Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Róża "Chopin" 12:32, 26 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
nie jest goło pod Chopinami, lawenda wystarczy w zupełności, szałwia może być za wysoka mają ładne błyszczące liście

.... a ja już tak się nastawiłam na szałwię, bo skoro chopiny wyrastają takie wysokie to szałwia ich nie przerośnie..... ale lawenda też mi się podoba,
Planuję/ planowałam przed różami posadzić szałwie .... lub mooooże lawendę i zrobić obwódkę z trzmieliny którą będę przycinać. Nie będzie to zbyt nadźgane ?
Róża "Chopin" 10:39, 26 cze 2013

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Witam!
Kupiłam 5 szt. róż Chopin. Co ile cm. powinnam je wsadzić żeby było ładnie?
Proszę podpowiedzcie cym je można podsadzić bo jak one takie wysokie wyrastają to będzie pod nimi goło. Myślałam o lawendzie albo o obwódce z trzmieliny ale może coś wyższego?
Poradzicie coś początkującemu?
nie jest goło pod Chopinami, lawenda wystarczy w zupełności, szałwia może być za wysoka mają ładne błyszczące liście
Ogród u stóp klasztoru 22:47, 25 cze 2013

Do góry
Sebek ----ja jakoś nie mogę upolować a mam dobre wtyki . więc jak coś ...to ja jezdem baaardzo chętna.

The Magda ------ to wszystko możliwe że masz jeżówkę w środku rozplenicy , bo u mnie one razem się rozsiewają jedna na drugą . wyrwij i wsadź . to różowa jeżówka z wielkim kwiatkiem na prawie 15 cm.
wyrwać musisz , bo będą konkurować .

Jolusia ------ witam i pozdrawiam ...internet jest taki malutki ...

Finka ------przytargałam cudna trawkę . ofoce z bliska . ta z ubiegłego roku już pięknie się zabiera a ta z czerwca też niczego sobie . zieloniutka .
kocimiętka rośnie bardzo ładnie . jedna bardziej stojąca , druga ładnie się pokłada . na razie słabo kwitnie , więc nie widzę różnicy w kwiatach . za to szałwia od ciebie szaleje . Marta czy to możliwe że siewki z różowej szałwii mogą wyjść normalne fioletowe . coś mi się zdaje że tak zakwitła . jedna już tak zakwitła na niebiesko- fioletowo .
primula vialli przerosła nawet najwyższa hostę . nie przypuszczałam że on taki wysoki w tamtym roku był tak normalnie średni a w tym wybujał pod niebo .

Syla -----no własnie Ania Monte pisze że to nie shekspeere . ta róża to znowu pomyłka . w tym sęk że dokupuję co roku i już mi się wszystkie mylą . ale trochę pewników w nazwach mam .

Moja Oaza spokoju 22:35, 25 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Ależ u Ciebie kolorowo i smakowicie (poczęstowałam się truskawkami)
Doniczkowe aż kipią od kwiecia, szałwia (ostatnio najbardziej przykuwa moją uwagę) dorodna i piękna.
Tak ładnie u Ciebie, że jeszcze sobie posiedzę w kąciku kawusiowym i jeszcze jedną truskaweczkę skubnę

Ależ zapraszam,zapraszam serdecznie,w moje skromne progi.Posmakujesz mojej wiśniowej naleweczki,a i truskaweczki też jeszcze dojrzewają.Dziękuje Elu za odwiedzinki i milutki komentarz.Pozdrawiam cieplutko
Moja Oaza spokoju 18:19, 25 cze 2013

Do góry
Ależ u Ciebie kolorowo i smakowicie (poczęstowałam się truskawkami)
Doniczkowe aż kipią od kwiecia, szałwia (ostatnio najbardziej przykuwa moją uwagę) dorodna i piękna.
Tak ładnie u Ciebie, że jeszcze sobie posiedzę w kąciku kawusiowym i jeszcze jedną truskaweczkę skubnę
Ogród ogrodniczki 15:03, 25 cze 2013

Do góry
Basiu, szałwia obgadana, teraz trza rodzinie coś upitrasić, bo u mnie już pora obiadowa
Buziaki
Ogród ogrodniczki 13:12, 25 cze 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Szałwia omszona: niebieska i fioletowa.

Czy ta pierwsza to nie czasem omączona? Jednoroczna? Miałam taką w ubiegłym roku, nie przezimowała.
Ogród ogrodniczki 13:09, 25 cze 2013

Do góry
Szałwia omszona: niebieska i fioletowa.

Ogród u stóp klasztoru 12:56, 25 cze 2013

Do góry
co za trawsko przytargałaś? pokaż pokaż...róże świetne jak zwykle z resztą. U mnie też już kwitną choć trochę później niż zwykle. Dzisiaj dla odmiany leje i leje...zimno w rzece full wody i nerwowe sprawdzanie.

i prosze mi tu pokazać nasadzenia kocimiętki, a ja jeszcze mam taką jedną inną, lalala....Nepeta nervosa 'Blue Moon'

Primula vialii piękna i różowa szałwia też szaleją
Ukochany ogród ;) 11:45, 25 cze 2013

Do góry
dtjj napisał(a)
dziekuję białe cudeńka to dzwonek i szałwia a dziś na kolorowo
ależ pięknie u ciebie Dario super kolory lili miodzio nie mogę oczu oderwać i różyczki jakie dostojne królowe pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:31, 25 cze 2013

Do góry
Renatko, szałwia jest piękna i muszę o niej pomyśleć i gdzieś upchnąć.
Coś ciekawego w Jysku bo ja szukam leżaków drewnianych i ławki na placyk żwirowy bo nareszcie go skończyłam..
U nas też nad ranem burza, pies siedział mi 3 godziny i głowie, troszke popadało i jest przyjemnie chłodno. Wczoraj M rozsypał nawóz na trawnik, nie podlałam i deszczyk dzisiaj mnie wyręczył
pozdrawiam
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:20, 24 cze 2013

Do góry
Dzięki leon60, to jest szałwia omszona i tylko tyle o niej wiem
ewa004
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:00, 24 cze 2013

Do góry
Ach ta szałwia
Ania z zielonego wzgórza :-) 15:08, 24 cze 2013

Do góry
Cudownie u Ciebie Aniu ! szałwia robi wrażenia, pamiętasz jaka to dokładnie odmiana ?
Pozdrawiam
Ola
Warmińskie dylematy 14:35, 24 cze 2013

Do góry
Ostróżka zakupiona wiosną ma piękne kwiaty i bardzo ładnie się rozrasta. Nie spodziewałam się, że będzie tyle kwiatostanów

Lawenda ładnie kwitnie, ale chciałabym żeby się szybciej rozrastała, bo nadal biała szałwia bije ją na głowę.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:45, 24 cze 2013

Do góry
Babcine wiesiołki przy tarasie

Bylinki NN, tamże:

Krwawnik ciemnoróżowy od Weroniki

Firletka-samosiejka, coś ją zjada

Szałwia od Gabrieli:

Mutanty

Bób niedługo zjemy!

Lawenda nie może się zdecydować

Różyczki
Co z tym ogródeczkiem począć 08:14, 24 cze 2013

Do góry
Ewcia,moją szałwię lekarską możesz zobaczyć u mnie na zdjęciach.
Ma takie kwiatuszki niebiesko-fioletowe.
I ogólnie jest dość duża.
A szałwia omszona jest bardziej zwarta i niższa.
Na kwiatki trzeba trochę poczekać bo dość wolno przyrasta.
No i niestety lubią ją ślimaki podgryzać.
Ja mam fioletową i jasnoniebieską.
Jak zrobi się ładniejsza pogoda to zrobię fotki.

A mur u Ciebie coraz to ładniejszy.
Sporo pracy i zapału w to wkładasz to i efekty są.
Wichrowe wzgórze 13:25, 23 cze 2013

Do góry
Monic napisał(a)
Piwonie powoli kończą kwitnienie. Upały spowodowały, że codziennie ścinam po kilka wiader piwonii.

Ale pięknie skomponowane rabaty, zdjęcia jak z katalogu Jak płot rośliny zasłonią, będzie wręcz idealnie.
Co to jest to białe na pierwszym i trzecim zdjęciu, biała szałwia?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 23:40, 22 cze 2013

Do góry
Róże , wiązy , lawenda szałwia....pachnące cuda ....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies