Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 21:23, 11 maj 2016

Do góry
Uważaj na brzozy bo mi mszyce zaatakowały i dodatkowo jakiś robal wyżera mi dziury w liściach.
Ogród tworzony z pasją 21:20, 11 maj 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Jak na razie to mam tylko lipę kaleke ale cieszy mnie niezmiernie na takie drzewo bym się nie doczekała. Będzie choć trochę cienia.

Jak chcesz szybko duże drzewa to brzozy posadz.
Ogród tworzony z pasją 21:18, 11 maj 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Pięknie u Ciebie Karolu! A ten zakątek z brzozami...ja bym tam hamak powiesiła i całymi dniami słuchała szelestu ich liści

Dziękuję bardzo. Brzozy uwielbiam wiec tych zgajniczkow mam sporo. Działka dość spora wiec można było poszaleć.
Tonący w bieli 20:33, 11 maj 2016

Do góry
Moje piękne brzozy mają dziurawe liście. Nie wiem czy to nie wina gradu ale na jednym listku siedział taki osobnik.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 16:53, 11 maj 2016

Do góry
Zapisuję - może się przydać

Zamieranie pędów cisa - oprysk na grzyba według szkółek kórnickich:

"II termin:
opryskiwanie od połowy maja do początku czerwca:

Cisy, cyprysiki, jałowce, jodły, sosny, świerki, żywotniki, brzozy, irgi, kasztanowiec, katalpa, lipy, różanecznik, śnieguliczka, tamaryszek, złotokap
Rovral Flo 255 SC (0,2%) lub Rovral 50 WP (0,1%) z dodatkiem Topsin M 70 WP (0,1%) lub Sarfun 500 SC (0,1%)".

Mam tak na starszych egzemplarzach, które sadziłam jako dorosłe do ogrodu. Myślałam susza ale nie dawało mi to spokoju: najpierw jest więdnięcie jakby gałązki, potem igły się osypują i jak się popatrzy to widać miejsca infekcji.

Zawsze tez trzeba obejrzeć na owady - ale to łatwo zobaczyć i się zorientować.
oraz

przygotowanie ziemi pod nasadzenia:
mączkę bazaltową, kompost i obornik przekopać to z ziemią a jak ziemia ciężka to z korą
Cis - Taxus 15:36, 11 maj 2016

Do góry
Zamieranie pędów cisa - oprysk na grzyba według szkółek kórnickich:

"II termin:
opryskiwanie od połowy maja do początku czerwca:

Cisy, cyprysiki, jałowce, jodły, sosny, świerki, żywotniki, brzozy, irgi, kasztanowiec, katalpa, lipy, różanecznik, śnieguliczka, tamaryszek, złotokap
Rovral Flo 255 SC (0,2%) lub Rovral 50 WP (0,1%) z dodatkiem Topsin M 70 WP (0,1%) lub Sarfun 500 SC (0,1%)".

Mam tak na starszych egzemplarzach, które sadziłam jako dorosłe do ogrodu. Myślałam susza ale nie dawało mi to spokoju: najpierw jest więdnięcie jakby gałązki, potem igły się osypują i jak się popatrzy to widać miejsca infekcji.

Zawsze tez trzeba obejrzeć na owady - ale to łatwo zobaczyć i się zorientować.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:45, 11 maj 2016

Do góry
Ilona będą brzozy

Marga dzięki za pochwały.
Bergenie okazały się bezproblemowe, pięknie wiosną zakwitły,gdy jest jesień to fajnie się przebarwiająLubię je.

Justynko fajnie ,że do mnie zajrzałaś
Obwódka miała być dłuższa, jednak w trakcie sadzenia okazało się że idą w tym miejscu niefortunnie rurki od nawadniania i tak zostało.
Od strony tarasu fajnie wygląda, ale...no właśnie.Mam na nie nawet już obmyślone miejsce przy tarasie.
Przyjadą dwie brzozy, a trzecią przesadzę.Resztę zobaczymy w trakcie sadzenia.
W przyszłości może dosadzę tam trawy i inne roślinki

Kupiłam roślinki na rabatę przy basenie

Ogród wyrozumiały 13:09, 11 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
a jeszcze myślę czy może nie dosadzić kolejnej brzozki youngii

spać mi nie daje ta rabata

'Youngii' jest taka kopiasta - nie bardzo. Tam raczej coś wysmukłego mogłoby rosnąć. Jakiś świerk 'Inversa' albo coś w tym typie. A na prawo od brzozy na tle przęsła ładnie wyglądałaby leszczyna 'Contorta' albo jeszcze lepiej 'Red majestic'.

7 metrów to dużo, za dużo na same niskie rośliny jak trzmieliny, hosty, bukszpany.

Magnolia zakwitnie w podobnym terminie co lilaki chyba, będą ze sobą 'konkurować' zamiast się nawzajem podkreślać. Może nie sadź ich zbyt blisko siebie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 00:36, 11 maj 2016

Do góry
Mi też tam bardzo coś większego pasuje a że kocham brzozy to wybór jest jasny Myślę, że będzie bardzo fajnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:11, 10 maj 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
brzozy mogłyby być
drzewa by się tam przydały
tylko czy jest tam dość szeroko?
i wrzuć fotkę z szerszą panoramą, by było widać te brzozy z pozostałymi, rosnącymi ju drzewami

Gosiu, myślałam aby posadzić te brzozy w odległościach co 2m- 2,5m-3,0m.
Rabata jest szeroka na jakieś 6-7m, ale się zawęża w łuki.A szerokości nie pamiętam, chyba z 3,5-4,5m.

Tam rosną 2 jarzębiny, które przesadzę.
Za dużą kulą tujową rośnie dąb kolumnowy.On ma być cięty, ale czy go przesadzać?hm.

Brzoza - Betula 21:23, 10 maj 2016

Do góry
Chciałem zakupić brzozę purpurową ale większość dostępnych w sklepach ogrodniczych jest szczepiona na wysokości 100-150cm i nie wygląda to zbyt ładnie. Nie spotkałem się ze szczepieniem niskim nad korzeniem. Z kolei w sklepach internetowych dostępne są te brzozy rozmnażane wegetatywnie. Czy spotkał się ktoś z brzozą purpurową rozmnażaną wegetatywnie? Jak zachowuje się po kilku latach? Czy liście są w dalszym ciągu purpurowe?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:50, 10 maj 2016

Do góry
brzozy mogłyby być
drzewa by się tam przydały
tylko czy jest tam dość szeroko?
i wrzuć fotkę z szerszą panoramą, by było widać te brzozy z pozostałymi, rosnącymi ju drzewami
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:22, 10 maj 2016

Do góry
Gosia Twoje tulipany w pełnym rozkwicie tak jak moje
Te na ostatnim zdjęciu są śliczne, ale chyba ciut niższe od pozostałych?

Brzozy bardzo mi się podobają, a jeszcze w połączeniu z berberysami Rocket Orange i bukszpanowymi kulkami wyglądają cudnie

Stipa, którą Ci dałam u Ciebie wygląda o niebo lepiej niż u mnie. Fajnie, bardzo się cieszę, że taka ładna, pewnie dobrze o nią dbasz

A co Ty chcesz tam sadzić? Coś zimozielonego, czy byliny?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:13, 10 maj 2016

Do góry
Naprzeciwko tego koła z kostki miała być ławeczka, albo huśtawka.Tam jest tak gorąco, ze nikt tam nie wysiedzi.
Pomyślałam, że może wsadzę tam 3 brzozy Doorenbos??
Jarzębina do przesadzenia.

Myślicie, że byłoby dobrze??
To właśnie tu 16:10, 10 maj 2016

Do góry
Dzidka napisał(a)
Brzozy i parczelina .

Parczelina trójlistkowa.

przychodze w sprawie parczeliny
mam ogromną ochote nabyc odmianę aurea, wyprowadzona na pniu
chcialabym uslyszec ze powinnam ją kupic
W Kruklandii 15:29, 10 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Juziu doszły mni słuchy żeś zmajstrowała fistaszka. pogratulowac przyszłam wyszedł piekny , da się
apropo twój ogród bardzo wydoroslał, wyrósł i wypiękniał.

Taaa...z żonem zmajstrowaliśmy
Teraz muszę go wypielęgnować coby rósł duży i zdrowy

Wydoroślał mi ogród mówisz?
Brzozy tylko wydoroślały. Reszta jeszcze malutka
Kulą w płot 11:13, 10 maj 2016

Do góry
Hej dziewczyny Jestem, ale jeszcze nie wyszłam z rabaty Jestem przeszczęśliwa Kupiłam brzozę Miałam ją zarezerwowaną kilka dni przed zakupem bo nie zmieściła mi się do auta. Pojechaliśmy w sobotę i co? I wszystkie brzozy o 100zł drożej!!! Kupiłam jednak w cenie z dnia rezerwacji... na szczęście. I przesadzam wszystko Robota idzie nam po grudzie dosłownie bo przy każdym wbiciu szpadla trafiamy na kamienie. Przywykłam już do tego i traktuję te kamenie jak wyzwania he he. Grujecznik podoba mnie się nieustannie chociaż jeszcze w doniczce stoi.Część roślin mam przesadzonych, biedactwa mam nadzieję, że to przeżyją bo hosty nędznie wyglądają po tych operacjach. Jeszcze gorzej ma się trawnik przy rabacie...Dziś się biorę za hortensje bo do tego muszę męża użyć I biegnę do Was
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:59, 10 maj 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
To tył działki -widać fragment tarasu. Chyba nie trzeba tłumaczyć gdzie to jest

Boskie masz te brzozy. Niech cię ręka boska broni przed ich wycięciem. Ja mam zamiar na końcu działki taki własnie lasek sobie zrobić.
Tu ma być ogród :) 14:00, 09 maj 2016

Do góry
Basiula napisał(a)
Ciężko nadgonić Twój wątek
Brzózki piękne! (sama posadziłam zagonik z sześciu, ale podłej wielkości)
Meble będą super. Bardzo mi się podobają. Chyba muszę o czymś takim pomyśleć.

Na szczęście brzozy szybko rosną, chciałoby się od razu wszystko piękne, rozrośnięte, ale najczęściej ograniczenia finansowe na to nie pozwalają.

Ja żałuję, że tak późno się za te meble zabrałam, ale zamysł był taki żeby gotowe kupić, w międzyczasie się nam odmieniło, no i teraz trzeba czekać.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:31, 09 maj 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Bardzo ładna ta brzoza.

Co do piwnii, jeżeli rosła w zeszłym roku to prawdopodobnie został jakiś korzonek i wypuścił. U mnie też tak było.

Też lubię brzozy Nawet takie zwykłe, szkoda było ją ruszać, jak to jedno z pierwszych drzew u mnie sadzonych.
Tak, macie rację, że to od korzonka puściło. Nie pomyślałam o tym.

Bożykwiat Meada

Miłorząb japoński Tubifolia

W tym roku też mam białe niezapominajki

Lilak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies