Kwitnie u mnie Kilimandżaro od dłuższego czasu. Rośnie w sporej donicy w altance widocznie mu tam dobrze, gesciutki. I mam 3-ci rok dylemat cze go posadzić do gleby czy zostawić w tej donicy.
Już spory nie licząc doniczki ok jednego metra,.
Dzisiaj dosadilam resztę tulipanów i krokusy w trawie. Zrobiłam porządki w jukach. Posadziłam trawy Rosi i grabienie, koszenie liści.
Dzisiaj to dało do wiwatu liscmi sypalo co nie miara. I korę rozsypałam przy wrzosach..cały czas jest co robić.
Nigdy nie zawiódł kolorem. Klon wyjątkowy ma bardzo duże liście
.przyniosłam samosiejke z osiedla.
Kasiu miała sporo napisane coś znowu przycisnelam i poszło w kosmos.
Więc posadzoneb ok 2 m -+ 20-20 cm. W przyszłym roku będę gałązki podcinać aby nabrały drzewka gęstości. Moim zdaniem wysokie bo takie kupowałam w szkółkach rosły sobie na wzrost.
Właściciel szkółki opowiadał jakie widział we Włoszech formowane. Zakochał się w tych dębach i je sprowadza.
One są podobne do dębu Monumenty jeżeli chodzi i wygląd. Jednak liście od wiosny do późnej jesieni przepiękne. U mnie liście na drzewie zimowały.
Z tyłu na focie widać że niektóre dęby jeszcze są zielone. Na 8 szt tylko 3 zaczekają kolorów nabierać.
Mam tyle grzybów że się w głowie nie mieści. Różne rozniaste od muchomorów po to co widać w trawniku pod drzewami, rydze, maślaki, kozaki jednego prawdziwka miałam. To pewnie już grzyby z mikoryzy urosly. Szczepilan w glebę 2 lata temu.
Ładne grinn pilar u mnie sporo wyższe. Zaraz wstawię na watku. Nabierają już kolorów chociaż w zeszłym roku były bardziej kolorowe.
One jak się ukorzenia szybko rosną. W przyszłym roku przytnę końcówki pędów aby nabrały tęgości.
Gdzie kupowalas i po ile ile mają wzrostu bez donicy.
Jak ja kiedyś lubiłam astry. Miałam wszędzie aż przyszła ulewa i wszystkie astry deszcz do ziemi przyklepal. Czasami tak się zdarza. Odbiło mi na cynie. W tym roku dużo nasialam, ale nie powschodzily.
Za do dalie pięknie z nasion kwitną.
Pewnie mróz je musnął i po daliach.
Jadę jutro to zobaczę co się dzieje. Trzeba będzie wykopać kanny i dalie.
Aurelia a co ty tak na kolorowo z awatarem.
Jutro jadę na wieś więc będę miała rozeznanie. Ł
Dzisiaj pogoda bardzo zmienna lało, słońce świeciło i wiało.
Pewnie miałam przymrozek to i liście szybko opadną.
W zeszłym roku było bardzo ciepło o tej porze jestem ciekawa jak wygląda ten sam klon w tym roku
Dzięki Elu z informacje, na pewno zadbam o drzewka po posadzeniu
Kupowałam w Pęchcinie, bardzo lubię tam robić zakupy
Red Sunsetbedzie rósł na patelni więc musi chcieć sobie radzić w takich warunkach Nie ma rady.
Elu dziękuję ,że zaglądasz ja do Ciebie też zaglądam ,ale najczęściej po cichutku ….jak nie mam pytań ,to głupio mi tak pisać tylko pięknie i pięknie
pomalutku zrobimy sobie porządeczek ….ale ja już wiem ,że jak w jednym miejscu uporządkuję ,to w innym robię bałagan …..cóż ….doszło mi trochę terenu do ogarnięcia ,więc od nowa rozróba ….plus taki ,że mam wiele roślin swoich i mogę dzielić i mam własne już bezkosztowe roślinki
tą lagerstroemię zamierzam posadzić przy ścianie domku ogrodnika -będzie zasłonięta od zachodnich wiatrów -nie wiem czy przeżyje -bardzo chciałabym ,bo mi się podoba -na razie póki domek nie jest poskładany ,to będzie w donicy -później ją posadzę i osłonię na zimę
Nie masz tak źle z tym porzadkiem. Jak się coś robi to i bałagan jest.
Ja też mam, ale macham ręką na wiosnę zrobię. Będę robiła dopóki śnieg lub mróz nie zlapie. Teraz te zimy takie byle jakie.
Widzę, że kupiłaś "lagerstroemie". Kiedyś ok 15 lat miałam na balkonie to duży krzak prawie drzewo. Wysadzilam do gruntu była ostra zima i zmarzła. Piszą, że odbija, ale moja nie odbiła.
Widzę że ma kwiatostany. Posadz do donicy bo szkoda.
Elu kochana, moja ma dopiero jeden pędzik 30-40 cm.To nie ma co związywać.I posadzona blisko stawu.to tam będzie ciągnęło od łąk i wody.Ale może przezimuje ??