Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:20, 13 paź 2024

Do góry
Już jesień piękna barwami ale zimna i nieprzyjazna Pozdrawiam wszystkie Ogrodniczki

Blaski i cienie nowego życia 16:26, 13 paź 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pracowity dzień ogrodowo czyli udany dzień

Sporo roslin posadzone, Fajnie.
Będą cieszyć.
Trawy już zwiazujesz ?
Deblistna ładnie się przebarwia.

Kruche trawy związałam, reszta w chaosie. U mnie halne już zaczynają szaleć.
Dębolistna to taki rarytas, jeszcze daleko jej do rozmiarów Twojej.
W przyszłą sobotę muszę kosić, też ogrodowo będzie i bardziej ogarnięte.

A Rozanne od Madzi wciąż piękny
Blaski i cienie nowego życia 15:47, 13 paź 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Gosiu, nie mogę doczekać się przyszłego sezonu, może uda Ci się mnie odwiedzić.
Wczoraj miałam pracowity dzień.
Przesadziłam:
-2 choiny kanadyjskie
-1 cisa
-różę Chopin 10-letnią
-5 stip
Posadziłam:
-2 ciemierniki z lata, od Ani
- ciemierniki od Sylwi, takie roczne sadzonki
- ostatnie siewki host od Sylwi
-ponad 12 swoich sadzonek tawuł Golden Princess
- brunery bo się u mnie już sieją
Rozmnożyłam:
-rozchodniki bordowe od Iwonki na liliowcową
-inne rozchodniki na nowy cypel
Teraz pozostały drobne sprawy, na szczęście jeszcze zapowiadają pogodę

Pracowity dzień ogrodowo czyli udany dzień

Sporo roslin posadzone, Fajnie.
Będą cieszyć.
Trawy już zwiazujesz ?
Deblistna ładnie się przebarwia.
W Kruklandii 15:20, 13 paź 2024

Do góry
Zmieniam koncepcję.
Miałam mieć na skarpie tylko krzewinki (jagody i żurawiny), ale jest ona tak wielka, że szkoda mi tego miejsca.
Robię na skarpie sad
Wyszło mi, że mogę posadzić 20 dużych drzew (półkarłowe podkładki znaczy się i 10 kolumnowych
Chyba wystarczy
Jagody i żurawiny wrzucę między borówki i wyznaczę im oddzielny "kwaśny" kawałek.

Żółte to skarpa. Zielone to miejsce na kwaśne poletko i inne krzewy owocowe.

Ostatnie kilka dni siedzę i oglądam, czytam.... uczę się permakultury i dużo mi się już zmieniło z moich dotychczasowych planów. Mam nadzieję, że na lepsze
Blaski i cienie nowego życia 15:18, 13 paź 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hortensje marcinki to piękne rośliny jesieni też
A na 3 zdjęciu co to jest ? jakaś szałwia ?

To chyba sadziec pomarszczony chocolate, wiosną wyglądało że padnie, latem stał w miejscu wielkości 1/4 tego co teraz. Zebrał się dopiero po upałach we wrześniu. Fajny, mam eksperymentalnie 1szt.

Zakwitł ciemiernik, czyżby porę roku zmienił
Blaski i cienie nowego życia 15:08, 13 paź 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ale się porozrastało, fajne plamy Ula jak pęcherznice mogą poczekać do wiosny to chętnie przygarnę mam sadzonki dla Ciebie tych 3 rodzai host, które ci u mnie wpadły w oko, Madzia będzie to może jej dam, wy to może szybciej się spotkacie

Pęcherznice będę kopać wiosną, w zamian dam chyba krzewuszki. Nie potrafię sobie poradzić z cięciem pęcherznicy tak żeby mi się podobała, a muszę stworzyć przesłonę od sąsiada. Najlepsze są albo zostawione duże jak u Ciebie przy wjeździe, albo cięte co roku nisko przy ziemi. A na ten pierwszy wariant nie mogę sobie pozwolić, a ten drugi nie zrobi szybkiej przysłony od wiosny.
Mam 3 większe i 3 mniejsze

Krzewuszki są bardziej wiotkie i wydają się łatwiejsze do formowania, ale muszę to wypróbować. Najpierw muszę zrobić sadzonki, mam jedną kwitnącą na czerwono, chyba ją bardzo polubilam

Wchodzi też wariant z drobnolistną pęcherznicą, niższą i mniej zajmującą.
Sama nie wiem co dać przy ogrodzeniu pomiędzy gruszkami. Trawy Zebrinus, które są też późno startują. Patyczki anabelek wsadziłam, ale ne wiem zy się ukorzenią. Tam cały dzień słońce pali.

Fajnie, że pamiętasz o mnie z hostami
Zieleń, drewno i antracyt 14:59, 13 paź 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Zuza cudne masz te marcinki, a ten na fotce to tak kaskadowo rośnie?, wiesz jaka to odmiana?
czytam, że dalie u Ciebie już też dostały od przymrozku, u mnie już część wykopana, bo oberwały 2 tygodnie temu, teraz się obsuszają w szklarni, może w przyszłym tygodniu uda się je schować
Bylinowa łąka 14:58, 13 paź 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Szarobródek syberyjski

Memory

Obiedka

Molinie nn

Piękne te twoje trawy.
Memory zachwyca.
Bardzo ładna ta obiedka i takie szerokie ma listki. To z wieloletnich traw ?
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:47, 13 paź 2024

Do góry
Tetrisy na ten sezon zakończone, chyba że jeszcze brunerę przesadzę teraz, zamiast na wiosnę, no i mam trochę krokusów do posadzenia. Wyrosły jeszcze kolejne cortenowe kwiatki
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:45, 13 paź 2024

Do góry
Jeszcze eksmitowałam proso Warior, uszczęśliwiłam koleżankę z pracy

Blaski i cienie nowego życia 14:37, 13 paź 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ula kawał ogrodu już widać na zdjęciach. Roślinki też urosły.

Gosiu, nie mogę doczekać się przyszłego sezonu, może uda Ci się mnie odwiedzić.
Wczoraj miałam pracowity dzień.
Przesadziłam:
-2 choiny kanadyjskie
-1 cisa
-różę Chopin 10-letnią
-5 stip
Posadziłam:
-2 ciemierniki z lata, od Ani
- ciemierniki od Sylwi, takie roczne sadzonki
- ostatnie siewki host od Sylwi
-ponad 12 swoich sadzonek tawuł Golden Princess
- brunery bo się u mnie już sieją
Rozmnożyłam:
-rozchodniki bordowe od Iwonki na liliowcową
-inne rozchodniki na nowy cypel
Teraz pozostały drobne sprawy, na szczęście jeszcze zapowiadają pogodę

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:37, 13 paź 2024

Do góry
Druga rabata bez derenia z kruszynami i Amanogawą wygląda teraz tak

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:30, 13 paź 2024

Do góry
Dereń u szwagierki będzie początkiem nowej rabaty
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:29, 13 paź 2024

Do góry
Z tyłu za cisem rośnie trzmielina Fortune'a, która mam nadzieję zechce piąć się na ogrodzenie jak pozostałe, pod murek przesadzę jeszcze jedną brunerę.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:26, 13 paź 2024

Do góry
No i nie mam dereni Ivory Halo w ogrodzie... Jeden poszedł na osiedlową drugiego wczoraj zawiozłam na Warmię do szwagierki. Trochę mi bez nich dziwnie, bo to były pierwsze krzewy posadzone w moim małym ogródku. Choć odmiana karłowa, to i tak dość szeroko rosły, cięte rosły jeszcze bujniej i jakoś przestały mi pasować wielkością i wysokością. Nadal jednak twierdzę, że to bardzo ładne i dekoracyjne krzewy.
W miejsce jednego, przesadziłam kruszynę, która kolidowała z parasolem przy tarasie

A w miejsce drugiego przesunęłam cisa, którego zasłaniała rozrastająca się pęcherznica

Teraz jest tak, zdjęcie przez okno, bo pada i wieje nosa nie wyściubiam

Tu trochę lepsze zdjęcie
Wiejski ogród Magdy 13:37, 13 paź 2024

Do góry
Ichigo napisał(a)
Krokusy jesienne pięknie zakwitły w tym roku. Jednak sadzenie w doniczkach zdało egzamin

W takiej większej ilości posadzone to ślicznie to wygląda❤️ Nornic u mnie naszczęście nie ma ale zastanawia mnie co je sprowadza do ogrodów?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 13:28, 13 paź 2024

Do góry
Ichigo napisał(a)

Rzeczywiście taka Hameln bardziej by mi pasowała. W każdym razie muszę się nad tym dobrze zastanowić. Bo wyższa mogłaby być, byle niezbyt szeroka. Przed tą moją Black Beauty rośnie róża Lady of Shalott, która wg producenta może osiągnąć wysokość 1,5 m. Muszę się przyjrzeć tej rabacie - będę miała o czym myśleć zimą.

Krokusy śliczne, o tej porze roku cieszą oczy niemal jak wiosną. U mnie tworzą teraz tak żywe i barwne plamy koloru na rabacie, że nie sposób przejść obok nich obojętnie.
Twój ogród wygląda w słońcu zupełnie inaczej niż na wcześniejszych zdjęciach. No co tu dużo mówić, piękny jest. Słońce jednak odmienia wszystko. Wczoraj, jak byłam w ogrodzie, czekałam tylko, aż wyjdzie zza chmur i biegałam wszędzie z telefonem, żeby zdążyć ze zdjęciami, zanim się schowa...
Jak dla mnie Hameln jest taką najbezpieczniejszą rozplenicą przy różach, mam
ją przed różami z jednej strony rabaty,na zdj przed niebieskim jałowcem hamelny

po drugiej stronie rabaty obok róż mam 3 rozplenice Lady U,

i też wielka rośnie A krokusy to wiadomo że o tej porze oko cieszą te niebieskie zakwitły u mnie ale foty nie zdążyłam im zrobić i deszcz zniszczył kwiaty.. U mnie ogròd jest podzielony na pół, rano najładniejsze zdj wychodzą w rabacie łukowej trawiasto-astrowej, po południu w rabatach hortensjowych i rozplenicowych.Ale i tak foty nie oddają tego jak jest na żywo..
Ogród Basi i Romka 13:15, 13 paź 2024

Do góry
Ostatnia część rowu, najdłuższa. Tu wcześniej posadziłam przy murku dąbrówkę, trochę tojeści rozesłanej, (jeszcze jej nie widać, taka mała), tyle ile miałam, sama wysiała się jasnota. I podobnie jak w całym rowie, jak moje rośliny będą się rozrastać, będę im wyrywać trawę i zielsko, tak powoli. Hmm kiedy to będzie... ?
Ale żeby, nie było że tylko w rowie wczoraj siedziałam, trochę barwinku posadziłam też pod płotem. Mamy taki pas około 2 metry, wzdłuż całej szerokości działki, rosną tam jakieś jałowce, liliak, jakieś żywotniki, kalina, krzewuszka i trzmielina. To jest gospodarcza część naszej działki. W tej chwili cały ten pas jest trochę zasłonięty paletami, one też czasami u nas muszą być. Dlatego już wcześniej, pomiędzy tymi roślinami posadziłam barwinek i fiołki. Wczoraj trochę go dosadziłam z tego co dostałam od Bożenki przy okazji trzmielina pięknie wygląda, szkoda, że tam rośnie, pod tym płotem, mało widoczna, no ale tam też coś musi rosnąć

Szkoda, że wczoraj nie zrobiłam jej zdjęcia, dziś bez słońca, w deszczu, słabe zdjęcia Ale trzmielina i tak się popisuje
Zieleń, drewno i antracyt 13:14, 13 paź 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Ostatnio widziałam w jakimś programie ogrodowym, jak jedna kobietka suszyła kwiaty dalii, była na tym punkcie trochę zakręcona, bo naprawdę dużo tego miała. Rozwieszała je na takich drutach pod sufitem, nawet w sypialni. Same kwiaty nawet ładnie wyglądały, ale nie wszyscy lubią suszone kwiaty. Chociaż tak na próbę, do małego bukietu, zobaczę? coś mi tam jeszcze kwitnie

Basiu, dalie suszy się bardzo łatwo, spróbuj
W zeszłym roku miałam tak podwieszonych kilka odmian, oczywiście w mniejszej ilości. W tym postawiłam na inne kwiaty. Próbowałam zasuszyć cynie, ale ładne wychodziły mi tylko wąskolistne. Z pewniaków mam przegorzan, a do tego mikołajek i czarnuszka. No i główki jeżówek
Za drzwiami do ogrodu... 13:09, 13 paź 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Październikowe kadry:

Urzekły mnie te kadry.
Aniu, jaki to krzew na pierwszym planie, pośrodku pierwszego zdjęcia, już przebarwia się na żółto????
Właśnie wczoraj wysadziłam wszystko do ogrodu i wreszcie ciemierniki od Ciebie, czekały na wysadzenie choiny kanadyjskiej. A ciekawa jestem czy te cuchnący u mnie się sprawdzi, marzyłam o nim żeby zachwycał wiosną. Natomiast latem będzie miał cień, wiosną jak przytnę trawę dostanie światło i promienie słoneczne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies