Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:07, 23 cze 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, szałwia trójbarwna zaczęła się wybarwiać

Basiu moja też
pozdrawiam

Mój mały raj na ziemi :) 22:11, 23 cze 2014

Do góry
Reni, jak zwykle zaglądzasz z miłym słowem, dziękuję

Justi,
dziękuję ! pooglądalam, będę ciachać dalej !

Ewo, róż i fiolet to niezawodne połączenie ! ale ja dodałam w tym roku żółty i fiolet (co się ze mną dzieje ? )

Juzia
, aniele mój ! do czadu mu daleko (nie wiesz co czuło moje skołatane serce jak wróciłam od Myszorka....ona ma tak pięknie!) ale dziękuję za ciepłe słowa

AlKa, nooo stipa jest the best ! polecam zobacz jak się prezentuje u Myszorka bajka to mało....
https://www.ogrodowisko.pl/watek/670-ogrod-zmyslony?page=198

Julcia,
ta stipa, ta rabata....to było mi potrzebne ! jestem zadowolona
a róża przy garażu...tak....jest herbaciana czy łososiowa, jak ją nazywam i drażniła mnie , bo:
1. miała być blado-różowa (prezeznt od koleżanki na urodzinki 5 lat temu) a jaka jest każdy widzi...
2. nie pasowała mi do niczego
ale
pojawił się żółty kolor i jest git

GabiK
rabata powstała w sobotę (na szczęście M pomóg z darnią, bo nogę mam uszkodzoną i ledwo łążę...) , nawodnienie zostało nienaruszone, ale .... (wierzysz w krasnoludki???) dzisiaj się u mnie zjawiły krasnoludki i jak wróciłam ze spotkania miałam przesunięty zraszacz i dołożoną linię kroplującą !!! czary ...jakieś....

Dzidka

dziękuję po stokroć ! oby tak dalej to będzie pięknie - tylko zimnawo coś i się siedzieć na tarasie nie da...

Ana

wiem, że skarb ! dlatego piałam z zachwytu !!! bo dla mnie to suprice i radość wielka więc musiałam zrobić rabatkę i kupić nowe róże i lawendę....
a zraszacze się ponoć łatwo przesuwa (ale ja nie umiem....tylko słyszałam). M miał to zrobić , ale jak wrócił z pracy - robota została odwalona ! ten to ma dobrze

Iwona,
źródełko zmieniało miejsce aż w końcu trafiło w TO ! i zostało obsadzone bukszpanem. Ale czy mam fotki...pewnie tak, bo cykam jak najęta, poszukam i wkleję
pozdrawiam

Beatko,
dziękuję ! miała być tylko fairy i szałwia (jednoroczna) ale te petunie kupiłam i tak wędrowały po ogrodzie aż trafiły do donic

Neska, dziękuję !!! buziaczek

Wersja mini mini 12:29, 23 cze 2014

Do góry
Zakupy
- szałwia odmiana Senior - takiej jeszcze nie widzaiłam - wysoka, wręcz strzelista, pokrojem bardziej przypomina przetacznika

- Austinki niestety przekwitły i brałam w ciemno ale podejrzewam, że się nie zawiodę
Odmiana Harlow Carr, którą też rozważałam okazała się być bardziej "krzaczasta" w pokroju. Princess Anne jest można powiedzieć - kompaktowa.
- przetaczniki

oraz Perovskia, której nie obfociłam.

Dziwne jak to pod wpływem Ogrodowiska zmieniają się poglądy. Zawsze się zarzekałam, że róże nie dla mnie (dzisiaj stałam pod szkółką i czekałam na jej otwarcie, żeby je kupić ), Perovskia - też nie, bo to przecież taka "miotła". Zaczynam patrzeć na rośliny inaczej - zwracam uwagę na ich pokrój, kształt, liście... kwiaty są owszem ważne ale to jest rzecz drugoplanowa.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:06, 22 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

TA szałwia - powala. Oczywiście jeszcze moja nie, ale ten gatunek- kolor przecudny. Czekam na efekty i przebieram nóżkami.
Szukaj Juleczko, bo warto. Jak będę kiedyś jechała w Twoja stronne, to Ci przywiozę- w Przytoku ja mieli. A może Ty będziesz koło mnie , to sama się zaopatrzysz.

Buziaki przesyłam.

Będę szukała u siebie, czasami zdarza się, że jestem w Zielonej Górze, ale zazwyczaj jako pasażer i to nie z eMem, a raczej z koleżanką...ale wakacje blisko, więc kto wie.....cmok, cmok
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:33, 22 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

No właśnie pisałam, ze szałwia to strzał w dziesiątkę. Kiedyś nie przypuszczałam, że takie rośliny będą kradły moje serce.

Lecę do Ciebie.

Raz to Grześ skradł Tobie serce a z roslin to ciekawa jestem co kiedys uwielbiałaś
Moja "przyziemna" :) pasja 21:02, 22 cze 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Jagoo... murek wpasowany idealnie! Otynkowany ładne tło daje dla roślin i rabata z wiśniami od razu lepiej wygląda...bo ją widać!
Bardzo fajnie to wyszło...i wcale nie niechcący

Szałwia u Ciebie bardziej mi się podoba niż u innych...nie wiem czemu?
Przez połączenie z innymi roślinami???
Chyba sobie zafunduję

Dzięki Juzia

Wiem, że dla Ciebie ta rabata była za zielona, teraz faktycznie poprawiła się widoczność .

Szałwie kupuj, fajna jest. Ja już wiem, że przesadzam po przekwitnięciu, bo nie mam równowagi kolorystycznej w donicy mam ją za gęsto posadzoną, więc przekopię co drugi krzak, w sam raz będzie ich, aby zrobić drugą plamę. UWIELBIAM ją z tym dereniem, non stop staję w oknie i gapię się .
Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 18:24, 22 cze 2014

Do góry
Nie mam różowych i białych ostróżek, a szukam gdzie kupić.
To moje ostróżki, ale pojedyncze kwiatki i szałwia muszkatowa na ich tle.

Między niebieskimi i filetowymi jest kolor nieokreślony siny, w ubiegłym roku nie podobał mi, a w tym dostrzegłam , że podkreśla kolory niebieskie.
Ogród niby nowoczesny ale... 17:43, 22 cze 2014

Do góry

limki już mają pączki

szałwia i frosted curls...bardzo mi się tu podobają...

i na koniec rzut oka na warzywnik...

Ogród niby nowoczesny ale... 17:10, 22 cze 2014

Do góry
Kilka dni temu "uczesalam" jalowca.... a i tak mam wrażenie, że za dużo kulek...zastanawiam się czy nie usunąć kilku.

W kwadratach dalej "porządkuję" cisy juz przesadzone.
Lawenda, szałwia i przetacznik szaleją

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:20, 22 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

I to też. Ale Ci to ślicznie wyszło. Połączenie kolorów jest cudne. Jak się szałwia rozrośnie to dopiero będzie szał

Kasik - ja po prośbie. Zajrzyj do mnie. Nabałaganiłam - potrzebuję pomocy w sprzątaniu

No właśnie pisałam, ze szałwia to strzał w dziesiątkę. Kiedyś nie przypuszczałam, że takie rośliny będą kradły moje serce.

Lecę do Ciebie.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:18, 22 cze 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu szałwia w różyczkach pięknie wygląda, też jeste ciekawa jaki efekt da w przyszłym roku....ja u siebie szukałam, bo też potrzebuję ....i ni ma....odpoczynku miłego

TA szałwia - powala. Oczywiście jeszcze moja nie, ale ten gatunek- kolor przecudny. Czekam na efekty i przebieram nóżkami.

Szukaj Juleczko, bo warto. Jak będę kiedyś jechała w Twoja stronne, to Ci przywiozę- w Przytoku ja mieli. A może Ty będziesz koło mnie , to sama się zaopatrzysz.

Buziaki przesyłam.
Ogród do kwadratu 14:05, 22 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
sądziłam, że szałwia kwitnie do jesieni, ale numer
już ???

Szałwia powtzarza kwitnienie, ale nie jest to proces ciągły. Ta sadzona w półcieniu kwitnie zdecydowanie dłużej niż sadzona w mocnym słońcu.
Mój nowy stary ogród 12:55, 22 cze 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...świetnie to wszystko u Ciebie wygląda...mnie chyba dawno tu nie było tym bardziej jestem pod wrażeniem...połączenie róż i szałwi bardzo na topie

chciałabym żeby szałwia kwitła bez przerwy, a czytam że zaraz przekwitnie i trzeba ją ogolić
moja jeszcze ładna duet na topie, to prawda
Ogródek Iwony 12:24, 22 cze 2014

Do góry
Moja rabatka pod dębem nadal czeka na limki:

Czy tą złotą tuję mogę teraz trochę pociachać? robi się taka wielka...
Moja ukochana szałwia. Musze się jeszcze postarać o różową.
Ogród do kwadratu 22:48, 21 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
już ???
szałwię po przekwitnięciu się ścina i zakwita raz jeszcze (przynajmniej powinna )
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:41, 21 cze 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Ana przed płocie super ci wyszłozresztą jak cały ogród cudny nic dziwnego że chcemy zgapiaćnapisz co to za roślina taka fioletowa z długimu kłosami na przed płociu?
to szałwia caradonna
Ogród, który ciągle zmieniam 22:24, 21 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Jagódko ale ślicznie wygląda szałwia z tymi drugimi kwiatuszkami

Kasiu sama natura tak chciałam , tam początkowo była właśnie gailaria i rudbekia ,która jeszcze nie kwitnie ,ale szałwia się tak rozsiała ,że teraz raczej ona dominuje ,a gailaria to dodatek ale w sumie nieźle im wyszedł ten duet a niedługo dołączy rudbekia i będzie trio
Ogród do kwadratu 22:18, 21 cze 2014

Do góry
już ???
Ogrodowe przygody 21:59, 21 cze 2014

Do góry
to szałwia muszkatałowa
queene elizabeth 12 pąków

majestic 9

stephanie 17 pąków
Ogród do kwadratu 21:42, 21 cze 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
A to nie szałwia?
oczywiście że szałwia, zaćmienie umysłu mnie dopadło, myślę szałwia piszę lawenda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies