Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:52, 08 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Szałwia z przywrotnikiem powala i muszę w końcu znaleźć na to zestawienie miejsce. Czosnki w hostach też bardzo mi się podobają.
Jak tak patrze na Twoje rabaty bylinowe to od razu mi lżej na duchu, nie tylko u mnie tak tłoczno

Byliny jeszcze ostatnio dostały florovitu i mam nadzieję, że jeszcze bardziej zaszaleją Ale w przyszłym roku już chyba tam nie wejdę
Wersja mini mini 11:33, 08 cze 2014

Do góry
stychaz napisał(a)

sesleria i szałwia (za szałwią irysy trawiaste)

Widzę, że jednak się skusiłaś na jesienną. Będzie Pani zadowolona Tylko na tym zdjęciu żywopłocik bukszpanowy w przyszły mmroku zniknie, bo ta sesleria rozrasta się w szerz dość sporo.

EDIT: co to za kwiatki z giełdy, te niższe?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:29, 08 cze 2014

Do góry
Szałwia z przywrotnikiem powala i muszę w końcu znaleźć na to zestawienie miejsce. Czosnki w hostach też bardzo mi się podobają.
Jak tak patrze na Twoje rabaty bylinowe to od razu mi lżej na duchu, nie tylko u mnie tak tłoczno
Wersja mini mini 11:25, 08 cze 2014

Do góry
Przymiarka seslerii jesiennej i bukszpana - mocny kontrast różnych odcieni zieleni

sesleria i szałwia (za szałwią irysy trawiaste)

w oczekiwaniu pąków Purpurea plena elegans
Moja "przyziemna" :) pasja 22:29, 07 cze 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Śliczna szałwia, moja jeszcze malutka ale też kwitnie
Werbena ehhh mam identyczną stoi w miejscu jak zaczarowana

U mnie fioletowa jeszcze nie kwitnie za mocno, parę kępek zupełnie jeszcze bez koloru.

Nie wiem, czy to możliwe, aby ta werbena w tym roku kwitła... Liczę, że Marta-tusiawka ma rację i kwiaty będą.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:23, 07 cze 2014

Do góry
Śliczna szałwia, moja jeszcze malutka ale też kwitnie
Werbena ehhh mam identyczną stoi w miejscu jak zaczarowana
Moja "przyziemna" :) pasja 22:16, 07 cze 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Aga, nie wiem jeszcze, na razie nie widzę nic nowego, ale od południa dziś u mnie była lampa, bardzo ostre słońce i tym się trochę niepokoję... (o ja głupia jestem, cudny dzień był!)

Mnie z sadzonkami aż tak dobrze nie poszło, ale jak na pierwszy raz nie jest źle!

Szałwia jest chyba każda bardzo ozdobna i do tego łatwa w uprawie, kupuj! a jak chcesz, to może uda mi się trochę nasion zebrać .

Z tymi sadzonkami hortek to sama nie wiem po co to robię. Miejsca w ogrodzie brak, nawet gdyby to nie wiem czy tyle cierpliwości mam żeby czekać aż to urośnie . Chyba będę rozdawać.
A po szałwię to skoczę po niedzieli . Dzięki.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:14, 07 cze 2014

Do góry
agam napisał(a)
Jak roślinki po opryskach? Niezły mix zrobiłaś .
Moje hortki prawie wszystkie mają mocne zielone liście, wyrzuciłam 4 suche badylki, a mam tego trochę (ponad 20 na pewno) .
Rozchodniki są bardzo mocne i przetrwają nawet ekstremalne warunki , moje leżą w taczce już ponad 2 miesiące, to samo z tawułką. Aż mi ich szkoda.

Aga, nie wiem jeszcze, na razie nie widzę nic nowego, ale od południa dziś u mnie była lampa, bardzo ostre słońce i tym się trochę niepokoję... (o ja głupia jestem, cudny dzień był!)

Mnie z sadzonkami aż tak dobrze nie poszło, ale jak na pierwszy raz nie jest źle!

Szałwia jest chyba każda bardzo ozdobna i do tego łatwa w uprawie, kupuj! a jak chcesz, to może uda mi się trochę nasion zebrać .
Moja "przyziemna" :) pasja 22:08, 07 cze 2014

Do góry
Lubie seriale ogrodowe .
Szałwia śliczna, dlaczego nie mam ani jednej sztuki? Muszę zagłębić się w temacie.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:07, 07 cze 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Szałwia niezwykle żarówiasta i energetyczna
A jakie masz trawki z przodu rabaty?

Polinka, to carex "ptasie łapki"
(variegata orni..coś tam)

Ogród wśród pól i wiatrów 17:32, 07 cze 2014

Do góry
jolka napisał(a)
Pomysłów brak, więc radzę sobie sama
Zobaczyłam dziś tak piękną szałwię w ogrodniczym,
że nie mogłam się jej oprzeć. No i wróciłyśmy razem ...

Szałwia niezwykle żarówiasta i energetyczna
A jakie masz trawki z przodu rabaty?
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:54, 07 cze 2014

Do góry
no tak ... idę upierdutam lawendę z flanki na flankę a tam gdzie była lawenda juz wiem dam szałwię ... tylko mi napisz jaka to bo rodzajów jest wiele ... i tak po okręgu się obracając będzie: róża - lawenda ---- róża szałwia --- róża przetacznik i krwawnik kichawiec ... biorąc za wzorzec zegar 12 --- 3 --- 6 ...

i dzięki Tobie olśniło mnie ... wsadzone tydzień temu białe misie zamykające oś trawnika som źle ... coś mi przez tydzień nie pasiło ... wiem co ... misie na bok w linii Phantomów ... trawnik musi mieć perspektywę ... oś widokową ... a Adam chciał po Twojemu to go nie posłuchałam ... luzik ... trawnik się dosieje a ten co upierdutaliśmy wpasował się w przestrzeń przy kubiku z bodziszkami idealnie ...

wypieszczochaj ode mnie Muminka ... a Ania wygląda bosssko
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:56, 07 cze 2014

Do góry
No to katuję fotami i uciekam....

Róza Elmshorn..

I szałwia do przesadzenia.. rabata do poszerzenia.. ale jak szałwia przekwitnie i będę ciąć..

Dwa ogrody 11:34, 07 cze 2014

Do góry
Bogdzia Szałwia rozsiewa się podobnie nie ścięta. Ale wolę te siewki niż chwasty. Na siewki zawsze się ktoś chętny znajdzie.

Tess teraz taka pora, że te łany cieszą, u każdego coś innego i możemy pooglądać
To jeszcze raz przetaczniki, szałwia podwiązana, aby odsłonić róże

I biały przetacznik

Zaczyna pokazywać się czosnek Hair

Ostropest zakwitł, do przeniesienia na rabatę ziołową jednak
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 06:54, 07 cze 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
Polinka pięknie Ci wszystko rośnie hortki, trawki, szałwia też daje do góry z ciekawości wróciłam sobie do początku Twojego wątku... i różnica ogromna! przez tak krótki czas mam pytanie, czy Twoje róże chorują? bo moje ciągle mszyca, plamistość itd.. wczoraj kolejny oprysk robiłam... pozdrowienia!

Dominika róże i buczek to moje utrapienie w tym roku Z róż mam na razie tylko dwa Chopiny i na jednej są tylko dwa pączki a na drugiej zero. Nie wiem co żle zrobiłam, może żle przycięłam albo za póżno nawóz dałam. Mszyce z róż wygoniłam preparatem Kwiaty 2w1. Działa i na mszyce i na wszelkiego rodzaju choroby, również zapobiegawczo.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:12, 06 cze 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Coś podejrzanie długie kwiatostany ma ta szałwia... co to za odmiana?
Naparstnice piękne! Muszę je mieć! O! Brzoskwiniowe juz Ci kwitną? Czy to inne dzwonki?
A piwonia... Ja mam ich kilka, ale mam postanowienie - likwidacja! Jak dla mnie kilkudniowe kwitnienie to za mało, zdecydowanie...

bo to taka odmiana szałwi o wzniosłych pędach
http://www.bing.com/search?setmkt=pl-PL&q=sza%C5%82wia+caradonna, ładna jest Dzwonki są dzwonkami, jaki enie wiem bo jak większość albo kupuje w odmianach albo bez nazwy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:03, 06 cze 2014

Do góry
Mag napisał(a)

Aniu, napisz prosze jakie trawy masz na tej rabacie i w jakiej liczbie? A to pomiedzy to szalwia? Ile jej posadzilas?
A to obok to hortensja? I jeszcze pytanie o drzewka - to jakies sliwy?
Wyglada to wszystko przeslicznie. Jestem zauroczona Twoim ogrodem. Wdziecznie i ze smakiem.

na rabacie mam od strony trawnika frosted curls, tej brązowej nie pamiętam i gracilimus, ciężko powiedzieć ile ich tam jest, sadziłam dość gęsto, Szałwia to
http://www.bing.com/search?setmkt=pl-PL&q=sza%C5%82wia+caradonna Po lewej stronie zdjęcia jest szpaler limelight . Nie wiem o które drzewka pytasz, jeśli to bordowe to jakaś jabłoń rajska
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:52, 06 cze 2014

Do góry
Coś podejrzanie długie kwiatostany ma ta szałwia... co to za odmiana?
Naparstnice piękne! Muszę je mieć! O! Brzoskwiniowe juz Ci kwitną? Czy to inne dzwonki?
A piwonia... Ja mam ich kilka, ale mam postanowienie - likwidacja! Jak dla mnie kilkudniowe kwitnienie to za mało, zdecydowanie...

Ogród prawie romantyczny 22:31, 06 cze 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Agnieszko masz piękny i klimatyczny domek Widok z tarasu na ogród robi wrażenie Wraz z upływem czasu będzie przybywało roślin a ogród będzie robił się coraz bardziej dojrzały Wokół tarasu widzę szpalery z pachnących róż których zapach będzie unosił się również w domu

Pozdrawiam

Przemku, dziękuję
Na razie odnoszę wrażenie, że jest pusto i łyso, ale wiem, że to się zmieni. Z lewej strony patrząc na zdjęcie rosną młode okrywowe aspirynki, w tle na razie bukszpany i głównie jednoroczne, które dopiero ruszają. Z prawej mam dwie róże - czerwoną pnącą, kwitnie tylko raz, ale olśniewająco, cały krzak pokryty jest kwiatami . Zrobię zdjęcie, gdy zakwitnie cała. Druga żółta ma piękne szlachetnie kwiaty. Obok rosną lawenda i szałwia. Rozmnażam, żeby było ich więcej
Pozdrawiam serdecznie
Ogród wśród pól i wiatrów 21:33, 06 cze 2014

Do góry
MonikaH napisał(a)
śliczna szałwia, też pytam o odmianę, sama mam z 5 rodzajów i każda ma inną wysokość od 30 do pewne ok 70 cm

Monisia, jak tylko się etykietek doszukam to podam nazwę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies