Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 10:00, 26 cze 2014

tusiawka napisał(a)
Werbena widać, że już ruszyła, więc teraz szybko da czadu. U mnie tegoroczne siewki też jeszcze nie kwitną, tylko te, które odbiło po zimie.

Aaaaa, czyli to zeszłoroczne kwitną, bo już się dziwiłam, że tak szybko u Ciebie pojawiły się kwiaty.
Jagodaa 10:02, 26 cze 2014

asica napisał(a)
Moje werbenki wysiewane wcale dużo większe nie są. Ale ja werbeny okrywam suchymi liśćmi i już 3 rok przetrwały. Te już są wysokie i z pąkami.

Też spróbuję je przechować pod jakąś przykrywką .
leon60 10:03, 26 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
Juzia upominała się o szałwię

Fajowy widok
Dokarmiasz czymś trawy ?
Jagodaa 10:04, 26 cze 2014

bleebla napisał(a)
No rzeczywiście można sałatkę zrobić z tej rukoli Moja taka marna.. czekałam czekałam aż na łodydze kwiaty się pojawiły. Oczy wybałuszyłam i drapiąc się po głowie zastanawiałam się gdzie te listki są

Roszponkę miałam identyczną i jak tylko zauważyłam, że pierwsze liście zaczynają żółknąć zerwałam i zjadłam ze smakiem na kanapce, bo o sałatce nie było mowy

Za rukolą nie nadążam, rozdaję, częstuję, a i tak nie da się wszystkiego wykorzystać. Zawsze mi tak dobrze rośnie.

Z roszponki już zrezygnuję w przyszłym roku, bo biorąc pod uwagę, że wyrywa się ją z korzonkami, nie ma sensu na takie plony blokować sobie miejsca w skrzyni .
Jagodaa 10:05, 26 cze 2014

bartek_luberda napisał(a)
Widzę że lawenda ładna i szałwia Miałam popsuty laptop i nadrabiam zaległości M powiedziałam że o 3 przyjdę spać Pozdrawiam

Lawenda łasnie się wybarwiła i kwiaty nabrały objętości, fajny obłok się zrobił .
Jagodaa 10:08, 26 cze 2014

makkasia napisał(a)

Taaa ja miałam w tamtym roku to samo Te sadzonki zostaw niech rosną, prawdopodobnie nie zakwitną ale może przetrzymają zimę. W następnym sezonie zanim posiejesz wsadź nasiona do lodówki na około 2 tygodni - wykiełkują po 3-4 dniach
a ja lubię Twoją nudę i dziękuję za więcej

Kasiu, ja te nasiona w lodówce trzymałam . Nie mam pojęcia dlaczego takie spóźnione, nauczona zeszłorocznym doświadczeniem z szałwią, trzymałam cierpliwie tę skrzynkę i też się doczekałam kiełkowania .
Jagodaa 10:12, 26 cze 2014

leon60 napisał(a)

Fajowy widok
Dokarmiasz czymś trawy ?

Niespecjalnie... chyba raz psiknęłam Florovitem, jak robiłam oprysk całości, ale nic innego nie dostały. Rozplenice mam małe w porównaniu z innymi ogrodowiskowymi. Krótkie źdźbła, powoli się zbierają, może korzenie musiały rozbudować, bo w doniczce był straszny ścisk . Za to ML może nie bardzo wysokie, ale kępy opasłe . Bardzo je lubię, tak jak i Gracki z resztą .
Jagodaa 10:17, 26 cze 2014

A wczoraj i dziś pada u mnie upragniony deszcz (sama nie wierzę, że to piszę ). Co prawda pokrzyżował mi plany oprysku na misecznika, ale trudno, nie lubię podlewać, więc przeboleję .

Miłego dnia dla wszystkich zaglądających do mnie!
AlKa 10:56, 26 cze 2014

Jagodaa napisał(a)

Kasiu, ja te nasiona w lodówce trzymałam . Nie mam pojęcia dlaczego takie spóźnione, nauczona zeszłorocznym doświadczeniem z szałwią, trzymałam cierpliwie tę skrzynkę i też się doczekałam kiełkowania .

Ja tez w lodówce trzymałam i moja werbenka niedawno postanowiła się ujawnić. O matulu zmartwiłam sie że mus ją zimą zabezpieczać, a bardzo wrażliwa jest na mróz?
Jagodaa 10:59, 26 cze 2014

AlKa napisał(a)

Ja tez w lodówce trzymałam i moja werbenka niedawno postanowiła się ujawnić. O matulu zmartwiłam sie że mus ją zimą zabezpieczać, a bardzo wrażliwa jest na mróz?

Mam ją pierwszy raz, ale zwykle czytam, że trzeba wysiewać co rok, bo w zimie werbena wymarza. Dużo osób pisze, że pojawiają się wokół starych krzaków samosiejki, więc tak do końca nie jest źle .