Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Z Pszenicznej ... 10:12, 15 kwi 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
wow, no szalejesz Dziewczyno! Rozumiem ze padasz na twarz wieczorem?
szacunek

Bedzie kora pomiedzy?

pozdrawiam!

Kora w hortensjach? Na 100% będzie na tyłach grabów, pomiędzy nimi i siatką. Bo tam syf wchodzi. A w nogach hortek jeszcze nie wiem, bo najpierw muszę zdecydować co z gruszą. Jeśli ją wytną to daję korę, jeśli nie to zostawiam ziemię by wygrabić liscie.

A na bylinówce rozsypię kompost i może dam korę drobną na tyły, tam brzozy, a przez siatkę syf też wchodzi. Kora może zatrzyma trochę wilgoci i chwasty.
Sie zobaczy, muszę tylko szybko działać bo za moment będzie busz jak w Twoim warzywniaku
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:29, 15 kwi 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Aneta, teraz widac ze wiśni tam brakowało - idealne miejsce!
Czy wokół buka planujesz juz rabatę?

Czy kupowałaś drzewa gdzieś u siebie, lokalnie? Mozesz mi napisac w jakiej cenie? Jestem ciekawa czy podobne ceny sa u mnie. Przypomnij prosze jaka to odmiana buka.
buk tricolor, będzie miał skarpetę z trawy. Drzewka kupowane w moim ulubionym lokalnym ogrodniczym, w tym roku mają spory wybór dużych drzew. Wiśnie umbry, kiki, kanzan, brzozy płaczące, klony, wiązy pendula, buki kolumnowe to tyle co pamietam ale jest tego naprawdę sporo, reszta pw
Ogród z uśmiechem 08:16, 15 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Pomogłas mi z usytuowaniem grujecznika. Masz rację w rogu pomiędzy serbami i choinami nie pasował. - będzie przecież w miarę duży - przy sosnach czarnych będzie pięknie wyglądał. Mam dwie pisardi, ale w innym miejscu. Tam gdzie są Danusia mi proponowała brzozy - muszę sobie przemyśleć - może zamienić pomysły?
Na pewno nie podoba mi się złotokap, ale dlatego, że to jedna z niewielu roślin, której nie lubię.
Nad bukami do tej pory nie myślałam ale muszę "ułożyć" je sobie w głowie.
Na pewno muszę przesunąć hortensje, są, masz rację, za głęboko.
Zastanawiałam się, czy za żywopłocikiem cisowym za ławeczką, nie dać róż albo dereni??
Dałaś mi Agatko do myślenia ho ho.

Nowe propozycje i od razu masz nowe spojrzenie, coś Ci bardziej pasuje, coś mniej, zamiany, podmiany...aż rabata będzie taka jaką sobie wymarzyłaś tylko rośliny trzeba dobrze rozmieścić i dopasować.

Pomysł z dereniami bardzo mi się podoba, nie będzie nudy, ale to muszą być derenie białe Aurea, tak samo nimi możesz zastąpić złotokapa, którego nie lubisz, będzie powtarzalność gatunków i jakiś pomysł w nadaniu stylu ogrodowi

W kolejnej rabacie z brzozami Doorenbos....mogłabyś porobić wysepki z dereniami o zielonych pędach po jednej stronie i o czerwonych pędach po drugiej stronie...nasadzając wokół nich wrzosy i wrzośce, w takim towarzystwie nie mogłoby również zabraknąć oczarów i traw np seslerii jesiennej, a wiosną trzcinników i prosa, letniej molinii variegata

Różanka bardziej pasuje mi od frontu lub zaraz przy tarasie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:45, 14 kwi 2016

Do góry
piękne zdjęcia robisz, magnolia przecudna i aż wierzyć się nie chce, że brzozy tak pogrubiały w tak krótkim czasie.

Gdzieś czytałam, że szałwie dzieliłeś, jak to robiłeś, kępa nożem na pół? Przymierzam się właśnie do takiej akcji, tylko niech te deszcze się skończą.
Ogród z uśmiechem 20:34, 14 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Jak widzę to główne nasadzenia to same iglaczki

Hortensje i trawy nie pasują mi w tym trójkącie, do przesadzenia w jednej linii lub w grupach, tam widziałabym magnolię, a nawet dwie lub wiśnię Pisardii, złotokap, dołożyłabym lilaki, poniżej jodełkę procera aurea lub świerka Maingold lub jaśminowce lub kaliny, z drzew wierzbę Hakuro lub głóg Paul Scarlet, dalej w prawo buki, na najniższe piętra, azalie japońskie, rozchodniki, min. berberysy, trawki, żurawki, sama musisz się zdecydować, ja tak na szybko rzucam propozycję zageszczającą, mocno zagęszczającą

Jak widzisz też nabazgrałam, a gdzie tam jeszcze do kolorków

Pomogłas mi z usytuowaniem grujecznika. Masz rację w rogu pomiędzy serbami i choinami nie pasował. - będzie przecież w miarę duży - przy sosnach czarnych będzie pięknie wyglądał. Mam dwie pisardi, ale w innym miejscu. Tam gdzie są Danusia mi proponowała brzozy - muszę sobie przemyśleć - może zamienić pomysły?
Na pewno nie podoba mi się złotokap, ale dlatego, że to jedna z niewielu roślin, której nie lubię.
Nad bukami do tej pory nie myślałam ale muszę "ułożyć" je sobie w głowie.
Na pewno muszę przesunąć hortensje, są, masz rację, za głęboko.
Zastanawiałam się, czy za żywopłocikiem cisowym za ławeczką, nie dać róż albo dereni??
Dałaś mi Agatko do myślenia ho ho.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:41, 14 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

jak się zdublowało to zapytam o plany na brzozowa. nadal aktuane?

Tak, brzozy będą na 1000% ale chyba dopiero w następnym sezonie.
Już nawet mam upatrzone odpowiednie egzemplarze
Betony nas pochłonęły
W Kruklandii 12:41, 14 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Juzia, dawaj to słońce do mnie! Mam już serdecznie dosyć tego deszczu...

Brzozy jednak zostały? Siła forum jest wielka i mam nadzieję, że "doświadczony" ogrodnik się o tym przekona

Buziaki

A masz trochę! I tak nic mi po nim, bo ziiiimno
Oby tylko nie padało!

Brzozy zostawiłam. Nie chce mi się szukać cały sezon.....bo takich małych to mniej niż wielkich.

Buziaki!
Szałwie czy lawendy? 12:39, 14 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
no pokaz całe brzozy!! juz niemozesz nie pokazać!!!

wrzucę, mam na telefonie z wieczora po posadzeniu.
Szałwie czy lawendy? 12:27, 14 kwi 2016

Do góry
no pokaz całe brzozy!! juz niemozesz nie pokazać!!!
W Kruklandii 11:31, 14 kwi 2016

Do góry
Juzia, dawaj to słońce do mnie! Mam już serdecznie dosyć tego deszczu...

Brzozy jednak zostały? Siła forum jest wielka i mam nadzieję, że "doświadczony" ogrodnik się o tym przekona

Buziaki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:45, 14 kwi 2016

Do góry
Czy macie pomysł jak zagospodarować pokazane przeze mnie miejsce? Mąż usypał ten pagórek z myślą o kaskadzie jednak nie wyszło... co mozna z tego zrobić? Czym obsadzić? Myślałam o zrobieniu 2 stopni. Na prawo w palisadzie są 3 brzozy a w lewym dolnym rogu są drzewka owocowe posadzone w trawie. Będę wdzięczna za jakieś sugestie.
Droga do spełnienia 08:39, 14 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
to plan nasadzeń wg mojej córki - nie pytajcie co jest co - widze tylko brzozy

Zauroczył mnie podpis "Opracowała: Sandra"

Pada? U mnie nic nie pada - chociaż zbiera się, zbiera
Droga do spełnienia 08:28, 14 kwi 2016

Do góry
to plan nasadzeń wg mojej córki - nie pytajcie co jest co - widze tylko brzozy

no i radość i zastanowienie dostałam w prezencie dziś rano takie coś:

i choć bardzo sie ciesze to i martwię nigdy nie miałam rododendrona - jakie stanowisko co i jak może ktoś z doświadczenia napisze
Szałwie czy lawendy? 22:37, 13 kwi 2016

Do góry
Ja sadziłam co 180cm w tym samym celu, a Danusia mi pisała, że jak trzeba to i co 150 sadzi. Syla też ma bardzo blisko posadzone swoje brzozy, tylko nie w linii.
Ogród Mirelli 21:29, 13 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pamiątkowe zdjęcie

W zielonej kurtce to ja, obok Gosia Mysza "Brzozy i świerki na długiej wąskiej działce"

Szkoda, że pozostałe cztery dziewczyny nie dały się namówić na wspólne zdjęcie - może następnym razem

Super wyglądacie W tej szkółce to faktycznie jest co wybierać
Rododendronowy ogród II. 20:57, 13 kwi 2016

Do góry
Pięknie wygladaja brzozy

kwitną zawilce lesne białe i różowe ale zdjecie tylko różowych

Żaby nadal składają skrzek

Kompozycje z trawami w roli głównej 14:23, 13 kwi 2016

Do góry
Chciałabym bardzo prosić o radę dotyczącą aranżacji trawiastej rabaty.
Jestem właścicielką dużej działki - 7000m, położonej na wzgórzu w otoczeniu łąk i lasu. Dom, który w niedługim czasie powstanie to nowoczesna stodoła z ogromnymi przeszkleniami posadowiony na betonowych słupach (z uwagi na duże różnice poziomów). Na działce rosną liczne brzozy, część z nich tworzy zagajnik, część rozsiała się swobodnie. Posadzone zostały drzewa: tulipanowce, ambrowce, grujeczniki, buk, serby, magnolie ( Elisabeth, Genie, Honey Tulip). Wybrana kolorystyka to: biel, niebieskości, fiolety, trochę maślanej żółci, plus szczypta prawie czarnego bordo. Z uwagi na charakter otoczenia - okolice Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego, chciałabym aby całość była utrzymana w zwiewnym, monochromatycznym i trochę surowym klimacie. Nie będzie łagodnie meandrujących ścieżek, falbanek, łuczków i pergolek Im dalej domu tym charakter ogrodu ma być bardziej swobodny.
Rabata, która sprawia mi tyle problemów położona jest w samym dole działki, ma wymiary 3m x 50m. Jako tło posadzony został żywopłot grabowy. Początkowo rozrysowałam sobie rabatę złożoną z dużych plam traw (miskanty, trzcinnik, sporobolus heterolepsis)oraz bylin (sadziec, rozchodnik Star Dust, ostrogowiec, krwawnik kichawiec, perovskia, jeżówki, przegorzan, liatra, szałwia omszona i kocimiętka). Po głębokich przemyśleniach doszłam do wniosku, że chyba wolałabym jednak mniejszą liczbę gatunków bylin z przewagą traw. Wybrałam rozchodnika Star Dust, krwawnika kichawca, przegorzan, perovskię, werbenę patagońską, oraz czosnki ozdobne.
Bazę natomiast miałyby tworzyć miskanty: Gracillimus, Morning Light.
Czy na tak dużej powierzchni, ograniczona liczba gatunków roślin, zebranych w duże grupy to dobry pomysł?
I jeszcze jedno, czy pomiędzy miskantem Gracillimusem a rozchodnikiem powinno pojawić się jeszcze jedno piętro roślin z uwagi dużą różnicę wysokości?
Kasia
Szałwie czy lawendy? 10:40, 13 kwi 2016

Do góry

Taką mam inspirkę, zamiast bukszpanów rozplenice:

https://pl.pinterest.com/pin/565412928196128655/

Popieram w rządku brzozy , rozplenica i czosnki miodzio wg mnie
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 09:45, 13 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie rzeczy to tylko w realu się kupuje. Przyślą krzywe i byle co. Dopiero co ktoś pokazywał brzozy - kaleki. Na zdjęciu fajnie a w paczce - koszmarki.

Mówisz Danusiu jak mój eM jak mu pokazałam Twoją wypowiedź i powiedziałam, że czasem ma rację, to mu buźka się roześmiała.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 07:50, 13 kwi 2016

Do góry
Takie rzeczy to tylko w realu się kupuje. Przyślą krzywe i byle co. Dopiero co ktoś pokazywał brzozy - kaleki. Na zdjęciu fajnie a w paczce - koszmarki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies