Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogródek Ewy 21:09, 15 sty 2015

Do góry
Nie wiem czy tak wolno robić ale wykorzystam tekst Ani.
Wkleję go u siebie co by mieć ściągawkę, przydatną ściągawkę.
Dziękuję Aniu i przepraszam że nie pytałam.

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
pażdziernik - to co zaczęło we wrześniu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:38, 15 sty 2015

Do góry
Gosiu, a z czym planujesz połączyć lilie i liliowce. Mi też się podobają Mam już kilka posadzonych na rabacie, którą chciałabym przerobić - dodać więcej kwiatów, by rabatka była kwitnąca przez cały rok. W tyle planuję postawić pergolę z różą Eden.
Ogrodowe przygody 08:57, 15 sty 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Magda, ja też pierwszy raz w tym roku sadziłam lilie mam je w ziemi nie w koszyczkach też jestem ciekawa czy wyjdą w tym rok.
Jeśli chodzi o floksy to rosną mi ładnie te, których sadzonki kupiłam były ładne i wyrośnięte. Mają już 3 sezon. W tym roku dokupiłam jeden przez internet i mam taką małą sadzonkę i na razie stoi w miejscu.
Na wiosnę podsypię troszkę azofoską

Piękne dzięki za info
Oby nam pięknie wszystko zakwitło.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:32, 14 sty 2015

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
Ta różanka to Twoja? A pokazywali ją u Mai?

Przyjechali jak już róże przekwitły, i nie tylko róże, bo liliowce, lilie.... szkoda gadać, było minęło..złość już mi przeszła ..
niestety 5 sierpnia róże czekają na drugie tłoczenie...
I łukasza foty

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:04, 14 sty 2015

Do góry
Jest 11 maja i kwitną piwonie w cudnym kolorze - muszę o nie poprosić

Ogród był wypicowany wszystko wymuskane, tu żywopłot z żylistka uformowany a ziemia wysypana trawą tak jak lubię

lilie skumulowała w jednym miejscu - ciekawa jestem jak kwitły - też dobry pomysł

i jakaś wielka kępa zuraweczki

a tu trzmielina wydrapała się na jabłonkę - cudnie to wygląda

Ogrodowe przygody 21:53, 14 sty 2015

Do góry
Magda, ja też pierwszy raz w tym roku sadziłam lilie mam je w ziemi nie w koszyczkach też jestem ciekawa czy wyjdą w tym rok.
Jeśli chodzi o floksy to rosną mi ładnie te, których sadzonki kupiłam były ładne i wyrośnięte. Mają już 3 sezon. W tym roku dokupiłam jeden przez internet i mam taką małą sadzonkę i na razie stoi w miejscu.
Na wiosnę podsypię troszkę azofoską
Ogródek Iwony 17:26, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Liliowce, lilie jestem za

Ognista jest trojeść bulwiasta, kwitnie koniec czerwca.. daje po oczach aż miło

Tego nie znałam, jest śliczne. Muszę się do edukować
Ogródek Iwony 12:17, 14 sty 2015

Do góry
A to pokazane przez Łukasza to firletka chalcedońska, kwitnie w czerwcu

Na letnie ogniste rabaty polecam chryzantemy np Solar czy inne

Na jesień dzielżan Helena , na wczesną wiosnę szachownice pomarańczowe lub żółte..

Podumaj co ci się podoba, rozrysuj, a ja sie potem odniosę do tego...
Fajny jest posłonek (zimozielony) na brzeg rabaty, miałam ale nie przycinałam (to błąd) i zrobił się brzydki..

Berberysy mogą być ale takie kolumnowe
Pęcherznice ale z niskich odmian, bo nawet mocne ciecie nie utrzyma ich w ryzach..
Na ognistej na zimę możesz wrzucić tak jak ja trzmieliny na pniu....
Krokosmie Lucifer ale tylko wielkie cebule, bo inne nie zimują..
Lilie widzę azjatki (bo są wczesne) potem i tak będzie busz z innych bylin..

Ufff. uciekam bo zeszło trochę... patrz, kopiuj i jak dasz znać to wyrzucę fotki.. i moja bezładną papalninę na szybko Jeszcze ktoś pomyśli, że po pijaku pisałam ) A ja sie tylko spieszę..
Ogródek Iwony 11:57, 14 sty 2015

Do góry
Liliowce, lilie jestem za

Ognista jest trojeść bulwiasta, kwitnie koniec czerwca.. daje po oczach aż miło

Czerwiec to trytomy, będę chyba dzielić I nie zanikają na zimę, tak jak juki.

Ogrodowe przygody 09:21, 14 sty 2015

Do góry
Witaj Iwonko.
Mam pytanie, a w zasadzie 2:
czy lilie sadzisz w koszyczkach/ w jakiej ziemi?
I jeszcze pyt. dotyczące floksów: jak długo u Ciebie rosną? i w jakiej ziemi?
Masz takie piękne i zdrowe kępy.
W tym roku chcę posadzić lilie na rabatach ( w ub.miałam w donicach), marzę też o takich pięknych floksach- moja sadzonka mizernie wyglądała.
Zdradź swoją tajemnicę
Pozdrawiam ciepło.
Ogródek Iwony 00:02, 14 sty 2015

Do góry
Ja miałem jeszcze w zeszłym roku chętkę na podobną kolorystykę, ale jednak wole róże fiolety itd jednak gdybym miał jeszcze miejsce na jedną rabatę to taką bym zrobił
Do rzeczy. Jeżeli chcesz aby to była rabata bylinowa to wcale nie jest powiedziane, że nie ma być dużo gatunków, ale żeby zbyt dużo nie kwitło w jednym terminie.
Czerwone w maju mogą być orliki.
W czerwcu czerwona może być pysznogłówka(czerwona z tego co zauważyłem wcześniej kwitnie) do tego żółta tojeść kropkowana. Pozwole sobie wkleić zdjęcie od Ani z ogrodu z tym połączeń, dla mnie bomba (to białe to nie wiem co)

Można też na czerwiec dosadzić czerwoną tojść... nie wiem jaką, ale jest piękna i również widziałem ją u Ani. Do czerwca można by sporo roślin dorzucić.

W lipcu mogą królować liliowce i lilie w odcieniach czerwieni pomarańczu i żółtego.
Lipiec sierpień to zdecydowanie okres twoich rudbekii, plus czerwone jeżówki np Hot Papaya i pomarańczowe.
Jest sporo możliwości w tej kolorystyce i twoja rabata może być hitem
Daj znać to usunę fotki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 12 sty 2015

Do góry
Violu z tym cięciem roślin to nawet pewna anegdotka o mnie w rodzinie krąży, najgorsze, że jest na faktach, ale dziecko przecież może się pomylić Lubie formować krzewy i robię to od 8 lat, więc troszkę wprawy chyba mam.
Z tymi brzozami to same problemy, płytko się korzenią przez co zabierają bardzo dużo wody, do tego mam piaszczystą glebę, a pod brzozami chciałem posadzić byliny, które w suszy nie dadzą racy, a ja może od przyszłego roku nie zawsze będę w ogrodzie. W tej kwestii muszę myśleć przyszłościowo, niestety nie wiem czym zastąpić brzozy.

Wojtku witam, muszę w końcu odwiedzić Twój wątek bo miesiąc temu cały przeczytałem, ale nic nie napisałem.
Moje projekty rysuje w programie AutoCad, całkowicie nie przeznaczonym do tego celu ale jak widać można wykorzystać.

Iwonko ja oczywiście nie wycinam od razu żółknących lili, czasem jednak mają brzydkie plamy to kilka zdarzy mi się wyciąć. Przedogródek z lili zawsze sprzątam sobie wcześniej bo jak nie chce nie muszę tam zaglądać to pustki na rabacie mi nie przeszkadzają W 2013 lilie zostały do zaschnięcia, w zeszłym musiałem się pozbyć dużo wcześniej z powodu różnych plam na liściach. Mój Pinterest jest skromny, ale zbieram tylko to co bardzo mi się podoba Zapraszam tutaj.

Uciekam kończyć projekt dachu... już mi się w oczach od kreseczek miesza.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:27, 12 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Alka

Haniu
Co do lili to zależy jakie będziesz zamawiać. Jeżeli lilie OT to najlepiej posadzić je na tył rabaty bo dorastają nawet do 2 metrów i na tyłach poradzą sobie najładniej. Jeżeli niższe odmiany to w sumie nie wiem bo nigdy pod tym kontem na to nie patrzyłem, ale fakt moje rosną np za lub wśród innych bylin, za niskimi krzewami typu azalie, berberysy i kosodrzewiny. Można posadzić za rozplenicami. Mam też posadzone w liliowcach lilie, ale jedne i drugie po pewnym czasie są mało dekoracyjne.
Nie ma się co bać lili po przekwitnięci, bo gdy się je zetnie są po prostu zieloną masą do końca sezonu, a gdy żółkną to wycinam i po kłopocie

Ja czegoś nie rozumiem: lubimy podziwiać, jak trawy zółkną, hortensje brązowe zostawiamy na zimę, bo piękne, a żółte albo zielone liście liliowców też mogą robić za trawy Może warto zauważyć piękno w żółknących łodygach lilii? Wszystko ma przecież początek, rozkwit i koniec
Łukasz, jak Cię odnaleźć na Pincie?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:59, 12 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Melduję, że na sezon wiosenny zamknęlam zakupy:
- piwonie już relacjonowałam
- róże równieź
- dokupiłam 3 lilie matragony, kilka orientalnych ale raczej symbolicznie, chyba 3 szt...
- kupiłam fuuuul wypas czosnkow glówkowatych aby je dosadzić do róż i lawendy
- poczyniłam kilka zakupów ciemiernikow , ale chyba w tym roku nie zakwitną, oby żródło zakupów nie okazało sie trefne i aby nie zakwitły za 3-4 lata....

Teraz czekam na marzec i dostawy i mam czas na spokojne zaplanowanie zmian w ogrodzie.
Wiosna jeszcze musze kupić platany i duuuuuuużo traw.

Muszę zakupić miedzian i zrobić profilaktyczny oprysk w lutym róż i drzew. Promanalu w tym roku chyba nie będę stosować, bo albo miedzian albo przędziorki. Rok temu pierwszy raz stsosowalam Promanal i przez tę oelista powłokę nie zdązylam zastosować miedzianu bo szybko nadeszla wisona. Większy problem mam z chorobami grzybowymi niż robactwem... Za wyjątkiem opuchlaków... Zatem musze jeszcze zakupić nicienie, bo widzę że na rabatach ktore zlewałam nie mam problemu z opuchlakami a sa na tych , które ominęłam. Więc muszę zlać caly ogród....

I bacznie obserwuję prognozy pogody bo sie zastanawiam czy mam obsypać krorą wyłażące cebulowe czy juz spokojnie czekać na wiosnę i pozowlić im kiełkowac? Są na takim etapie, ze już je powinnam zasilić nawozem.....

Rozdziawiłam się jak to przeczytałam
zazroszczę planowania i konsekwencji w działaniu...
poza tym zastanawiam się gdzie te platany i duuuuuużo traw posadzisz???

Odnośnie piwoni, lecę szukać, co żeś napisała bo ja też nastawiam się ich duuuuuży zakup, w kolorze.... oczywiście białym , z nimi raczej nie ma problemu, tak jak z perovskią...
Kiedyś będzie tu ogród 08:42, 12 sty 2015

Do góry
jak brzegi nie będą łagodne, to będzie ciągle brzydko, woda będzie je podmywać, a gdy opadnie to odkryje urwiska, albo trzeba faszynować i zostanie w pierwotnej powierzchni, albo na logikę musisz poszerzyć i tym samym złagodzić brzegi.
Z tego co widać po zdjęciach, to brzegi są sypkie.

Edytuje dokładając dobry przykład, łagodne zejścia, lilie w płytszych rejonach stawu, środek zapewne najgłębszy. Woda oscyluje co widać po linii brzegowej, ale nie szpeci urwanymi brzegami, nie ma też złudzenia dziury.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5154-ogrody-inspirowane-natura?page=5#post_6

Gdy jednak działka nas ogranicza, to strome brzegi trzeba umocnić.

W trakcie prac problemy znikają, działaj, kibicuje mocno
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:58, 11 sty 2015

Do góry
Alka ja w tym roku chyba też się wybieram po buksiki, ale to się dopiero okaże w praniu. Zaplanować bylinową rabatę atrakcyjną od końca maja do jesieni nie jest łatwo i zapewne jak skończę plan, wszystko posadzę to w następnym roku wszystko będę zmieniać

Haniu ja i tak pozostane przy przy wersji, że przed zmianami było na granicy tragedii, a teraz przynajmniej jestem zadowolony ze zmian i czekam jak wszystkie nowe rośliny zaczną rosnąć w tym roku, plus kolejne zmiany.
Bardzo Ci dziękuje za wszystkie miłe słowa.
Co do lili to zależy jakie będziesz zamawiać. Jeżeli lilie OT to najlepiej posadzić je na tył rabaty bo dorastają nawet do 2 metrów i na tyłach poradzą sobie najładniej. Jeżeli niższe odmiany to w sumie nie wiem bo nigdy pod tym kontem na to nie patrzyłem, ale fakt moje rosną np za lub wśród innych bylin, za niskimi krzewami typu azalie, berberysy i kosodrzewiny. Można posadzić za rozplenicami. Mam też posadzone w liliowcach lilie, ale jedne i drugie po pewnym czasie są mało dekoracyjne.
Nie ma się co bać lili po przekwitnięci, bo gdy się je zetnie są po prostu zieloną masą do końca sezonu, a gdy żółkną to wycinam i po kłopocie

Marzenko ja też sobie zamówię bo fajnie się czyta i ogląda. Większy problem mam z wiosennymi zakupami bo muszę się strasznie pilnować i na dodatek nie wiem na co się zdecydować. Zawartość koszyków zmienia się jak w kalejdoskopie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:58, 11 sty 2015

Do góry
Lukasz - kilka dni temu weszłam na Twój wątek,
trafiłam na zmiany i cofałam do tyłu z zainteresowaniem
Ogród Twój był do podziwiania, a teraz zmieniłeś na cudo.
Odważnie podszedłeś do przesadzania, wiem coś bo wiosną musiałam przesadzać i zupełnie brak wyobraźni miałam
Do wykopywania roślin i dołków miałam kogoś, ale nie miałam czasu na myślenie gdzie co?
a Twoje rabaty wyszły kolorowe i to najważniejsze o każdej porze roku

Mam pytanie czym podsadzić lilie, by zasłonić brzydki ich wygląd po kwitnieniu. w tym roku chcę zakupić i posadzić.
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:21, 11 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Mi sie podoba Gardeners, bo w innypch czasopismach są ciągle te same rosliny...a kupuję wszystko co jest dostępne na rynku....a w GW poczytałam o takich, ktorych nigdy na oczy nie widziałam. Zaznaczano (przypisy polskiej redakcji, że np mogą w Polsce przemarznąć). Tak dokladnego opisu co i kiedy robić, jak zakladać warzywnik, jak siać , do tej pory nie widziałam , dlatego czekam na kolejne wydanie marzec /kwiecień.

Aniu te martagony to są jakieś bardziej chimeryczne niz zwykle lilie. Wymagają jakiejś szczegolnej opieki? I czytałam, źe niekoniecznie zakwitną mi w tym roku? Owszem poczytałam co piszą w necie ale zależy mi na Twojej opini.

Zamówiłam 3 szt.

No ja też czekam na następny numer GW ale żebym była na 100% zadowolona to nie powiem, nie chodzi o opisy tylko o szatę, a martagony zależą od cebuli jakie dostaniesz jak przyślą Ci "pryszcze" to nie zakwitna w tym roku a jak dorodne to tak, no i stanowisko jest ważne, lubia półcień, gleba zasadowa, nawieźć wiosna i podlewać nie za dużo i to wszystko
Rododendronowy ogród II. 13:00, 11 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jesli dostanę pomarańczowe zamiast rózowe to osobiście do B pojadę!!! Bo u mnie będą rosly na rabacie różowej i nijak mi pomarańcz tam nie pasuje....
Czyli mniej problematyczne niż przeczytałam, to mnie cieszy bo lilie mi nigdy problemu nie sprawiały. Gdyby ni byly wyżerane przez ślimaki i poskrzypkę to bym je nawet bezobługowymi nazwala. Na slimaki mam niebieskie granulki a poskrzypkę gdy od czasu do czau prosnę na "ssące" też znika z lili

Dziekuję Bogdzi za informację

Nie dostaniesz pomarańczowych , one sa z L, a zB te brudno różowe, tylko takie choc miały byc białe i różowe i małe cebulki były, z L dużo lepsze choc jedna zgniła całkiem.
Rododendronowy ogród II. 12:36, 11 sty 2015

Do góry
Jesli dostanę pomarańczowe zamiast rózowe to osobiście do B pojadę!!! Bo u mnie będą rosly na rabacie różowej i nijak mi pomarańcz tam nie pasuje....
Czyli mniej problematyczne niż przeczytałam, to mnie cieszy bo lilie mi nigdy problemu nie sprawiały. Gdyby ni byly wyżerane przez ślimaki i poskrzypkę to bym je nawet bezobługowymi nazwala. Na slimaki mam niebieskie granulki a poskrzypkę gdy od czasu do czau prosnę na "ssące" też znika z lili

Dziekuję Bogdzi za informację
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies