Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:58, 09 sty 2020

Do góry
Miluś wszędzie kwitną na całym Ursynowie. Tutaj zawsze ciepłej o 3 stopnie asfalt, budynki nagrzane jak słońce świeci.
Mam mieszkanie od południa i północnego zachódu - na termometrach jest 2 stopnie różnicy np o godz 22 wieczorem.

Wczoraj rozmawiałam z panem który ma córkę w Camberze siedzą wszyscy na walizkach w razie ewakuacji. Dopóki jest prąd to jeszcze chodzi klimatyzacja i jako tako tako nie wychodząc z domu da się wytrzymać. Jak prądu zabraknie w razie awarii wszyscy się poduszka. Wykupiono wszystkie aparaty prądotwórcze.
Nawet kilku kilometrowe wycinki drzew nic nie dają.

Burza trwa 15 minut z dużym wiatrem huraganem gdzie żarzące się konary drzew przenosi kilka kilometrów i znowu powstaje następne zarzewie ognia.
Nam tutaj pokazują zwierzęta których jest bardzo żal biedactwo bez możliwości ucieczki. Jest też horror zwykłych ludzi którzy się przemieszczają po kilka kilometrów aby za 2 dni znowu uciekać nie wiadomo w którą stronę.
W Australii jest spora grupa Polaków wyjezdzali jak była możliwość zaraz po stanie wojennym z obozów w Austrii.

Elton John dzisiaj powiedział Apokalipsa 21 wieku.

Oby obecny rok podarował nam więcej deszczu. Sprawdzaliśmy w studni melioracyjnej poziom wody ok 1 m pod ziemią w rurach melioracyjnych sucho.

Poniżej 2 lata temu tuje stały w wodzie obok bloto. W tym miejscu zrobilis
Wewnętrzna melioracje na dzialce od 2 lat nie możemy sprawdzić czy melioracja zdaje egzamin. Śmiejemy się może rury wyciagac.

Ptasi gaj 07:04, 09 sty 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj zrobiłam taką fotki na osiedlu i to nie jeden krzak.
Prawie wszystkie pigwy kwitną całe w pakach. Jak żyje nie widziałam takich anomalii. Forsycje mają spore zalążki kwiatowe

Szok, faktycznie, zwłaszcza w waszym rejonie, zawsze u was późno było, zima trzymała na całego
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:12, 09 sty 2020

Do góry
Dopiero teraz zauwazylam, że moje życzenia były na 2929. Ha ha - oby ten rok był też szczęśliwy. Poprawiam życzenia na 2020

Miluś u nas wiosna kwitną pigwy

Pozdrawiam

Fajne życzenia, ale tyle żyć, to bym się zmęczyła.
Co nam los przeznaczył, to będzie.
Muszę luknąć dziś, co w ogrodzie. Ostatnio wiało, to bałam się o mamę, za długo nie mogę być. Sama to pewnie już bym cały ogród przeorała.
Pigwowce i pigwy to szybko startują, buziaki
Ogród w Klein Kottorz 23:36, 08 sty 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Grażyna, sadź te tulipany, idzie zimno.

Mnie dzisiaj po 1,5 godzinnym spacerze z psem nie chciało się nic robić w ogrodzie. Usprawiedliwiłam się przed sobą zimnym wiatrem

Witam Danka

Dzięki, że zajrzalas do mnie.

Cytuję bo się uśmiałam z tym sadzeniem. Ja trzy dni przed wigilia posadziłam 50 tulipanów. Zaglądałam do nich w poniedziałek i mają centymetrowe wyrosty.
W Trzech Króli sądziłam forsycje. Wykopywalam odrosty i wsadzałam w nowe miejsce ziemia nie zmarznięta i na to się nie zanosi.

U nas śnieg jeszcze nie padał, Krupa przez 30 sekund i tyle zimy.

Danusiu wzajemnie wszystkiego dobrego zycze na cały rok 2020.

Pozdrawiam
Wymarzony sielankowy ogród..... 23:23, 08 sty 2020

Do góry
Witam Moniu

Dziękuję Tobie też wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Oby był lepszy prywatnie i ogrodowo.
Aby nie było tak sucho.
Mój areał jeszcze śniegu nie widział. Trochę mrozu było,ale 2 dni. Deszczyk kropi ale to jest bardzo mało. Mam na działce studzienkę melioracyjna i sucho w rurach wody nie ma. Czegoś takiego nigdy nie było.
Klimat się zmienia.
Dzięki, że zajrzalas.

Pozdrawiam
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:31, 08 sty 2020

Do góry
Witam Kasiu

Dziękuję. Wcale nie spóźnione jeszcze można składać jak serdeczne i pełne życzliwości czego życzę na każdy dzień obecnego roku. Zdrowia też życzę.

Pozdrawiam

Elu, Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku ! Cokolwiek sobie wymarzysz, niech się spełni
Ogród pod Górą 14:36, 08 sty 2020

Do góry
Odczytałam. Jak listę zrobię to napiszę razem z adresem na priv
Dzieki
Ogród pod Górą 23:50, 07 sty 2020

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Elu świerzbnice kupiłem u mnie w sklepie jak chcesz to wiosna mogę tobie wysłać bo ona się sieje jak wściekła a co do nasion to podaj mi listę na priva a ja sprawdzę u nas czy mamy ok

Bardzo dobrze, podam listę jeszcze trochę poszperam po nasionach kwiatow.

Jak to wyślesz wiosna to samosiejka. Wyślesz flance czy nasiona tej swierzbnicy. Bardzo ładna jest u ciebie.

Dzieki
Ptasi gaj 17:28, 07 sty 2020

Do góry
To dla Joli fotki pierwsze dwie fotki przycięte wiosna masz porównanie do fotek ostatnich jak zgęstniał.

Ten Buczek z tyłu był przesadzamy w 3018 i jeszcze się zbiera

To jest 28 kwiecień 2019 r

To jest połówką mają jak widzisz z tyłu przesądzony bez liści a ten ma liście z 2018 r i pąki liści ledwo ledwo. Tak jest u mnie na mąż pod WAWA u ciebie dużo wcześniej wiosna.

Jeszcze jedno buki w zeszłym roku bardzo atakowali robactwo miałam biała mszyce musiałam pryskać. Mszyce miałam na wszystkich również na czerwonych.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:15, 07 sty 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
obserwacja
jeśli chcesz mieć szybciej wiosenne zielone listki na żywopłocie - kup graby,
jeśli chcesz mieć dłużej zielone listki na żywopłocie - kup buki.
Na przełomie kwietnia i maja pisałam, że moje buki wolno startują, za to teraz proporcjonalnie dłużej są zielone.

Żywopłot sąsiadów - graby z początku października - pięknie się przebarwiają, ale dość wcześnie

Żywopłot buki - październik, zdjęcia zrobione dwa tygodnie później niż grabom powyżej

Witam Jolu

Nie byłam jeszcze u ciebie przeglądam od początku to nie dużo stron więc przeglądam
Bardzo mi się podobają ta zabudowa drewniana wokół domu, więc przyglądałam się z każdej strony nawet w powiekszeniu. Myślałam,że te drabinki sa przesuwane, ale chyba nie widzę szyn ani u dołu ani u góry.
Od kilku lat przymierzamy się do zabudowy tarasu mamy zeMem odmienne gusta i tak to trwa.
W ogóle już ładnie zagospodarowane.

Jeszcze chciałam o bukach napisać. Mam kilka buków ok 6 lat sądziłam maleństwa, ale szybko rosną. Moje rosną w półcieniu bo to im najlepiej odpowiada. Najlepiej rosną pod drzewami to bardzo lubią i u mnie te najlepiej rosną.
Buki rzeczywiście bardzo późno wypuszczają liście no startują tak jak wszystkie drzewa tylko liście później ponieważ liście z poprzedniego roku im to utrudniają. Ale za to jesienią są przepiękne przebarwienia cudowne a zimą liście mlecznej czekolady.
Wczoraj im się przyglądałam cudowny kolor. Moje mają jeszcze liście z 2018 roku na gałązkach bliżej pieńka są bardzo gęste.
Aby twoje buki były ładne uważam powinnaś je sporo przyciąć jeżeli się boisz spróbuj na jednym zobaczysz,że warto bo szybko odbija i będziesz je mogła prowadzić wg siebie
Jeżeli odrosną ok 10 cm znowu je przyciac bardzo sie zagęszcza
Tak samo tnij po bokach od sąsiadów i od strony ogrodu.

Chce w tym roku posadzic osłonę od wiatru, ale kupię małe buczki ok 50-60 cm i posadzę gęściej, będę je prowadziła od młodości.
Nie wiem co lepsze grab czy buk. Grabu nigdy nie miałam. Za to z buków jestem bardzo zadowolona prowadzę w słupek więc są gęste.

Jak chcesz zagescic swój żywopłot też możesz posadzić jeszcze małe sadzonki obok między dużymi będzie jeszcze ładniej nic się nie stanie.

To tyle może wstawię u siebie swoje to zobacz.

Pozdrawiam

Ogród pod Górą 14:03, 07 sty 2020

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Czas odkopać mój wątek
Wszystko rośnie mimo suszy i wygląda nawet przyjemnie dla oka

Przeglądając Twój wątek natknęłam się na świerzbnice macedońska powyżej.
Proszę skąd miałeś nasiona czy kupowałeś w donicy.
Bo szukam nasion. W donicy u nas nie widziałam a przez internet 10 czy więcej sztuk donic to ryzyko nie mam specjalnego szczęścia aby w dobrej kondycji rośliny doszły.

Santolina nawet w zimie piękna.

Jeszcze raz pozdrswiam
Ogród pod Górą 13:39, 07 sty 2020

Do góry
Witam Paweł

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Jsk widzę dużo prac się szykuje na górce widać parter domu.

Gdzie ty zawsze nasiona kupujesz. Chciałabym w tym roku kupić nasion bylin mam listę, ale jak patrzyłam musiałabym ściągać z kilku sklepów jak mają jedne to drugich nie ma. Może jeszcze za wcześnie więc jeszcze czekam z zamówieniami.

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:05, 07 sty 2020

Do góry
Agata dobrze się chowa odstukac. Już nogi sprezynuja do chodzenia. W łóżeczku się przewraca we wszystkie strony.
Nie jest upasiony karmiony piersią od tygodnia marchewka w jabłkiem karmiony łyżeczka. W tym tygodniu ma wprowadzić kleik.

U nas też w nocy z soboty na niedzielę oczko przymarzły ok 2 cm lodu
Dzisiaj od samego rana świeci słońce nie ma wiatru ładna pogoda. Śniegu jak u Danusi wczoraj ok 30 sekund.

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:29, 06 sty 2020

Do góry
Aguś witam

Tez się chwałę. Mój wnuczek ma 6,5 miesiaca, też jestem zakochana - Jeremiasz. A ile m-cy ma Tola - ładne imię.
Jeremiaszek już siedzi ale nie chcę woli na nogach stac. Nóżki usztywni i koniec trzeba trzymać pod pachami.

Życzę, aby dobrze się chowała.

Pozdrawiam

Eluś witam w gronie szczęśliwych "babusiek"
Jeremiesz to też piękne imię ... Ha, ha to mamy pierwszego kawalera dla Toli
Tola skończyła pierwszy miesiąc w nowy roczek
Jeremiesz wkrótce będzie stawiał pierwsze kroki... to musisz uchwycić ten pierwszy krok i się oczywiście pochwalić
Bawarka 20:20, 05 sty 2020

Do góry
Witam Kasiu

Dobrnelam i do ciebie z życzeniami.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku zdrowia i wszelkiej pomyślności życzę Kasiu.

Pięknie u Was u nas też WAWA ładnie przybraną jeszcze nie zwiedzałam. Miałam iść dzisiaj, ale wiatr u nas i nie poszłam.
W Wilanowie ogród świetlny tysiące tulipanów świetlnych. Trzeba to wszystko zobaczyć. U nas na wsiach na tych pipidowkach jeden przez drugiego stroi.

Pozdrawiam

Elu, bardzo dziekuje, kochana jestes, wszystkiego dobrego
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:01, 05 sty 2020

Do góry
Aguś witam

Tez się chwałę. Mój wnuczek ma 6,5 miesiaca, też jestem zakochana - Jeremiasz. A ile m-cy ma Tola - ładne imię.
Jeremiaszek już siedzi ale nie chcę woli na nogach stac. Nóżki usztywni i koniec trzeba trzymać pod pachami.

Życzę, aby dobrze się chowała.

Pozdrawiam

Bawarka 19:46, 05 sty 2020

Do góry
Witam Kasiu

Dobrnelam i do ciebie z życzeniami.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku zdrowia i wszelkiej pomyślności życzę Kasiu.

Pięknie u Was u nas też WAWA ładnie przybraną jeszcze nie zwiedzałam. Miałam iść dzisiaj, ale wiatr u nas i nie poszłam.
W Wilanowie ogród świetlny tysiące tulipanów świetlnych. Trzeba to wszystko zobaczyć. U nas na wsiach na tych pipidowkach jeden przez drugiego stroi.

Pozdrawiam
Ogród kwiatowy 18:58, 05 sty 2020

Do góry
Już zasiewy zrobiłaś, ale jak pelargonia czy inne mają być w połowie maja kwitnące to trzeba teraz. Kiedyś sialam, ale wyniki mizerne więc zaprzestalam.
Mam pod nosem ogrodnika jako stały klient to zawsze taniej zakupuje pelargonie, petunie i bratki więc nie zawracam sobie głowy z wysiewanie
Mam nawet gdzie trzymać balkon za szkłem, ale mimo wszystko trzeba się tymi zasiewami zajmować samo nie urośnie.

Niektóre róże są przepiękne, ale w czasie przekwitania brzydko wyglądają. Już nie wiem które lepsze czy samooczyszczajace sie czy te które trzeba przycinac.
New dawn sama się oczyszcza bardzo śmieci, ale mam posadzone w miejscu gdzie mogą smiecic.

Wiolu odnośnie cięcia napisałam na swoim wątku

Pozdrawiam
Ptasi gaj 18:39, 05 sty 2020

Do góry
Witam Viola

Tak to ja tnę wszystkie jesienią jak trzeba i jak leci oprócz pnacych.a wiosna tylko robię przegląd i przycinam to co zmarzło.
U mnie róże jeszcze nie wszystkie o kopczykowane a te które są to słabo.
Mam róże wystawione na wschód i południe więc słonko takie jak dzisiaj to dobrze ogrzewa mogą puścić paczki.
W każdym razie forsycje już mają spore paczki kwiatowe.

Trudno mi radzić czy o tej porze przycinać. Pędy są juz zdrewniałe.
Już nie wierze w prognozy bo opowiadają bzdury. Dzisiaj miał spaść śnieg a była piękna słoneczna pogoda, ale wietrzna.

Spróbuj przyciąć ale nie krótko ok 30 cm od podstawy ziemi.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:28, 04 sty 2020

Do góry
nicol21 napisał(a)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Ogród ze śnieżną pierzynką prezentuje się super !

dokładnie tak,zimowy ogród jest bajeczny.Ale szkoda,że trwał dosłownie ze 3 - 4 dni.
Dziękuje i tobie Ewelinko dobrego 2020 roku!
Witam Aniu już masz śnieg. U nas parę płatków spadło.

Aniu wszystkiego dobrego w nowym 2020 roku. Przede wszystkim zdrowka, wytrwałości uporaniu się z areałem

Pozdrawiam

Śniegu było sporo. I ładnie biało było..

Ale po kilku dniach się białe skończyło. Szkoda, że tak bało i krótko, te zimowe widoczki były.
Dziękuję za życzenia. Oby tak było.
I tobie Elu udanego 2020 roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies