Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

KasiaBawaria 12:56, 23 kwi 2020

Mam racje co do ozbob tez sie staram, by na jednej rabacie byla 1-2 ozdooby i nie wiecej. Bo inaczej moze szybko byc za duzo. Mam tutaj w okolicy taki ogrod. Stanowczo za duzo tego. Zamiast dekoracje byc dodatkiem, to rosliny sa dodatkiem dla dekoracji U ciebie tego nie ma wszystko pasuje i nie za duzo jest
Dorota123 18:55, 25 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Mam racje co do ozbob tez sie staram, by na jednej rabacie byla 1-2 ozdooby i nie wiecej. Bo inaczej moze szybko byc za duzo. Mam tutaj w okolicy taki ogrod. Stanowczo za duzo tego. Zamiast dekoracje byc dodatkiem, to rosliny sa dodatkiem dla dekoracji U ciebie tego nie ma wszystko pasuje i nie za duzo jest
O to uspokoiłaś mnie, bo ja się bardzo boję, żeby nie zrobić jarmarku w ogrodzie. Też zauważam takie ogrody gdzie ozdób jest stanowczo za dużo w stosunku do roślin i powierzchni ogrodu.

Mój dzisiejszy ogród.

basia3012 00:02, 26 kwi 2020

Dorotko, ja o to cięcie bukszpanów chciałabym Cię zapytać. Czy bez tego radykalnego cięcia, o którym mi napisałaś jest jakaś szansa na zagęszczenie bukszpanów od dołu. Bo chciałabym tylko ciąć systematycznie górę i boki. Czy one się wtedy zagęszczą od dołu? Żal mi ścinać połowę bukszpanu kiedy on już tyle urósł.
basia3012 00:10, 26 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
Miło mi Ogród zaczyna nabierać masy zielonej i kolorowej.

Ach, jakie to piękne. No nabiera masy, na 100%.
A jarmarku się nie bój, nie masz go u siebie na pewno. Jest przytulnie, wiosennie, kwieciście.
Milka 06:13, 26 kwi 2020

Fajnie topiary przycięte świeżość barw teraz zachwyca
anabuko1 07:41, 26 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
O to uspokoiłaś mnie, bo ja się bardzo boję, żeby nie zrobić jarmarku w ogrodzie. Też zauważam takie ogrody gdzie ozdób jest stanowczo za dużo w stosunku do roślin i powierzchni ogrodu.

Mój dzisiejszy ogród.

Jak zawsze bardzo urokliwy.
I z roślinkami pięknie i z dekoracjami.
KasiaBawaria 12:17, 26 kwi 2020

Czasami zima mi moje wlasne ozdoby przeszkadzaja, bo roslin brak wszystko sie zmieni jak busz wyrasta
Ptaszki slliczne
Dorota123 12:26, 26 kwi 2020

basia3012 napisał(a)
Dorotko, ja o to cięcie bukszpanów chciałabym Cię zapytać. Czy bez tego radykalnego cięcia, o którym mi napisałaś jest jakaś szansa na zagęszczenie bukszpanów od dołu. Bo chciałabym tylko ciąć systematycznie górę i boki. Czy one się wtedy zagęszczą od dołu? Żal mi ścinać połowę bukszpanu kiedy on już tyle urósł.
Basiu ja wszystkie bukszpany ukorzeniałam z małych gałązek i od początku były mocno cięte. Wszystkie mam zdrowe i jak na razie nie mam problemu z ćmą. Musisz sobie zadać pytanie jak wysoką chcesz lamówkę z bukszpanów docelowo. Wiadomo, że co rok przy cięciu zostawiam trochę przyrostów i w ten sposób lamówka podwyższa się. Tą z pierwszego zdjęcia tnę bardzo mocno, bo nie chcę żeby była za wysoka i za szeroka, dlatego jest gęsta jak szczotka. To chyba jej 4 rok.
Twoje też się zagęszczą, ale trochę im zejdzie. Najlepiej podsadź je młodymi sadzonkami bukszpanów. Ja jak robię lamówkę to wtykam w ziemię odcięte gałązki bukszpana co 2 cm. Wiadomo, że nie wszystkie się przyjmą, ale większość tak. Przed tą lamówką bukszpanową w ubiegłym roku powtykałam gałązki żółtej trzmieliny. Już trochę ją widać. Za rok będzie już zauważalna, a za dwa będzie dobrze widoczna.(mam nadzieję)

Ania111 12:37, 26 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
Bardzo mi miło czytać takie słowa, ja ciągle się pilnuję, żeby tymi dodatkami nie zrobić jarmarku w ogrodzie.

Dorotka,

Aż mi głupio ciągle używać tych samych
Określeń, " pięknie " , " cudownie "
" bajecznie "

Ale tak jest,
Wybacz proszę
Ze się ciągle powtarzam
ElzbietaFranka 13:45, 26 kwi 2020

Witam Dorotko

Ja się powtarzać nie będę zawsze dobrze oceniam.
Powiedz mi co to takie piękne rośnie i kwitnie na bialo pod laweczka.
Może już gdzieś napisałaś a ja nie dostrzegłam.
Muszę i ja moje ptaki po ustawiać.

Pozdrawiam.