Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:10, 05 gru 2019

Do góry
Mira ok 2m kompostownika mam przykryte pod daszkiem resztę trzeba przykryć.
Dzięki temu procesy kompostowania będą niezakłócone przez duże opady deszczu lub topniejący śnieg. Temperatura kompostowania nie będzie gwałtownie skakała. Kompost powinien być polewany ale nie zalewany.
Wtedy kompost nie gnije tylko się rozkłada. Jak gnije to się zbryla.
Szczerze mowiac raz mi się tylko udał kompost po 3-4 latach ziemia sypka. U mnie kompost nie zdąży dojrzeć bo 3 lata nigdy nie leży przeważnie jak wiosna wrzucę odpady na kompost to następnej wiosny lub jesienią już go wybieram jak leci nie przesiewam.

U mnie budleja jedna nie kwitła fioletowa mam 5 krzaków coś jej nie spasowało. Odkrywam zawsze na zimę. W tym roku tej zimy nie widać jak na razie na horyzoncie.

Od 2 lat nie kwitły bergenie. Prawdopodobnie były bardzo duże. W tym roku je przecinslam i posadziłam z klaczy. Narobiłam dużo nowych sadzonek.
Zazdrościłam Danie ona ma tyle tych bergenia i pięknie kwitną, może i u mnie zakwitną.

Dzięki Mira, że zajrzalas pozdrawiam
Ptasi gaj 19:20, 04 gru 2019

Do góry
Mam santoline 2 czy 3 sezon wiosna mocno scinam. Mam ok 10 krzaków posadzonych po całym ogrodzie nie narzekam nie może zakwitnąć bo traci na wyglądzie.
Trawy wiąże bo wiatr roznosi i wiosenne cięcie lżejsze.
EM.pomogl przede wszystkim z liśćmi traktorkiem przejedzie wyrzuci przy kompoście ja obrabiam i po robocie. W tym roku wyjątkowo długo liście się trzymały więc okres sprzątania się wydłużył.

Santolina po cięciu początek maja. Druga początek czerwca

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 12:54, 02 gru 2019

Do góry
Zdjęcie pokazane u Danusi pokazane bez kwiatostanów sprawia wrażenie,że to miskanty. Nie jestem tak oblatana we trawach więc pytam.
Te czerwone rozplenice wiadomo, że u nas zimy nie przetrwają trzeba je schować na zimę. Może za kilka lat jak tak dalej będzie.

Pozdrawiam
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 23:06, 01 gru 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam

Sierotka, czy znasz nazwę trawy która wstawiłam u Danusi na wątku? Bardzo ładna. To chyba jakiś miskant czy nie
Pozdrawiam jeszcze idę zobaczyć może masz jej foty na watku

Strona 214 -to Elu rozplenica perlowa purple nie mam gdzie przechować ,mam zabrać ją do domu w bloku chyba hm
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:32, 01 gru 2019

Do góry
Dorotka przejrzałam wizytówkę. Szybko się odrodził twój ogród po demolce.
Piękne dorodne kwiaty bardzo bardzo dużo bylin dorodnych.
Mój ogród gdzie tam nawet 10 procent tego nie mam.
Też bym chciała mieć tyle, ale już mi sił brak do tego co mam.
Dzisiaj chociaż +4 bez wietrznie chodziłam i oglądałam nie mając nn IC do pracy. Tak bym chciała też pochodzić w lecie.

Elu u mnie ciągle jakieś zmiany, ale teraz to już takie małe.Uważam, że szkielet ogrodu już mam, chociaż chciałabym więcej drzew. Bazuję na bylinach, jednoroczne nie poradzą sobie w tym gąszczu. Przy takiej ilości roślin jak u mnie nie ma dziabania, ani spulchniania gleby, żeby czegoś przy okazji nie uśmiercić. Mnie już dokucza brak pracy w ogrodzie. Ja lepiej się czuję w sezonie ogrodniczym niż w zimie. Wczoraj z mężem robiliśmy kopczyki różom. Ja w lecie dużo wypoczywam w altanie, ale co dzień staram się coś podziałać ogrodowo. U mnie wskazany ruch na świeżym powietrzu.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 21:51, 01 gru 2019

Do góry
Witam

Sierotka, czy znasz nazwę trawy która wstawiłam u Danusi na wątku? Bardzo ładna. To chyba jakiś miskant czy nie Rosi.

Pozdrawiam jeszcze idę zobaczyć może masz jej foty na watku
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 21:35, 01 gru 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Długo nie bylam więc witam. Pięknie wyeksponowane trawki. Pierwsza fotka to jakie trawki?

Środkowa fotka to Gracilimus? Takie różowe miotełki wychodzą. Też mam ale tego srebrnego.

Waldek a ty wiążesz swoje trawy czy zostawiasz na luzie.

Widziałam u Danusi chyba Sierotka pytała o trawę bardzo ładna czerwone liście wstawiła fotkę jak ja przechować Przez zimę czy to nie Rossi. Może ty wytrawnym okiem spojrzysz.
Podoba ci się mój kompostownik zrobiony przez eMa to drugi bo pierwszy się spalił na szczęście ulewa była nad ranem i ogień ugasiła. eM wrzucił wieczorem z poprzedniego dnia popiół z ogniska. Smród na całą gminę.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:54, 01 gru 2019

Do góry
Miluś dużo cierpliwosci i wytrwałości życzę. Mama widać, że zadbana jesteś podobna do mamy. Ile ma lat?
Wiesz, że ja kupiłam swoją działkę duża z myślą o córce i mojej starości. Muszę sobie stworzyć tak ogród abym mogła się po nim poruszac. Chodzić i dogladac rośliny podpierać się przy drzewach.
Nie wyobrażam sobie mojej starości gdzieś w mieście. Chodzę obserwuje starsze osoby. Często pytam czy w czymś pomóc bo nie wiemy czy ta osoba nie po bladzila. Starość nie radość, ale trzeba stworzyć swoim najbliższym jak najwięcej tej radości.
Wiem co to jest opieka przez 24 godziny jest to ciężki żywot, ale widocznie taka moja droga do przebycia na tym świecie.

Pozdrawiam

Się pisało i wcięło
..to krótko, jestem pełna podziwu dla Ciebie
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:11, 01 gru 2019

Do góry
Dorotka przejrzałam wizytówkę. Szybko się odrodził twój ogród po demolce.
Piękne dorodne kwiaty bardzo bardzo dużo bylin dorodnych.
Mój ogród gdzie tam nawet 10 procent tego nie mam.
Też bym chciała mieć tyle, ale już mi sił brak do tego co mam.
Dzisiaj chociaż +4 bez wietrznie chodziłam i oglądałam nie mając nn IC do pracy. Tak bym chciała też pochodzić w lecie.

Ptasi gaj 19:12, 01 gru 2019

Do góry
Stojąc przy tujach fotka zrobiona z lewej i prawej strony.

Perowska nawet zeschnięta jest dekoracyjna

Ptasi gaj 19:03, 01 gru 2019

Do góry
Santolina trzeci sezon u mnie i jeszcze nie kwitła

Bez liści czysto. Jednak skalnik wymaga jeszcze oczyszczenia z liści mozewiosna.

Ptasi gaj 18:55, 01 gru 2019

Do góry
Buki mają liście o pięknym czekoladowym kolorze. W środku są liście z zeszłego roku a jak się trzymają dobrze

Budleja i bergenia tegoroczna ciekawe czy będzie kwitła

Żurawki trzymają kolor

Po prawej sosna himalajska tak się cieszę, że ładnie rośnie w 2017 wiosna przymarzły zgubiła dużo igieł

Ptasi gaj 18:36, 01 gru 2019

Do góry

Ptasi gaj 18:31, 01 gru 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Patrzyłam przez okno na bezlistne brzozy w lesie i pomyślałam o Twoich w ogrodzie. Widzę, że wszystkie liście posprzątane. Twój kompostownik pełny, a mój mąż wybrał ten przekompostowany i porobiliśmy kopczyki różom. Było sporo roboty bo u mnie 80 róż do obrobienia. Dziś zauważyłam, że jeszcze nie wszystkie mają kopczyki.

U mnie pewnie też pod spodem przekompostowany, ale jak na razie nie potrzebny 3 taczki z brzegu wybrałam i złożyłam na kupkę czeka właśnie na przymrozek aby róże obłożyć. Zmieszaną jeszcze z ziemią z Kretowin i workiem obornika niech mają dobrą pierzynę na zimę.
Jak naradzie na zimę nie ma widoku więc nie kopcuje. Bo jak będą mieć za ciepło będą wypuszczać paczki pod kopcami.
U mnie już tulipany wychodzą, boję się aby mi bażanty ich nie obskubaly.

Jakiś mróz był bo na oczku był lód.

Kwiaty we włosach 12:44, 01 gru 2019

Do góry
Tak trawy teraz aż do końca stycznia mają piękne pióropusze. U nas wczoraj byli słonko ale wietrznie i też zachwycałam się pióropuszami traw. Dziwne niektóre tracą nasiona szczególnie te wysokie i nie za bardzo się rozsiewają. Dla mnie najgorsze są prosa bardzo się rozsiewają. Mam jeszcze inne siewki w tym roku zauważyłam. Poczekam aż wyrosną większe nie wyrywam.
Co wiosnę gdzieś w maju mam różne nowe samosiejki po całym ogrodzie.
Raz nawet nie wiedziałam dopiero mi to ktoś uswiadomił konopie wyrosły. Widocznie w ziarnie dla ptaków nasiona były.

Jak świeci słońce to nawet o tej porze rośliny są piękne.
Mialam przycinać kwiatostany hirtensji ale te brązowe kwiaty wyglądają przepiękne sztucznie rdzawy kolor. Jeszcze poczekam nigdy nie scinalam, ale później zbierałam główki po ogrodzie.
Ptasi gaj 12:29, 01 gru 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu ta fotka z tymi powiązanymi trawami cudo, dziękuję za taki prezent, jaka z Ciebie pszczółka, już wszystko ogrnięte.Ja dzisiaj wiążę trawy, wczoraj mieliśmy ładną pogodę to wzięłam się za porządki, jak ogród to chałupy w tyle.

U nas też wczoraj było względnie. Dzisiaj szaro.
Mam właściwie wszystko zrobione. Zawsze coś tam się jeszcze znajdzie, ale może poczekać do wiosny.

Róże nie okryte czekam na przymrozki.
Ptasi gaj 09:09, 01 gru 2019

Do góry
2 sterty obciętych róż bo zawsze przycinam jesienią wiosna tylko poprawiam. Na srodkowej z drewnem susza się wycięte juki może jak zmarzną to wyschną
Na razie tylko zapowiadają mróz i alerty pogodowe a będzie pewnie zima taka jak od kilku lat.

Tutaj wiosna zrobimy podobny składzik jak kompostownik do ewentualnego spalenia. Podłoże z płyt i rusztowanie aby był przewiew od dołu. Bo zawsze tutaj największy bałagan kupki kupeczki a tak będzie zasloniete.
Ptasi gaj 08:56, 01 gru 2019

Do góry
Ostatnie zbieranie liści i koszenie wylądowało w kompoście. Miałam jeszcze ok 5 taczek zmielonych gałęzi z brzozy przemieszalam. Przesypywalam przyspieszaczem do kompostowania kiedy to się przerobi. Na koniec podlałam obornikiem rozbeltanym w wodzie.
Kiedy to się przerobi to nie wiem.

Wymiary 4,5 na 2,5 szerszy dostęp można taczka i traktorkiem wjechac

Waldek nie wrzucam badyli i liści po różach te palę. Liście dębu też bo szara pleśń maja. Wykopalismy dołek i do dołka wsypane.
Ptasi gaj 01:10, 01 gru 2019

Do góry
Kompostownik zapełniony

Super Elu.
Zawsze będę podkreślał, że ogród bez kompostownika, to nie ogród tylko ,,pokazówka".
Żaden szanujący się ogrodnik nie wyrzuca materii organicznej na śmieci ani jej nie spala.
To o czymś świadczy.
Ptasi gaj 00:02, 01 gru 2019

Do góry
Dosyć ładna pogoda ok 4 stopni na plusie ale wiatr wiał.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies