o tym nie slyszalam.temperatura sie podnosi ale gdy taka trawa jest w duzej kupce.w takiej warstewce nie zauwazylam.rozsypuje juz nie pierwszy raz.w tym roku kolejka oczekujacych roslin jest dluga:ma dostac caly zywoplot (400 grabow) brzozy i swidosliwy.i o ile przy wiekszych drzewach pien odslonic moge o tyle w zywoplocie bedzie klopot
Mówisz, że rabata 3x 5 a co będzie po lewej i prawej?
Ile masz tej danicy? Jeśli nie kupiłaś, to nie kupuj.
Ja to sadziłabym rośliny szybko rosnące. Na tak dużej działce potrzebne są drzewa, utworzą kanwę ogrodu i cień -co na takiej przestrzeni jest dużą wartością.
Drzewa liściaste jak: brzozy, jarząby, dąb czerwony, oliwniki, wierzby, katalapy.
Byliny wysokie szybko rosnące jak aster nowobelgijski, ostróżka ogrodowa, naparstnica purpurowa, parzydło leśne, oraz trawy: miskant chiński i cukrowy, trzcinnik piaskowy. Okazałe kępy tworzą już w drugim roku uprawy.
No właśnie, zdjęcia przekłamują, ale jak CI się zmieszczą szmaragdy, to super. Będziesz miała zieloną ścianę.
Przed hortkami najczęściej są własnie żurawki, trawy lub rozchodniki... A może po prostu jakąś turzucę, ale o innym kolorze niż rozplenice? Właśnie ponownie przeglądam książkę Danusi i przed hortkami są też hosty...
Ilonka inhalacje, sterydy, wziewy i do przodu na ogrodzie mam dwie brzozy.
Mogłabym wyciąć, ale sąsiadka z jednej strony posadziła 8 a druga ma chyba 15 w zagajniku.
W tym roku i tak dużo pada więc pylenie jest słabsze.
Dzis było cały dzień pochmurno, nawet gdzies się skradała po niebie ciemna chmura deszczowa ale w tej chwili słońce bawi sie w chowanego - jak na chwilę zaświeciło to ja myk zdjęcie
Nie mówię,że nie chcę...... tylko brzozy to mam z tyłu domu już 5sztuk i jeśli to wolałabym coś innego ale coś innego chyba już nie pasauje...nie wiem po prostu...tępota zupełna jestem.
Jak kulki dam na lewo to tam nie jest już tak szeroko bo jeszcze uwzględniam ,że muszą tam być tuje i wtedy to już w kulkach chyba wypełniacze jakieś ...
A co myślisz w sprawie zakrycia siatki w tle tego trójkąta co są lilaki ,brzozy i modrzew?
spory kawał ogrodu, jest gdzie szaleć choć ogród otoczony drzewami ładnie wygląda to z liśćmi jest koszmar ty masz brzozy ja mam lipy...nie wiem co gorsze
pysznościami się poczęstowałam
Zgadza się to są "kiełbaski" z grabów. Przy Twojej wielkości drzew rzeczywiście mogą trochę wkurzać ale nie ma gatunków idealnych. Pomyśl sobie ile dobrego dają - choćby tak jak wspomnaiłaś - cień. Brzozy mają też mają takie cuda na sobie, pylą, zrzucają tony małych listków, wypijają wodę wszystkim roślinom dookoła. Moje sosny - rosną jak szalone, zrzucają mnóstwo igieł, szyszek, korzenie mają bezpośrednio pod ziemią...Można by tak wymieniać wieeeeele gatunków
(Ja też bym jałowce przesadziła)
Bożenko to jest na sto procent z grabów .
Jutro zrobię fotki ile tego jeszcze na drzewach.
W sobotę wygrabałam na przedpłociu 3 wózki ogrodowe. Dlatego nie znoszę grabów!!!
Nie rozumiem miłości do tych drzew...
Trawka wydaje sie byc bardzo podobna.
Ania ma rację te jałowce rozwalą sie bardzo szeroko a sa kłujace i potem masakra nawet przy obcinaniu jak najszybciej przesadz, ja swoje wywaliłam.Te kiełbaski które pokazałas to moim zdaniem nie z grabu tylko z brzozy, masz blisko brzozę? A graby i buki to ja tez mam , faktycznie pod nimi nic nie urosnie i sucho bardzo, ale przedpłocie mi sie podoba.
Zdjęcie słabej jakości bo z tableta.
Róża miałaby być między pierwszą a drugą tują aurea, tam gdzie widać liście czosnka. Po prawej ten suchy badyl to katalpa. Limki są w szpaler posadzone 5 sztuk, trochęje tam widać. Przed limkami jest maciupka sesleria na brzegu, a z prawej lawenda. Czy Elfe wpisałaby się tam kolorystycznie? Widziałabym tam właśnie jasnaą różę, ale Elfe znam tylko ze zdjęć.
O brzozach czytałam. Rzeczywiscie biegam codziennie z konewką i podlewam obwódkę z bukszpanu. Jak brzozy będą starsze i bukszpany nie dadzą rady, to będę musiała je przesadzić, a bardzo bym tego nie chciała.
Ania - od lewej brzozy, potem nigry śliwy, z tyłu jabłonka royalty i leszczyna purpurowa w przyszłym roku wszystkie te drzewka będą w rabacie, mam dość koszenia trawy koło nich