Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

natka098 13:39, 15 wrz 2016

Plecki muszą być bo i kwitki wtedy ładniejsze bo naturalnie znika chaos.
anna_t 13:46, 15 wrz 2016

wydaje mi się że nawet gdy nie jest rownoboczny to moznaby jakos sensownie to tam ułozyć. ja tez mam cięzką różankę bo widzę ją z tarasu i z przyszłej altany, patrzę już na nią sezon i planuję zmiany. plecy koniecznie i właśnie wypełnienie z traw żeby nóg nie bylo widać
ja jeszcze będę może w przyszłym sezonie sadzić tam z 3 trzmieliny na pniu bo zanim trawy osiągają swoj rozmiar to nie ma piętra
6x10x12 to tak łopatologicznie licząc 30m kwadratowych? :/
Makusia 13:49, 15 wrz 2016

Si. ok. 30 m2
makadamia 14:15, 15 wrz 2016

Marta, a przypomnij co to za buk. Ile on rośnie wszerz i wzdłuż?
Makusia 15:01, 15 wrz 2016

Asiu: jest to buk bukowy. Nie mam zielonego (czyt. bladego) pojęcia . Pewnie taki najzwyklejszy. Liście ma czerwone- tzn. miał, bo teraz mu zzieleniały, ale wiosną były rude.
Makusia 15:16, 15 wrz 2016

Buk bukowy tak wyglądał 12 czerwca tego roku...
hindsight 18:41, 15 wrz 2016

Róże moim zdaniem ładnie wyglądają wśród innych roślin. Różanka z samych róż jest brzydka.
natka098 20:11, 15 wrz 2016

łoj duża ta rabata, moje wszystkie tyle mają razem
anna_t 20:39, 15 wrz 2016

Marta zrob plan w skali i narysuj koła z roslinami z ich docelowymi rozmiarami
Gruszka_na_w... 21:04, 15 wrz 2016

Makusiu, my to robimy od d..py strony.
Moim zdaniem brakuje nam odpowiedzi na pytanie, w jakim stylu ma być ten Twój ogród/przedogródek. Próbujemy rozwiązać równanie, w którym jest zbyt wiele niewiadomych.
Buk zwyczajny czerwonolistny to olbrzymie drzewo, parkowe, alejowe. W przyszłości będzie bardzo szeroki.
http://galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/buk-pospolity--czerwonolistny,81569,721.html

No chyba, że on jakiś podrasowany jest. Jeśli nie jest, to wszelkie nasadzenia pod nim będą tymczasowym rozwiązaniem.

Róże są trudnymi roślinami. Czasem rosną dobrze, czasem łapią czarną plamistość lub zżerają je osy i na liściach są dziury. Miłość do nich jest trudna. Już wiem, że proces zaznajamiania się z nimi to nie rok, nie dwa, a może i nie trzy lata. Rosną losowo- ta sama róża u jednych zachwyca, u innych wyrzucana jest z ogrodu. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy będzie Ci się chciało wiosną latać z sekatorem i uczyć się, gdzie którą ciachać, zagospodarowywać górę kolczastych gałęzi, przycinać po pierwszym kwitnieniu, kopczykować jesienią, opryskiwać na mszyce, opryskiwać na skoczka, mączniaka, czarną plamistość, dbać o przewiew itp. Polubisz to?

Róże na pniu należy wg mnie traktować jak rośliny jednoroczne- jeśli chcemy trzymać je na zimę w gruncie, na wygwizdowie. To najbardziej nieprzewidywalne róże i zdecydowanie nie polecam na frontowe rabaty. Wsadzić te, co masz do donic, zimować w garażu, a wiosną ustawiać na tarasie.
Dlaczego tak uparcie się dopytuję o ten styl?
Bo to bardzo ważne, czy ma być formalnie (dress code), czy swobodnie. Co Ci w duszy gra?
I jeszcze jedno- o ile tyły ogrodu mogą sobie czekać na podrośnięcie roślin, to front moim zdaniem już nie. Jeśli tło ma być z cisów, to trzeba by chyba zainwestować w egzemplarze, które tło zrobią wcześniej niż za 10 lat albo zdecydować się na ustępstwo estetyczne i posadzić szmaragdy. Bez tła nic tam nie będzie dobrze wyglądało. Męczę się z tym u siebie na rabacie zachodniej (tam najpóźniej sadziłam żywopłot), więc wiem, o czym piszę.
Martusia, nie wrzucałam gotowca do realizacji.Potraktowałam zarzucony problem jako "burzę mózgów". Nie obrażam się, że ktoś ma inny pomysł i kieruje się innymi kryteriami wyboru. Lubię świat w jego różnorodności.
Jestem na innym etapie życia niż Ty i jak często powtarzam moje wybory podyktowane są głównie dostępnymi finansami, silnym uwzględnieniem lokalnego krajobrazu, a przede wszystkim wiekiem. Po prostu nie mam już czasu, żeby robić ogród kilka lat. Chcę się nim cieszyć już teraz, póki jeszcze ogarniam rzeczywistość.
Uwielbiam tu zaglądać. Zawsze się czegoś ciekawego dowiaduję, a nade wszystko wizyta w Twym wątku (poprzez osobę gospodyni i odwiedzających ją osób) jest świetnym "odprężaczem".

Za dużo napisałam...chyba.
Ale jak burza mózgów, to burza. U mnie nadal susza.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies