Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

sylwia_slomc... 12:24, 27 lis 2025

Madzia napracowałaś Się jesienią co niemiara. W przyszłym sezonie będzie oko cieszyć
MagdaLenka 23:47, 27 lis 2025

Ku pamięci: dzisiaj posadzone (ostatnim rzutem na taśmę)
Narcyz botaniczny Actaea 25 szt.
Krokus Ruby Giant 10 szt.
Krokus Ice Queen 10 szt.
Szafirki w gratisie 5 szt.

Raczej już koniec działań na ten rok, poza drobnymi pracami porządkowymi.
ajka 00:00, 28 lis 2025

W śniegu sadziłaś? Czy już śnieg stopniał? Ja już wszelkie prace odpuściłam.
Mój kot wygrzewa się przy kominku, jak drzwi otwieram na ogród to ucieka do pomieszczeń w głębi domu, żeby jej nie wyrzucić
MagdaLenka 11:36, 28 lis 2025

ajka napisał(a)
W śniegu sadziłaś? Czy już śnieg stopniał? Ja już wszelkie prace odpuściłam.
Mój kot wygrzewa się przy kominku, jak drzwi otwieram na ogród to ucieka do pomieszczeń w głębi domu, żeby jej nie wyrzucić

Poczekałam na odwilż.

Moje koty na początku jesieni zaczęły żreć jak opętane i teraz mają taką izolację, że żaden mróz im nie straszny.
MagdaLenka 21:10, 30 lis 2025

Dzisiaj była cudna pogoda na pracę w ogrodzie. Ciepło, sucho i bezwietrznie.
Posadziłam 2 cisy Farmen przeniesione z ogródka córki. Widać ogromną różnicę wzrostu w stosunku do egzemplarzy, które sadziłam u siebie w tym samym czasie. Moje co roku poniewiera przymrozek, a u córki rosły na stanowisku ciepłym i odsłoniętym od wiatru.

Dla porównania jedna z moich biedot...

Na drugim zdjęciu na prawo od cisa jest też świeżo posadzona róża nn od sąsiadki. Kwitnie na różowo.
Dorota321 12:52, 01 gru 2025

MagdaLenka napisał(a)
Poza tym różne późno-jesienne.

Piękny kawałek ogrodu.
Piszesz, że przerasta Cię wielkość działki, tu jest się z czego cieszyć
Tyle możliwości . Przestrzeń też jest potrzebna, ja już nie wiele mogę dosadzać, bo u mnie jedno na drugim sadzone, ale taki był mój zamysł. Ja dążyłam do tego, żeby rabaty były kolorowe od kwiatów cały sezon.
ajka 18:52, 02 gru 2025

Wierz mi, że w końcu przyjdzie ten czas, że i tobie zacznie brakować miejsca na chciejstwa Zwłaszcza przy twoim tempie pracy Podziwiam. Mi się już nawet nie chce wyjść zdjęć robić.
MagdaLenka 09:51, 05 gru 2025

Dorota321 napisał(a)
Piękny kawałek ogrodu.
Piszesz, że przerasta Cię wielkość działki, tu jest się z czego cieszyć
Tyle możliwości . Przestrzeń też jest potrzebna, ja już nie wiele mogę dosadzać, bo u mnie jedno na drugim sadzone, ale taki był mój zamysł. Ja dążyłam do tego, żeby rabaty były kolorowe od kwiatów cały sezon.

Dorotko, dziękuję za komplement.

Ja już powoli ogarniam ten mój bajzel. Jest światełko nadziei, że w przyszłym sezonie uda się zakończyć etap urządzania ogrodu i rozpocząć etap samej pielęgnacji i ewentualnych drobnych tetrisów. Po prostu na początku przeraził mnie ogrom prac i to, że wszystko idzie dużo wolniej, niż bym sobie życzyła.

Twoich kolorowych rabat zazdroszczę. Dosadzam cały czas róże, więc i u mnie powinno być coraz bardziej kolorowo.
MagdaLenka 09:55, 05 gru 2025

ajka napisał(a)
Wierz mi, że w końcu przyjdzie ten czas, że i tobie zacznie brakować miejsca na chciejstwa Zwłaszcza przy twoim tempie pracy Podziwiam. Mi się już nawet nie chce wyjść zdjęć robić.

Aniu, masz rację.
Już zaczyna mi brakować miejsca, bo zaplanowałam ogród typowo ozdobny i rekreacyjny z mikro warzywnikiem. Tymczasem rolnictwo wciągnęło mnie bardzo i przydałoby mi się więcej miejsca na warzywnik z prawdziwego zdarzenia. Mam taki nieśmiały plan, żeby dokupić od sąsiadki pasek ziemi za płotem (około 6 arów) i tam urządzić część gospodarczą.
MagdaLenka 11:59, 05 gru 2025

Dostałam znienacka 4 jabłonki kolumnowe, 2 wiśnie i 4 porzeczki czerwone. Wszystko z gołym korzeniem.
Musiałam posadzić je w tymczasowych lokalizacjach, bo oczywiście nie mam przygotowanych miejsc na takie niespodzianki.