Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:45, 07 kwi 2019

Do góry
Kochani, kilka dni temu miałam urodziny, dodam - okrągłe
Spotkała mnie niesamowita niespodzianka.
Piszę dopiero teraz, albowiem byłam na wyjeździe zagranicznym.

Autorom tych niespodzianek po prostu dziękuję( Przyznajcie się, kto to był, bo o mało nie zemdlałam z wrażenia, jakie na mnie zrobiły owe niespodzianki.

Paczki odebrała Wiesia, a ja myślałam, że to jakieś zapomniane zamówienia moje z zimy i dopiero teraz przyszły. Stąd nie kwapiłam się z otwieraniem, a woziłam je w samochodzie.

Ale..przed wyjazdem w piątek myślę sobie - mus otworzyć, a może to róże z gołym korzeniem???

Więc otwieram dzień po urodzinach, a tu moim oczom najpierw ukazuje się cudna poducha własnymi rączkami Irenki dziergana Zobaczcie: Moje imię Dana wyszyte na poduszce.

Obiecuję, że zrobię ładniejsze zdjęcie::
Dziękuję
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:43, 07 kwi 2019

Do góry
Bardzo dobrze zrobiłeś
Tylko teraz w tych miejscach trawnik będzie o wiele lepszy. Ja bym to rozciągnęła na cały trawnik.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:42, 07 kwi 2019

Do góry
boryss87 napisał(a)
Witajcie, wrócę do mojego tematu. Może tym razem ktoś podpowie
Zrobiłem aerację dwa dni temu dzisiaj chciałem się zabrać albo za dosypke trawy albo potraktować wszystko nawozem typu yara.
Dobra kolejność?
Czy jednak coś zmienić i w jakich odstępach czasu to robić?

Moim zdaniem powinniście zrobićdosiewki, bo jakby rośnie tylko trawa kępowa, a rozłogowych brak. Trawnik ma puste miejsca.

1. Skosić te kępy.
2. Posypać ziemią, przegrabić.
3. Posypać nasionami, przegrabić lekko.
4. Posypać nawozem do trawników - koniecznie obficie podlać
5. Podlewać systematycznie
6. Wyrywać z korzeniami chwasty
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:39, 07 kwi 2019

Do góry
Martaka88 napisał(a)
dzień dobry,

Pisze z prośba o poradę. 3 dni temu przeprowadziliśmy wertykulację trawnika, bardzo duże tego suchego "pióropuszu" się zebrało mieliśmy dzisiaj przystąpić do lekkiej aeracji, ale metodą botów z kolcami, następnie miał być nawoź wiosenny i oczekiwanie na deszcz( trawniczek jest bardzo krotki narazie nie kosiliśmy) jest tylko jeden problem - narzeczony wpadł wczoraj do kuchni blady, ze własnie przeczytał, że chyba zniszczył nam trawnik nasz trawnik był założony w czerwcu zeszłego roku, a ponoć można wertykulować i aerować tylko starsze trawniki. co teraz? jak go ratować

Nie panikuj, nic się nie stanie, pokażesz jak będzie cieplej jak trawnik rośnie.
Poradzę co robić. Nie martwcie się.
Trawnik samozagęszczający 09:38, 07 kwi 2019

Do góry
Na wygląd trawnika ma wpływ mieszanka nasion (jakie), podłoże (żyzne i dobrze uprawione) i późniejsza pielęgnacja. Nie ma niestety cudów, że posiejesz i się zrobi ładnie. Ten niby samozagęszczający też wyginie, gdy zaniedbasz trawnik
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:42, 05 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, mam dziury nawiercone wszędzie.

Dzięki Danusiu, w takim razie też tak zrobię. Pozdrawiam serdecznie!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:10, 05 kwi 2019

Do góry
Nie ma problemu, przeciągam węża i prysznicem podlewam, a te blisko kranu to z konewki Lubię z konewki, ale za dużo łażenia by było gdybym chciała wszystko, no i za dużo czasu. Trzeba ile się może - z węża.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 04 kwi 2019

Do góry
Listę ma Witek, bo wiele ważnych spraw by po prostu umknęło i nie chodzi tutaj o punkty typu:
- wypielić warzywnik
- podlać stożki
chodzi o punkty np. ile kabli, gdzie położyć i do czego Jak się już zasypie i zapomni o jednym, ciężko będzie ponownie odkopywać.

Ja listy nie robię, też dopadam co aktualnie na tapecie i robię, odrywam się, robię co innego. Potem wracam.

Witek odhacza i faktycznie jest to satysfakcjonujące
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:49, 04 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W tym miejscu albo:

- jest gruz zakopany pod ziemią
- albo jest żwir, albo piach.

Czyli generalnie każda woda, która tutaj spadnie, natychmiast odpływa i trawnik nie dostaje nic.
Rada: odkopać to miejsce, sprawdzić co tam jest pod spodem, usunąć to, nawieźć dobrej ziemi i posiać (położyć z rolki) nowy trawnik. Nawadniać regularnie.

sprawdzilem jak to bylo w tym miejscu potrzebne bylo wyrownanie terenu wiec dowiezli troche ziemi miala byc czarna ale pewnie wywalili jakies pobudowlane slabej jakosci na to przyszly 2-3 wywrotki niby czarnej i zostalo to wszystko wymieszane glebogryzarka
generalnie ta strefa nie ma za fajnie zima jest w cieniu a latem praktycznie caly dzien w pelnym sloncu nie da sie tego jakos wzbogaci nawozem albo torfem itp? jakas inna wytrzymala mieszanke tam dac?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:21, 04 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie rób aeracji, wygląda dobrze.
Nie czekaj,
posyp ziemią,
przegrab,
posyp nasionami,
przegrab odwrotną stroną grabi.
Posyp nawozem, podlewaj obficie.

I po wszystkim. Jest ciepło, woda potrzebna a trawnik się natychmiast zazieleni.

Dziękuję za odpowiedź. Posypać delikatnie ziemią po całości tak? Jaka to ma być ziemia? Zwykła uniwersalna czarna z worków? Nasiona posypać tylko tam gdzie puste miejsca czy po całości? Jeżeli zrobię to jutro to też jutro mogę użyć nawozu? Przepraszam za tyle pytań ale właściwie robię to pierwszy raz w życiu.
Dodatkowy licznik na wodę 19:40, 04 kwi 2019

Do góry
Nam jak gmina dowaliła na wodę ogrodową tyle samo, a nawet więcej niż za ścieki, to natychmiast wykopaliśmy studnię, Zwróciła się w rok.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:38, 04 kwi 2019

Do góry
Olaferka napisał(a)
Witam. Czy mogę prosić o odpowiedź na kilka pytań?

Dzisiaj wykonałam wertykulację. Kiedy teraz zrobić aearacje, kiedy zrobić dosiewke trawy w puste miejsca? I kiedy posypać nawozem?
Jak to ogarnać po koleji i czy można tego samego dnia? Czy odczekać?
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Zdjęcia z dnia dzisiejszego po wertykulacji.

Nie rób aeracji, wygląda dobrze.
Nie czekaj,
posyp ziemią,
przegrab,
posyp nasionami,
przegrab odwrotną stroną grabi.
Posyp nawozem, podlewaj obficie.

I po wszystkim. Jest ciepło, woda potrzebna a trawnik się natychmiast zazieleni.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:35, 04 kwi 2019

Do góry
wioslo napisał(a)
Pomóżcie co najlepiej zrobic z taka strefa trawnika - reszta zaczela juz rosnac calkiem niezle ale w tej strefie jakas masakra jest tam jest chyba jakas gorsza gleba na jesien robilem dosiewki i za bardzo nic z tego nie wyroslo
zastanawiam sie co z tym najpierw zrobic - nawozic czy znowu probowac dosiewac??

W tym miejscu albo:

- jest gruz zakopany pod ziemią
- albo jest żwir, albo piach.

Czyli generalnie każda woda, która tutaj spadnie, natychmiast odpływa i trawnik nie dostaje nic.
Rada: odkopać to miejsce, sprawdzić co tam jest pod spodem, usunąć to, nawieźć dobrej ziemi i posiać (położyć z rolki) nowy trawnik. Nawadniać regularnie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:32, 04 kwi 2019

Do góry
Piotrek - zapewnij trawnikowi systematyczne podlewanie, inaczej nie pytaj dlaczego trawnik tak wygląda

Trzeba było nie robić 1200 m2 trawnika - teraz nie narzekaj, załóż system nawadniający i po kłopocie. Będzie trawnik jak z żurnala.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:30, 04 kwi 2019

Do góry
Shadow napisał(a)
Witam.
Podpytam i ja.
Wertykulacja zrobiona 2 tygodnie temu. Trawnik już się troszkę zieleni.
Po wertykulacji powstały mi miejsca bez trawy, sama ziemia, pomimo, że wcześniej jakaś trawa tam rosła.
Planuję zatem dosiać. Kupiłem saletrę amonową i yara mila complex.
Teraz pytania.
Najpierw dosiać trawę i później posypać saletrę amonową, czy najpierw saletra a później dosiewka? Jaki odstęp powinien być pomiędzy tymi czynnościami? Nawożenie hydrokomplexem po ok. 3-4 tygodniach po saletrze?
No i czy należy już rozpocząć regularne podlewanie trawnika, czy jeszcze za wcześnie?
Pozdrawiam

Najpierw posypać dobrą ziemią do trawników, przegrabić.
Potem posypać nasionami, ponownie przegrabić, przerusztowac, ale odwrotną stroną grabi (plecami).

Nawieźć saletrą, dobrze podlać.

Za miesiąc hydro..

Rozpocząć regularne nawadnianie bo spalisz trawnik, jest sucho jak pieprz.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:28, 04 kwi 2019

Do góry
dariuszk napisał(a)
Witam.

Jutro będę robił wertykulacje.
I mam pytanie czy od raz dosiać trawę czy poczekać aż będzie cieplej.
I kiedy nawozić nawozami czy też od razu czy poczekać?

I jakich nawozów użyć na wiosnę? Tak jak pisałem wcześniej glebę mam lekko kwaśną. Fosfór mam wysoki. Potas 11 niski i Magnes 3 niski.

Dziękuje z góry.

Pozdrawiam.

Od razu dosiać trawę, u nas jest ciepło
Od razu po dosiewce nawieźć i podlewać, nie czekać.
Co do nawozów - zrób badanie gleby i niech wpiszą w zaleceniach jakich nawozów i ile. Ja w każdym razie nie wiem jakich.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:27, 04 kwi 2019

Do góry
kamil_kluczbork napisał(a)

Po wertykulacji, trochę się zieleni ale nie wszędzie, PH między 5 a 6. Pytanie, czym podsypać ?. Nie mam dobrych doświadczeń z nawozami dlatego pytam (ponownie).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

PH jest dobre, nawóz wieloskładnikowy do trawników, równo rozsypać i dobrze podlać, żeby nawóz przeniknął do gleby.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:13, 04 kwi 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Uff, zmęczyłam się oglądaniem - tyle się dzieje! Idziecie jak wiatr.

W te dwa ostatnie dni strasznie dużo zrobiliśmy, można powiedzieć, że prawie cały ogród będzie się nawadniał sam

1. Trawniki były przekopane, trawa wróciła na stare miejsca, praktycznie nic nie widać. Działamy ze zdwojoną energią.
Pod nowe trawniki przygotowane, sianie było niemożliwe, bo tak wieje, że mało włosów na drugą stronę nie wywróci.

2. Długa rabata angielska ma 3 paski linii, o jej żywotność już się nie martwię, nie będę musiała wachlarzy przestawiać Hurraaa!

3. Droga do kompostowników usypana wstępnie, poszło 8 wielkich zestawów (naczep) gruzu, na to pójdzie pospółka..

4. Warzywniki wypielone, poziomki posadzone Chyba za mało, więc z pewnością dokupię.

5. Teraz czeka nas uruchomienie stawu (komora filtracyjna i jej wypełnienie), zakończenie tarasu przy szklarni i przy stawie.

6. Uruchomienie wszelkich elementów wodnych.

7. Pielenie pól z topiarami.

Witek powoli z naszej listy prac odhacza co ważniejsze punkty.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:07, 04 kwi 2019

Do góry
Agatko, mam dziury nawiercone wszędzie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:39, 04 kwi 2019

Do góry
Tak, wtedy wyłażą od razu zgniłe jak się pociągnie na włosy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies