Figus sadz tylko zachowaj odpowiedni odstęp. Jeżeli w rzędzie sądzisz i chcesz mieć ładny efekt bo szybko rosną to ok 1,2 m. Chodzi mi o to aby nie zachodziły na siebie wtedy jest ładny efekt.
Inna sprawa moje są wszystkie w jednym czasie sadzone 4 szt jeszcze za tą wysoka jest jedną a każda ma inny wzrost.
Też w przyszłym roku więcej tych kołnierzykiem wysieje. Nie są wysokie nie trzeba wiązać a kwitną bez przerwy jak zakwitną.
U mnie jedna jedyna hakomka kwitnie. Jeszcze nie kwitnie u mnie ta najwyższą to potwór duży, każda wiosnę chce ją ograniczyć, ale na wyciągnięciu narzędzi się kończy. Nie wiem co z nie zrobić taką dużą korzeń jak bym granit kupała.
Chodziłam po tych zakamarkach cięcia od groma cały czas robota.
U nas dzisiaj dobrze lało więc pracy ogrodowej nie było. Niech leje deszczu trzeba a praca nie zająć
Ela twoje posty zawsze są takie długie wyczerpujące i widać że dokładnie czytasz i oglądasz.
W tym roku też walczę z zieloną wodą. słaba zima wczesna i zimna wiosna spowodowały że rośliny nie mogły zastartować a potem upały zrobiły swoje. To taka moja teoria. w tym roku aby walczyć z zieloną wodą kupiłam lampę UV i ona robi taką dobrą robotę. Oczywiście pilnuje czystej pompy (bo się lubi zatkać) i minimum raz dziennie czyszczę filtry. Ale z filtrami tak mam ponieważ mam za mały zbiornik filtracyjny. Jak będzie czas to go powiększymy nawet już beczkę z tej okazji kupiliśmy.
Moje wszystkie lilie niszczą karpie koi. Od 3 lat grasowała szarynka a resztę zniszczyłam ja. kolega likwidowało oczko i dał mi sporo linii musiałam je posadzić leżały półtora miesiąca na płyciźnie.
Tym razem postanowiłam przechytrzyć mojego kojaki i założyłam na kosze siatkę z dużym oczkiem. Dzięki temu na wiesz też mogłam dać kamień i woda po włożeniu koszy nie zrobiła się od razu w kolorze gliniastym.
Także niedziela była dzisiaj pod hasłem sadzimy lilie wodne. I kończymy bałagan pod jarzębiną...
Wodę wymieszałam i zrobiła się chwilowo brudna. Ale do jutra znów będzie ładna. A rybki nie mają jak już wywalać ziemię z doniczek. Zawsze po włożeniu woda była od razu brudna ponieważ cała ziemia w ciągu godziny była wywalowana
Żółte irysy jak się rosną to zajmą ci dużo miejsca. Ale faktem jest że ruszają bardzo szybko i czyszczą wodę. Natomiast najładniejszą roślinę w boczku jaką mam jest potenderia i Marsylia.
Ela, no uśmiałam się, ale coś na rzeczy, jak patrzę na moją 50-tkę, to sobie myślę, rany ale byłam młódka, za 10 lat, to samo powiem o 60.
W sumie, wiek im dalej..to chyba lepiej, bo żyjemy, świat się zmienia i mamy okazję widzieć to.
O popatrz, nawet nie wiedziałam,że te dalie tak się one nazywają kołnierzykowe.Fajnie
Ja raz jedną zostawiałam dalie w gruncie na zimę. I niestety zmarzła.Ale te Dalie Bishop są bardzo ciekawe. I spróbuje je wysiać i tak jak piszesz do gruntu lepiej.
Ja jeszcze nie mam tak uzo roślin do wiązania.
Także jest ok.Mogę dalie wiązać.
Pani Hortensja Limelight
Hortensja Vanille Fraise już w jesiennych barwach.
Jedna z 3 jakie mam.
Aniu stratyfikacja jest to przerwanie spoczynku nasion czyli pobudzenie do kiełkowania. Wszystkie tzw samosiejki przechodzą stratyfikacje. Zima leżą w ziemi i wiosna kiełkują.
Zazwyczaj ok 1 mca przed wysianiem trzymasz w lodówce tam są odpowiednie warunki wilgotność i chłód.
W paczuszkach kupuje się nasiona uspione.
Aniu przeczytaj o stratyfikacji.
Ja kiedyś też nie miałam pojęcia co to jest i że tak z niektórymi nasionami trzeba postępować.
Ćwierć łyżeczki sody rozpuszczamy w litrze letniej wody. Dodajemy 3–4 krople oleju, dokładnie wstrząsamy spryskiwaczem i rozprowadzamy na roślinie. Zamiast oleju można dodać mydło ogrodnicze
Taki oprysk wykonuje się co 2 tygodnie.
Oprócz zarodników grzyba podobno niszczy także mszyce.
Fajnie je nazszywa Elu- dalie kołnierzykiem .Ja ta mam kupioną w ubiegłym roku w doniczce.Dobrze przezimowała.I jest.
Ale fajne te dalijki bischop .A te z brązowymi liśćmi to mi się marzą.Swoje wysiewałaś ??Ja nigdy ich nie siałam.A kiedy je siałaś ??
Do doniczek ? Do gruntu ?? Może i ja spróbuję .
Ja w sumie lubię dalie różne.i te wysokie.( poodwiązuję je ) i średnie i małe
Aniu dalie kołnierzykiem też mam są bardzo ładne. Mam różne kolorki pierwszy raz posialam,posadziłam muszę je pozaznaczac kolorami i wykopać aby były na przyszły rok.
Piękny krzaczek tej dalii na focie.
Nie przypominam sobie już skleroza, ale chyba część śmiałam trochę za późno. U mnie zimny teren i trochę za późno kwitną. Trzeba wcześniej sądzić.
Mam jeszcze bischop te z brązowymi liśćmi kwitnące pięknie jaskrawa czerwień, żółć i róż. Mam je pierwszy rok kupiłam w obi mam nadzieję, że bulwy korzeniowe będą już spore.
Miałam kiedyś te większe dalie, ale rosły wysokie przewracały się i zrezygnowalam z nich. A po drugie jak przekwitly to pozostawiały brązowe zeschłe pozostałości i trzeba było czyscic. Te które opisałam wyżej zamykają się ibtyke.
Mam jeszcze też dalie pomponowe też pierwszy rok też ładne młodziutkie.
Zmieniłaś awatara ja zapamiętuje awataru i jak ktoś zmienia to nie widzę tej osoby