Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

anabuko1 20:01, 07 paź 2014

Luki napisał(a)
Pozwolenie na zdjęcia wydane to zaległe sobotnie kwiaty

Ma ktoś taki kwitnący bukszpan

no no świetny pomysł na dekoracje bukszpanu, a swoja drogą to piękne liliowce, ja tez je kocham.Mam ponad 60.I więcej nie wejdzie,: i marzy mi się taka żurawkowa fala, na wprost tarasu,, na razie obsiewam ja aksamitami,Może kiedyś uda mi się uzbierać tyle pięknych żurawek i dopiero byłoby piękniej

Luki 20:07, 07 paź 2014

Aniu to liliowców mamy podobną ilość bo ja mam prawie 70 i też już żadnego nie zmieszcze bo nawet 3 czekają wsadzone w donicach, a kwiaty miały piękne. Mnie to chyba pozostanie pozbywać się starszych odmian, które mniej zachwycają, ale na razie staram się upychać i nie myśleć o takim scenariuszu. Fale żurawkowe powstają od 5 sezonów i uzbierała się już spora ich liczba w ogrodzie, ale teraz już drastycznie nie wzrasta ilość nowych odmian. Te, które słabo rosną likwiduje, a pozostawiam tylko te dobrze rosnące w wielu egzemplarzach dzięki podziałowi

Co do liliowców to jeszcze czeka mnie w przyszłym roku sporo nowych kwitnień na które nie moge się już doczekać
LadyR 11:29, 08 paź 2014

Łukaszu jak gęsto sadzisz obok siebie żurawki, że tak ładnie się stykają? Ty chyba je podlewasz, bo jak patrzę na swoje to mam wszystko szaro-bure i na wpół suche.
Mala_Mi 23:01, 08 paź 2014

Luki napisał(a)

W sumie dodam jeszcze jaki mam obecnie widok wychodząc z domu, nie przepadam za pokazywaniem całości, ale co mi tam Jak wszystko co zrobiłęm w tym roku wypali to w przyszłym płot (mój ulubiony ) będzie tylko lekko prześwitywał prze różne rośliny.

Nawet już płota nie widać.... oko skupia sie na rabatach
Luki 00:14, 09 paź 2014

Aniu(LadyR) żurawki miały do tej pory w większości miejsc nadmiar wulgoci, ale te, które miały najwięcej słońca dzisiaj podłałem. Sadze tak co 30cm, żeby otrzymać taki efekt

Aniu(MałaMi) już ty wiesz jak człowieka podbudować ale mimo wszystko jeszcze troszke trzeba ten beton zakryć
Jagodaa 07:50, 09 paź 2014

Luki napisał(a)
Dzisiaj przywiozłem sobie chyba już ostatnie zakupy roślinne w tym roku.

Ja mam nadzieję przywieźć dzisiaj . Nie doczekam do weekendu, pojadę prawdopodobnie po właściwą brzozę, pocieszam się, że teraz lepiej, bo w weekend i jutro popołudniu będzie tłok . I jeszcze wykupią mi drzewka zanim dotrę .

Luki 08:18, 09 paź 2014

Jagoda śmigaj po tą brzózke jak najszybciej, dobrze zrobiłaś, że tamtą oddałaś.
Mnie udało się jeszcze wczoraj posadzić ostatnie cebulowe i składam wielkie ukłony tym, którzy sadzą więcej niż 100 cebul sadzarką, a nie wyobrażam sobie jak niektórzy mają po kilkaset, a nawet tysiące
Przynajmniej wiem, ile ewentualnie byłoby mi potrzebnych tulipanów co róku bo jednak miejsca na tych rabatach nie mam zbyt wiele
Uciekam bo autobus pojedzie beze mnie
Jagodaa 08:20, 09 paź 2014

Macham na pożegnanie :0, wyobraziłam sobie Ciebie w autobusowym okienku!
Margarete 16:02, 09 paź 2014

Kurczę..kusisz Łukasz, kusisz tym dzieleniem u siebie....mam ochote to zrobic bo wtedy nowy kawałek rabaty byłby taki wykończony......nie wiem czy zdążę to zrobic w ten weekend bo najpierw ceubule do posadzenia....spróbuje, rozkope jedną albo 2 kepy i rozsadzę..ryzyk/fizyk.
Dzieki !
Pszczelarnia 16:59, 09 paź 2014

Łukasz, jak jest tak kolorowo, ciekawie, indywidualnie i ładnie (ach!), to wierz mi, że płot jakby mniej ważny. Nie jest na świeczniku.

Czy Ty masz dekalog odmian żurawek i żuraweczek, coby wrzucić na wątek tematyczny? Bo udzielasz rad zbiorowo i indywidualnie a jak szukam, to się gubię w tych odmianach. Albo podaj jakiś link, proszę. Bo ja już stron nie pamiętam... ;(.