Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:24, 16 lut 2019

Do góry
Pogoda powinna być cieplejsza do wertykulacji. Poleca się monet kwitnienia forsycji, a do tego jeszcze daleko.
Trawnik z dwuliściennymi to juz nie jest trawnik, a łąka.
Pszczelarnia 14:20, 16 lut 2019

Do góry
Zegar luksusowy
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:07, 16 lut 2019

Do góry
adpo napisał(a)

Jest 16 lutego, przede nami kolejny sezon trawnikowy. Mój trawnik (ok 10a) został wysiany oko 5 lat temu podczas wyjątkowo gąrącego lata. Od tego czasu obserwowałem w jaki sposób zaczyna byc kolonizowany przez mchy, mniszki, koniczynę i inne rośliny dwuliscienne.
Nie należę do osób które muszą mieć trawnik jak z rolki, jednak zależy mi poprawieniu warunków dla jednoliściennych. Trudności z jakimi się spotkałem głównie to:
1. Gliniasta ziemia, która w czasie zimy i wiosny jest bardzo mokra a w lecie twarda jak kamień.
2. Nasłoneczniony i otwarty teren, który sprzyja przemarzaniu i wysychaniu roślin.
3. Sąsiedztwo z polem na którym obficie kwitnie mniszek lekarski i inne.

Poprawiłem warunki glebowe poprzez dowiezienie ok 12t humusu na wyrównianie działki, wertykulację i piaskowanie. Trawnik jest teraz z trudnym stanie, pieniaważ w ciągu dwóch lat nie małem czasu na wykonywanie zabiegów pielęgnacyjncych oprócz czestęgo koszenia i nawożenia na wiosnę saletrą wapniową i dolomitem.

W tym roku planuję ponownie zwertukulować ten trawnik (chętnie bym to zrobił już teraz). Ponownie nawieść.

Świadomie nie używam środków ochronych, pozwalam naturze na zagospodarowanie terenu. Po wertykulacji zostaną puste plamy. Jaki gatunek trawy mogę dosiać (i czy w ogóle to robić?)

Mam też do dyspozycji ok 1m3 przekompostowanej ziemi i ogrodniczej z uprawy pomidorów. Czy użycie przekopostowanej ziemi z torfem na gliniastą ziemię nie wpłynie na zmniejszenie przepuszczalności ziemi? Ziemia gliniasta się mocno nagrzewa, w stosunku do torfu i powstają kłaki.

Tak jak widać na zdjęciach, w tym okresie trawnik jest pięknie zielony koloru mchu.

2 lata braku pielęgnacji zaowocowały tym, że szlachetne trawy zostają wypierane przez mech i chwasty.
Trawnikowi należy się wertykulacja i to w dwie strony a nawet trzy. Czy dosiewać zależy jak duże będą łyse miejsca. Moim zdaniem - dosiewać, jaką mieszankę? taką samą jak był posiany trawnik.

Świadomie mógłbyś usuwać chwasty dwuliścienne, bo zniweczą dobry wygląd trawnika.
Poza tym widzę także chwasty jednoliścienne, trawy niepożądane w trawniku.
Mnie osobiście taki trawnik by nie odpowiadał.

Użycie przekompostowanej ziemi z torfem nie wpłynie na zmniejszenie przepuszczalności.
Ziemia gliniasta się wolniej nagrzewa, to gleba zaliczana do "zimnych" - mylisz się w tej kwestii.
Zdania: Ziemia gliniasta się mocno nagrzewa, w stosunku do torfu i powstają kłaki. coś się pomerdało, nie rozumiem tego zdania. ???

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 18:57, 15 lut 2019

Do góry
Jałowiec jest najgorszym gatunkiem na takie formy. Nie odbija ze starego drewna. Wyciąć ten fragment. z całą gałęzią.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:28, 14 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest tak smętnie i tak smutno, że nic tego nie ożywi, żadne stojaki, żadne palety, a lustro to sine igły będą się odbijały Jedynie może pomóc całkowite przearanżowanie tego miejsca, nasadzenie masy roślin, które stworzą jednolite plamy koloru. Takie punkciki kilka roślin nie dadzą nic w tym miejscu. Musisz się zastanowić, co się podoba, ile tam jest światła, dać w doły dobrej ziemi, podlewać i nasadzić ile wejdzie

Na pień sosny też bluszcz, żeby była bardziej malownicza.

Szefowa to się zna.Pięknie może być
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:35, 14 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest tak smętnie i tak smutno, że nic tego nie ożywi, żadne stojaki, żadne palety, a lustro to sine igły będą się odbijały Jedynie może pomóc całkowite przearanżowanie tego miejsca, nasadzenie masy roślin, które stworzą jednolite plamy koloru. Takie punkciki kilka roślin nie dadzą nic w tym miejscu. Musisz się zastanowić, co się podoba, ile tam jest światła, dać w doły dobrej ziemi, podlewać i nasadzić ile wejdzie

Tego właśnie nie potrafię - duże ilości jednakowych roślin by tworzyły grupy i piętra. Bardzo dziękuję za ukierunkowanie i pokazanie konkretnie jak to powinno wyglądać.
Po nitce do kłębka ;) 20:46, 14 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/285-latwe-ogrodnictwo-jak-rozmnozyc-trawy

suuuper bo mam trochę własnego kompostu podsypie nim nowe sadzonki oraz miejsca gdzie obecnie rosną a ziemia jest wyjałowiona
Ostatnio też doczytałam o cięciu wrzosów i w tym roku będę ciąć bo wstyd się przyznać ale nie wiedziałam że się to robi dopiero ubiegłego roku latem się dowiedziałam
Wiem co i jak dzięki Wam to prawda całe życie człowiek się uczy nawet kopać w ziemi jak się okazuje ;D
oj jak sobie przypomnę te moje ręce od kopana grabienia itd ;D teraz to śmieszne ale wtedy ;p
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:45, 14 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prunus cerasifera Nigra, zawsze super wygląda z dereniami. Na pniu musi być.

Dziękuję Pani Danusiu, ale śliwę Pisardii mam już posadzoną w ogródku i jeszcze miłorzęba. Nie ukrywam, że podoba mi się ambrowiec i dąb błotny kolumnowy, graby i buk Dawyck Gold, ale nie wiem czy nie będą za duże za kilka lat, nawet jakbyśmy przycinali?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:14, 14 lut 2019

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:07, 14 lut 2019

Do góry
seattle napisał(a)
Witam,
Nie dojrzałam jeszcze aby zakładać własny wątek z ogrodem.
Przycięłam od dołu sosny - miało być lepiej a nie jest Chciałabym zasłonić powstałą dziurę przez którą widzimy z sąsiadami co kto ma na talerzu Proszę o pomoc.
Podobają mi się Wasze ogrody z lustrami, ale w moich nie miałoby co się odbijać. Zastanawiałam się nad paletami z bylinami zimującymi albo stojakiem na którym ustawię doniczki.
Może posadzić tam trawy? Pod sosną i w okolicy rosną młode różaneczniki i azalie, stara trzmielina, forsycja i "jakiś" iglak, którego przesadzę.

Jedyne co widzę na 100% że będzie to celna decyzja, to posadzenie bluszczu na siatkę bardzo dużo i gęsto, żeby była lita zielona ściana liści w tych dziurach. Wszystko inne co proponujesz jest zbyt agresywne i będzie strasznie zwracało uwagę. Lustra tutaj to będzie nieporozumienie, nie do takiego stylu ogrodu (tak myślę). Masz tutaj wszystkiego po jednym i podkrzesana sosna.

Wszystkie propozycje nietrafione. Słodzić nie będę że super, bo nie jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:03, 14 lut 2019

Do góry
Prunus cerasifera Nigra, zawsze super wygląda z dereniami. Na pniu musi być.
Po nitce do kłębka ;) 20:00, 14 lut 2019

Do góry
malinia napisał(a)
Dziękuję dziewczyny za rady !! Nigdy nie dzieliłam traw ..jestem zupełnie w tej dziedzinie zielona jak i one ;D
a fajnie byłoby może przenieść cześć w inne miejsca uwielbiam trawy

poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/285-latwe-ogrodnictwo-jak-rozmnozyc-trawy
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:01, 13 lut 2019

Do góry
Gala Rasen.
My Life My Garden 16:44, 13 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Napisz wiad pryw. do Ronina, ja mogę tytuł wątku poprawić, ale profilu nie.
https://www.ogrodowisko.pl/wiadomosci/new?user_id=1

Witam, bardzo dziękuję za pomoc
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 16:39, 13 lut 2019

Do góry
Nie okrycie, a osłona przed mroźnym, wysuszającym wiatrem. To różanecznikom szkodzi bo powoduje suszę fizjologiczną, a nie mróz im szkodzi.
Mróz wytrzymują. Jeśli wieje i to jest mroźny wiatr, wzmaga transpirację, wyparowuje woda z liści, a korzenie nie pobierają i to je zabija.
Ogród zalany przez sąsiada 16:29, 13 lut 2019

Do góry
Zakupisz nowe rośliny a woda dalej będzie spływała? No to padną kolejne.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:14, 13 lut 2019

Do góry
Ja się nie podejmuję, ta za ciemna, ta za jasna. Trudno dogodzić
Zagłodzisz i będzie żółta, zapytasz dlaczego taka żółta, a nie mogłaby być zielona? No ja nie rozumiem, za ciemna, gdzie ciemna, na zdjęciu?
Zaprzeczacie idei jak powinien wyglądac prawidłowo trawnik. Powinien być ciemnozielony, soczysty, jędrny.

Takiej masakryco pokazaliście to jeszcze nie widziałam, żeby tak źle wschodziła i wyglądała po 4 tyg.
Moim zdaniem coś pokręciliście z pielęgnacją, bo sama mieszanka winna nie jest

Ta powyżej:

15% kostrzewa czerwona
25 % kostrzewa czerwona
5 % kostrzewa czerwona 3 odmiany traw typowo kępowych - jako trawnik ozdobny a nie sportowy

25% życica trwała typowa trawa kępowa

5% wiechlina łąkowa trawa która wiąże darń - za mało jej w mieszance. Powinno jej być 20% a nie 5%
25% życica typowa trawa kępowa, szybko wschodzi i szybko rośnie.

My Life My Garden 16:04, 13 lut 2019

Do góry
MyLifeMyGarden napisał(a)
Aaaa wkradla się literówka w profilowym podpisie ktoś wie jak to poprawić;(?

Napisz wiad pryw. do Ronina, ja mogę tytuł wątku poprawić, ale profilu nie.
https://www.ogrodowisko.pl/wiadomosci/new?user_id=1
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:45, 12 lut 2019

Do góry
Kwiaty Miro, czyli i byliny, i jednoroczne i jakie się nawiną. Jadalne też były i będą. Po prostu na tych 30 paru skrzyniach ilość warzyw jest nie do zjedzenia.
Z kwiatów będzie przynajmniej ładniejszy widok i więcej przyjemności
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies