Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:41, 25 sty 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

Na chwilę obecną zachwycam się takimi połączeniami Co to to jest to fioletowe? Bardzo ładne. Odciska palucha zostawiam i pozdrawiam

Aniu ,Kasia dobrze ,Ci napisała ,to szałwia omszona pozdrawiam ze śnieżnej małopolski.
Mój 4 arowy azyl... 18:12, 25 sty 2014

Do góry
Podziw dla brązów Basiu i ta szałwia piękna
Szmaragdowy Zakątek 15:03, 25 sty 2014

Do góry
Na słóńce zdecydowanie lawenda, szałwia, róże okrywowe, kotrzewa sina, carex frosted curls z niskich....
Kubusiowo II 22:05, 24 sty 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Gosiu pytałaś u mnie o szałwię, którą ma Ania DS. To szałwia omszona - czyli salvia nemorosa....ona jest byliną, ale nie znam odmiany niestety. Tylko nie kup omączonej - bo to jednoroczna roslinka. Radosności życzę

Omączona się rozsiewa i na następny rok daje pełno siewek, miałam ją Gosiaku to kiedy wysiewy zaczynasz? buziolki
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:33, 24 sty 2014

Do góry
Miro, ja też czuję dynamikę (na razie w portfelu, jak to się przełoży na wygląd ogrodowy - nie wiem). Odpowiadam u Ciebie, bo Ta czyta mój wątek, M. nie rozumieją, że teraz trzeba kupować rośliny i zamawiać. I że w ogóle trzeba co roku kupować. I to w większych ilościach.

Lilii zamówiłam troszkę (biało-żółte, mocny róż) - nie za dużo. Będę za radą Ani Małej Mi sadziła po kilka w danym miejscu, żeby nie było takiego sterczącego lasu. I wśród innych roślin podobnych. Np. koło chabra wielkogłówkowego, koło róży, w seslerii Heuflera koło hosty dużej. Tamte, które mam, rosną koło turzycy bronze, rozchodnika oraz chyba koło jarzmianek i jeżówek (świeża sprawa z jesieni).

Potem rzuciłam się na piwonie. Żółte (jasne) i bordowe. Trzymające się sztywno.

O różach to już wiedziałam, że będą nowe: 'Alba Maxima' (po Anglii wiedziałam, brak mi r. alb w ogrodzie), Mme Plantier, rosa 'Felicite Parmentier'. Nie wspomnę o 'Golden Celebration' i 'Bernstein Rose'. Nie mogę nigdzie znaleźć r. 'Gertrude Jekyll' i Rosa Complicata.

I żelazne sprawy frontowe: bukszpany, rh, żurawki, nowe hosty, cisy - ale to zwyczajne sprawy. Acha, tego derenia 'Ivory Halo' będę szukać.

Co siejem: mam nasiona dostane. Standard. Nowością będzie ożanka i żelaźniak (może się uda), dzwonek i szałwia jednoroczna. A tak to te znane cynie, astry, czarnuszki. Tytoń sobie odpuszczę w tym roku. Widziałaś szarłata z aminkiem? Pięknie się prezentują.

Oczywiście warzywa - ale tutaj to rutyna zapanuje w tym roku.

Koniecznie muszę spróbować wysiać rumianek w dużych ilościach.

I tak oto na Twoim wątku zrobiłam plany 2014 w Pszczelarni.
PS I drzewo jeszcze jedno posadzę.
Dwa ogrody 10:17, 24 sty 2014

Do góry
mira napisał(a)

podobno zakupoholizm można zahibernować tak wyczytałam na O! ale nie było napisane jak więc dziś zamawiam róże bo to mam przemyslane
a tą kompozycję zabieram!, zabieram! to jest to byliny w donicy - kompozycja piękna - na zdjęciu tak wygląda a w realu? polecasz? bo już ją zapisuję to niebieskiej donicy

Mira - zabieraj donicę przywrotnik jak najbardziej, lawenda francuska po pierwszym przycięciu gorzej kwitnie, może zwykłą trzeba by lub wymienić na jednoroczne, w kolorze blue, ja sadzę w doniczki byliny jak potrzebuję je przetrzymać do jakiegoś czasu, zawsze wtedy są bardziej dopilnowane, niż w gruncie. Łączyłam lawendę też tak, lobelia z własnego siewu

inne byliny, szałwia muszkatołowa była ozdobna z liści, już w pierwszym roku trzeba było uciekać z nią do gruntu, to wysoka roślina, będę w tym roku eksperymentować z nią i werbeną w nowym, za nią szałwie jednoroczne

z bylin miałam w donicy wiszącej poziomkówkę

i truskawkę

Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:47, 23 sty 2014

Do góry
hej, co tam przesadziłaś w ogrodzie w zimie?
To fioletowe to moze byc szałwia omszona.
Kwiatki i rabatki u Elizy 17:30, 23 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Elizko też masz sporo fioletu pozdrawiam

Fiolet i róż to chyba najbardziej popularny kolor, troszkę go mam Dla Ciebie szałwia

Ogrodowe przygody 19:43, 22 sty 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
jest to szałwia muszkatałowa
Pani sprzedała mi to jako bylinę, ale to się samo sieje z nasion
siewki wschodzą tego samego roku i zimują
sieje się to samo ale nie jest bardzo ekspansywne
kwitnie ok 1 mc i przykuwa wzrok
jak będzie mi w tym roku kwitła mogę zebrać Ci nasiona i wysłać

Chętnie przyjmę...pozdrawiam.
Kubusiowo II 14:40, 22 sty 2014

Do góry
Gosiu pytałaś u mnie o szałwię, którą ma Ania DS. To szałwia omszona - czyli salvia nemorosa....ona jest byliną, ale nie znam odmiany niestety. Tylko nie kup omączonej - bo to jednoroczna roslinka. Radosności życzę
Ogrodowe przygody 14:56, 21 sty 2014

Do góry
Cebul, a cebul już się nie mogę doczekać zdjęć
Szałwia bardzo ładna, a ma zapach muszkatołowy???
Ogrodowe przygody 14:16, 21 sty 2014

Do góry
jest to szałwia muszkatałowa
Pani sprzedała mi to jako bylinę, ale to się samo sieje z nasion
siewki wschodzą tego samego roku i zimują
sieje się to samo ale nie jest bardzo ekspansywne
kwitnie ok 1 mc i przykuwa wzrok
jak będzie mi w tym roku kwitła mogę zebrać Ci nasiona i wysłać

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:05, 21 sty 2014

Do góry
Aniu MOnte - ja w takim razie bawiłam sie wczoraj w terapeutkę, a nie w pacjenta.. dziś wieczorkiem może zamienię role

Gabrysia - nie znaleźliśmy, bo ja po 2 latach szczegółów i tak nie pamiętam

Madziarzeszów - u mnie każdego koloru pod dostatkiem... chomik jestem..

Ela - wnusiu cudowny, śliczny.... ale jego zdrowie najważniejsze... muss dać na wstrzymanie... czasami trzeba się poświęcić... ciekawe jaki kolor dziś Danusia ogłosi?

Z prawie niebieskich szałwia Zamówiłam 2 inne niebieskie Po 12 szt. o zgrozo.... nigdy tak nie kupowałam, ale z braku miejsca... robię sie drobny chomik..

Dwa ogrody 01:21, 21 sty 2014

Do góry

szałwia muszkatołowa po lewej, kwiaty w trudnym do określenia kolorze, bardziej niebieskim niż fioletowym

Na koniec niebieskości runa leśnego:
Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 23:38, 20 sty 2014

Do góry
Tu szałwia fioletowa, pierwszy raz w ubiegłym roku wysiałam w domu na parapecie, w skrzyneczkę, potem pikowałam w paletki po 42 szt w jednej. w końcu marca wyniosłam do szklarni nieogrzewanej stały do czasu wysadzenia na rabacie. była silna i zdrowa, dziwiłam się, że w warunkach domowych wyszła bezproblemowo.

Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 22:39, 20 sty 2014

Do góry
Witam
Właśnie poruszyłam temat szałwii błyszczącej i niecierpka waleriana w dziale jednorocznych, ale juz się tu przenoszę. Zakupiłam nasiona szałwii i będę próbowała swych sił, zobaczymy co z tego wyjdzie. Nasionka już wysiane i nawet wykiełkowały. Na opakowaniu był przepiękny kolor intensywny fioletowo bordowy, ciekawe jak będzie w rzeczywistości. Jak uda mi się popikować to zrobię zdjęcia. Na pewno będę dużo uszczykiwać, bo patrząc na zeszły rok i moje ,,doświadczenie,, z wysiewaniem innych wprawdzie roślin jednorocznych, trzeba to obowiązkowo zrobić. Jak się nie uda to zawsze można kupić sadzonki.
Jak coś z tego będzie to myślę, że szałwia błyszcząca fioletowa fajnie mi będzie pasowała na rabacie obok cytrynowych tawuł i bordowych żurawek. Strasznie mi sie podoba ta kolorystyka bordo, fiolet, niebieski i do tego różnie odcienie zieleni od cytrynowych po niebieską zieleń. Za domem pomału dąże do uporządkowania rabat w tym kierunku, przed domem dalej misz masz.
Chetnie zobacze zdjecia jak ktos miał u siebie fioletową szałwie.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:04, 20 sty 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)

Pomyślałam że może za kulkami bukszpanowymi(tam gdzie jest ?) posadzić roże z werbeną a dalej gdzie miała być różanka mogła bym zrobić Zetkową rabatę rozchodnikową

Czy druga wersja za kulkami posadzić Anabelki a dalej różanka z werbeną

A Ta Zetkowa to z brzozami ? czy bez, bez ???
Z brzózkami z rozchodnikami z rozplenicą i wrzosami (o ile słońce jest) ????

A teraz to co wymodziłam tzn. to co sobie wymyśliłaś i trochę dodałam ......

Jadę po kolei wg twojego rysunku ........

1. 3x Rh + podsadzić wrzościami lub wrzosami + tawułka

2. 3x stożki bukszpanowe + podsadzone trawką Frosted Curls+ czerwone żurawki+ gracillimusy

3. 7x Limki podsadzone Carexem np. Ice Dance lub Ice Cream

4. 3x Trzmielina, kocimiętka lub szałwia omszona, bukszpan żywopłot

5. Różanka + werbena i dodałabym na plecki róż - miskanta Morning Light

6. 3x brzoza dorenbroos+ rozchodniki+ rozplenice+kulki bukszpanu kilka (wszystko w takich ilościach żeby się zmieściło ....

ale wymodziłam co??? koryguj zgodnie z potrzebą

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:26, 20 sty 2014

Do góry
Ojej, to rzeczywiście, ale Polinka niedaleko mnie i u niej tez wszystko zlodowaciało..
no to jeszcze kolor, dziś paskudnie.. ale i tak lepiej niż u was.

szałwia omszona, jasny i ciemny kolor

lawenda NN

Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 14:17, 19 sty 2014

Do góry
Ten wątek przeznaczamy na zdjęcia i wskazówki odnośnie uprawy i zastosowania szałwii błyszczącej

Osobiście uprawiałam ją z dwadzieścia pięć lat temu jako roślinę nie na balkony, ale w gruncie, jako czerwony, efektowny wypełniacz. Kwitła bardzo długo.

Samodzielne wyprodukowanie rozsady w domu wymaga bardzo wczesnych wysiewów, nawet w styczniu, dlatego moim zdaniem najlepiej jest zakupić rozsadę na targu lub w sklepie.

Szałwia wymaga pikowania i uszczykiwania (chociaż raz), aby się rozkrzewiła

Czerwonej, wydaje mi się, nie warto sadzić ale nowa odmiana w kolorze fioletowym jest atrakcyjna ze względu właśnie na kolor.

Czerwona wyszła chyba "z mody", bo jej nie widać w ogrodach w miastach, jedynie na skwerach albo gdzieś w ogrodach wiejskich, gdzie stale ma ważne miejsce, ponieważ długo kwitnie.

Krowy, staw i my... 21:58, 18 sty 2014

Do góry
Tak to jakoś widzę..... Oczywiście to tak wszystko na raz nie kwitnie Nie wiem poza tym czy takie połączenie jest oki..... Niektóre rosliny jak bodziszki miały byc niebieskie ale w programie nie ma.... a szałwia ciemno fioletowa..... Poza tym nie mam pojęcia czy tam sie to zmieści. Ja wszystko robie na oko

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies