Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

marzena 00:08, 02 cze 2016

miły spacerek odbyłam oglądając Twoje rośliny, piękne zdjęcia
Zana 06:33, 02 cze 2016

W ubiegłym roku piwonie też tak palikowałam. Ale w tym już się wkurzyłam i kupiłam metalowe obręcze. Do ostróżek też pewnie będę musiała zakupić. U nas one strasznie drogie są, kawałek drutu i kosztuje ponad 30 zł. To jakieś niedorzeczne jest.

A czy przywrotnik po kwitnieniu, gdzieś tak pod koniec czerwca to można podzielić. Mam dość duże kępy, nie chcę go drastycznie członkować, ale tak na pół. Krzywdę mu zrobię czy będzie ok?
07_Rene 08:55, 02 cze 2016

Milka napisał(a)
Śliczne foty i podobne połączenie, piwonie i przywrotnik, ja dzieliłam na jesień, w końcu się zebrał

Zbiera się, ale żeby gęsto pokrył ziemię to muszę poczekać

babka napisał(a)
No wreszcie udało mi się wpaść na projekcję, Pięknie te iryski się prezentują i liliowce fajnie skomponowane masz, na moje nie miałam pomysłu i gnieżdżą się w przechowalniku.
Ciekawa jestem tej stipy, czy nabierze masy ? Jeśli ona rzeczywiście zimuje to warto o niej pomyśleć. U Ciebie w kazdym razie idealnie się wkomponowała, pasuje do naturalistycznych ogródów

No widzisz.... A mi te liliowce z irysami jakoś nie pasują Myślę jak to zmienić... Co do liliowców dosadzić? One mają taki dziwny kolor - ciepła żółć jak żółtko Między nimi jest jeszcze wilczomlecz groszkowy, ale siewki przesadzałam i jeszcze ich nie widać.

marzena napisał(a)
miły spacerek odbyłam oglądając Twoje rośliny, piękne zdjęcia

Zana napisał(a)
W ubiegłym roku piwonie też tak palikowałam. Ale w tym już się wkurzyłam i kupiłam metalowe obręcze. Do ostróżek też pewnie będę musiała zakupić. U nas one strasznie drogie są, kawałek drutu i kosztuje ponad 30 zł. To jakieś niedorzeczne jest.

A czy przywrotnik po kwitnieniu, gdzieś tak pod koniec czerwca to można podzielić. Mam dość duże kępy, nie chcę go drastycznie członkować, ale tak na pół. Krzywdę mu zrobię czy będzie ok?

Kupiłam wczoraj podpory do piwonii z drutu... U nas takie zwykłe 0,5 metrowe są po 7zł, kolor zielony to może się wtopią i nie będzie ich tak widać. Ostróżki ostatnio obwiązałam obręczami z cienkiego drutu, na kilku wysokościach.

Co do przywrotnika to wszystko zależy od pogody. Jak będzie upał (ciepło, słonecznie) to raczej ich nie ruszaj. Takie rzeczy to najlepiej przy załamaniu pogody robić.
Ja dzisiaj będę rodki wysadzać do doniczek, bo męczą się mi w pełnym słońcu. Padnięte trawy muszę wykopać i może je rozchodnikiem zastąpię. U nas dziś pochmurnie, raczej chłodno, w najbliższych dniach ma padać, więc roślinki będą mieć czas, żeby do przeprowadzki się przyzwyczaić.
Zana 09:02, 02 cze 2016

Reniu, dziękuję za poradę przywrotnikową. Z rodkiem to akurat miałam odwrotną sytuację. Jednego bidoka już nie miałam siły jesienią wsadzić i spędził całą zimę zadołowany w donicy. Dopiero trzy tygodnie temu doczekał się miejscówki. Trochę mu liście ucierpiały, ale w sobotę zaczynał rozwijać kwiaty. Za to padły dwa inne, które jednak do ziemi przed zimą wsadziłam. Ot takie losy dziwne tych roślinek. Może z ostróżkami zrobię tak jak Ty, bo szkoda mi kasy na takie drogie obręcze.
margaretka3 09:45, 02 cze 2016

07_Rene napisał(a)

No widzisz.... A mi te liliowce z irysami jakoś nie pasują Myślę jak to zmienić... Co do liliowców dosadzić? One mają taki dziwny kolor - ciepła żółć jak żółtko Między nimi jest jeszcze wilczomlecz groszkowy, ale siewki przesadzałam i jeszcze ich nie widać.

Reniu, poszukaj czegoś o lisciach ciemnozielonych, bardziej okrągłych. Ja mam kuklika przed liliowcami. Ładnie pasowałaby bergenia i jeszcze hosty, jeśli nie masz tam pełnego słońca.
malkul 11:04, 02 cze 2016

Co do przywrotnik - to ja dwa dni temu dzieliłam kwitnąca karpę , zyje i wygląda normalnie
anabuko1 11:22, 02 cze 2016

Przywrotniki dadzą radę zobaczysz.Jeszcze trochę rusza i zasłonią dole piwonie.
Fajna , ładna tam trawkę widziałam
Zana 11:24, 02 cze 2016

malkul napisał(a)
Co do przywrotnik - to ja dwa dni temu dzieliłam kwitnąca karpę , zyje i wygląda normalnie

O to dobra wiadomość, to są chyba mocne rośliny i mało co może je wykończyć. Dzięki
jolka 21:37, 02 cze 2016

Macham Renia Ślicznie, kolorowo u Ciebie. Irysy w większych kępach super wyglądają. Po poczytaniu i pooglądaniu mam coraz większą ochotę na przywrotnika w piwoniach. Chyba sobie jutro zrobię rundkę po ogrodniczych w okolicy
07_Rene 09:27, 03 cze 2016

Zana napisał(a)
Reniu, dziękuję za poradę przywrotnikową. Z rodkiem to akurat miałam odwrotną sytuację. Jednego bidoka już nie miałam siły jesienią wsadzić i spędził całą zimę zadołowany w donicy. Dopiero trzy tygodnie temu doczekał się miejscówki. Trochę mu liście ucierpiały, ale w sobotę zaczynał rozwijać kwiaty. Za to padły dwa inne, które jednak do ziemi przed zimą wsadziłam. Ot takie losy dziwne tych roślinek. Może z ostróżkami zrobię tak jak Ty, bo szkoda mi kasy na takie drogie obręcze.

Moje spędziły zimę na pełnym słońcu, bez okrycia i o dziwo nic im nie jest. Wiosna poobrywałam im przypalone liście, ale widziałam nowe uszkodzenia, więc je wykopałam, trafia na nową cienistą rabatę.

margaretka3 napisał(a)

Reniu, poszukaj czegoś o lisciach ciemnozielonych, bardziej okrągłych. Ja mam kuklika przed liliowcami. Ładnie pasowałaby bergenia i jeszcze hosty, jeśli nie masz tam pełnego słońca.

Póki brzozy małe na razie patelnia tam jest. Do tego rabata podwyższona więc raczej sucho. Widziałam wczoraj połączenia liliowców z bergenią - podobało mi się. Muszę to przemyśleć

malkul napisał(a)

Mi też się zdarzają takie historię

anabuko1 napisał(a)
Przywrotniki dadzą radę zobaczysz.Jeszcze trochę rusza i zasłonią dole piwonie.
Fajna , ładna tam trawkę widziałam

Strasznie mnie drażniły puste dziury, więc na razie tam molinię variegata upchałam.

jolka napisał(a)
Macham Renia Ślicznie, kolorowo u Ciebie. Irysy w większych kępach super wyglądają. Po poczytaniu i pooglądaniu mam coraz większą ochotę na przywrotnika w piwoniach. Chyba sobie jutro zrobię rundkę po ogrodniczych w okolicy

Wszystko w łanach lepiej wygląda. Na irysy mam nowego pomysła Irysy+ szałwią + bodziszki.