Oliwnik wąskolistny
09:33, 09 paź 2014
Kolor liści piękny, zapach kwiatów niesamowity -najsilniej pachnąca roślina u mnie w ogrodzie, w tyle zostawia wiciokrzewy, lilaki, azalie, lilie, maciejkę i inne, które to przecież słyną z silnego zapachu. Jednak warto oprócz pozytywów napisać o negatywnych cechach, a właściwie jednej, a jest nią wytwarzanie odrostów korzeniowych i to często w odległości kilku metrów od rośliny matecznej. Niestety pod tym względem przypomina rokitnik (chyba są spokrewnione ?) i sumaka octowca. Gdyby nie zapach, to już dawno pozbyłbym się tego oliwnika i posadził w to miejsce jakąś mniej kłopotliwą roślinę o podobnej barwie (grusza wierzbolistna itp.).
Jako ciekawostkę napiszę jeszcze, że ostatnio posadziłem oliwnika wielokwiatowego Elaeagnus multiflora odrobinę bardziej zielonego na górnej stronie liścia, mającego więcej i większych kwiatów (jasno kremowych i ponoć równie silnie pachnących, co u o. wąskolistnego), a przede wszystkim owocującego obficie pomarańczowymi jagodami, zdrowymi i ponoć świetnymi na przetwory i nalewki. Nie wiem tylko jak to jest u niego z odrostami korzeniowymi, ale pewnie tak jak u o. wąskolistnego. Podobno jest ciut wrażliwszy na ostry mróz i młode rośliny lepiej okryć na zimę. Zobaczę, co mi z tego wyrośnie...
Jako ciekawostkę napiszę jeszcze, że ostatnio posadziłem oliwnika wielokwiatowego Elaeagnus multiflora odrobinę bardziej zielonego na górnej stronie liścia, mającego więcej i większych kwiatów (jasno kremowych i ponoć równie silnie pachnących, co u o. wąskolistnego), a przede wszystkim owocującego obficie pomarańczowymi jagodami, zdrowymi i ponoć świetnymi na przetwory i nalewki. Nie wiem tylko jak to jest u niego z odrostami korzeniowymi, ale pewnie tak jak u o. wąskolistnego. Podobno jest ciut wrażliwszy na ostry mróz i młode rośliny lepiej okryć na zimę. Zobaczę, co mi z tego wyrośnie...