Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:01, 19 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu u mnie dzisiaj pogoda też była kiepska, zimno, pochmurno, czasem słońce wyszło na chwilę, ale grad nie padał na szczęście. Prace w ogrodzie takie tam małe.
Oglądam Twoje zdjęcia, piękne masz te kwiaty Prawdziwy ogród to ogród z kwiatami
Aniu, a co Ty myślisz o sadzeniu lawendy między róże?
Moje róże rosną solo,ale bym chciała coś im do towarzystwa posadzić, co polecasz?

moje lawendy rosna przed różami ale szczerze pisząc coś im tam nie pasuje a może taka odmiana nie są to piękne kępki zobaczę w tym roku najwyżej przeniosę w inne miejsce nie mogę nic za bardzo polecać, bo u mnie jak u kokoszki rośnie werbena, knautia macedonia, mieczyk bizantyjski, lilie i martagony i inne gatunki, bodziszki, krwawnikmam też powojniki botaniczne i na siatce wysoko rosnące i powojnik rurkowaty Cassandrajest z czego wybierać zapomniałam o ostróżkach
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:01, 19 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tu prawie w każdym ogrodzie jest magnolia
Wszystko teraz stoi w miejscu.. za zimno. Wyleciałąm na chwilę pogrzebać za ślimakami, bo mi zjadają lilie, najgorzej, że w środku, pod ziemią. Szałwie wyszatkowane... mam nerwa.. wszytko co ledwo wylezie z ziemi już zżarte. Na razie malutkie ślimory, ale niedługo będą wielkie.

Te są jeszcze duże... i niestety daje się utłuc tylko te gdzie mam korę, bo część siedzi w korze a nie w ziemi.. Tam gdzie ziemia, to są nie do znalezienia.
Ale za zżarte lilie mam nerwa wielkiego, bo lilie wtryniają pod ziemią.
Te gówno urośnie do 15cm!! To dopiero potrafi zjeść..
Ogłaszam stan wojenny, niech tylko do karmy dojadę.

Acha, nawet to mojej trawy hakonechloa się dobrały!!

U Ciebie to wiewiórki.. dużo milsze zwierzątka

U mnie magnolia już przekwita. Na drzewie zostało kilka kwiatków a pod nim jest biało-różowy dywan. Magnolie są pięknie ale za szybko przekwitają. Mogłyby mieć kwiaty chociaż ze dwa tygodnie.
Teraz kaczeńce nad oczkiem wodnym szaleją

Aniu może to głupie pytanie ale po czym poznajesz, że ślizgacze zrobiły sobie podziemną stołówkę z Twoich lilii?.
Moje pierwsze samodzielnie sadzone lilie właśnie wystawiają nos na świat i noc w noc ściągam z nich maluchy. Troszkę są poobgryzane ale codziennie większe. Dziś pocięłam plastikowe butelki na takie 7 cm tulejki i poogradzałam wszystkie młode lilie. Zobaczymy czy to pomoże. Na razie wygląda komicznie. Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i liatry, i one jak na razie nie wzbudzają zainteresowania ślimorów a przynajmniej ja tego nie widzę.
Zastanawiam się nad zastosowaniem taśm miedzianych.

I jeszcze jedno pytanie z gatunku głupich.
Pomału zaczynają przekwitać hiacynty i narcyzy. Wiem, że liście muszą zostać dla wzmocnienia cebul. Czy łodygę z przekwitłym kwiatem mogę wyrąbać w całości czy kawałek zostawić?

Zdjęcia jak zwykle piękne i zgadzam się być katowaną wielokrotnie każdym z nich no może oprócz zacytowanych bo te widoki mam u siebie
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:17, 19 kwi 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Świetna ta jabłonka i magnolie w sąsiedztwie piękne...

Tu prawie w każdym ogrodzie jest magnolia
Wszystko teraz stoi w miejscu.. za zimno. Wyleciałąm na chwilę pogrzebać za ślimakami, bo mi zjadają lilie, najgorzej, że w środku, pod ziemią. Szałwie wyszatkowane... mam nerwa.. wszytko co ledwo wylezie z ziemi już zżarte. Na razie malutkie ślimory, ale niedługo będą wielkie.

Te są jeszcze duże... i niestety daje się utłuc tylko te gdzie mam korę, bo część siedzi w korze a nie w ziemi.. Tam gdzie ziemia, to są nie do znalezienia.
Ale za zżarte lilie mam nerwa wielkiego, bo lilie wtryniają pod ziemią.
Te gówno urośnie do 15cm!! To dopiero potrafi zjeść..
Ogłaszam stan wojenny, niech tylko do karmy dojadę.

Acha, nawet to mojej trawy hakonechloa się dobrały!!

U Ciebie to wiewiórki.. dużo milsze zwierzątka
Miejski ogródek przy mieszkaniu na parterze 23:05, 18 kwi 2015

Do góry
Wiosna 2015

Pierwsza wiosna w naszym miejskim ogródku Śliwy pomału zaczynają kwitnąć, trawa wygląda bardzo słabo po zimie, mam wrażenie, że nie bardzo mamy co kosić, ale bratki i kwiaty cebulowe, które wsadziłam w ziemię na próbę jesienią - cieszą, dlatego dokupiłam irysy, mieczyki, lilie, dalie, sadzonki bylin (liatra, tawułka, sparaxis tricolor), 3 róże pnące i 2 rododendrony - zobaczymy, co mi z tego wyjdzie A taras zdobią od marca bratki i prymulki. Postawiliśmy też płotek na ścianie frontowej i tym samym odgrodziliśmy się od parkingu.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:12, 18 kwi 2015

Do góry
Asiu coś w tym jest bo wiosną w ogrodzie widać wszystko co mnie bardzo denerwuje, a na chwilę obecną nie mam na to wpływu. Jakoś miesiąc trzeba przetrwać, a najwięcej cierpliwości potrzeba na te ciągłe ochłodzenia.

Bogdziu u mnie w tym roku mnóstwo roślin kiepsko wygląda, lilie jakoś nierówno wzeszły, tulipany w połowie zgniły, dwie duże kule z bukszpanu przyozdobione przez psa siostry (nikt nic nie robi sobie z mojego gadania). Liliowce też kiepsko wyglądają, a te nowe już tragicznie. No i wszędzie widzę teraz mój znienawidzony betonowy płot i cudownej urody, krzywy, wielogatunkowy i dziurawy trawnik

Łukasz strasznie w tym oku ciągnie się ta wiosna. Gdyby jeszcze pogoda była lepsza.

Marto azjatki to lilie azjatyckie. Te i grupę Oreinpet w szczególności polecam, ja tylko takie kupuję
Moja codzienność - ogród Oli 21:00, 18 kwi 2015

Do góry
Syla napisał(a)
Ola i jak tam ... szumi ? ... Pytam czy łagodnie bo doczytałam , że próby były ... Fajnie to sobie wymyśliłaś ... Już widzę ten zakątek i Ciebie na leżaczku No cóż jeszcze chwila jeszcze moment ... Dopytam jeszcze o te rośliny w oczku , tak z czystej ciekawości , one są sadzone w samym piasku ? i rosną zamoczone w wodzie ?

Sylwuś szumi i to jak nie sądziłam, że tak fajnie będzie szkoda tylko, że pogoda nie pozwala na delektowanie się słońcem i szumem wody... mam nadzieję, ze to już końcówka i w końcu się doczekamy ciepełka
Roślinki posadzone w piasku i drobnym żwirku, w donicach mam tylko lilie na dnie. Jak zobaczyłam co rośliny zrobiły z doniczkami po czterech latach wolałam posadzić je luzem
Moja działka na Dębowym Lesie 13:25, 18 kwi 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Dziękuję Aniu za pomoc w temacie powojników. Wszystkie są piękne i teraz nie wiem zupełnie które ma szukać w sklepach. Aniu a które najdłużej kwitną?

Ja mam z tych co długo kwitną:
Arrabella.Jest bardzo ładna i faktycznie kwitnie przez całe lato. Roślinę trzeba trochę podwiązywać do podpór inaczej pokłada się, po prostu nie czepia się podpór.
Jackmani,
Jan Paweł II,
Ville de Lyon ,
Pillu
Ale ponoć i Polish Spirit, Purpurea Plena Elegans ,Multi Blue też długo kwitną.Teraz wybór należy do ciebie
Lilie niektóre tez już fajnie wyglądają

anemonki zaczynają też.A kupiłam tez jeszcze cebulki i posadzę to późnym latem też zakwitną.Tak miałam w ubiegłym roku też

Życie w wiejskim ogrodzie 12:15, 18 kwi 2015

Do góry

Zimno dziś na zewnątrz potwornie i od czasu do czasu prószy drobny śnieg Wszystkie prace w ogrodzie wstrzymane ze względu na zdrowotność gospodarza Na targ niestety nie dotarłem gdyż po nocnych harcach spałem rano do oporu Lilie muszą poczekać a koleżanki w pracy wybaczyć Udało mi się trochę zdjęć dla Was zrobić a łapy zmarzły mi jak w środku zimy
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekendu

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:13, 18 kwi 2015

Do góry
Smak na lilie mam, ale rozum mi podpowiada, żeby najpierw sprawdzić, jak będą ze mną współpracowały te, które wystawiają właśnie noski. Po rady na kolejne wpadnę już do Ciebie. Obecne kupiłam na zasadzie "ładnie wygląda na opakowaniu"
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:02, 18 kwi 2015

Do góry
Magda teraz piszę bardzo serio, j z natury jestem strasznie leniwy i latem tylko się rozglądam gdzie mogę sobie klapnąć i posiedzieć Prace w ogrodzie po prostu mnie uwalniają od zbędnych myśli i stresu. W sumie zawsze powtarzam, że ogród ma właściwości odmóżdżające w dobrym tego słowa znaczeniu
Z nawadnianiem tak jakoś wyszło i teraz będę musiał kończyć w zimną pogodę, się zaczęło trzeb skończyć

Iwonko już przygotowania do prac poczynione na dzisiaj, ale strasznie zimno się zrobiło, na szczęście nie pada deszcz i jedynie zapowiadają jakieś przelotne mgiełki.

Łukasz jak będę miał u siebie zrobiony podjazd to przebuduje nawadnianie tak, aby działało automatycznie, teraz i tak będę zadowolony z 'manuala'

Marto jak rodzice wymieniali kuchnie 15 lat temu zmywarka była czymś na miarę mercedesa po kilku latach gdy stała się codziennością moja mam mówiła, że ma w domu dwie żywe zmywarki to po co jej kolejna Pech w tym, że z dwóch zmywarek została jedna

Lilie sadzę wiosną i jesienią i jak dla mnie oba terminy są bardzo dobre. Jesienny sprzyja terminowemu kwitnieniu, te sadzone wiosną zawsze troszkę później kwitną i są troszkę mniejsze bo muszą jeszcze się wysilić w korzenie
Jak masz smak na kilka kolejnych lilii spokojnie możesz sobie teraz kilka dosadzić Będę chyba nawet domawiać kilka sztuk
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:24, 18 kwi 2015

Do góry
Nooo! I się zaczęło. Nawadnianie w ogrodzie jest jak zmywarka w kuchni. Kiedy wreszcie wystartuje, zastanawiasz się, jak mogłeś tak długo żyć bez niego

Lilie odwiedzam codziennie. Przemawiam do nich i sugeruję, że Wujek Łukasz kazał im ładnie rosnąć

Piszesz, że sadziłeś lilie teraz. Ja sadziłam jesienią... To błąd?
Życie w wiejskim ogrodzie 00:16, 18 kwi 2015

Do góry
marta_d napisał(a)

Jak ponownie koło domu się zdecyduje na jej uprawę, to tak jej wymieszam, że pod same niebiosa wyrośnie

Hehhehe To będą wyniesione rabaty usypane z piasku Przy okazji piaskownica dla córci

Zmykam już bo po północy a jutro jak pogoda pozwoli jadę z samego rana po lilie na targ Obiecałem koleżankom z pracy że im kupie więc nie mogę zawieść Dobranoc
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:41, 17 kwi 2015

Do góry
Agato awarie się zdarzają,teraz wiadomo, że były problemy z serwerem, ale szybciutko ogarnięte

Posadziłem dzisiaj lilie i troszkę się po szlajałem po ogródku.
Pod koniec dnia rozpoczęły się wykopki pod nawadnianie w ogóle tego na dzisiaj nie planowałem, ale cieszy mnie, że się zaczęło i jutro może uda się zakończyć ten temat co bardzo by mnie ucieszyło
Prognozy na jutro nie ciekawe, ale oby nie lało.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:37, 17 kwi 2015

Do góry
Jestem, jestem jak codziennie u Ciebie zresztą chodz nie zawsze ślad zostawiam Moje lawendy to takie biedaczki jeszcze chociaz tez już ruszają i też mam tak mocno przycięte ale ze cztery krzaczki to coś mi się nie podobają ale poczekam cierpliwie, teraz znowu zimnica no i sucho bardzo. LIlie juz też w koncu noski wysuwają. No i oczywiście, że nie wytrzymałam i codziennie coś w ogrodzie porobiłam Współczuję Ci, że też się zaraziłas, ja od M, najpierw walczyłam sposobami naturalnymi ale w koncu musiałam antybiotykem się wyleczyć, długo mnie to trzymało a i tak za dużo codziennie muszę lekarstw brać. Zdrowia życzę Irenko i obyś dobrze zniosła jutrzejsze zabiegiBuziaki
Moja codzienność - ogród Oli 13:19, 17 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Na dnie są lilie w donicach, reszta roślin ''luzem'' w piasku i żwirku
Posadziłam oczerety, kasaćce, rozpław sercowaty i coś czego nazwa ciągle mi z głowy wypada
Dziękuję

A kosaćce jakie masz?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:02, 17 kwi 2015

Do góry
Z szuwarokwych niusów...rybki zaczęły już domagać się o pożywienie, i skrzeki już puste i lilie ruszyły

Moja codzienność - ogród Oli 12:39, 17 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Przez tą durną awarię i brak powiadomień dopiero zobaczyłam!!!
Oluś cudo zrobiliście!

Co sadziłaś w żwirku? Bo na dnie to pewnie lilie?

Na dnie są lilie w donicach, reszta roślin ''luzem'' w piasku i żwirku
Posadziłam oczerety, kasaćce, rozpław sercowaty i coś czego nazwa ciągle mi z głowy wypada
Dziękuję
"W kolorze blue" 10:49, 17 kwi 2015

Do góry
Myslalam ze juz dziala, a tu dalej nie Renia, lilie tego swietego u mnie maja byc w sierpniu dopiero
Moja codzienność - ogród Oli 07:40, 17 kwi 2015

Do góry
Przez tą durną awarię i brak powiadomień dopiero zobaczyłam!!!
Oluś cudo zrobiliście!

Co sadziłaś w żwirku? Bo na dnie to pewnie lilie?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 10:44, 16 kwi 2015

Do góry
Jadę w takim razie po Grujecznika i lilie Postaram się nie rozglądać po boku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies