Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 21:24, 25 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześliczne róże Widzę, że w stawie woda na razie jest i lilie śliczne kwitną

Sylwia! Róże dziękują, ale Twoich Edenek nic nie przebije.
Woda jest dzięki mokrej deszczowej wiośnie, oby tylko starczyło jej na cały sezon.
Alija 21:28, 25 cze 2025

Joku napisał(a)

Mam Westerland, kwiaty twojej są podobne. To dość wysoka róża, u mnie potrafi osiągnąć ponad 2m. Kwiaty ładnie pachną. Dla mnie najbardziej charakterystyczną cechą są mocne, grube i kolczaste pędy. To najbardziej kolczasta z moich róż. Kolce też są grube i sztywne.

Jolu! Moja rośnie trzeci sezon, właściwie to dopiero w tym roku pokazała co potrafi. Ma ok. półtora metra wysokości, kolczasta jest, nie wiem czy to Westerland czy nie, ale ładnie kwitnie i jestem z niej zadowolona.
Gruszka_na_w... 21:31, 25 cze 2025

Alija napisał(a)

Kasiu! To białe drzewo to klon, niestety nie znam nazwy, kupowany był dawno. Tak wygląda z bliska.

To najprawdopodobniej klon jesionolistny Variegatum. Gdyby młode przyrosty były zaróżowione to może być odmiana Flamingo.
Już kiedyś to pisałam, ale powtórzę. Alicjo, każda wizyta w Twoim ogrodzie to jak odwiedzenie krainy czarów. I ten staw w gratisie!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Ulina 21:59, 25 cze 2025

Alija napisał(a)
W tym roku jest taka, bardziej różowa.

Różowy kolor to może być z powodu chłodu, u mnie liście bodziszka wybrawiły się jesiennie.
Magara 22:52, 25 cze 2025

Alicja - dzięki za wszelkie info raz jeszcze
Wierzę, że kolor się zmienia. U mnie w zeszły roku jedna z trzech Hanseastadt Roctock zrobiła się morelowa zamiast być żółtą
U mnie kocimiętki niestety nie wchodzą w grę Kotów się znowu obcych namnożyło, moje ostatnie trzy kocimiętki są do wywalenia bo nie jestem w stanie nad tym zapanować