Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:01, 07 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Pozwolenie na zdjęcia wydane to zaległe sobotnie kwiaty

Ma ktoś taki kwitnący bukszpan

no no świetny pomysł na dekoracje bukszpanu, a swoja drogą to piękne liliowce, ja tez je kocham.Mam ponad 60.I więcej nie wejdzie,: i marzy mi się taka żurawkowa fala, na wprost tarasu,, na razie obsiewam ja aksamitami,Może kiedyś uda mi się uzbierać tyle pięknych żurawek i dopiero byłoby piękniej

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:00, 07 paź 2014

Do góry
Ojoj ile miłych wpisów Napisze ogólnie w sprawie tej rabaty z astrami, że na żywo tak ładnie nie wygląda ze względu na jałowca, który tu rósł i rzucał dużo cienia na rośliny przez co się położyły w prawo i patrząc od frontu straszą patykami ale w przyszłym roku już tego nie będzie... no i nie żebym marudził bo bardzo mi się podoba

Iwonko z tej bylinówki jestem bardzo zadowolony bo kwitnie praktycznie od maja nieustannie, zaczęło się od orlików, firletki i kocimiętki, następnie zaczęły się wkradać lilie, później floksy i pysznogłówki z dzwonkami, jeżówki rozchodniki astry i trawy grają teraz główną role do tego kocimiętka powtórzyła kwitnienie sam się dziwie, że tyle tego tam jest. Trawy, o które pytasz to nie miskanty, a rozplenice, na pierwszym planie niższa odmiana Herbstfreunde, ta bardzie w tyle ze łukowatymi żdźbłami to odmiana Moudry.

Agato pomyśleć, że te astry wydarłem zapomniane gdzieś z kąta działki bo nic innego nie miałem chociaż muszę ich pilnować bo rozrastają się jak goopie

Agnieszko ja bez planów to na żadne zakupy roślinne się już nie wybieram bo w tym roku kilka razu się zapomniałem i przytargałem do domu kilka roślin, które teraz stoją w przechowalni. Hakone u mnie bez problemu przetrwało u mnie tą zime, ale jak wiadomo zimy prawie nie było. Ja okryje gałązkami świerkowymi, a po mocniejszym przymrozku zbrązowieją.

Małgosiu(Margarete) powinienem powiedzieć przepisowo, że na dzielenie troche za późno, ale ja jeszcze co nieco dzieliłem dzisiaj i na dodatek wsadzam do doniczek, do gruntu byłoby lepiej, ale nie mam miejsca. Ukorzenianie jesienne jest lepsze bo żurawki wiosną ruszają pełną parą i nie są osłabione po wiosennym podziale po którym długo się zbierają. Potrzeba im około miesiąca, żeby się ukorzeniły, a jeżeli sadzonki będą miały już jakieś korzonki to jeszcze lepiej. Decyzja należy do Ciebie i jak to mówią jest ryzyko jest zabawa... Ja jeszcze w tym tygodniu kilka żurawek podziele bo mam taką potrzebe i licze na powodzenie. Można dla pewności gdy będzie mocny mróz bez śniegu możesz okryć żurawki gałązkami świerkowymi.

Moniko(borbetko) bardzo mi miło, kolorów coraz więcej dzięki jesieni

Gosiu, a ja najwyżej jeszcze napisze dokładnie na pw bo wczoraj to chyba już spałem chociaż nic nie pomyliłem

Marzenko dziękuje Ci ogromnie i oświadczam bardzo głośno, że kryzysu nie ma i raczej nie będzie bo przecież może być tylko coraz lepiej, a tam gdzie coś nie gra to przecież można szybko zmienić
Pociuchutko tylko powiem, że pomarudze zapewne jeszcze nie raz, ale ja to mam w genach

Mira dziękuje bardzo i pozdrawiam

Aniu(anabuko) rożnorodnośc owszem jest ogromna i cały rok pracowałem nad ogarnięciem mojego małego chaosu jednak mimo, że roślina nadal sporo wydaje mi się, że ogród jest teraz bardziej spójny no i kolorowy I co najważniejsze, bardzo mnie cieszy czego nie mogłem powiedzieć w zeszłym roku.
Moja działka na Dębowym Lesie 19:17, 07 paź 2014

Do góry
Aniu tak patrze na piękny klimatyczny domek... wyobrażasz sobie prościutki i poukładany ogród do niego, bo ja nie Na ogrodowisku są różne ogrody od tych sielskich do tych bardzo poukładanych no i nie ma co ukrywać wiele powtarzających elementów można spotkać w każdym z tych ogrodów. Ja chyba czułbym się dobrze w takim sterylnym poukładanym ogrodzie jak w sielskim no i w moim kolorowym jednego bym nie zniósł... ogrodu utrzymanego w żółtych barwach
Bym zapomniał co chiałem napisać po zobaczeniu zdjęć z góry... ile ty masz jeszcze zbędnego trawnika można szaleć z nowymi rabatami na całego

Czekam też na szczegółowe pokazanie hostowiska bo bardzo lubie te rośliny.
Ogródek Anity 19:08, 07 paź 2014

Do góry
Bardzo ładne żurawki, spokojnie za dwa lata będziesz dzielić... chociaż nie wszystkie odmiany ale to tak jak wcześniej pisałem. Z jednaj żurawki Sashay kupionej w 2010 zrobiłem do tej pory co najmniej 60 sadzonek, a gdybym się bardziej postarał i dzielił wszystko na potęge co najmniej podwoił bym tą liczbe... co najlepsze każda sadzonka rośnie jak szalona
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 18:57, 07 paź 2014

Do góry
No no ładne kwiatuńki wyhodowałaś... większych nie było

To zacienione miejsce to ja widze tak... kilka brzóż o śnieżno białej korze, będą pięknie współgrały z lasem i przy okazji będą pobierały dużo wody, do tego hosty w barwnych plamach tak aby jedna od drugiej grupy różniała się kolorystyką... do tego tawułki arendsa w fioletach i czerwieniach, do tego trawki hakonechloa... o i jeszcze jakieś paprocie wplecione między reszte . Mnie to się taki zakątek marzy i to w takiej wielkości, a jak dobrze widze to jest miejsce przeznaczone na jakieś mebelki.
Kilka inspiracji: 1, 2, tutaj troszke za dużo tych brzóz i długo by takie miejsce nie porosło, ale zamysł genialny 3, 4
Myśle, że taki zestaw bardzo dobrze zniesie zacienienie i wilgotne stanowisko.

Ciekawy jestem co się stanie z tymi wszystkimi roślinami, które padły w tym roku, mam nadzieję, że zostaną wymienione lub zastąpione czymś innym przynajmniej w większości nie na Twój koszt.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:01, 07 paź 2014

Do góry
Witam serdecznie w piękny jesienny dzioneczek następnych miłych gości.

azzy Jeżówka hot papaya- to naprawdę piękna roślinka .Polecam!A taki kolorek żywy chyba wszędzie będzie pasował.

popcarol Jesień w dalszym ciągu jest kolorowa, ciepła i ładna,chciałoby się powiedzieć ,niech tak będzie do grudnia.Póki nie ma przymrozków to i roślin więcej widać i kolorów oczywiście

Mala_Mi -Aniu Witaj w moich progach.hmm mówisz,że na rewizycie wyjątkowo dużo. napisałaś i skasowało się .Oj szkoda, ciekawa jest opinii innych, spostrzeżeń ,jakie mają co do mnie czy do mojego ogrodu, czy roślin.Takie wypowiedzi dużo dają.A może jeszcze raz spróbujesz napisać ??
Bratnia dusza-- fajnie , podoba już mi się to )

malgocha1960 -Gosiu Witaj i w tej przestrzeni

Kondzio Podobne roślinki mamy, to fajnie, będzie o czym wzajemnie pisać o naszych doświadczeniach.A ogród mam z większej perspektywy z wcześniejszego lat.Zaraz pokaże trochę.

Luki -Łukaszu Witaj w tej przestrzeni.przestrzeni. Kolorowo to i ja lubię, a u ciebie byłam nie raz i wiem,że masz piękny ogród.
Dzięki za wskazówki techniczne, no widzisz, nie wiedziałam,że tutaj wrzucamy po 4 zdjęcia na post .Będę pamiętała już

BusyBee Witam również miłą krajankę.tak 100 km, to całkiem niedaleko.
I dziękuję za miłe słowa

07_Rene -Renatko witaj.no tak mój ogród nie jest taki wymuskany, prowadzony pod linijkę, jest kolorowy, zmienny i oto mi chodziło.

Ewkakonewka Witam drugą krajankę!!Dziękuję za miłe słowa.
Jakoś tak spontanicznie postanowiłam założyć tutaj watek, a nie tylko was podglądać po cichu, ale już mi się chce na zielone tematy pogadać , wymienić doświadczeniami, radami.A macie spotkanka ? A gdzie ??
zciut szerszej perspektywy.
yolka Jolu witaj .Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej

Zaraz wam pokaże mój ogród z wcześniejszego lata, z ciut szerszej perspektywy.Trochę się zmieniło, boi roślinek zostało dosadzonych.

Powiedzcie a jakie rozmiary zdjęć tutaj się wstawia ???
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:45, 07 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No ja się uśmiałem z sadzarki bo ja mimo piasczystej gleby już 3 załatwiłem w ten sposób i więcej tego skromnie mówiąc dziadostwa nie zakupie, gdybym od razu kupił sadzarke z gardeny nie byłbym w plecy, ale jak to mówią skąpy dwa razy traci
Jesień u Ciebie w ogrodzie na całego, ale taka słoneczna może trwać bardzo długo.

Słońce złapałam i nie puszczam

Właśnie wczoraj zamówiłam sadzarkę z gardeny..........."mądry polak po szkodzie"...sadzenie cebul musi trochę poczekać

Jesienne odsłony z ogrodu c.d.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:07, 07 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Agnieszko pierwszy raz mogę też powiedzieć, że lubie jesień bo już nie straszy tak jak w zeszłym roku. Z rabaty jestem wybitnie zadowolony, ale ta akurat zrobiona całkowicie od podstaw planowana całą zime
Gdzieś na forum widziałem dorodne Hacone w żwirku... żebym to ja jeszcze pamiętał gdzie to było bynajmniej było bardzo łądnie rozrośnięte.

Planowanie fajna rzecz i ja zaczęłam od dawna właśnie w ten sposób porządkować swoje pomysły kompozycyjne. Nic pochopnie Hacone w żwirku prezentuje się świetnie, tylko mam je pierwszy sezon i zastanawiam się ja je zabezpieczyć przez zimę?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:45, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Kilka dzisiejszych zdjęć.

Łukasz, to zdjęcie zapisałam sobie w moich inspiracjach. Rabatka pełna kolorów. To by się podobało mojemu M A dla mnie te wystające trawki. Jakie to miskanty?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:34, 06 paź 2014

Do góry
Gosiu wszystko było, ale gdyby było coś pewnego to przedzwonie, aby wszystkie miskanty nie pojechały do czech na targi hosty są ładne i będzie nawet co wybrać na żywo o ile przymrozek nie trzaśnie tego co na zewnątrz... w tunelu też było kilka odmian. Trzmilinki to chciałbym dwie szczepione tak na wysokości ok metra, biało zielone odmiana nie ma znaczenia, ale inncyh niż Emerald Gaiety i Silver Queen nie ma.. po prostu biało zielona i 6 cisów kolumnowych też odmiana bez znaczenia

Agnieszko pierwszy raz mogę też powiedzieć, że lubie jesień bo już nie straszy tak jak w zeszłym roku. Z rabaty jestem wybitnie zadowolony, ale ta akurat zrobiona całkowicie od podstaw planowana całą zime
Gdzieś na forum widziałem dorodne Hacone w żwirku... żebym to ja jeszcze pamiętał gdzie to było bynajmniej było bardzo łądnie rozrośnięte.
Wszystko o czym ... Marzysz 22:50, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Róże są piękne, ale ja i tak nie dam się do nich przekonać podziwiam z radością u innych. DObrze, że sadzenie krokusów mam za sobą

Łukasz u mnie róż mało i większość bez nazwy, więcej chyba nie będzie

jeszcze sadzonko tulipków mi zostało, liczę, że w tym tygodniu się uda
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:49, 06 paź 2014

Do góry
Violu z tą wisienką jakoś przypadkowo wyszło, ale licze, że będzie pracowała za wyższy akcente w ogrodzie. Zawilce mają zimować.. 6 strefa klimatyczna jednak ja w pierwszym roku okryje dla pewności

Mileno troszke się z nimi nakombinowałem, ale nie zaprzecze z każdej strony wyglądają inaczej. Mają jedeno najmgorsze ustawienie, ale to do czasu aż stożki nabiorą masy
Drzewo to śliwa wiśnoiwa Pissardi, wiosną po zakupie obciąłem prawie na zero i bardzo mocno się zagęściła.
Tak wypatrzyłaś graby jeszcze nie opalikowane i nie naprostowane, wiosną czeka je jeszcze pierwsze cięcie.

Toszka dziękuje, że zawitałaś z cennymi radami, tak zrobie z trawami... czas wybrać się do leśniczego bo w tym roku troszke tych gałązek będę potrzebował, a hakone dostanie kory

Ewo zawilce kupowałem w bylinowym, też mieli kilka takich różowych, ale celowałem bardziej w białe, mam nadzieję, że w przyszłym roku mnie zaskoczą

pasjonatko do tej jesieni nie byłem świadomy, że zawilce to takie łądne kwiaty... jeszcze pore kwitnienia mają świetną bo cieszą na koniec sezonu
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:42, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu ja tylko napomkne, że bylinowy gdyby co byłby w sobote otwarty, ale napisze, że jak to z bylinami o tej porze roku szału ni ma, ale zawilce były

Super wiadomość M co prawda stwierdził że do soboty to koniec świata jeszcze może być aletynapiszna wszelki wypadek ile i jakie trzmieliny , na jakiej wysokości szczepione i cisy oczywiście ile Wiem że jak największe i jak najgęstrze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:21, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo zawilce są za jak i w zakupach

Czytałam że miałeś dokupić, ja nie mogę trafić białych. Mam tylko takie. Zdradzisz gdzie kupiłeś te albinoski?
Ogródek Iwony 22:16, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko specjalistą nie jestem, ale twoje hortensje to raczej nie Vanilki, a Limlight. Vanila Frise ma czerwone/bordowe gałązki i na pewno w ten sposób się nie przebarwia. Mam obydwie i tak przebarwiała się moja Limlight no i na dodatek twoje też mają taki limonkowy kolor zanim zrobiły się białe
Pewny nie jestem, ale pisze co wiem i widze... warto zapytać kogoś kto ma dłużej hortensje

Malgosik napisał(a)
mi też przyszło do głowy że to inna odmiana hortensji

Łukaszu, Małgosiu, mi też coraz bardziej się wydaje, ze zaszła jakaś dziwna pomyłka w szkółce. Ale to chyba też nie jest Limelight, bo jedną kupiłam jesienią i wygląda trochę inaczej i się nie kładzie, stoi pieknie na baczność:

A tutaj jeszcze znalazłam zbliżenie niby Vanilek z delikatnym przebarwieniem i gałązki wydają się brązowo- bordowe. Ale może być tak, że inna hortensja też tak ma:
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:49, 06 paź 2014

Do góry
Ewo zawilce są za jak i w zakupach

Marto trawka w rzeczywistości mniej żółta tak na szybko zdjęcie zrobiłem a jest to Hakonechloa Albostriata Licze, że w przyszłym roku mocno się rozrosną
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:24, 06 paź 2014

Do góry
Anito zdjęcia bardzo lubie robić i to takie małe hobby, ale bardzo amatorskie, nie zagłębiam się w szczegóły, kiedyś robiłem więcej zdjęć ludziskom, ale teraz nie ma komu robić Dziękuje.
Bardzo możliwe, że dzisiaj przy mnie były pakowane żurawki dla Ciebie przyjde jutro zobaczyć co dostałaś

Dzisiaj przywiozłem sobie chyba już ostatnie zakupy roślinne w tym roku. Z tymi trawami to już jednak ryzyko, ale nie potrafiłem się powstrzymać i zaryzykowałem... zrobie im kopczyki z kory na zime.

Zakupy posadzone, do sadzenia zosały jeszcze tylipany i na ten rok to będzie chyba koniec. Pozostaną mi porządki w wiel miejscach

W sumie dodam jeszcze jaki mam obecnie widok wychodząc z domu, nie przepadam za pokazywaniem całości, ale co mi tam Jak wszystko co zrobiłęm w tym roku wypali to w przyszłym płot (mój ulubiony ) będzie tylko lekko prześwitywał prze różne rośliny.
Lawendowy zawrót głowy 21:14, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jolu poczytałem wszystkie propozycje i twoje niepweności przy skomponowaniu rabaty... troszke się w tym wszystkim pogubiłem ale czytam, że już posadziłaś. Musisz pokazać co tam wymodziłaś i nie mów mi tu, że nie ma efektu. Rośliny nie dość, że się rozrosną w przyszłym roku to na pewno nie będą miały też wiosną pobliskiej budowy podjazdu
Trzeba myśleć pozytywnie. Bardzo podoba mi się Twój stożek z cisa... jak byłem u Kapiasa jakiś czas temu to chyba wszystkie wygłaskałem i zapewne Twój też wygłaskany przeze mnie

Ja tez bez fotek nie daje rady sobie zwizualizować a pomóc bym chciala.....

Edit juz widziałam, nie ma co doradzać jest pieknie. Masz świetny zmysl estetyczny, mnostwo energi i pracowitości. Bedzie dobrze, co ja piszę bedzie bardzo dobrze
Jak masz dola zobacz jak w 2012 wyglądala mój ogrod w wątku Kiedyś tu będzie....

I koniecznie rób fotki sama zobaczysz za rok jak rosliny pieknie Ci się odwdzięczyly za troskę.

Nie musisz sie spieszyc z nasadzeniami jesienia. Owszem teraz są lepsze ceny, spory wybór roślin, ale na sadzenie zimozielonych jest już ciut póżno. Jeśli bedziesz miala pecha i trafisz tak jak ja na pierwszą bardzo mrozną zime 2011/2012 to ci polowa nasadzeń wymarżnie....teraz jest dobry moment na sadzenie drzew lisciastych, a zimozielone i trawy max do 15.10 chociaż wg mnie najlepiej sadzić do 15 wrzesnia aby sie wszystko dobrze ukorzeniło. Jesli nie masz osłon z zywopłotów i masz wygwizdow to przy mrożnych wiatrach rosliny ucierpia. Posadz sobie teraz cebulowe abys miala sie czym cieszyc wiosna a reszte roslin posadzisz sobie spokojnie wiosna, po pelnej planowania zimie
Moja działka na Dębowym Lesie 20:57, 06 paź 2014

Do góry
Witaj Aniu, tak jakbym już gdzieś widział twój ogród Masz bardzo kolorowo to i mnie nie może się nie podobać bo koloru u mnie również nie brakuje. Będę z chęcią zaglądał )

Jeszcze taka techniczna sprawa, wrzucamy po 4 zdjęcia na post
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:51, 06 paź 2014

Do góry
Violu mam nadzieję, że jednak się wyspałaś Różowe kwiatki to również astry tylko jakieś wysokie, nie pytaj o odmiane bo rosną w ogrodzie od dawna przesadzane, męczo i zaniedbane przeze mnie samegeo aż w końcu znalazły dobre miejsce

Agnieszko Cieszę się, że dotarłaś no i że dołączyłaś już tak w całości do Ogrodowiskowej rodziny Ogród w tym roku przeszedł praktycznie w każdym miejscu metamorfoze jednak większośc z nich była ograniczona już rosnącymi roślinami, które zmieniały tylko miejsce i nie do końca mogłem zrobić tak jak chciałem, ale wyrzucać zdrowe i okazałe rośliny mijało by się z celem, mimo wszystko jestem zadowolony ze zmian. Jest 6 pażdziernika, a jeszcze ani razu nie narzekałem tej jesieni na ogród... to bardzo dobrze świadczy

Gosiu rośnie sobie taka traweczka prawie 3 metry na piasku nie zaprawionym żadną leszą ziemią
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies