Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:37, 01 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Brązowe trawki buchanani dadzą w tym roku czadu pod trzmielinami
a w bukszpanach już czadują.... stipa nie cięta jest wielka

.

Marzenka, twoje buchananii takie rozłożyste jest? Ona zawsze była taka rozłorzysta? Ja kupiłam, ale moja bardzo szytwno i prosto stoi.... Chyba że są różne a tylko ja o tym nie wiem..

Edit: Spojrzałam u siebie na etykietę, mam carex buchananii red rooster. Ty pewnie masz coś innego.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:38, 01 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
no stipe to i ja mam ubiegłoroczną ale potrzebuję na nową rabatę, a trudno ją dostać...

Ja na szczęście już nie mam mijesca na nowe rabaty a ponadto testuję inne trawy skoro stipa może wymarznąć. Na stipę będzie czas w czerwcu, bo zwykle póżno się pojawia w ogrodniczych.
Dokupiłam frosted curls bo jest niezawodna i carexa do donic NN.... Podobno orzemarcpza ale robi się pomarańczowa jesienią więc potrzebowalam właśnie taka. I tak w szarej donicy wszystko wymarźnie.... Myślę jak kulki bukszpanowe wymienic na murek bukszpana aby nie płakać po zimie.... Chyba kupie jakieś tanie sadzonki ktore podhoduję do jesieni?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:55, 31 maj 2014

Do góry
Brązowe trawki buchanani dadzą w tym roku czadu pod trzmielinami

a w bukszpanach już czadują.... stipa nie cięta jest wielka

na montanę jeszcze musze poczekać
Dwa ogrody 00:11, 31 maj 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

W nowym busz w piętrze średnim i niskim na wysokie piętro jeszcze muszę trochę poczekać. Nie mogę też planować nasadzeń blisko budynku, bo budowa trwa... Ale pocieszam sie myślą, że jak posadzę wszystko teraz, to co potem? ogród z gumy nie jest
Z kompozycjami różnie bywa
Tobie miałaby się stipa nie udać?!! A te łany własnoręcznie wysiewanych bylin, które oglądam u Ciebie?
Nie przepadam za swoim fizys na forum, ale to była wyjątkowa sprawa w wyjątkowym ogrodzie
Słodkie goździki dla Ciebie

cd host

Sporo host w jakiej ilości? u mnie też troszkę, muszę w końcu policzyć wpadnę zobaczyć gaury jak rosną pozdrówka
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:04, 30 maj 2014

Do góry
Jak Ty robisz ze stipa u Ciebie taka wielka .....u mnie nie chce przezimować
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:36, 30 maj 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Ewelinko faktycznie masz sporo rożnych trawek czy możesz rozszyfrować ich nazwy

I dla mnie to się przyda Trawy u mnie
stipa
carex evergold
carex variegata
carex prairie fire
carex comans bronco
carex pendula
carex brunea jenneke
Turzyca elata Aurea
Carex morrowii 'Ice Dance
rozplenica japońska hameln
morning light
zebrinus
miskant chinski gracillimus
buchananii
kostrzewa golden taupee
hakone
frosted curls

o żesz orzeszek.... ale tych traw wyszło! nawet nie sądziłam że aż tyle ich mam! a i tak pewnie o czymś zapomniałam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:54, 30 maj 2014

Do góry
A stipa mi zaczyna kwitnąć. I szałwia od Finki

A, i żurawki które miałam wystawic na all...

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:39, 30 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Łukasz z brzozami o tyle dobrze, że one szybko rosną moje mają trzy lata i jak je kupowaliśmy to prawe nie było ich widać, miały grubość cienkiego palika bambusowego. Ze stipą w tym roku mi się udało bo przezimowała, w tamtym niestety padła. Niestety jest trudna do kupienia, przynajmniej u mnie....

U mnie stipa nie daje rady zimą ...teraz kupiłam stipę sirocco ...zobaczymy czy da radę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:07, 30 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze rok muszę poczekać na swój zakątek z brzozami na razie mam się gdzie nacieszyć.
Stipa ciągle mnie zachwyca, ale gdyby to trawsko zimowało bez najmniejszych problemów... ewentualnie było powszechnie dostępne.
Łukasz z brzozami o tyle dobrze, że one szybko rosną moje mają trzy lata i jak je kupowaliśmy to prawe nie było ich widać, miały grubość cienkiego palika bambusowego. Ze stipą w tym roku mi się udało bo przezimowała, w tamtym niestety padła. Niestety jest trudna do kupienia, przynajmniej u mnie....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:57, 30 maj 2014

Do góry
Jeszcze rok muszę poczekać na swój zakątek z brzozami na razie mam się gdzie nacieszyć.
Stipa ciągle mnie zachwyca, ale gdyby to trawsko zimowało bez najmniejszych problemów... ewentualnie było powszechnie dostępne.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:20, 30 maj 2014

Do góry
Stipa zaczyna kwitnąć

Front

Podoba mi sie to zestawienie z begonią o ciemnych liściach

Hostowo-trawiasto
Ogród dla Agusi 18:40, 29 maj 2014

Do góry
dajana napisał(a)
Aniu dziękuje za linki. Krzewy śliczne kiedy przyjdzie czas na pomysły zagospodarowania krzewów będę miała w czym wybierać Póki co ogarniam glebę pod nowy pas trawy .Szkoda ze pogoda barowa bo wstrzymała mi prace .Poza tym martwię się o róże ,otrzepuje je kiedy tylko mogę z deszczu aby jak najmniej ucierpiały Dzisiaj to chyba włączę suszarkę z zimnym oczywiście strumieniem aby je lekko osuszyć .Róże zaczęły kwitnąć i serce mi pęka jeśli stracę te cudne kwitnienie .Pamiętasz krzew Nahemy która nie była Nahemą? Ona miała dwa rodzaje róży w sobie teraz ma tylko jedną bo udało mi się wyeliminować dziczkę całkowicie. Takich dużych pąków kwiatowych to u mnie żadna róża nie ma .Są inne bo okrągłe jak piłeczki .Ciekawe jakie kwiaty pokaże w tym roku i jaką się w końcu różą okaże Urosła, puszcza mocne piękne nowe pędy i ma bardzo dużo pąków które zaczynają kwitnąc .Klasztorna wybujałym krzewem, zdrowotnością i iloscią pąków bije na głowę wszystkie pozostałe gatunki które ma, .pierwszy kwiat już się ukazał . .Austinki obsypane nie mniej ale już nie tak zdrowe, cos jednak ich dopadło tylko jeszcze nie wiem co to jest .Owadów nie widzę ale jaja ze środka młodych listków już wybierałam niewiele ale były .Masz śliczne trawy a moje jakoś marnie rosną nie sa młode bo to z darowizn miały już spore kępy ale ciężko im się chyba zebrać.Nie znam nazw bo zapomniałam Jedna to chyba Stipa od Alinki a dwie pozostałe od Soni chyba miskanty, ale nie wiem jakie .Zebrinus jedyny się rozrasta, przesadziłam go na wiosnę i nic mu nie jest . Z nowo zakupionych róz Nathasza Richadson (6 sztuk) jedynie trzy ładnie poszły pozostałe licho rosną,Dam im czas oczywiście lecz w tym roku chyba kwiatów nie będą miały zbyt małe .Pozdrawiam cie Aniu serdecznie i liczę na lepsza pogodę czego i tobie życzę

Kilka dni pogody i znowu leje.Różom to na dobre może nie wyjść ale cienioluby się cieszą.Tak bywa ,że co kilka lat jest najlepszy rok dla pewnej grupy roślin tak jakby dzielił los im sprawiedliwie.Jeśli lato będzie kiepskie to pewnie jesienią pokażą swoje piękno.Ja też pogody za dnia ,deszczu nocą życzę tobie i nam wszystkim.
Dwa ogrody 17:29, 29 maj 2014

Do góry
viva napisał(a)
Mariolu, u Ciebie już prawdziwy busz w nowym ogrodzie. Nie cytuję żadnego zdjęcia, bo wszystko masz takie dorodne i pięknie skomponowane.
W przyszłym roku i ja spróbuje siać stipę, może mi się uda
Dzięki relacjom ze spotkania u Bogdzi mogłam Cię "ekranowo" poznać Widać, że mieliście bardzo miłe spotkanie i cudowne widoki

W nowym busz w piętrze średnim i niskim na wysokie piętro jeszcze muszę trochę poczekać. Nie mogę też planować nasadzeń blisko budynku, bo budowa trwa... Ale pocieszam sie myślą, że jak posadzę wszystko teraz, to co potem? ogród z gumy nie jest
Z kompozycjami różnie bywa
Tobie miałaby się stipa nie udać?!! A te łany własnoręcznie wysiewanych bylin, które oglądam u Ciebie?
Nie przepadam za swoim fizys na forum, ale to była wyjątkowa sprawa w wyjątkowym ogrodzie
Słodkie goździki dla Ciebie

cd host

Ogród dla Agusi 13:44, 29 maj 2014

Do góry
Aniu dziękuje za linki. Krzewy śliczne kiedy przyjdzie czas na pomysły zagospodarowania krzewów będę miała w czym wybierać Póki co ogarniam glebę pod nowy pas trawy .Szkoda ze pogoda barowa bo wstrzymała mi prace .Poza tym martwię się o róże ,otrzepuje je kiedy tylko mogę z deszczu aby jak najmniej ucierpiały Dzisiaj to chyba włączę suszarkę z zimnym oczywiście strumieniem aby je lekko osuszyć .Róże zaczęły kwitnąć i serce mi pęka jeśli stracę te cudne kwitnienie .Pamiętasz krzew Nahemy która nie była Nahemą? Ona miała dwa rodzaje róży w sobie teraz ma tylko jedną bo udało mi się wyeliminować dziczkę całkowicie. Takich dużych pąków kwiatowych to u mnie żadna róża nie ma .Są inne bo okrągłe jak piłeczki .Ciekawe jakie kwiaty pokaże w tym roku i jaką się w końcu różą okaże Urosła, puszcza mocne piękne nowe pędy i ma bardzo dużo pąków które zaczynają kwitnąc .Klasztorna wybujałym krzewem, zdrowotnością i iloscią pąków bije na głowę wszystkie pozostałe gatunki które ma, .pierwszy kwiat już się ukazał . .Austinki obsypane nie mniej ale już nie tak zdrowe, cos jednak ich dopadło tylko jeszcze nie wiem co to jest .Owadów nie widzę ale jaja ze środka młodych listków już wybierałam niewiele ale były .Masz śliczne trawy a moje jakoś marnie rosną nie sa młode bo to z darowizn miały już spore kępy ale ciężko im się chyba zebrać.Nie znam nazw bo zapomniałam Jedna to chyba Stipa od Alinki a dwie pozostałe od Soni chyba miskanty, ale nie wiem jakie .Zebrinus jedyny się rozrasta, przesadziłam go na wiosnę i nic mu nie jest . Z nowo zakupionych róz Nathasza Richadson (6 sztuk) jedynie trzy ładnie poszły pozostałe licho rosną,Dam im czas oczywiście lecz w tym roku chyba kwiatów nie będą miały zbyt małe .Pozdrawiam cie Aniu serdecznie i liczę na lepsza pogodę czego i tobie życzę
Dwa ogrody 00:42, 29 maj 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Świetna kompozycja - wysokie rozchodniki i stipa, już jest fajnie, a spektakl będzie jesienią.
Rodgersja już kwitnie? Muszę zajrzeć do mojej, strasznie wcześnie w tym roku.
Współczuję chwastów, przy takiej pogodzie rosną najlepiej.

Gabrielo, narzekałam na rodgersję, że nie chce kwitnąć no to się postarała. Na chwasty już patrzeć nie mogę, szczególnie w warzywniku i wśród jednorocznych wysiewanych do gruntu. Na poprawę humoru oglądam rabaty u Ciebie
I dla Cię żuraweczka, będę ją dzielić, bo mam plan

z drugiej strony tej rabatki

i pod klonami Ginnala w środku, klony wczoraj były przycinane

i skromnie
Dwa ogrody 23:31, 28 maj 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale ci łądnie róże kwitna jak i u Karoli, u mnie maja pąki ale nie kwitną.....twoje i Karoli lecą na jakichs dopalaczach.....
Mój Chippendels kupowany z Toba w Kutnie ma też mnóstwo pąków, ale czekam cierpliwie aż bedą kwiaty

Werbenka od ciebie podzielona, wzieła kawałek Kasia Luiza, kwałek ja a reszte naszykowałam dzis dla Karoliny. Jeszcze jej nie wsadzałam, czeka w doniczce ale pada wciąz to da radę...
Dostanie miejsce obok róż ( mam ich teraz 6 róznych krzaków...szok..)
Moja stipa jeszcze w doniczkach, hartuje sie na tarasie. Jakby nie padało to dzis bede sadzic.

Małgosiu, róże żadnych dopalaczy nie dostały, tylko kompost pod korzeń jesienią podobno po kwitnieniu można je jednorazowo zasilić, chyba Ania - monteverde pisała, że pokrzywą, ale jeszcze jej nie nastawiłam. Mam nadzieję, że posadziłaś stipę, chociaż u nas dziś właśnie padało. Dopiero wieczorem mogłam się nieco rozprawić z chwastami w warzywniaku, jutro posieję drugi raz pietruszkę, marchewkę odratowałam.
Dzwonek karpacki z bratkami i poziomkówka też poszalały
Dwa ogrody 22:45, 28 maj 2014

Do góry
Świetna kompozycja - wysokie rozchodniki i stipa, już jest fajnie, a spektakl będzie jesienią.
Rodgersja już kwitnie? Muszę zajrzeć do mojej, strasznie wcześnie w tym roku.
Współczuję chwastów, przy takiej pogodzie rosną najlepiej.
Roztoczańskie klimaty 22:32, 28 maj 2014

Do góry
No i zakupy ...kupiłam hortensję ...bombschell....jakaś nowosćpodobno piekna ...może ktoś ma???

Trawę stipa sirocco

I funkię praying hands

Ogród zmyślony 19:06, 28 maj 2014

Do góry
Magda nie ważne że fuks, ważne że udany. Bardzo ładnie wygląda stipa z szałwią
Dwa ogrody 12:52, 28 maj 2014

Do góry
Ale ci łądnie róże kwitna jak i u Karoli, u mnie maja pąki ale nie kwitną.....twoje i Karoli lecą na jakichs dopalaczach.....
Mój Chippendels kupowany z Toba w Kutnie ma też mnóstwo pąków, ale czekam cierpliwie aż bedą kwiaty

Werbenka od ciebie podzielona, wzieła kawałek Kasia Luiza, kwałek ja a reszte naszykowałam dzis dla Karoliny. Jeszcze jej nie wsadzałam, czeka w doniczce ale pada wciąz to da radę...
Dostanie miejsce obok róż ( mam ich teraz 6 róznych krzaków...szok..)
Moja stipa jeszcze w doniczkach, hartuje sie na tarasie. Jakby nie padało to dzis bede sadzic.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies