Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Małej Mi 2017 10:24, 03 wrz 2019

Do góry
Moje lilie rosną w donicach z dziurkami sporych ok 10 litrów są 2 posadzone. Mieszankę ziemi zrobiłam sama najwięcej gliny ponad połowa reszta ziemia rodzima i jakaś ogrodnicza. Przyklepalam donice glina, 2 lata temu wiosna poskładałem koreczki substrala i rosną jak widać.
Liście po gradobiciu już prawie wszystkie usunęłam i wyrósł znowu ogromny parasol nowych.

Anka kup na wiosnę i zrób tak jak napisałam będą rosly. Jednak co dużo mówić trzeba żółte liście obrywać w ciągu sezonu bo gniją to samo z kwiatami. Niektóre liście lilii mają po 1,5 metra długości.

Po oberwaniu liście znowu szybko wyrastają. Najgorszy pierwszy rok a później już pięknie rosną.
Masz wiele innych roślin w oczku które bym chciała mieć nawet nie wiem jak się nazywają chyba strzałka.
Nasadzilan parę doniczek żółtego irysa więc w przyszłym roku powinna woda lepiej wyglądać. Sam nie wiem dlaczego tak w tym roku zielono mam.
Pewnie wszystko przez te upaly zieleni on to odpowiada.

Jeżeli chodzi o porządki nikt nie ma idealnie w ogrodzie każdy ma swój bajzel którego nie pokazuje nie można się stresować. Szkoda zdrowia patrz interesu z którego żyjesz a oko nacieszysz ty co masz w ogrodzie bajzel omijaj.

U nas tez w nocy padało nie było burz ale najzwyklejszy opad całonocny i tym się cieszę.

Miłego i tlustego dnia życzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:14, 03 wrz 2019

Do góry
Pisze o młodości a życzeń zapomniałam napisać.
Miluś Wszystkiego dobrego na dalsze lata przede wszystkim w zdrowiu bo to najważniejsze. Reszta już jest wg mnie tylko trzeba pielegnowac.

Anna i Ogród 07:06, 03 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu też mam tak zraszacze ustawione, że zaczepiają o rozplenice i nic się nie dzieje. Inne bardzo mało podlewam.

Jeżeli chodzi o tego trzcinnika jeszcze tydzień temu myślałam, że nie zakwitną były przesadzane któryś raz z kolei, ale zakwitły i jestem zadowolona.

Pada deszczyk teraz w Wawie może też na działce popada. Nie jest to deszcz burzowy tylko pada od godziny równo. Zieleń odczuje.

Tak pytasz o to podlewanie czy masz rdzę?

Rdza traw - patogen powodujący chorobę do przejścia pełnego cyklu rozwojowego wymaga dwóch żywicielu - trawy oraz berberys. Oprysk środkiem Scorpions 325 SC.

Aniu z rdza to jest tak samo jak z ochojnikiem na swierkach.
Przeczytaj może patogen żeruje gdzieś na berberysach i przenosi się na trawy inodwrotnie. Wydaje mi się, że woda nie jest powodem.

Czytałam o tej rdzy. I nigdzie nie mogłam znaleźć że przyczyną jest woda.
Dlatego zapytałam. Może ktoś wie więcej.

O tych dwóch żywicielach właśnie wiem. Berberysy mam 4 sztuki. Miałam więcej ale chorowały co roku i wywaliłam. Zostały takie najzdrowsze. Jak zaczną chorować też wylecą.

Wydaje mi się że rdzę mają co roku turzyca Variegata. Niczym nie pryskam. Idę na żywioł. Odpukać - ale nic więcej nie choruje.

Później wkleję zdjęcie.

Czytałam że ten patogen z wiatrem się przenosi.
Mirkowy ogród (początki) 23:11, 02 wrz 2019

Do góry
Nie przepadam za rozchodnika mi. Dałam się skusić 3lata temu na te bordowe co więcej pokazane u ciebie. Ledwo zipia. Te twoje to miski przy moich.
Pokazują dorodne czlowiek się nakręca i kupuje a to nic nie warty.

U nas pada
Anna i Ogród 23:04, 02 wrz 2019

Do góry
Aniu też mam tak zraszacze ustawione, że zaczepiają o rozplenice i nic się nie dzieje. Inne bardzo mało podlewam.

Jeżeli chodzi o tego trzcinnika jeszcze tydzień temu myślałam, że nie zakwitną były przesadzane któryś raz z kolei, ale zakwitły i jestem zadowolona.

Pada deszczyk teraz w Wawie może też na działce popada. Nie jest to deszcz burzowy tylko pada od godziny równo. Zieleń odczuje.

Tak pytasz o to podlewanie czy masz rdzę?

Rdza traw - patogen powodujący chorobę do przejścia pełnego cyklu rozwojowego wymaga dwóch żywicielu - trawy oraz berberys. Oprysk środkiem Scorpions 325 SC.

Aniu z rdza to jest tak samo jak z ochojnikiem na swierkach.
Przeczytaj może patogen żeruje gdzieś na berberysach i przenosi się na trawy inodwrotnie. Wydaje mi się, że woda nie jest powodem.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:31, 02 wrz 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wrzosowisko nabrało kolorów.

Masz ładnie bardzo zadbane gdzie tam mój ogród. Ale już nie piekę mam to gdzieś.

A ja robię przebudowę wrzosowiska. Moje wrzosy juz stare ok 10 lat. Jak wykopywalam to korzenie głęboko w ziemi ciągle strzyglam i podsypywalam kora.

Niektóre zostawiłam a część trzeba dokupić nie są drogie to można zaszaleć.

U mnie jeszcze jesieni nie widać mimo wielkiej suszy - podlewamy.

Kilimandżaro kwitnie u mnie od wiosny prawie do zimy. Może z Watanabe ci się myli bo podobne też mam. Też się mylę. Watanabe miała zalążki kwiatowe i mróz ja zmroził i klapa nie kwitła.

Jeszcze wracam nim posadzisz te borówki po dołkach po gruszy odkaz ziemi skoro piszesz, że grusze chorowały. Preparat przeciw fytoftorozie każdy może być, ew Prewicur energe

Pozdrawiam

Ptasi gaj 21:52, 02 wrz 2019

Do góry

Jak widzisz w zeszłym roku kwitł w tym roku też aż do zimy. Wypuszcza nowe gałązki i na nich kwiaty. Był w słońcu dałam do półcienia i pięknie rośnie.

U mnie tylko wiosną kwitnie a potem to już tylko w liście idzie.
Ptasi gaj 21:47, 02 wrz 2019

Do góry
CD

Po prawej Kilimandżaro ciągle czeka na miejscówkę. Chyba posadzę do dużej donicy w tym roku bardzo ładnie przyrasta

Krótkowłosy mam na tym samym etapie.
Ptasi gaj 21:46, 02 wrz 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A kilimandżaro ci teraz kwitnie?

Jak widzisz w zeszłym roku kwitł w tym roku też aż do zimy. Wypuszcza nowe gałązki i na nich kwiaty. Był w słońcu dałam do półcienia i pięknie rośnie.

Ogród Małej Mi 2017 21:42, 02 wrz 2019

Do góry
Za rok aby spełnić obietnice przedwyborcze spać nie bedziesz jak się dobiorą małym firmom do skóry. Ten rządowy dobrobyt jest na kredyt obligacje wypuszczają co chwilę.. Białej gorączki dostaje.
Ogród Małej Mi 2017 21:25, 02 wrz 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Rosnie w wodzie, a jaka to nie wiem,ogoliłam bo zajmowała całe przejście A jest ostra i potrafi pokaleczyć.Pora je odmłodzić ,a le t osą już potffory.
Trawy potwory, ryby potwory

Witam Panią

Ale wielorybów na tak małej przestrzeni. Jak to się dzieje, że tak dużo ryb i taka krystaliczna woda. Czy one mają WC pod wodą?

U mnie roślin pełno ryb mniej a woda zielona w tym roku od początku sierpnia. PH dobre, fosforany, azotany w normie nie ma glonów woda zielona ryb nie widać.
Z tym upałem nie do wytrzymania dzisiaj trochę lżej ale 28 stopni to też ciepło.

Ogród piękny jak zawsze. Kapalta cudowna.
Pokazałam eMowi fotę za głowę się zlapal.

Pozdrawiam Aniu
Ptasi gaj 20:48, 02 wrz 2019

Do góry
CD

Po prawej Kilimandżaro ciągle czeka na miejscówkę. Chyba posadzę do dużej donicy w tym roku bardzo ładnie przyrasta

Ptasi gaj 20:30, 02 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 20:24, 02 wrz 2019

Do góry
A to moja największa sekwoja ma już spory pień mam 4 sztuki. Pięknie się przebarwia jesienią

Duży jałowiec ok 3 m w niebieskim kolorze

Ptasi gaj 20:11, 02 wrz 2019

Do góry
Proso łamliwe beznadzieja wytnę w pień

Winorośl japońska na tsugach. W tym roku pnącza wszędzie rosną gdzie tylko się da

Modrzew zakręcony bardzo go lubię po prawej Choina kanadyjska

Następna choina najładniejsza i największą bardzo gęsta nad hortka. Jakbym ja miała taką kupić widziałam u Gronczewskich 3 tys. Ale moja ładniejsza.

Ptasi gaj 19:57, 02 wrz 2019

Do góry
U nas chmura za chmura ciężkie płyną po niebie i guzik deszczu.
Czekam dalej może w nocy popada.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:28, 02 wrz 2019

Do góry
To ty młódka jesteś. Rodzina to fajna sprawa też miałam zjazd w jeszcze poprzednim tygodniu.
Miluś będę jeszcze wieczorkiem przy dużym ekranie bo to nie oglądanie na małym.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:49, 02 wrz 2019

Do góry

Miluś u nas nie gorzej też ok 35 stopni przynajmniej w Wawie.

Wiem Elu, ale u nas duża wilgotność i gorzej się to znosi, mimo upału, tam jednak lepiej się go znosi. W rejonach poniżej 430m npm było ponad 50 na plusie, a temp. wody w morzu Martwym to chyba 40 na plus, długo nie byłam, bo słabo mi się robiło, młodszym ode mnie też.
Tak czy siak i tak mam najgorętsze miejsce w Polsce
spojrzenie na Hajfę, piękna, dużo tam można zwiedzić, pozachwycać się zielenią i wybrzeże Morza Śródziemnego. Ale pływać nie umiem, więc tylko brodzenie
Sezon 2017 u Hanusi 09:45, 02 wrz 2019

Do góry
Annak napisał(a)
Haniu, po poradę wpadłam. Wiem, że borówki to nawet grzebania w korzeniach nie lubią, a ja przesadzić muszę. Kupione i wsadzone bez większego planu, teraz mus je przesadzić - rosną dwa sezony. Podpowiedz jak i kiedy to zrobić, żeby dać im największe szanse na przeżycie? A może lepiej od razu nowe kupić, bo nie przeżyją? Podpowiedz, proszę.

Przesadzaj wszystko przeżywa. Moje przesadzalam dwa razy za trzecim teraz wiosna zostały jeszcze korzenie w ziemi i odbiły takie żywotne.
Teraz po takich perturbacjach tak chcą żyć mus je wykopać i posadzić w dobre miejsce pewnie mi to wynagrodzą.

Haniu masz rękę do wszelkich warzyw. Popatrz jaki to dobry sposób sadzenie do wiader. Nie raz tak było, że nie miałam kartofli a tu ciach do wiaderka i już są.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 07:23, 02 wrz 2019

Do góry

A ty wiesz ile te moje siedzą w tym miejscu 5 lat. Już jedna wysadzilam z tamtad i też ledwo zipie na nowej miejscówce.
Bardzo mi się podobają ale straciłam nadzieje na lepszy przyrost.
Mam jedną która się ostała z 5 szt rośnie w słońcu, ale też początki były słabiutkie.

Jak widzę u Irenki te piękne hakomki to mi żal że u mnie takie biedne.

Np bardzo mi się podoba ,Imperata co z tego jak się wytrąca u mnie. Nie do wszystkich traw mam rękę.

To u mnie to samo. Kiedyś miałam hakonki. Najpierw w słońcu ale słabo rosły i przesadziłam w cień. Tam padły całkiem.
A tak mi się podobają.

Może spróbuję jeszcze raz z nimi bo mnie korci.

Skoro z rozplenicami po trzeciej próbie się udało to może i tu się w końcu uda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies