Ranczo Szmaragdowa Dolina II
10:53, 29 paź 2019
Elu to zwykły buk czerwony, tam niedaleko są jeszcze grab jodła $wierk sosna i ambrowiec wię nie koniecznie chcę by był gęsty, bo by było dużo cienia
Elu śliczne widoczki ogrodowe
O właśnie wiązać już trawy ? czy jeszcze poczekać![]()
Bo np. rozplenice to ja jeszcze zielone mam.
Elu, pięknie pokazane
Liści też masz od groma. Ja akurat uwielbiam grabić. W tym roku mam choć mniej igieł, po ubiegłorocznym podcinaniu. Firma jeszcze wpadnie i mi to wielkie drzewo przytnie, będzie mniej liści, spadłych gałęzi, już w tym roku było lżej
Ela .
Bardzo dziękuję
To zdjęcie to 2 lata do przodu moją rabata
Zamiast buków mam dęby kol5mnowe Pillar.
Ale jestem Ci wdzięczna
Czy masz jeszcze coś tam posadzone ?
Elute buki kolumnowe z hortensjami pięknie wyglądają
liście póki suche mają urok
![]()
Świetny pomysł na zresetowanie głowy. Czekam na zdjęcia.
Przy takiej pogodzie spacer po ogrodzie państwa Majów na pewno był cudowny. Byłam tam niedawno na święcie traw, wróciłam zachwycona.
A słyszałaś jakie ilości książek Tokarczuk zniknęły z księgarń? Może nam średnia czytelnictwa wzrośnie.
Jak to ktoś Wam wyciął trochę drzew??? Rozumiem, że działka nieogrodzona i ktoś wszedł i wyciął???
Fajny dzień miałaś.
,,Nawet gatunki, które w ogrodzie dobrze znoszą zimę, posadzone w pojemnikach w niewielkiej bryle ziemi zagrożone są przemarzaniem korzeni i pędów. Często też, szczególnie gdy stoją pod dachem, gdzie nie pada deszcz ani śnieg, usychają, bo pozbawione są wody, a gwałtowniejsze niż w ogrodzie podmuchy wiatru zwiększają parowanie wody z liści. Najdotkliwiej odczuwają to rośliny zimozielone (np. iglaki, ostrokrzewy, różaneczniki), ale cierpią również i te zrzucające liście na zimę."
To dosłowny cytat z poradnika wydanego w 1978 roku pt ,,Cztery pory roku w ogrodzie".
Wszystko zależy od tego jaka będzie zima. Bardzo często po wyjęciu nowo zakupionej niepozornej roślinki z doniczki okazuje się, że 90% jej zawartości, to ubite i poskręcane korzenie z odrobiną torfu. Jak taka roślina uwięziona w pojemniku będzie w stanie przetrzymać warunki zimowe ?
Jola piękne te trawki co kupiłaś sprawdzałam.
Waldek ma rację wyciągnij z donicy i zadoluj. Sądząc Rosi musiałam doniczki ciąć korzenie po wrastane w dziury od spodu. Odkryj liśćmi i przezimuja.
Też tak zrobię.