Tak Danusiu, nie ma być to ścisły żywopłot, tylko drzewka ( są posadzone co 1,40), ale chciałbym, żeby nie były chude od dołu, one są na razie malutkie więc można się nimi zająć. Czy teraz jest odpowiednia pora, czy jeszcze poczekać do marca?
Dziękuję za odpowiedź
Pogoda powinna być cieplejsza do wertykulacji. Poleca się monet kwitnienia forsycji, a do tego jeszcze daleko.
Trawnik z dwuliściennymi to juz nie jest trawnik, a łąka.
2 lata braku pielęgnacji zaowocowały tym, że szlachetne trawy zostają wypierane przez mech i chwasty.
Trawnikowi należy się wertykulacja i to w dwie strony a nawet trzy. Czy dosiewać zależy jak duże będą łyse miejsca. Moim zdaniem - dosiewać, jaką mieszankę? taką samą jak był posiany trawnik.
Świadomie mógłbyś usuwać chwasty dwuliścienne, bo zniweczą dobry wygląd trawnika.
Poza tym widzę także chwasty jednoliścienne, trawy niepożądane w trawniku.
Mnie osobiście taki trawnik by nie odpowiadał.
Użycie przekompostowanej ziemi z torfem nie wpłynie na zmniejszenie przepuszczalności.
Ziemia gliniasta się wolniej nagrzewa, to gleba zaliczana do "zimnych" - mylisz się w tej kwestii.
Zdania: Ziemia gliniasta się mocno nagrzewa, w stosunku do torfu i powstają kłaki. coś się pomerdało, nie rozumiem tego zdania. ???
Tego właśnie nie potrafię - duże ilości jednakowych roślin by tworzyły grupy i piętra. Bardzo dziękuję za ukierunkowanie i pokazanie konkretnie jak to powinno wyglądać.
suuuper bo mam trochę własnego kompostu podsypie nim nowe sadzonki oraz miejsca gdzie obecnie rosną a ziemia jest wyjałowiona
Ostatnio też doczytałam o cięciu wrzosów i w tym roku będę ciąć bo wstyd się przyznać ale nie wiedziałam że się to robi dopiero ubiegłego roku latem się dowiedziałam
Wiem co i jak dzięki Wam to prawda całe życie człowiek się uczy nawet kopać w ziemi jak się okazuje ;D
oj jak sobie przypomnę te moje ręce od kopana grabienia itd ;D teraz to śmieszne ale wtedy ;p
Dziękuję Pani Danusiu, ale śliwę Pisardii mam już posadzoną w ogródku i jeszcze miłorzęba. Nie ukrywam, że podoba mi się ambrowiec i dąb błotny kolumnowy, graby i buk Dawyck Gold, ale nie wiem czy nie będą za duże za kilka lat, nawet jakbyśmy przycinali?
Jest tak smętnie i tak smutno, że nic tego nie ożywi, żadne stojaki, żadne palety, a lustro to sine igły będą się odbijały Jedynie może pomóc całkowite przearanżowanie tego miejsca, nasadzenie masy roślin, które stworzą jednolite plamy koloru. Takie punkciki kilka roślin nie dadzą nic w tym miejscu. Musisz się zastanowić, co się podoba, ile tam jest światła, dać w doły dobrej ziemi, podlewać i nasadzić ile wejdzie
Na pień sosny też bluszcz, żeby była bardziej malownicza.
Jedyne co widzę na 100% że będzie to celna decyzja, to posadzenie bluszczu na siatkę bardzo dużo i gęsto, żeby była lita zielona ściana liści w tych dziurach. Wszystko inne co proponujesz jest zbyt agresywne i będzie strasznie zwracało uwagę. Lustra tutaj to będzie nieporozumienie, nie do takiego stylu ogrodu (tak myślę). Masz tutaj wszystkiego po jednym i podkrzesana sosna.
Wszystkie propozycje nietrafione. Słodzić nie będę że super, bo nie jest