Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 14:17, 15 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Aniu kopię dzisiaj po tym co wczoraj napisałaś jakoś mi się lżej pracuje

to ja dziś nic nie kopię ale tez Cię myślowo wesprę
posiałaś juz ten poplon? wiesz zabierasz się za ten nowy teren tak jak ja powinnam rok temu, żałuję że sie tak pospieszyłam z trawnikiem..teraz M mnie przeklina z każdą prośbą o nowa rabatę
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:15, 15 wrz 2016

Do góry
Kasia super dzięki Tobie ile kasy zaoszczędzone, u mnie ilości trzmieliny przycięłaś a tutaj drzew
ja szukam ambrowcow kolumnowych Kasia, dwóch. dasz mi namiary na tą szkółkę?
u mnie 2m graby po 50zł, ładne nie patyki. ale niewiem czy wysyłają
Ogród z pergolą 14:06, 15 wrz 2016

Do góry
no właśnie tak go czaruję wiem że vanilki będą za jabłonkami na tzw. rabacie ognistej. posadzilam juz tam jeżówki Meteor Pink, red barona i rozchodnika chocolate drop i na tylach ma być 6m szpaler vanilek. no ale trzeba trawnik zlikwidować i jak Iwona radzi teraz ziemie przygotować na wiosenne działania a jemu ciężko za robotę się kolejną wziąć
do tego powoli sobie tyly planuję i tam też kolejny szpaler limek chyba...
Ogród z pergolą 13:58, 15 wrz 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

twój mąż nie lubi róż? wiesz mi chodzi głownie o dodatkową robotę z nimi czyli okrywanie na zimę

wiesz co są mu obojętne, jakby ich nie było to by nie zrobiło to na nim wrażenia. natomiast hortensje to zachwala pod niebiosa
teraz go urabiam na przekopywanie darni z obornikiem jak zaleciła Toszka ale ciężko mu to przychodzi zaakceptować...
Ogród z pergolą 13:54, 15 wrz 2016

Do góry
ja tam mam ok 3m chyba to myślałam 2 komory zrobić ale może 3 po metrze?
nie jeżdzisz gdzieś w moich okolicach do klientów byś mnie odwiedziła?
Ogród z pergolą 13:53, 15 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

najlepiej jest sadzić i przesadzać róże jesienią
wiosną pewnie, po udobruchaniu M całą zimę, będę tworzyć już rabaty nie różane

twój mąż nie lubi róż? wiesz mi chodzi głownie o dodatkową robotę z nimi czyli okrywanie na zimę
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:46, 15 wrz 2016

Do góry
wydaje mi się że nawet gdy nie jest rownoboczny to moznaby jakos sensownie to tam ułozyć. ja tez mam cięzką różankę bo widzę ją z tarasu i z przyszłej altany, patrzę już na nią sezon i planuję zmiany. plecy koniecznie i właśnie wypełnienie z traw żeby nóg nie bylo widać
ja jeszcze będę może w przyszłym sezonie sadzić tam z 3 trzmieliny na pniu bo zanim trawy osiągają swoj rozmiar to nie ma piętra
6x10x12 to tak łopatologicznie licząc 30m kwadratowych? :/
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:21, 15 wrz 2016

Do góry
Marta spokojnie
Serbów też bym tam nie sądziła. Może cis jako tło po całości.. buk w rogu przed nim gracek np. Przed nim te 4róże potem roplenice przed nimi ale pomiędzy poprzednimi 4 różami te 2 na pni i na obwodce lawenda? W rozplenice kulki bukowe wpleść?u lekarza jestem i rysunku ci nie strzelę ale zrozumiałaś mnie wogole??
Z motyką na słońce 12:01, 15 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, tu akurat mam doświadczenie, bo moi rodzice mają właśnie zadaszony taras od strony południowej. Jedno słowo: fantastycznie

Zadaszenie jest dość konkretne, bo wyżej jest balkon, nie żadna tam blaszana popierdułka. Tak więc taras się nie nagrzewa w południe, za to jest przyjemnie chłodny. Do tego od wschodu stoi jeszcze budynek gospodarczy, który osłania od wiatrów, także wiosną i jesienią też jest bardzo przyjemnie.

Dzięki zadaszeniu nie trzeba się też martwić o meble ogrodowe. Jednym słowem - zadaszone tarasy rulez.

Takie zadaszenie jest moim marzeniem, bo też mam taras południowy, i przyjemnie się z niego korzysta wiosną i jesienią. Latem patelnia.

Aniu - constans. Nad planem ciągle myślę, nic się nie martw. Co prawda jakaś blokada mnie dopadła, bo normalnie miałabym już ze trzy koncepcje, ale czas mamy do wiosny, to zdążymy na pewno

(aha - już to raz Makusi tłumaczyłam: jak masz jakieś uwagi, coś Ci się nie podoba, a coś byś wolała inaczej, mów od razu otwartym tekstem bez żadnej krępacji; mnie to naprawdę POMAGA; żadne tam ą, ę, bułkę przez bibułkę, a ja nie wiem o co chodzi)
Asia pytam o to południe bo też mam i raczej w południe uciekamy w bardziej cieniste zakątki.. jeśli będą takie w ogrodzie to luzik. Ja sobie chwale południowy taras bo poza miesiącami letnimi jest porostu przyjemnie ciepło i bardzo widno w domu
Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 11:45, 15 wrz 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/21-co-robimy-w-ogrodzie-we-wrześniu
Działeczka Asi :) 11:42, 15 wrz 2016

Do góry
Ogród z pergolą 11:39, 15 wrz 2016

Do góry
Moniką ale skoro rozchodzi się tak szybko to czemu masz tyle pojemników?
U mnie mniejszy ogród to chyba 2 mi wystarcza..
Przerwa na kawę... 11:29, 15 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
hejka w sobotę na święcie róż zapytalam Pana z rosarium co zrobić ze swany, ktora rośnie jak ośmiornica. najpierw popukał się w głowe kto mi doradzil jej zakup, nie przyznalam że na forum ogrodniczym działam bo by obsmial moich doradców :/ powiedzial że to stara odmiana i oni wycofali się z niej juz dawno, polecal zastąpić aspirin rose...fajnie tylko 5szt to u mnie 125zł - droga porażka
generalnie trzeba ciąć na wiosnę pędy na 10-15 cm i zmuszać je do zakrzewiania.

ja tez uwielbiam spacerować z kawa po ogrodzie i tez w kapciach

I ja mam Swany i gdzieś już pokazywałam tę "ośmiornicę" w tym sezonie...
Strasznie mnie denerwowała, więc przycięłam te długie pędy i teraz wyglada jako tako. Natomiast nie jest niestety biała, tylko pod wpływem wilgoci jest prawie cały czas różowa, co dyskwalifikuje ją z mojej białej rabaty W tym sezonie jako pierwsza podłapała mączniaka i na wiele procent czeka ją eksmisja.

Przycinanie na wiosnę na 15-20 cm coś da na chwilę, ale ona, jako to róza okrywowa, i tak wypusci swoje "baty" i w sezonie trzeba będzie to znowu korygowac.
Mały ogród Kasi 11:28, 15 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
świetny pomysł Kasia tylko jak to teraz sprzedać eMowi.. najlepiej tak aby pomyślał że w sumie sam na to wpadł

To zdecydowanie najlepszy pomysł
Największy opór stawia jednak synek
Ogród z pergolą 11:21, 15 wrz 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, nie będę spamować forum własnymi wypocinami, ale ty znasz adres mojego bloga. Wejdź sobie i tam jest w miarę krótko i w miarę zwięźle o kompostowaniu- akurat na start
Poza tym idzie jesień to warstwy brązowej ci nie zabraknie bo suchych liści będziesz miała od groma. Ja bym na twoim miejscu rzucała teraz po prostu na kupę a pod koniec sezonu jak już prace ogrodowe zakończysz, ułożyłabym to tak jak się należy

P.S. Są tacy spryciarze co latem (przy wysokiej temperaturze) potrafią kompost w miesiąc zrobić Można ponoć i szybciej ale to już w ściśle kontrolowanych warunkach- dla amatorów nieosiągalne (chyba)
Monika ja lubię Twoje spamowanie forum
liscie to brązowa warstwa?super. w ogrodzie jeszcze ich nie tak dużo ale za siatką mam sporo
Ogród z pergolą 11:15, 15 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Ty masz terenik po kompostownik bardzo wyjściowy-rzekłaby, że ładniej niż u mnie w niektórych miejscach ogrodu
Kompostownik wciąga- w przenośni oczywiście Ja już zbieram rolki po papierze i fusy z kawy nawet w pracy

u mnie to miejsce do wczoraj to tez była tragedia...i nagle mnie tak wzięło bo wszędzie skwar a tam cień jest to się wzięłam. M kosił za siatką a jak wrócil to ja juz taki rozpizdziel tam zrobiłam że musiał mi juz pomóc i jest bajka
fusy z kawy też zbierać? ale ja z mlekiej piję to mogą być??
Ogród z pergolą 11:12, 15 wrz 2016

Do góry
karolina_rg napisał(a)

zmory przed zmrokiem nie opuszczają domostwa hihihi

hahahahah no do zmroku to ja tam nie dam rady, wyjdź raz wczesniej
na kawę?
Ogród z pergolą 11:11, 15 wrz 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ania, no szacuneczek za tyle roboty wykonanej
Macham, buziam i pozdrawiam

troszkę pracy było nie powiem, najgorsze że parę mini ślimaczków znalazłam i krzyki były ale M wszystkie za siatkę wyrzucal i mam nadzieję że zapamiętają już od maleńkiego że do tego ogrodu wstęp wzbroniony!
Ogród z pergolą 11:10, 15 wrz 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Nie lepiej wstrzymać się do wiosny z różami? Ja miałam robić kolejną rabatę różano-bylinową ale teraz mam rozkimine czy sobie nie zrobić trawiasto- bylinowej..... zawsze to mniej absorbujące rośliny. Niedługo koniec sezeonu to będę miała czas na przemyślenia jak zagospodarować nową rabatę.

najlepiej jest sadzić i przesadzać róże jesienią
wiosną pewnie, po udobruchaniu M całą zimę, będę tworzyć już rabaty nie różane
Ogród z pergolą 11:08, 15 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
No Ania, plany zakupowe imponujące, życzę udanych łowów.

dzięki Anula
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies