Coraz bardziej podoba mi się ta szałwia, dobrze że się sama rozsiewa, to i kłopotu z nią nie będzie. Najwyżej flance przenieść wiosną na odpowiednie miejsce
Coś mi wyszło, ale też tylko liście. Czy ta belamkanda może zimować w gruncie?
Piękna szałwia...bardzo ją lubię,u mnie już dawno wylądowała na kompoście.Pozdrawiam.
Basiu,wyszła Ci belamkanda? U mnie nie zakwitła,ale ma się całkiem dobrze...z liści...
Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy. A róże.... jak wsyokie, wzniesione, czy szerokie?
Wiesz że tej szałwi mam już 9 szt?- z jednej od Ciebie. Powoli chyba zamienię wszystkie swoje na tą
Modelowanie czyli nadanie kształtu rabacie oraz połączenie jej z rosnącym obok różanecznikiem aby współgrało ze sobą.
Miałam też na myśli poszerzenie a nie wydłużenie
Co do niezbyt dużej ilości słońca w tym miejscu to skoro róże sobie poradzą to szałwia tym bardziej
Małgosia, ja już nie mogę za bardzo powiększyć tej rabaty, bo po lewej rośnie różanecznik a po prawej jest prostopadła ścieżka... Więc ani w lewo ani w prawo poszerzyć się nie da. A co masz na myśli pisząc o modelowaniu? I czy szałwia da radę w półcieniu..? Tam dość niedużo jest słońca. W ogóle ta rabata wygląda marnie, i jeszcze ta ścieżka zarośnięta... Właśnie jestem na etapie wydłubywania trawy spomiędzy kamieni
Ewuś ja tam widzę za trzmielinami jasne trawy , dołem lawenda, lub kocimiętka lub szałwia, nie wiem czy czegos kwitnącego bym nie dała, np. jeżówki, ale nie na czałej długości rabaty, tylko w obrębie trzmielin, myslę tylko co po bokach, może po dwie kulki bukszpanowe, a przed nimi lub pomiędzy niskie jasne trawki, np. jakieś carexy....ale mnie poniosło...mam nadzieję że wiesz oc co chodzi..chętnie bym ci to zobrazowała, ale paint coś u mnie szaleje i nie potrafię go opanować...może ktoś pomoże
Też wzięłam się w starej części do przerobienia, przekopałam tawułki, cymifugę bo przeszkadzają Rh, obok. posadziłam z 50 szt lilii nie wiem czy nie zmarzną pisze że można teraz.
Wykopałam dalie i tam przemeblowanie robię. Anemony nie wiem z czym posadzić bo jak przekwitną muszą mieć sucho, a czymś trzeba zasłonić. To w miejscu co rośnie szałwia śliwkowa.
Dziś liliowce tez posadzone.
Jutro biorę się peonii, przyszła paczka od Królika to mus wysadzić.
Tulipanów jeszcze nie sadzę. Tylko deszcz ciągle przeszkadza. Pozdrawiam.
Rabata nie jest na froncie tylko z boku, z płd-zachodniej strony.
Druga strona jest przewidziana do realizacji na przyszły rok,
i jeszcze o niej nie myśle, ale Twój pomysł jest bardzo ciekawy.
Gdyby zrobić lustrzane odbicie - mogłoby być fajnie.
Co do wyższego punktu na zimę - może nieścięty ML mógłby robić za takowy??
Nie mam zadnej koncepcji w sprawie zimozielonego wyższego punktu w tym miejscu,
w ogóle o tym nie myślałam. Może jakiś pomysł, plizzzz???
A bukszpanowa obwódka jest na lini jak się kończy trawnik, choć na razie wygląda mizernie,
biedne bukszpanki przesadzałam już dwa razy i słabiutkie są jeszcze, ale myśle, że się wezmą.
Dobrze, że mi mówisz o szałwi - wykreslam ją zatem z listy. Wchodzi lawend nieodwołanie.
A rabatkę u Ani i jej ogród dodaję do obserowanych i również dokładnie przeanalizuję.
Muszę też jeszcze oglądnąć u Ciebie jaki pokrój ma lariska.
Jolu jeśli chodzi o Lariskę to jestem bardzo zadowolona To bardzo fajna róża, kwitnie praktycznie cały sezon, nie śmieci. Gdyby jeszcze pachniała byłaby idealna The fairy nie znam więc nie pomogę. Co do rabaty to mam pytanie ona jest na froncie? i czy po drugiej srtonie ścieżki jest możliwość zrobienia bliźniaczej czy coś innego planujesz? Wydaje mi się że potrzebny jest tam jakiś wyższy i zimozielony punkt bo zimą na rabacie będzie łyso...pomyśl też o obwódce bukszpanowej.
Zrobiłam bym coś podobnego jak Danusia u Ani z zielonego wzgórza tylko może w innym układzie. Trzba by też pomyśleć jak miskanta wkomponować, no i zdecydowanie lawendę polecam jako wypełnienie. Szałwia po kwitnięciu nie wygląda rewelacyjnie, przynajmniej u mnie...
Się rozpisałam zerknij jak ci się ta rabatka u Ani widzi https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=61