Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 21:24, 25 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześliczne róże Widzę, że w stawie woda na razie jest i lilie śliczne kwitną

Sylwia! Róże dziękują, ale Twoich Edenek nic nie przebije.
Woda jest dzięki mokrej deszczowej wiośnie, oby tylko starczyło jej na cały sezon.
Alija 21:28, 25 cze 2025

Joku napisał(a)

Mam Westerland, kwiaty twojej są podobne. To dość wysoka róża, u mnie potrafi osiągnąć ponad 2m. Kwiaty ładnie pachną. Dla mnie najbardziej charakterystyczną cechą są mocne, grube i kolczaste pędy. To najbardziej kolczasta z moich róż. Kolce też są grube i sztywne.

Jolu! Moja rośnie trzeci sezon, właściwie to dopiero w tym roku pokazała co potrafi. Ma ok. półtora metra wysokości, kolczasta jest, nie wiem czy to Westerland czy nie, ale ładnie kwitnie i jestem z niej zadowolona.
Gruszka_na_w... 21:31, 25 cze 2025

Alija napisał(a)

Kasiu! To białe drzewo to klon, niestety nie znam nazwy, kupowany był dawno. Tak wygląda z bliska.

To najprawdopodobniej klon jesionolistny Variegatum. Gdyby młode przyrosty były zaróżowione to może być odmiana Flamingo.
Już kiedyś to pisałam, ale powtórzę. Alicjo, każda wizyta w Twoim ogrodzie to jak odwiedzenie krainy czarów. I ten staw w gratisie!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Ulina 21:59, 25 cze 2025

Alija napisał(a)
W tym roku jest taka, bardziej różowa.

Różowy kolor to może być z powodu chłodu, u mnie liście bodziszka wybrawiły się jesiennie.
Magara 22:52, 25 cze 2025

Alicja - dzięki za wszelkie info raz jeszcze
Wierzę, że kolor się zmienia. U mnie w zeszły roku jedna z trzech Hanseastadt Roctock zrobiła się morelowa zamiast być żółtą
U mnie kocimiętki niestety nie wchodzą w grę Kotów się znowu obcych namnożyło, moje ostatnie trzy kocimiętki są do wywalenia bo nie jestem w stanie nad tym zapanować
Juzia 07:57, 26 cze 2025

Alija napisał(a)
W tym roku jest taka, bardziej różowa.

W tym wydaniu jest ładniejsza
Już trzeci raz tu wracam żeby sobie na nią popatrzeć

daszum 13:02, 26 cze 2025

Podziwiam różane bogactwo
U mnie róża Artemis kwitnie bardzo słabo, powinnam ją gdzieś przesadzić, tylko gdzie

Wczoraj trafiłam na ukrytą promocję w szkółce, wszystko taniej o 30%.
W związku z powyższym kupiłam 9 róż The Fairy po 14 zł na trójkącik frontowy, jedną Bad Birnbach na pniu za 45 zł oraz jedną rabatówkę za 30 zł
Tak wygląda szczęście ogrodnika
Judith 13:47, 26 cze 2025

Alicjo, wspaniałe róże! Gdy oglądam na zdjęciach to wzdycham głośno, co to musi być na żywo! .
Jak o nie dbasz? Moje rabatowe kwitną pięknymi kwiatami, ale tylko po kilka na krzaku… Zdradź zatem, co robisz swoim
hankaandrus_44 21:10, 26 cze 2025

Chyba też przerzucę się na róże rabatowe, The Fairy mam dwie i nie ma z nimi takiej roboty, jak z tymi dużymi. Chyba warto zrobić niektórym wyjście, a nowym wejście.

Czy to będzie odmłodzenie ogrodu? Zobaczę w sierpniu, na ile mi starczy mocy.

Pozdrawiam letnią wieczorową porą.
sylwia_slomc... 21:37, 26 cze 2025

Alija napisał(a)

Sylwia! Róże dziękują, ale Twoich Edenek nic nie przebije.
Woda jest dzięki mokrej deszczowej wiośnie, oby tylko starczyło jej na cały sezon.

Trzymam kciuki żeby starczyło bo mi się rok temu serce krajało jak wysechł.