Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:37, 30 paź 2013

Nic się nie dzieje, na na na na,
wszyscy się nudzą, na na na na...

Pozdrawiam
ewalm 10:39, 30 paź 2013

Hm.. mnie się nie nudzi.
Madzenka 19:48, 30 paź 2013

Na na na
Bogdzia 23:00, 30 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
Na na na

u mnie rosna krokusy , żonkile i irysy cebulowe.Teraz jak sie oziębiło pewnie przyhamuja ale i tak musze jakoś przykryc szczególnie irysy bo krokusy już ziemia przysypałam.Pozdrawiam Agnieszko.
agniecha973 21:24, 31 paź 2013

To co dziś pośpiewamy?
Pozdrawiam, Bogdziu.
Ewa, mi też sie nie nudzi.

Dziś piękny dzionek, ciepło było i słonecznie. Ale ranki i wieczory chłodne. Dziś znowu jest już szron na trawie. Chryzantemę sprzed domu chowam do ganku, może jeszcze trochę postoi.

Sadziłam dziś floksa szydlastego. Dostałam w ub. roku od Elfika na spotkaniu u Kapiasów 3 sadzonki, każdą inną - fioletową, różową i w paski biało-różowe. Zdecydowałam się podsadzić nim moje tawuły Goldmound (te, które rosną przy berb. Green Carpet nad suchą rzeką). Wybrałam wersję fioletową, bo tawuły mają żółte liście i ten kolor będzie chyba najlepszy z tych co mam. Podsadziłam tylko pasem wzdłuż kostki betonowej. Stwierdziłam, że jak ma zarastać ciągle trawą, to już lepiej niech będą floksy. Zakwitną wiosną a potem będą zielone, to nie będą się rzucać w oczy. Jedną kępę podzieliłam na małe sadzonki, nie liczyłam, ale obstawiam ok. 20 szt. Niestety trochę mi zabrakło i teraz nie wiem czy dorzucić ten różowy (to akurat pójdzie w nogi cisom repandens) czy poczekać i w przyszłym roku zrobić następne sadzonki z fioletowego. Taki błahy problem, ale nie ma o czym pisać to piszę co mam aktualnie na tapecie
monitka 21:28, 31 paź 2013

Niezły pomysł na tego floksa, chyba zgapię
agniecha973 21:31, 31 paź 2013

Ameryki nie odkryłam, ale zgapiaj jeśli Ci pasuje Zawsze to trochę ziemię chwastom przysłoni.
agniecha973 21:44, 31 paź 2013

Mam jeszcze taką zagwozdkę. Narobiłam sobie malutkich sadzonek tawuły Goldmound i teraz trzeba coś z nimi zrobić. Zastanawiam się czy jest sens dosadzać je gęściej pomiędzy istniejące już nasadzenia z tej samej tawuły (sadzona jest co 70-90 cm, nie pamiętam dokłądnie). Krzewy jeszcze się ze sobą nie zetknęły i miejsce pomiędzy nimi jest. Na zimę na pewno je tam zadołuję, ale myślałam też o docelowym zagęszczeniu całości. Tylko zastanawiam się czy wtedy nie stracą pokroju kulek. Magnolia mi potrzebna, bo to jej wizja była.
monitka 21:47, 31 paź 2013

Aga ale to maja być kule? bo jak tak to ta odległość co podajesz jest ok.
Mogą łysiec jak bedą za gęsto. U mnie tak było bo ekspansywna szałwia je zagłusza ale wiosną ją zredukuję tawułę porządnie ciachnę i mam nadzieję że będzie dobrze.
agniecha973 21:52, 31 paź 2013

Nie do końca kule, bo mają się zetknąć i zasłonić ziemię całkowicie.
Tak myślałam, ze za gęsto im dobrze nie będzie.