię, to dam znać.
Sebek 20:38, 16 sie 2014

Mnie też te fotele ostatnio kusiły, ale jednak je zostawiłem

Werbena pachnie? Nigdy nie wąchałem, mus to naprawić

Co do grabi - chodzi Wam o wertykulator ręczny? Mam kilka lat i przy takim małym ogrodzie się sprawdzi, bo jak trawnika jest więcej to można się zajechać - o wyglądzie rąk po takim zabiegu nie wspomnę - same odciski
malkul 20:53, 16 sie 2014

Ale pieknei u Ciebie niby coraz "mniej" a dla mojego oka to "coraz więcej".

Ładne te fotele z IKEA ale jestem ciekawa jak oceniasz ywgode siedzenia na nich? ja się do niech przymierzałam ale srasznie mi było niewygodnie
stychaz 11:04, 17 sie 2014

Sebek napisał(a)
Mnie też te fotele ostatnio kusiły, ale jednak je zostawiłem

Werbena pachnie? Nigdy nie wąchałem, mus to naprawić

Co do grabi - chodzi Wam o wertykulator ręczny? Mam kilka lat i przy takim małym ogrodzie się sprawdzi, bo jak trawnika jest więcej to można się zajechać - o wyglądzie rąk po takim zabiegu nie wspomnę - same odciski

Tak, werbena pachnie, podobnie jak limki. Mi ten zapach przypomina zapach kitu pszczelego.
Przy moim areale trawnika wertykulator ręczny się sprawdza. Nauczona jednak bąblami, zawsze zakładam do niego rękawice.
stychaz 11:12, 17 sie 2014

malkul napisał(a)
Ale pieknei u Ciebie niby coraz "mniej" a dla mojego oka to "coraz więcej".

Ładne te fotele z IKEA ale jestem ciekawa jak oceniasz ywgode siedzenia na nich? ja się do niech przymierzałam ale srasznie mi było niewygodnie

Gosiu - teraz jest trochę inaczej Nie ma limek i Rh, są za to byliny (głównie szałwia w odmianach) róże i trawy. Teraz dopiero zaczęło mi się podobać to co mam za oknem

Do foteli robiłam dwa podejścia. Za pierwszym razem usiadłam, wstałam i powiedziałam - nie bierzemy.
Jednak "przeprosiłam" się z Ikeą i pojechałam jeszcze raz. Tym razem testowałam je wraz z chłopakami i doszłam do wniosku, że nie jest tak źle jak za pierwszym razem. Do ideału brakuje mi podparcia odcinka krzyżowego szarymi poduchami.
Madzenka 11:27, 17 sie 2014

Justynka fotele świetnie wyglądają. Chyba do siebie zamiast wymyślnych leżaków kupię!!! czy są może do nich jaeś podnózki stoliczki?

A na wilczomlecze choruję od dwóch lat, tylko znajdż u mnie suche stanowisko....
stychaz 14:36, 17 sie 2014

Marzenko, zdjęciach widać, że do kompletu są podnóżki ale na razie nie są u nas dostępne.
Dostępne z pewnością są niewielkie, okrągłe stoliki.
Ja planuję dokupić do nich grafitowy sześcian Elho, który będzie robił za stolik kawowy