Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 17:45, 17 paź 2024

Do góry
Dzień dobry,
Serdecznie proszę o pomoc w identyfikacji choroby brzózek.
1 z brzóz najsłabsza od samego początku, posadzone w tym roku, myśleliśmy że po prostu się nie przyjeła. Po zgłębieniu tematu wydaję mi się, że to antraknoza. Dziś zauważyłam, że reszta z brzóz ma pojedyńcze żółte liście z charakterystycznymi plamami.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:44, 17 paź 2024

Do góry
Tulipanowiec coraz ładniejszy

Pokażę nasz ogród 17:41, 17 paź 2024

Do góry
Może w weekend uda się zrobić więcej zdjęć. Dziś piękna Charlotte
Ogród Basi i Romka 17:35, 17 paź 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Hosty w różnych kolorach
U mnie też na takim etapie niektóre hosty , a jedna to już zniknęła
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:14, 17 paź 2024

Do góry
Ichigo napisał(a)
U mnie właśnie brakuje astrów... Chyba pójdę w sobotę na Zielony Rynek i coś tam kupię. Najbardziej podobają mi się te fioletowe z żółtym oczkiem.

Przed trzcinnikiem by rosła róża Lady od Shalott i ona by go zasłoniła. Myślę, że by tam pasował, bo ma bardziej wąski pokrój niż rozplenica. Tam jest mało miejsca na szerokość. Widziałam trzcinniki na rabacie u Bee z Kaszubskich piasków i tam to całkiem fajnie wygląda. A może całkiem zrezygnuję z trawy w tym miejscu... Tak w ogóle muszę zrobić zdjęcie tej mojej rabaty, bo trudno cokolwiek powiedzieć, jak się jej nie widzi.
Magda astry jak najbardziej wskazane o tej porze gwiazdorzą na rabatach,a jeszcze fajniej wyglądają posadzone większych grupach połączone z trawami, u mnie astry-marcinki-michałki-jadwiszki mają w ogrodzie dożywocie Co do twojej rabaty to zrób jak uważasz, zima to dobry czas na przemyślenia,ja też mam rozkminkę nad jedną rabatą ,,niechcianych roślin,, której nadałam nowy kształt i posadziłam kulki bukszpana i rozplenice i też niewiem czy dosadzić rozchodnik czy też nie, muszę przemyśleć to.
Anna i Ogród 2 15:56, 17 paź 2024

Do góry
Po woli przygotowuję miejscówkę dla moich kotek. Zimą wciąż wychodzą na zewnątrz i w razie czego mogą schronić się w tej budzie. W środku świeżo wyprane kocyki by miały miękko.
Najgorsze że mam dwie kotki a buda jedna i ta która pierwsza ta śpi w budzie. Druga śpi w altanie i to mi jeszcze nie pasuje. Muszę drugą budę ogarnąć bo nie chcą spać razem.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:49, 17 paź 2024

Do góry
W miejscu po dereniu, zostało mnóstwo siewek ciemierników, które zatrzymały się w rozwoju. Teraz je delikatnie porozsadzałam przy cisie i zobaczymy czy ruszą...
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:51, 17 paź 2024

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:50, 17 paź 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
Masz tak piękny trawnik, jak gruby dywan.
W jaki sposób nawozisz miskanty? Ja swoje przy sadzeniu nie wsbogaciłam niczym, jedynie rozluźniiłam glinę piachem. Czy wykopać je i wzbogacić czymś konkretnie? Widziałam wpis sprzed lat gdzie podpytywałam o obronik granulowany. Stosujesz go?

Trawnik jest ładny to fakt chociaż powinien jeszcze dostać nawóz ,ale jakoś mi nie pod drodze do ogrodniczego

Glina to zasobna gleba.
Ogólnie traw ja niczym nie nawożę. Dostają dobrą glebę na start i tyle.
Od przyszłego roku będę rabaty ściółkować kompostem ,więc i miskanty obsypię w koło kępy.

Różne są praktyki.
Jedni nawożą kompostem , inni obornikiem granulowanym ,a jeszcze inni nawozem mineralnym typu Yara mila.
Chociaż z tymi ostatnimi trzeba uważać żeby nie przesadzić ,bo miskanty potem będą wybujone i będą się po deszczu pokładać.

Granulowany stosuję do malin ,żeby były eko
Anna i Ogród 2 12:13, 17 paź 2024

Do góry
TAR napisał(a)
Ale jak to humusem lejecie? Ciekawy temat na moja ciezką bagienna i przytarasowa. Chyba cysterne bym musiala kupic z wezem strazackim, chyba ze sa gotowe podpinki do ogrodowych. Baniakow pewnie musialabym sporo wziac zeby wszystko podlac.

Takie coś kupuję.

5 l starcza na moje rabaty. Działkę mam 10arów. Na trawnik nie starcza. I tą papkę z wodą się rozcieńcza i leje.

Jest też wersja pod wąż ale mi jakoś to nie wychodziło i leję konewką. A moja znajoma za pierwszym razem też kupiła ten pod wąż podpinany i przypadkiem elewację opryskała. No miała trochę pracy by go zmyć
Wzgórze chaosu 11:49, 17 paź 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Przepięknie kolory cudne

Przebarwienia w tym sezonie będę fajne, ale krótkie. Trzeba nacieszyć oczy jesienną bajką

Basieksp napisał(a)

Iwonko, to jest parocja, jeśli tak to jak u Ciebie zimuje? Jest piękna Pozdrawiam

Basiu to świdośliwa, posadziłam ją w zeszłym roku.
Wybarwieniem faktycznie przypomina parocję.
Aż pójdę za płot do mojej maleńkiej parocji i sprawdzę jak tam z jej kolorami.

A ta świdośliwa lamarcka zaskoczyła mnie bardzo.
Myślałam że ma bardziej jednolite wybarwienie, czerwone lub pomarańczowe.
Wzgórze chaosu 11:49, 17 paź 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Patrzę na zdjęcia Twojego ogrodu i czuję zachwyt i ucisk w piersi i słowa się rwą "O Boże jak tu pięknie!". Bardzo żałuję, że nie było mi dane z ekipą do Ciebie dotrzeć Mam nadzieję, że będę mogla w przyszłym roku odwiedzić Twój piękny ogród.
Ile lat ma glediczja i czy to odmiana Sunburst?
Daria przed nami nowy sezon, zapraszam!!!
Ja też mam w planach ruszyć w Polskę

Glediczja to odmiana Sunburst, zero kolcy na szczęście
Ile ma lat? Pierwszą fotkę znalazłam z 2008 roku.

2013 (mocno przycinana co sezon)

2018 (od tego roku nie cięta wcale)

2024

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 10:48, 17 paź 2024

Do góry
Moje jesienne gwiazdy
Jarząb Flanrock

Miłorząb Mariken w tle z miskanten Memory

Pęcherznica Lady in Red oraz Magic Ball

Glina i zielsko 21:00, 16 paź 2024

Do góry
Post informacyjny dla tych co chcą mnożyc gaurę.
Może się komuś przyda.

Gałązki uciełam z takich darowanych siewek końcem czerwca.

Gałązki stały w domu na wschodnim oknie.

Po ok 3 tyg wygladały tak.

Tak po ok 3 kolejnych tyg w ziemi w sierpniu. Po posadzeniu od razu przyciełam żeby się rozkrzewiła.

Stan sprzed kilku dni

Metodę z wodą polecam.

Będę tak próbować z szałwią purple rain na wiosnę.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:58, 16 paź 2024

Do góry
Koniec na dziś

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:57, 16 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:56, 16 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:54, 16 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:53, 16 paź 2024

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:51, 16 paź 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies