Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Pamiętajcie o ogrodach 22:53, 15 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Ale dziewczyny, trawy są piękne i teraz jak kwitną i potem przez zimę jak stoją opatulone śniegiem (ja je ścinam dopiero wiosną) A poza tym u mnie mając taka ziemię czyli prawie piasek one rosną idealnie Ale nie wszystko tak rośnie, ot jeżówki w tym roku były prześliczne ale dorwał je jakiś grzyb, podejrzewam że od ostróżek go dostały. Teraz się głowię gdzie te ostróżki przesadzić, przetaczniki i pysznogłówki też miały grzyba i ich liście były brzydkie przez to wcześniej je ściąłem a wczoraj patrzę że coś rozchodniki niektóre takie sobie są
Życie ogrodnika

Grzegorz jeżeli masz jakieś choroby to trzeba pryskać nawet teraz opryskaj roślinę i ziemię, spróbuj Topsinem M 500. J
Ja mam taki problem z języczka bardzo mi się podoba. Rośnie ładnie a potem w połowie lata dostaje plam na liściach i usychają.
Dużo języczki jest w Łazienkach w Wawie pod drzewami i ładnie w cieniu rosną u mnie jak na złość tylko 2 m-ce a potem do ścięcia i też ledwo kwitną.

Muszę kupić jakieś nowe może te kupiłam porażone.

Teraz o trawach rozplenica na fotce bardzo ładna podlewaj ja częściej. wiosna sypnij pod wszystkie trawy letniego nawozu do trawnika. Kiedyś tak zrobiłam i się zabrały. Teraz już nie nawoze bo olbrzymy. Widziałam jeszcze ładniejsze od moich jako solitery. Wiosna może dam rady uszczknąć trochę korzenia i posadze w trawniku.
Masz bardzo ładne trawy nie narzekaj wiosna tak jak mówiłam sypnij nawozem albo kompost rozłóż.

Ładna pogoda wszystko zmienia kolor. U mnie nie bylo przymrozków i ładnie się wszystko przebarwia. Oglądając niektóre wątki widzę, że przymrozilo.

Pozdrawiam Grzegorz
Ptasi gaj 19:14, 15 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Grzegorz to jest nie możliwe. Moje też żółkną to przecież połowa października
Piękna pogoda temu sprzyja.

To jest rozplenica 6 letnia wysoka 1,5 m a szer ok 2,5 metra.

Ela .
Ta trawka dech zapiera , cudo

A tak w ogóle to ta jesień piękna u Ciebie
Ptasi gaj 23:30, 14 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu rozplenice mi w tym roku teraz zżółkły i mają tylko po jednym kłosku one są już trzy- cztero letnie. Czy to normalne?

Grzegorz to jest nie możliwe. Moje też żółkną to przecież połowa października
Piękna pogoda temu sprzyja.

To jest rozplenica 6 letnia wysoka 1,5 m a szer ok 2,5 metra.

Pamiętajcie o ogrodach 20:31, 14 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Grzegorz u mnie trzmielina przez wiatr już obleciała z lisci jakieś tam pojedyncze się trzymają.

Na drugiej focie to pewnie proso różgowate ładnie się u ciebie przebarwia. U mnie zielone a miało być bordowe.

Starałam się takie rośliny kupować aby jesień była kolorowa, zima zielona.

Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 20:22, 14 paź 2019

Do góry
Aniu masz piękne marcinki i dużo różnych. U mnie tylko dwa rodzaje i będę musiała im dać inna miejscowość bo coś nie za bardzo rosną.

Dzisiaj przy okazji sprawdzania jakiejs rośliny widziałam Marcinka płożącego wrzosolistnego bardzo ładny mus kupić.

Tawuły mam ich sporo "gold flame". Chciałam ją wykopać i wyrzucić. Ogrodnik parę lat wstecz mnie odwiódł od tego i dobrze zrobił.

Jesień pełną parą wchodzi do ogrodów. Chodzę po posesji i rozmyślam że jeszcze miesiąc i będzie łyso. I znowu czekać do wiosny.

Pozdrawiam Aniu
Malwowy ogród 19:10, 14 paź 2019

Do góry
Elu jestem zaglądam od poczatku. Malwy bardzo mi się podobają, ale nie mam ręki do malwy. Albo mszyca albo jakiś grzyb się czepia i zaprzesTalam uprawy.

Też gorąco polecam trawy bardzo szybki efekt.

Elu z dziada pradziada to najlepsze gospodarstwa. Napiszę jeszcze na priv
Ptasi gaj 18:43, 14 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Nie mam tych tawul.Twoje wyglądają ciekawie i ładnie w tych jesiennych barwach; )
I te różne trawy. ..przepiekne

Aniu to tawula japońska "Gold flame"
Aniu tak jak pisałam też u kogoś czytałam że obcinać przed kwitnieniem i to sporo. Zdążą nowe listki wyrosnąć I później jesienią się przebarwiać.

Teraz czekam na Kolorki berberysów "golden carpet"

Ania -Spełnione marzenie 12:44, 14 paź 2019

Do góry

Ładne grinn pilar u mnie sporo wyższe. Zaraz wstawię na watku. Nabierają już kolorów chociaż w zeszłym roku były bardziej kolorowe.
One jak się ukorzenia szybko rosną. W przyszłym roku przytnę końcówki pędów aby nabrały tęgości.

Gdzie kupowalas i po ile ile mają wzrostu bez donicy.

Witaj Elu ,

Drzewka dokładnie mierzone - od donicy 70 cm + to co w ziemi , donicy nie mierzyłam ,
W oferta mówiła o drzewkach 70-80 cm - nieukrywam ,ze liczyłam na wyższe ,
Ale oferta była uczciwa , ładnie zapakowane , drzewka zgrabne i nieuszkodzone ,
oto link do oferty

https://allegro.pl/oferta/dab-blotny-green-pillar-kolumnowy-70-80-cm-nowosc-8297971798

Kwiaty we włosach 17:55, 13 paź 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Jesiennie, 2 lata temu w ogrodzie miałam mnóstwo maślaków, w tym roku takie:

Właśnie tyle grzybów. U mnie też takie same. Wczorsj chodziłam z koszem i te wielkie wycinalam bardzo duże wyrosły i przy koszeniu miazga powstawała.
Nigdy takiego urodzaju nie miałam wszędzie grzyby.
U mnie w zeszłym roku bo więcej maślaków.
Ptasi gaj 17:42, 13 paź 2019

Do góry
CD
W tym roku tawuły cięłam nie dopuszczając do kwitnienia. Zrobiłam tak pierwszy raz. Kwitnienie przedłuża cięcie ok 3 tygodnie i po przycięciu tawuły nie zdarza nawiązać młodych liści drugi raz tak obficie.
Jak wcześniej przycielam tawuły ładnie się rozrosły i pięknie się przebarwiaja

Afrykańska z cytryny wpadła w taki kolor też ładny

2 tygodnie temu żółta w srodku

Teraz

Nie mam tych tawul.Twoje wyglądają ciekawie i ładnie w tych jesiennych barwach; )
I te różne trawy. ..przepiekne
Ptasi gaj 17:38, 13 paź 2019

Do góry
Dzisiaj przy okazji głodowania trochę spacerowaliśmy. Piękna pogoda zkrotkum rękawem jak w lecie.
Drzewa pięknie przebarwione niby takie same a inne kolory np dęby

Z lewej liście w różnych odcieniach brązu. Po prawej kolory od żółci do czerwieni

Razem z klonem wystawa cały dzień słońce

Ptasi gaj 16:39, 13 paź 2019

Do góry
Kasiu o grzybni napiszę na priv musze wyjść z wątku. Jeżeli chodzi o grzyby u mnie też w tym roku trochę mniej niż w zeszłym za to rydze przebrały miare.
Miałam dużo kozaków na grubej nodze tych robactwo się nie ima.

Ptasi gaj 10:02, 13 paź 2019

Do góry

Kasiu miała sporo napisane coś znowu przycisnelam i poszło w kosmos.

Więc posadzoneb ok 2 m -+ 20-20 cm. W przyszłym roku będę gałązki podcinać aby nabrały drzewka gęstości. Moim zdaniem wysokie bo takie kupowałam w szkółkach rosły sobie na wzrost.
Właściciel szkółki opowiadał jakie widział we Włoszech formowane. Zakochał się w tych dębach i je sprowadza.

One są podobne do dębu Monumenty jeżeli chodzi i wygląd. Jednak liście od wiosny do późnej jesieni przepiękne. U mnie liście na drzewie zimowały.

Z tyłu na focie widać że niektóre dęby jeszcze są zielone. Na 8 szt tylko 3 zaczekają kolorów nabierać.

Mam tyle grzybów że się w głowie nie mieści. Różne rozniaste od muchomorów po to co widać w trawniku pod drzewami, rydze, maślaki, kozaki jednego prawdziwka miałam. To pewnie już grzyby z mikoryzy urosly. Szczepilan w glebę 2 lata temu.

Grzybów zazdroszczę, też muszę spróbować z mikoryzą, bo miałam tylko kilka zajączków. Piękne masz dęby, co jeden to ładniejszy Ja też się w nich zakochałam. Pojechałam po klona i wróciłam z dębem W szkółce w której kupowałam te dęby były posadzone 3 szt w takim mini szpalerze. Bardzo mi się to spodobało i zainspirowało mnie, żeby u siebie też tak zrobić. Tylko, że mam nie więcej niż 4 metry do dyspozycji. Pan w szkółce powiedział, że u nich są posadzone co metr i że można je dowolnie formować, tylko mam wątpliwości, czy to nie za mało ?
Ptasi gaj 09:35, 13 paź 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu moja trzmielina oskrzydlona nie ma już liści, nie zdążyłam się nią nacieszyć.

Goniu jak wiatr wieje nie zatrzymasz. U mnie wcześniej zmieniały kolor wiec trochę dluzej było różowo do wczoraj. Nie nadarmo piszą, że sadzić w słońcu w zacisznym miejscu. U mnie wydmuchow więc gdzie bym nie posadziła wszedzie wieje
Ptasi gaj 09:27, 13 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu przyleciałam obejrzeć piękną jesień u Ciebie

Dziękuję Madziu że zajrzałam i ci się podoba
Ptasi gaj 09:26, 13 paź 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Moje trzmielny oskrzydlone dziś wytrzepał wiatr. Tylko jedna się uchowała z liśćmi.

Kasiu u mnie też pojedyncze liście wiszą na trzmielinie. Derenie miały liście różu tez owiane za to gałązki piękne.
Wiatr duży sieje liśćmi w każdą stronę. Mam 2 klony jawory te już bez liści.
W tym roku nie będzie tak pięknych kolorow na drzewach bo wszystko owiewa.

Miłej niedzieli - idź na wybory.
Ptasi gaj 09:18, 13 paź 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Fajnie wygląda ta grzybna łączka. Grzybki troszkę podobne do listopadówek ale na nie jeszcze za wcześnie. Sprawdź, czy mają żółty blaszkowaty spód. Też szczepiłam mikoryzę, ale nic mi nie wyrosło. Dzięki za fotki memory, widać że one zmienne jak kameleon

Bo mikoryza działa dopiero w 3 roku po zaaplikowaniu mozesz mieć wysyp grzybków to wszystko zależy od podłoża gdzie zaaplikowalas.

Przez tyle lat nie miałam rydzów. Zresztą rydze nie są takie chętne do wysypu w centralnej Polsce raczej w górach. W zeszłym roku miałam kółka rydzów w tym roku już bardzo dużo pod sosna. Trochę się zmarnowało i robaki zjadły
W przyszłym będzie dużo.
Czekam na wysyp prawdziwków pod dębami. Może jeszcze kupię szczepionkę można aplikować do końca października.

Milej niedzieli - idź na wybory

Ptasi gaj 23:41, 12 paź 2019

Do góry
"To już jest koniec, nie ma już nic"

Ptasi gaj 23:30, 12 paź 2019

Do góry
CD
W tym roku tawuły cięłam nie dopuszczając do kwitnienia. Zrobiłam tak pierwszy raz. Kwitnienie przedłuża cięcie ok 3 tygodnie i po przycięciu tawuły nie zdarza nawiązać młodych liści drugi raz tak obficie.
Jak wcześniej przycielam tawuły ładnie się rozrosły i pięknie się przebarwiaja

Afrykańska z cytryny wpadła w taki kolor też ładny

2 tygodnie temu żółta w srodku

Teraz

Ptasi gaj 23:11, 12 paź 2019

Do góry
Trawę podziałami nawozem trzy tygodnie temu i tak wygląda gęsta bardzo rośnie bez opamiętania kosze co tydzień bo nie wiedziemy później trzeba by było na dwa razy kosić. Trochę może już tępe ale jakoś dają radę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies