Głóg jeszcze chwilkę i będzie znów usiany różyczkami
Kalina też ma dużo pąków
Lilak mój ulubiony
Czosnek jakimś cudem przetrwał totalne rewolucje na tej rabacie.
Brzozy nierówno wystartowały, tak samo było w zeszłym roku
Maciejka ostro ruszyła, ale źle ją posiałam kępkami. Będę robiła dosiewki żeby dłużej cieszyła kolorem i zapachem. Jest tu też orlik sztuk 1 tylko zakwitnie i hortensja Limelight sztuk 3
A tu zeszłoroczne chciejstwo córci przezimowało i ku jej radości pokazuje kwiatuszki
Co dolega trzmielinie? Każdy krzaczek ma tak pozwijane liście. Za mało wody?
z prawej strony(też około tyle metrów działka powiększyła się o ten pas ziemi gdy zrobiliśmy płot-teściu tą część obrabiał) chcę posadzić rododendrony jakąś ładną choinkę,magnolia Susan czeka w garażu pewnie też tam wyląduje,jakieś trawy ale nie wiem jakie ,kulki bukszpanowe bardzo mi się podobają ale straszne u mnie wiatry i bukszpany chyba przez to trochę żółkną czy to możliwe?
wracając do szpaleru z hortensji byliny ok ale muszę mieć coś zimozielonego żeby zimą nie było smutno a ta rabata jest widoczna od frontu domu.
Witam się u Ciebie, trafiłam od Iwki z powodu dyskusji o hostach i berberysach. Przy okazji obejrzałam plan nowych nasadzeń. Nie czytałam wcześniejszych ewentualnych dyskusji, więc piszę jak to widzę: podoba mi się zestawienie berberysów z szałwią, tylko że ja bym to zestawienie posadziła takim pasem łukowatym jako średnie piętro do drzew. Od lewej strony mniej więcej od tego miejsca pomiędzy kulkowatymi, łukiem w prawo aż za pień brzozy. Chodzi mi mniej więcej o to, żeby ten łuk okalał tę grupę drzew. Ta plama trzmieliny wydaje mi się za duża i za niska przy tych drzewach, a brakuje mi tam średniego piętra, które dałyby właśnie berberysy. Chyba, że czegoś nie widzę na zdjęciu. No to się wypisałam.
o tym nie slyszalam.temperatura sie podnosi ale gdy taka trawa jest w duzej kupce.w takiej warstewce nie zauwazylam.rozsypuje juz nie pierwszy raz.w tym roku kolejka oczekujacych roslin jest dluga:ma dostac caly zywoplot (400 grabow) brzozy i swidosliwy.i o ile przy wiekszych drzewach pien odslonic moge o tyle w zywoplocie bedzie klopot
Mówisz, że rabata 3x 5 a co będzie po lewej i prawej?
Ile masz tej danicy? Jeśli nie kupiłaś, to nie kupuj.
Ja to sadziłabym rośliny szybko rosnące. Na tak dużej działce potrzebne są drzewa, utworzą kanwę ogrodu i cień -co na takiej przestrzeni jest dużą wartością.
Drzewa liściaste jak: brzozy, jarząby, dąb czerwony, oliwniki, wierzby, katalapy.
Byliny wysokie szybko rosnące jak aster nowobelgijski, ostróżka ogrodowa, naparstnica purpurowa, parzydło leśne, oraz trawy: miskant chiński i cukrowy, trzcinnik piaskowy. Okazałe kępy tworzą już w drugim roku uprawy.
No właśnie, zdjęcia przekłamują, ale jak CI się zmieszczą szmaragdy, to super. Będziesz miała zieloną ścianę.
Przed hortkami najczęściej są własnie żurawki, trawy lub rozchodniki... A może po prostu jakąś turzucę, ale o innym kolorze niż rozplenice? Właśnie ponownie przeglądam książkę Danusi i przed hortkami są też hosty...
Ilonka inhalacje, sterydy, wziewy i do przodu na ogrodzie mam dwie brzozy.
Mogłabym wyciąć, ale sąsiadka z jednej strony posadziła 8 a druga ma chyba 15 w zagajniku.
W tym roku i tak dużo pada więc pylenie jest słabsze.
Dzis było cały dzień pochmurno, nawet gdzies się skradała po niebie ciemna chmura deszczowa ale w tej chwili słońce bawi sie w chowanego - jak na chwilę zaświeciło to ja myk zdjęcie
Nie mówię,że nie chcę...... tylko brzozy to mam z tyłu domu już 5sztuk i jeśli to wolałabym coś innego ale coś innego chyba już nie pasauje...nie wiem po prostu...tępota zupełna jestem.
Jak kulki dam na lewo to tam nie jest już tak szeroko bo jeszcze uwzględniam ,że muszą tam być tuje i wtedy to już w kulkach chyba wypełniacze jakieś ...
A co myślisz w sprawie zakrycia siatki w tle tego trójkąta co są lilaki ,brzozy i modrzew?
spory kawał ogrodu, jest gdzie szaleć choć ogród otoczony drzewami ładnie wygląda to z liśćmi jest koszmar ty masz brzozy ja mam lipy...nie wiem co gorsze
pysznościami się poczęstowałam
Zgadza się to są "kiełbaski" z grabów. Przy Twojej wielkości drzew rzeczywiście mogą trochę wkurzać ale nie ma gatunków idealnych. Pomyśl sobie ile dobrego dają - choćby tak jak wspomnaiłaś - cień. Brzozy mają też mają takie cuda na sobie, pylą, zrzucają tony małych listków, wypijają wodę wszystkim roślinom dookoła. Moje sosny - rosną jak szalone, zrzucają mnóstwo igieł, szyszek, korzenie mają bezpośrednio pod ziemią...Można by tak wymieniać wieeeeele gatunków
(Ja też bym jałowce przesadziła)
Bożenko to jest na sto procent z grabów .
Jutro zrobię fotki ile tego jeszcze na drzewach.
W sobotę wygrabałam na przedpłociu 3 wózki ogrodowe. Dlatego nie znoszę grabów!!!
Nie rozumiem miłości do tych drzew...
Trawka wydaje sie byc bardzo podobna.
Ania ma rację te jałowce rozwalą sie bardzo szeroko a sa kłujace i potem masakra nawet przy obcinaniu jak najszybciej przesadz, ja swoje wywaliłam.Te kiełbaski które pokazałas to moim zdaniem nie z grabu tylko z brzozy, masz blisko brzozę? A graby i buki to ja tez mam , faktycznie pod nimi nic nie urosnie i sucho bardzo, ale przedpłocie mi sie podoba.