Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:40, 12 maj 2016

Do góry
Ciekawa jestem co za roślinki kupiłaś? Zdecydowałaś się na brzozy?
Ogród Sylwii od początku cz.II 04:27, 12 maj 2016

Do góry
Czy Ty swoje brzozy od dołu podcinasz?
Moja "przyziemna" :) pasja 21:59, 11 maj 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Ja mam podpalone brzozy bo em za duzemogniako zrobil a byly akurat obwisle od kotkow ale miodunka mi sie zacYna na buksach...ech

no niestety, właśnie Pawlusowi napisałam, że kapucha się robi
Moja "przyziemna" :) pasja 21:57, 11 maj 2016

Do góry
Pawlus napisał(a)
Uważaj na brzozy bo mi mszyce zaatakowały i dodatkowo jakiś robal wyżera mi dziury w liściach.

Tak, wiem. Muszę ruszyć z mospilanem, bo już też kapusta na buksach się miejscami zwija .
Moja "przyziemna" :) pasja 21:56, 11 maj 2016

Do góry
Ja mam podpalone brzozy bo em za duzemogniako zrobil a byly akurat obwisle od kotkow ale miodunka mi sie zacYna na buksach...ech
Ogród tworzony z pasją 21:38, 11 maj 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Brzozy mi się podobają ale za dużo wody podkradają i raczej się nie zdecyduje. Sam ogród jest mikro wiec jedno duże drzewo wystarczy. Optuję jeszcze za lilakami, ale je można ładnie prowadzić nisko na 2 - 2,5 m

No to faktycznie, do małego ogrodu nie ma co pchać wielu drzew bo potem będzie tylko problem. Lilaki są fajne, szczególnie te odmianowe.
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:37, 11 maj 2016

Do góry
Pawlus napisał(a)
Przymierzałem się do takiego klona na kiermaszu w sobotę. Ale uznałem że parszywy teren w którym mieszkam i tak go wykończy.
Carexy cudne, ja pozbyłem się większości w tym roku. Zostały jeszcze Evergoldy do wykopania. Zamieniam na hakone.

Tak to właśnie jest z roślinami , mus dopasować je do warunków panujących w ogrodzie. U mnie wszystkie trawy ruszają poza oczywiście tymi w donicach czarnych . Klon rósł w tym miejscu 3 sezony . Korzenie miał przysypane liśćmi i korą ... Nie wiem , brak wody w zimie (przez brzozy)? . Nie do końca mnie przekonuje myśl , że wymarzł ....
Ogród tworzony z pasją 21:32, 11 maj 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Jak chcesz szybko duże drzewa to brzozy posadz.

Brzozy mi się podobają ale za dużo wody podkradają i raczej się nie zdecyduje. Sam ogród jest mikro wiec jedno duże drzewo wystarczy. Optuję jeszcze za lilakami, ale je można ładnie prowadzić nisko na 2 - 2,5 m
Moja "przyziemna" :) pasja 21:23, 11 maj 2016

Do góry
Uważaj na brzozy bo mi mszyce zaatakowały i dodatkowo jakiś robal wyżera mi dziury w liściach.
Ogród tworzony z pasją 21:20, 11 maj 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Jak na razie to mam tylko lipę kaleke ale cieszy mnie niezmiernie na takie drzewo bym się nie doczekała. Będzie choć trochę cienia.

Jak chcesz szybko duże drzewa to brzozy posadz.
Ogród tworzony z pasją 21:18, 11 maj 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Pięknie u Ciebie Karolu! A ten zakątek z brzozami...ja bym tam hamak powiesiła i całymi dniami słuchała szelestu ich liści

Dziękuję bardzo. Brzozy uwielbiam wiec tych zgajniczkow mam sporo. Działka dość spora wiec można było poszaleć.
Tonący w bieli 20:33, 11 maj 2016

Do góry
Moje piękne brzozy mają dziurawe liście. Nie wiem czy to nie wina gradu ale na jednym listku siedział taki osobnik.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 16:53, 11 maj 2016

Do góry
Zapisuję - może się przydać

Zamieranie pędów cisa - oprysk na grzyba według szkółek kórnickich:

"II termin:
opryskiwanie od połowy maja do początku czerwca:

Cisy, cyprysiki, jałowce, jodły, sosny, świerki, żywotniki, brzozy, irgi, kasztanowiec, katalpa, lipy, różanecznik, śnieguliczka, tamaryszek, złotokap
Rovral Flo 255 SC (0,2%) lub Rovral 50 WP (0,1%) z dodatkiem Topsin M 70 WP (0,1%) lub Sarfun 500 SC (0,1%)".

Mam tak na starszych egzemplarzach, które sadziłam jako dorosłe do ogrodu. Myślałam susza ale nie dawało mi to spokoju: najpierw jest więdnięcie jakby gałązki, potem igły się osypują i jak się popatrzy to widać miejsca infekcji.

Zawsze tez trzeba obejrzeć na owady - ale to łatwo zobaczyć i się zorientować.
oraz

przygotowanie ziemi pod nasadzenia:
mączkę bazaltową, kompost i obornik przekopać to z ziemią a jak ziemia ciężka to z korą
Cis - Taxus 15:36, 11 maj 2016

Do góry
Zamieranie pędów cisa - oprysk na grzyba według szkółek kórnickich:

"II termin:
opryskiwanie od połowy maja do początku czerwca:

Cisy, cyprysiki, jałowce, jodły, sosny, świerki, żywotniki, brzozy, irgi, kasztanowiec, katalpa, lipy, różanecznik, śnieguliczka, tamaryszek, złotokap
Rovral Flo 255 SC (0,2%) lub Rovral 50 WP (0,1%) z dodatkiem Topsin M 70 WP (0,1%) lub Sarfun 500 SC (0,1%)".

Mam tak na starszych egzemplarzach, które sadziłam jako dorosłe do ogrodu. Myślałam susza ale nie dawało mi to spokoju: najpierw jest więdnięcie jakby gałązki, potem igły się osypują i jak się popatrzy to widać miejsca infekcji.

Zawsze tez trzeba obejrzeć na owady - ale to łatwo zobaczyć i się zorientować.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:45, 11 maj 2016

Do góry
Ilona będą brzozy

Marga dzięki za pochwały.
Bergenie okazały się bezproblemowe, pięknie wiosną zakwitły,gdy jest jesień to fajnie się przebarwiająLubię je.

Justynko fajnie ,że do mnie zajrzałaś
Obwódka miała być dłuższa, jednak w trakcie sadzenia okazało się że idą w tym miejscu niefortunnie rurki od nawadniania i tak zostało.
Od strony tarasu fajnie wygląda, ale...no właśnie.Mam na nie nawet już obmyślone miejsce przy tarasie.
Przyjadą dwie brzozy, a trzecią przesadzę.Resztę zobaczymy w trakcie sadzenia.
W przyszłości może dosadzę tam trawy i inne roślinki

Kupiłam roślinki na rabatę przy basenie

Ogród wyrozumiały 13:09, 11 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
a jeszcze myślę czy może nie dosadzić kolejnej brzozki youngii

spać mi nie daje ta rabata

'Youngii' jest taka kopiasta - nie bardzo. Tam raczej coś wysmukłego mogłoby rosnąć. Jakiś świerk 'Inversa' albo coś w tym typie. A na prawo od brzozy na tle przęsła ładnie wyglądałaby leszczyna 'Contorta' albo jeszcze lepiej 'Red majestic'.

7 metrów to dużo, za dużo na same niskie rośliny jak trzmieliny, hosty, bukszpany.

Magnolia zakwitnie w podobnym terminie co lilaki chyba, będą ze sobą 'konkurować' zamiast się nawzajem podkreślać. Może nie sadź ich zbyt blisko siebie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 00:36, 11 maj 2016

Do góry
Mi też tam bardzo coś większego pasuje a że kocham brzozy to wybór jest jasny Myślę, że będzie bardzo fajnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:11, 10 maj 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
brzozy mogłyby być
drzewa by się tam przydały
tylko czy jest tam dość szeroko?
i wrzuć fotkę z szerszą panoramą, by było widać te brzozy z pozostałymi, rosnącymi ju drzewami

Gosiu, myślałam aby posadzić te brzozy w odległościach co 2m- 2,5m-3,0m.
Rabata jest szeroka na jakieś 6-7m, ale się zawęża w łuki.A szerokości nie pamiętam, chyba z 3,5-4,5m.

Tam rosną 2 jarzębiny, które przesadzę.
Za dużą kulą tujową rośnie dąb kolumnowy.On ma być cięty, ale czy go przesadzać?hm.

Brzoza - Betula 21:23, 10 maj 2016

Do góry
Chciałem zakupić brzozę purpurową ale większość dostępnych w sklepach ogrodniczych jest szczepiona na wysokości 100-150cm i nie wygląda to zbyt ładnie. Nie spotkałem się ze szczepieniem niskim nad korzeniem. Z kolei w sklepach internetowych dostępne są te brzozy rozmnażane wegetatywnie. Czy spotkał się ktoś z brzozą purpurową rozmnażaną wegetatywnie? Jak zachowuje się po kilku latach? Czy liście są w dalszym ciągu purpurowe?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:50, 10 maj 2016

Do góry
brzozy mogłyby być
drzewa by się tam przydały
tylko czy jest tam dość szeroko?
i wrzuć fotkę z szerszą panoramą, by było widać te brzozy z pozostałymi, rosnącymi ju drzewami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies