Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z motyką na słońce

Z motyką na słońce

makadamia 10:22, 15 wrz 2016

Czyli 6x2 metry. Niby wystarczająco, ale trochę lipa. Stołu już nie postawisz. No w tym przypadku ja byłabym gotowa ryzykować, a Ty decyduj za siebie.

W kwestii ogniskowiska jestem z Magdą: na razie zrób taki placyk żwirowy jak Ci zalinkowałam. Pobudujesz dom, porobisz rabaty, trawnik, posadzisz rośliny i zobaczysz, czy masz jeszcze siłę i ochotę do robienia ogniskowiska. Obstawiam że raczej nie
AsiaK_Z 10:33, 15 wrz 2016

Constans napisał(a)
makadamia - Asiu, zastanawiałam się z jakiego powodu mój domek ma taki kształt i już wiem. Przepisy ROD-owskie mówią, że taras nie może mieć większej powierzchni niż 12 metrów - dlatego mój projekt domku to taka obórka a może ja nie powinnam tak się przejmować tymi przepisami? sama juz nie wiem

Aniu, domek może mieć max. 35m kw. i lepiej taki zrobić, żeby się nikt nie czepiał. Nie daj Boże, ktoś kiedys wpadnie na pomysł likwidacji RODosu to mając niewymiarowy domek nie otrzymasz odszkodowania, albo działki zamiennej.
U mnie ludziska mają większe domki, płacą podatek za nadmetraż i też żyją, nie wiem tylko czy spokojnie śpią
makadamia 10:34, 15 wrz 2016

Constans napisał(a)

Asia, umiejscowienie domku jak najbardziej mi odpowiada. Miejsce na ognisko zostaje, ale chyba na razie wstrzymamy się z budową (w razie co, to chyba będzie można to miejsce później zagospodarować jakoś krzaczorami?)

Jeżeli chodzi o warzywnik to raczej planowałam 3 max 4 mniejsze a nie jeden wielki. Myślałam o wymiarach 1,2 m na 1,5-2 m. One będą podwyższone i takiego wielkiego będzie mi trudno obsługiwać. Stosunkowo niska jestem - krótkie łapki mam i nie sięgnę do środka
Trawy i byliny podobają mi się baaardzo, ale obejrzałam parę fotek tego Pieta Oudolfa i jakoś one nie przemawiają do mnie

Pytanie techniczne: - to mniejsze kółko w tym największym to co to?

Warzywnik oczywiście że nie taki wielki. Na Pintereście widziałam kiedyś coś takiego: wyżwirowany placyk, a na nim ustawione właśnie takie podwyższone skrzynie o jakich piszesz. Ten prostokąt to właśnie ma być ten placyk. Między skrzynkami trawę trudno kosić

Piet odpada, nie ma problemu, ale szukaj jeszcze na Pintereście połączenia trawy koszonej i niekoszonej. Też bardzo fajnie to IMO wygląda.

To szare kółko to ogniskowisko które sobie wymarzyłaś. A to jasnoszare półkole przy nim to wyżwirowane dojście do grilla i studni. Może być i trawa, ale wydaje mi się, że będzie się tam wydeptywać. Chociaż... Do przemyślenia.
makadamia 10:35, 15 wrz 2016

AsiaK_Z napisał(a)

Aniu, domek może mieć max. 35m kw. i lepiej taki zrobić, żeby się nikt nie czepiał. Nie daj Boże, ktoś kiedys wpadnie na pomysł likwidacji RODosu to mając niewymiarowy domek nie otrzymasz odszkodowania, albo działki zamiennej.
U mnie ludziska mają większe domki, płacą podatek za nadmetraż i też żyją, nie wiem tylko czy spokojnie śpią

Domek ma mieć 24 m, więc mieści się w normach, tylko taras nie
AsiaK_Z 10:39, 15 wrz 2016

Jeżeli domek ma mieć 24 m kw. to taras może mieć te 12 m kw.
Tarasu nie wlicza się do powierzchni zabudowy, jeżeli nie przekracza 12 m kw.
Constans 11:10, 15 wrz 2016

Na chwilkę zniknęłam...

makadamia napisał(a)

Domek ma mieć 24 m, więc mieści się w normach, tylko taras nie

Dziewczyny,

nasze przepisy ROD-owskie dopuszczają max 35 m2 domki, ale liznęłam też prawo budowane i ono mówi, że owszem 35m2 ale! jeżeli ROD znajduje się poza granicami miasta. Jeśli w granicach to 25m2. Mój ROD leży w granicach miasta więc wolałabym nie narażać się prawu budowlanemu 25m2 wydaje mi się wystarczające
Constans 11:22, 15 wrz 2016

Muszę porealizować sie nieco zawodowo niestety...
natka098 11:35, 15 wrz 2016

Constans napisał(a)
Na chwilkę zniknęłam...

Dziewczyny,

nasze przepisy ROD-owskie dopuszczają max 35 m2 domki, ale liznęłam też prawo budowane i ono mówi, że owszem 35m2 ale! jeżeli ROD znajduje się poza granicami miasta. Jeśli w granicach to 25m2. Mój ROD leży w granicach miasta więc wolałabym nie narażać się prawu budowlanemu 25m2 wydaje mi się wystarczające

Chyba tak czy inaczej musisz zgłoszenie do starostwa złożyć, że masz zamiar budować, zgłoś 35m2 jak się nie zgodzą to Cię poinformują o tym, i wtedy zmienisz na 25m2.A z 35 zawsze można więciej podziałać
anna_t 12:01, 15 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, tu akurat mam doświadczenie, bo moi rodzice mają właśnie zadaszony taras od strony południowej. Jedno słowo: fantastycznie

Zadaszenie jest dość konkretne, bo wyżej jest balkon, nie żadna tam blaszana popierdułka. Tak więc taras się nie nagrzewa w południe, za to jest przyjemnie chłodny. Do tego od wschodu stoi jeszcze budynek gospodarczy, który osłania od wiatrów, także wiosną i jesienią też jest bardzo przyjemnie.

Dzięki zadaszeniu nie trzeba się też martwić o meble ogrodowe. Jednym słowem - zadaszone tarasy rulez.

Takie zadaszenie jest moim marzeniem, bo też mam taras południowy, i przyjemnie się z niego korzysta wiosną i jesienią. Latem patelnia.

Aniu - constans. Nad planem ciągle myślę, nic się nie martw. Co prawda jakaś blokada mnie dopadła, bo normalnie miałabym już ze trzy koncepcje, ale czas mamy do wiosny, to zdążymy na pewno

(aha - już to raz Makusi tłumaczyłam: jak masz jakieś uwagi, coś Ci się nie podoba, a coś byś wolała inaczej, mów od razu otwartym tekstem bez żadnej krępacji; mnie to naprawdę POMAGA; żadne tam ą, ę, bułkę przez bibułkę, a ja nie wiem o co chodzi)
Asia pytam o to południe bo też mam i raczej w południe uciekamy w bardziej cieniste zakątki.. jeśli będą takie w ogrodzie to luzik. Ja sobie chwale południowy taras bo poza miesiącami letnimi jest porostu przyjemnie ciepło i bardzo widno w domu
makadamia 07:48, 19 wrz 2016

A gdzie TA Ania?