Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pogubiłam się po drodze... 18:49, 21 sty 2016

Do góry
Też widziałabym tutaj brzozy
Typografia ogrodu 15:50, 21 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Klimatyczne te Doorenbosy. Maja swój urok brzozy w takim skupisku.

A Pania na gardeni zobacze?
Typografia ogrodu 15:41, 21 sty 2016

Do góry
Klimatyczne te Doorenbosy. Maja swój urok brzozy w takim skupisku.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:15, 21 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

o! i to jest teściowa a nie jakaś na brzozy uczulona...
hihi, uczulona też jest na parę rzeczy, ale robota jej się w rękach pali
W oflisowym ogrodzie 07:21, 21 sty 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

To prawda. Widać że są stare i na pewno dużo bałaganu jest jesienią więc ktoś może mieć już dość, ale miejmy nadzieję że nie.
Ja nie grabię liści bo lubię jak leżą takie kolorowe. A jak zaczynają brzydnąć to mąż się za nie bierze. On to chyba lubi więc nie protestuję.

Ten las brzozowy za nami stary nie jest tylko bardzo bardzo gęsty, brzozy wystrzeliły do nieba za światłem i takie sprawia wrażenie, że leciwy
Ogród z pergolą 21:57, 20 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

fajna alejka do pergoli

nieeee Kasia ty mnie już nie rozpraszaj, juz mi wystarczą dwa miejsca do zastanowienia na brzozy..
Ogród z pergolą 21:21, 20 sty 2016

Do góry
teraz tam sa w rzadku bo planowałam mieć jak u Borbetki ale niewiem co dalej..więc wymysliłam te brzozy i tam bym rozrzucila wsród nich te kulki. ale teraz spodobał mi sie pomysl z kosodrzewina w brzozach i niewiem co z kulkami zrobic...a i jeszcze przez Ciebie(!) zobaczyłam brzozy przy tarasie i moze u siebie jednak tak zrobić..?
oszaleję...
Ogród z pergolą 20:40, 20 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Kasia obejrzałam ten odcinek..ale mi namąciłaś..
po pierwsze powstała w moim łebku trzecia wersja: brzozy a w nogach kosodrzewina i kostrzewa sina
a po drugie...skoro projektant zdecydował sie na brzozy przy tarasie to może jednak nie są takie niepraktyczne??

ladne prawda ?

kosodrzewina w nogach tez ladnie
Ogród z pergolą 20:36, 20 sty 2016

Do góry
chcesz brzozy ???
Ogród z pergolą 20:33, 20 sty 2016

Do góry
Kasia obejrzałam ten odcinek..ale mi namąciłaś..
po pierwsze powstała w moim łebku trzecia wersja: brzozy a w nogach kosodrzewina i kostrzewa sina
a po drugie...skoro projektant zdecydował sie na brzozy przy tarasie to może jednak nie są takie niepraktyczne??
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:44, 20 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Szacunek! ja nie robię, Teściowa robi i mam raz w tygodniu świeżutki bochenek

o! i to jest teściowa a nie jakaś na brzozy uczulona...
Ogród z pergolą 18:02, 20 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Z grujecznikiem mam takie sobie doświadczenia w ostatnich latach. Brzozy uwielbiam, więc mi się podobają w każdej aranżacji Wielopienne okazy najszybciej dostaniesz z brzozy chińskiej 'Fascination', ale dorenbosy też się trafiają. Tylko ta twoja teściowa...
Z roślin które i nas najlepiej się nadają na takie parasolki to Wea dużo na blogu wymieniła. Mi zawsze i tak pierwsze na myśl przyjdą stare lilaki i sumaki Baaardzo nielubiane przez niektórych

no właśnie..gdyby wybrała nieuzinkowo brzozy wielopniowe napewno byłoby ciekawiej..jak zdecyduje sie na ten wariant na tą rabate i znajde tyle sztuk wielopniowych to wezme. jak nie znajde tzn ze tak miało byc
co to za blog?
Ogród z pergolą 17:42, 20 sty 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Z grujecznikiem mam takie sobie doświadczenia w ostatnich latach. Brzozy uwielbiam, więc mi się podobają w każdej aranżacji Wielopienne okazy najszybciej dostaniesz z brzozy chińskiej 'Fascination', ale dorenbosy też się trafiają. Tylko ta twoja teściowa...
Z roślin które i nas najlepiej się nadają na takie parasolki to Wea dużo na blogu wymieniła. Mi zawsze i tak pierwsze na myśl przyjdą stare lilaki i sumaki Baaardzo nielubiane przez niektórych

ale brzoza krotko kwitnie i na wiosne a wtedy sie jeszcze nie przesiaduje w ogrodzie raczej
Ogród z pergolą 17:24, 20 sty 2016

Do góry
Ogród z pergolą 17:09, 20 sty 2016

Do góry
parząc na to zdjęcie mam ochotę zamienić brzozy na np. grujeczniki wielopniowe tylko zaleta brzóz zimą jest ich sliczny pień..a przy innych drzewach byłoby chyba nudniej
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:29, 20 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Margaretko, a co za problem z drzewami?

Pszczółko, długi temat. Nie wiem, czy juz jestem do niego przygotowana

Problem jest głównie w mojej głowie: co wybrać, żeby pasowało do mojego ogrodu i do otoczenia?
Jakie drzewa i gdzie je posadzić, żeby nie zacieniały zbytnio rabat kwiatowych (większość moich bylin lubi słońce)?

Teraz jest po prostu pusto na działce, jedynie trzy złotokapy za domem na ognistej i jabłonka ozdobna, którą mój najstarszy syn sobie kupił, i niewielkie trzy brzozy.
W sadzie są jeszcze małe 4 wiśnie, 1 jabłoń, 2 aronie. Wiosną dojdą jeszcze inne owocowe (2 węgierki, 2 lub 3 jabłonie i 1 grusza; więcej nie zmieszczę).

Trochę już od jesieni na szczęście poczytałam. Działka 13 arów to niewiele, mąż nie chce dużych drzew, więc szukam drzew małych, jak najbardziej pożytecznych dla owadów, ptaków. Ładnych kształtem pnia/kolorem kory zimą - tym chciałabym nadrobić brak iglastych w ogrodzie.
Wspomniałam kiedyś, że przez całą długość działki idzie rura gazowa; kilka osób już mi wyjaśniło, jakie odległości powinno się zachować i jak w ogóle podjeść do tematu tej rury.

Do tej pory wybrałam:
Jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock'
Lipa drobnolistna "Winter Orange"
Sidośliwa "Robin Hill" lub "Snowflakes"
Parocja

Zastanawiam się nad Czeremchą, Oliwnikiem, Wiśnią nippońską "Brillant" i pewnie paroma innymi, ale teraz nie pamiętam.
No i nie wiem, czy skupić sie tylko na niewielkiej ilości po 2,3 sztuki tych samych, czy różne. Co pasuje u mnie?
Do pytania "gdzie", muszę najpierw plan załączyć
Typografia ogrodu 12:42, 20 sty 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
nie mam klona tatarskiego .Z dużych drzew mam klon jesionolistnego ale tutaj oprócz mnie nikt go nie lubi dyskusje o drzewach mnie trochę osłabiają od zeszłej jesieni, kiedy to wybieralam drzewka.Dużo wtedy po sszkółkach jeździłam i napisze Ci co mi się spodobało : tulipanowce, klon polny , wiaz pendula, śliwa wiśniowa nigra , platany, brzozy doorenboots, buk rohan obelisk a przede wszystkim ambrowce które na pewno bym posadzila gdybym miała duży ogród . Marzeną ma też dużo ciekawych drzew
a dlaczego oslabiaja?
Tulipanowca mam kolumnowego,koloru sliwy raczej u diebie nie przewiduje,wiaz za maly i nie ta forma,ale przypomnialas mi o ambrowacach.tez bralam go pod uwage.musze przemyslec.Drzewa Marzeny znam oczywiscie dobrze
Typografia ogrodu 12:22, 20 sty 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
nie mam klona tatarskiego .Z dużych drzew mam klon jesionolistnego ale tutaj oprócz mnie nikt go nie lubi dyskusje o drzewach mnie trochę osłabiają od zeszłej jesieni, kiedy to wybieralam drzewka.Dużo wtedy po sszkółkach jeździłam i napisze Ci co mi się spodobało : tulipanowce, klon polny , wiaz pendula, śliwa wiśniowa nigra , platany, brzozy doorenboots, buk rohan obelisk a przede wszystkim ambrowce które na pewno bym posadzila gdybym miała duży ogród . Marzeną ma też dużo ciekawych drzew

a ten nowy nabytek z bordowa kora?
Typografia ogrodu 12:14, 20 sty 2016

Do góry
Typografia ogrodu 10:57, 20 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magnoliojesli pozwolisz ja zapytam o inny element kompozycji a mianowicie drzewa - pamietasz pisałąm, zę zrobię u siebie łany traw na połowie działki - pasy jednego gatunku - prawdopodobnie jakiejs molini. chciałam w kazdym pasie posadzić wielopniowe drzewo by nadało trochę egzotycznego charakteru (3-5 sztuk)- i myslę jakie. Piękna jest Parocja ale chyba na efekt bym gługo czekała, może brzoza doorenbos. Kiedyś przyszedł mi na mysl tez platan ale sie go boje może coś jeszcze przyszłoby Ci na myśl.

moje inspiracje do tego (może wiesz jaka to trawa na pierwszym?)

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f9/73/f0/f973f0d9cb322b8aa00d55d189b50e7b.jpg
http://in1.ccio.co/31/hE/Y9/a76c3c17e709fdd090c8a65d58d328e3.jpg

klon tatarski ładnie się prowadzi na wielopniowe drzewo, i jest niewielki- chyba ten by był najlepszy do tego.

Parocja- prawde mówiąc niewiele o niej wiem, tyle że ja widziałam i czytałam o niej.

Jeszcze grujeczniki lubią rosnąć wielopniowo , choć będą bardziej strzeliste, tak tez i brzozy D.
świdośliwy też moga być, ale trzeba z walczyć z odrostami, żeby miały po kila pni, a nie 50 i dają rozłogi korzeniowe

platan- za ciężki chyba.

na pierwszej fotce to proso rózgowate, odmiany nie poznam, jakaś pionowa- Heavy metal, Warior...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies