Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W Kruklandii 20:55, 22 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Juziu to ja Ci te goldeny podeślę bo mi tylko jeden marnie wygląda reszta kwitnie i ma się dobrze, ale ja miałam całą zimę niektóre niskie trawy przykryte świerkiem niezbyt grubo. Nie wiem czy to coś pomogło ale np FC nie przykryłam i wyglądają jakby nie żyły a dotychczas przykrywane co roku były zieloniutkie ...zobaczymy czy z FC coś jeszcze bedzie. Niestety stipy wszystkie nie żyją myślałam, że dwie przeżyły ale chyba nie. Miskanty ruszyły oprócz Variegatusów. Inne trawy pół na pół ...ta zima nie była dla nich dobra.
Juziu Ty masz tak wyczesane, że ja nie wiem jak ja mam te zdjecia moje pokazać...jak je już zrobię. Twój ogród wpisuje sie w poczet ogrodów pedantycznych, wychuchanych i powiem Ci że zaczynasz brylować a ja w kompleksy coraz większe popadam Masz pieknie ...porankowe zdjęcia świetne

złote trawki wzmocnione prześlę
ściskam mocno

Kasiu kochana!
Z trawkami to ja jeszcze czekam. Mam nadzieję, że jeszcze odbiją.... bo przecież niemożliwe żeby wszystko tak padło! Takich ususzonych na amen mam mało. Większość jest niepewna....dlatego spokojnie czekam.
U mnie jeszcze wszystko śpi....miskanty, rozplenice, buki, brzozy. Host nawet nie widać.
Jakbym została z niczym, to wtedy się odezwę!

Ja mam wyczesane? Ja mam pustki...dlatego tak czysto
Oprócz bukszpanów mało co jest na tych rabatach... Liczyłam na carexy i żurawki a tu d.... Miało być dużo tulipanów i hiacynty....a tu wszystko kwitnie po trochu zamiast na raz No nie podoba mi się ta wiosna! Nic a nic

Moja "przyziemna" :) pasja 18:19, 22 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ten mur wcale nie jest taki zły. ja był jedna zrobiła go jasnego ewentualnie jasno szary
https://pl.pinterest.com/pin/324892560596282853/
https://pl.pinterest.com/pin/514114113684350658/
https://pl.pinterest.com/pin/550213279447535571/
https://pl.pinterest.com/pin/540080180294813656/
https://pl.pinterest.com/pin/336010822168131089/

Na chwilę obecną skłaniam się najbardziej do takiego w miarę neutralnego betonowego koloru https://pl.pinterest.com/pin/540080180294813656/, chyba ciut ciemniejszego i może donica grafit i płyty betonowe, jasne na placyku. Nie wiem, prowadzę wewnętrzne rozważania .

Pierwsze co przychodzi na myśl, to kostki grabowe, ale nie do końca chyba będą pasować do całości. Na wprost jest rabata berberysowa z umbrami.

Jeśli graby na tle muru to wrzecionowate raczej niż geometrycznie formowane. Muszę poczytać o ich systemie korzeniowym. Jeśli brzozy, to fajnie wyglądałyby na ciemniejszym tle.
Moja "przyziemna" :) pasja 17:03, 22 kwi 2016

Do góry
Urodziwy Mur

1. Dosadzam trzecią kulkę Danica

2. Pod tujami hortensje bukietowe nn, które mam na składzie trzeci rok, mają wielkie kwiaty + może sesleria jesienna dociągnięta spod kulek

3. Równolegle do muru na brzegu donicy lawenda, będzie też obok prostokąt lawendowy o wymiarach 250x340cm pod przerobionym gospodarczym

4. Na tle muru najchętniej posadziłabym 3 brzozy/graby, ale boję się że korzenie rozwalą donicę i garaż sąsiada (donica ma 160cm szerokości)

5. Zastanawiam się nad "obniżeniem" szmaragdów.

6. Pod ścianą gospodarczaka będzie deskowane siedzisko/leżanka .

7. Oczywiście przeróbka kabli, gniazdek, wyłączników, jakieś fajne lampki, zmiana pokrycia dachu i obróbek.
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 14:53, 22 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
mi się podobają klony palmowe, sumak octowiec też fajny, zastanawiam sie nad brzozą Doorenbos, buki

no to się uzewnętrzniłam

Dominiko, czytam wszystko uwaznie. Każdy pomysł jest na wagę zlota Klony, buki to też moje klimaty
Brzozy bardzo lubię, ale eMowi się nie podobają
a czasem nie na temat ... 09:03, 22 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Ale piękne poletko seslerii wysadziłaś! A brzozowa utopiona w śmiałkach to będzie czad. Super pomysł, nie są za wysokie, wcześnie kwitną. Już sobie wyobrażam te brzozy w śmiałkowej mgiełce. Pozazdrościć! Co prawda jak pomyślę o ścinaniu ich wiosną, to ..., ale to chyba drobiazg w porównaniu do efektu.

Zana - dzięki - to wszystkie za ale długo się ociągałam z zakupem śmiałka ; są opinie że się rozsiewa ; jedni mówią że niemiłosiernie - inni nic nie zauważyli, nie tego się boję - boję się pokładania ; jak bede miała sfilcowaną płaszczyznę po deszczu i połowa z tego nie wstanie będzie kiepsko ale projektant je sadził w masie i nie było temu problemu więc ufam
ale biorę i taką możliwość pod uwagę - nie wiem co wtedy , nie mam planu B

a w śmiałku planuję niespodziankę ale nic nie będę pisać bo to może być absolutny niewypał
jak się nie uda to powiem ku przestrodze - a jak się uda to pokażę
Kamienny ogród patykiem malowany 09:01, 22 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Opowiedz dokładniej jak pampasową okrylas, moje na strychu nie wiem czy żyją bo suche
A fotki robisz cudne
Co teraz będziesz robić w ogrodzie ?

Pampasową najpierw przycięłam....wcześniej wysuszyłam zgrabione liście....to bardzo ważne żeby były suche jak pieprz....potem przysypałam ściętą trawę trochę tymi liśćmi....wzięłam największą doniczkę jaką miałam....taką mega dużą....wypełniłam liśćmi i założyłam tą czapeczkę na trawę....doniczka była czarna (przyciąga promienie słoneczne), więc żeby roślinki nie zagotować opatuliłam donicę białą agro.
W grudniu chyba, zajrzałam delikatnie pod spód i okazało się, że było białe futerko z pleśni. Posypałam pleśń rozgniecionym węglem i następnego dnia nie było po niej śladu a trawka dożyła do wiosny.

W ogrodzie mam dużo zaległości...przede wszystkim topola kwitła i nasypała grubą warstwę "liszek" wszędzie. Oprócz tego brzozy strasznie naśmieciły i wierzby nie mniej. Jak się z tym uporam to mam trochę wycinania i przesadzania.
a czasem nie na temat ... 06:40, 22 kwi 2016

Do góry
Ale piękne poletko seslerii wysadziłaś! A brzozowa utopiona w śmiałkach to będzie czad. Super pomysł, nie są za wysokie, wcześnie kwitną. Już sobie wyobrażam te brzozy w śmiałkowej mgiełce. Pozazdrościć! Co prawda jak pomyślę o ścinaniu ich wiosną, to ..., ale to chyba drobiazg w porównaniu do efektu.
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:40, 21 kwi 2016

Do góry
Zakupy super! Zawsze podobały mi się brzozy o tych ozdobnych listkach i nadal mnie kuszą Na razie staram się być twarda ale nie wiem jak długo dam radę. Z wisienki będziesz zadowolona coś czuję w kościach (Dobrze napisałaś)
Pozdrowienia niezmordowana kobieto
Zielonym do góry... :) 21:53, 21 kwi 2016

Do góry
Z samego rana sama wykopalam orzecha... Lepiej niż ostatnio mój tato to zrobił, wszystkie korzenie wkopane bez pomocy piły, za pomocą siekierki. Przesadziłam dwie duże brzozy, dwie kolejne wykopałam i zawiodłam w dobre ręce. Skosiłam trawnik, odchaszczylam 1/5 żywopłotu grabowego. I... Nie miałam sił posprzątać domy
Targi na Klimeckiego maja być 05-06maja, Chemobudowa. Chyba się wybiore
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:30, 21 kwi 2016

Do góry
Brzozy ozdobne

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:27, 20 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Jaka jestem szczęśliwa !!!
Kupiłam moje wymarzone roślinki

Kupiłam kiku shidare bardzo ładną, jabłonkę ozdobną podwójną, dwie brzozy...jedna ma strzępiaste listki, (spodobała mi się u Ani Małej mi )
Druga brzoza ma czarne listki.
Jeszcze 2 azalie japońskie
czerwona i pomarańczowa.
Do tego 2 tawułki białe wiosenne.

Marzenia się jednak spełniają

Pewnie lepszej klientki nie mieli w tym dniu. Same piekne roslinki kupiłas , super zakupy.
Moje ukochane miejsce na ziemi 16:27, 20 kwi 2016

Do góry
Jaka jestem szczęśliwa !!!
Kupiłam moje wymarzone roślinki

Kupiłam kiku shidare bardzo ładną, jabłonkę ozdobną podwójną, dwie brzozy...jedna ma strzępiaste listki, (spodobała mi się u Ani Małej mi )
Druga brzoza ma czarne listki.
Jeszcze 2 azalie japońskie
czerwona i pomarańczowa.
Do tego 2 tawułki białe wiosenne.

Marzenia się jednak spełniają

Ogród Sylwii od początku cz.II 13:15, 20 kwi 2016

Do góry
Ślicznie jak zawsze Sylwia na rabacie brzozowej w jakich odstepach od siebie i od ogrodzenia masz posadzone brzozy?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:51, 20 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
U Ciebie już kwitnące rodki? A u mnie dopiero brzozy listki dostają! Ech nie ma sprawiedliwości! Pozdrawiam i zdrowia życzę.[/quote

Haniu my już tej sprawiedliwości napewno nie znajdziemy ha ha Również slę pozdrówka Ten jeden tylko zakwitł a myślałam że mam 2 takie same
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:10, 20 kwi 2016

Do góry
U Ciebie już kwitnące rodki? A u mnie dopiero brzozy listki dostają! Ech nie ma sprawiedliwości! Pozdrawiam i zdrowia życzę.
a czasem nie na temat ... 21:22, 19 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Właśnie... Chociaż jedna fotka dziennie

to wrzucę zakupy które dziś doszły

smiałki goldtau którymi mają być podsadzone brzozy, wiecie jak to jest z zakupami internetowymi - zawsze staram się nastawić na gorsze możliwości żeby nie być rozczarowaną trawek było sporo wiec nie wiedziałam w jakim stanie przyjdą ale w życiu nie dostałam roślin lepiej zapakowanych ! nawet w kartonach w rogach były drewniane listewki żeby usztywnić karton, a sadzonki rozsadzają doniczki- spokojnie mogłam zamówić połowę sztuk i dzielić na pół - a w wersji eko dałoby radę i na 3 na połowę maja mam mieć realizację jeszcze kilku roślin na które było za wcześnie - zobaczymy czy przyjdą podobne - wybrałam szkółkę gdzie ceny nie są wysokie ale sadzonki nieduże - coś za coś

Sadzenie zaczynam w czwartek - jutro niestety nie dam rady.

Beskidzkie marzenie 15:12, 19 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Monika super fotki
Gdzie posadzisz brzozy?
Jak u Ciebie cenowo wygląda z trawami?

Edit. Również kupiłam dzisiaj magnolię

U mnie trawki od 5-15 zl. Carex najczesciej po 10 zl. Frosted - 5 zl.
Dzieki za dobre slowo.
Dzisiaj moze uda sie posadzic wczorajsze zakupy
Beskidzkie marzenie 21:08, 18 kwi 2016

Do góry
Monika super fotki
Gdzie posadzisz brzozy?
Jak u Ciebie cenowo wygląda z trawami?

Edit. Również kupiłam dzisiaj magnolię
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:44, 18 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Szczęściarz M.in. z powodów transportowych nie mam drzew u siebie... Aczkolwiek jakbym się uparł to bym w aucie drzewo upchnął

Pewnie, że tak. Ja swoje brzozy Fascination i graby (ponad 2 metrowe) przywoziłem osobówką.
Zielonym do góry... 13:38, 18 kwi 2016

Do góry
w sobotę mieliśmy pięknąpogodę przynajmniej do popołudnia.. zrobiłem mały spacer po działeczce ...

brzozy już fajne strasznie lubię te ich pierwsze listki..razem z moją łąką mleczową...krowa by się przydała

mój odratowany migdałek ...kolega musiał wykopać u siebie i wziąłem ale słabo przesył przenosiny (sporo korzenia musiał uciachać) będę formował zobaczymy co wyjdzie...bo kwiatki ma bajeczne...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies