Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:00, 16 cze 2013

Do góry
Wywołana do tablicy popstrykałam trochę zdjęć. Dacie radę? Zapraszam.

Arabella

Szałwia od Finki - śliczna jest, niska i zwarta

Bodziszek Patricia

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:12, 16 cze 2013

Do góry
A teraz pokażę jak wygląda krzak róży którego w tym roku nie przesadzałam... w zeszłym roku był sciety prawie do zera, bo je umroziło.. to róże których nie zabezpieczam niczym na zimę.. rosną jak chcą.. bez kopczyków i takich tam..

A tak wygląda mizernych 7 krzaków , które przesadzałam wiosną.. ale za rok dadzą czadu I dlatego szałwia tymczasowo, bo rabata pójdzie do poszerzenia, ale nie wyrabiam na zakrętach.. Róż prawie nie widać

A takie są

Ogród przy lesie początek 2012/2013 16:10, 16 cze 2013

Do góry
ell napisał(a)
Renatko taras śliczny - marzę o takim drewnianym.
Szałwia z różą - świetne zestawienie.

Elu ,marzenia się spełniają ,wiem coś o tym .Napisałam pw.
Ps.na tarasik z kawką lub szklaneczką wody zapraszam.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:43, 16 cze 2013

Do góry
Renatko taras śliczny - marzę o takim drewnianym.
Szałwia z różą - świetne zestawienie.
Warmińskie dylematy 14:41, 16 cze 2013

Do góry
Nebel, zapraszam, ja do Ciebie po cichutku już zaglądałam, ja się raczej nieczęsto na forum odzywam, chociaż w realu - dziewczyny potwierdzą - raczej gaduła jestem

Moniko, cudnie to u Ciebie - te powojniki tak pieknie kwitną u mnie rozkwita kolejny, ale tylko jednym pączkiem, młodziutki jest i nie wiem, czy na więcej go stać w tym roku

Aniu, Ewelino dziękuję za spotkanie - jak zawsze za krótko, ale intensywnie

Szczypiorku witam Cię serdecznie w swoich skromnych progach, mój mały ogródek nie jest perfekcyjny, wiem o tym, ale i tak praca w nim sprawia mi mnóstwo przyjemności i jest najlepszym lekarstwem na zmęczenie, albo smutki.

Szczypiorku (Agnieszko) szałwia już tam siedzi, jałowce mam już w innym miejscu, bukszpany jak sama napisałaś, mogą mieć problem, chociaż kawałek dalej rosną i regularnie podlewane dają radę ale tutaj, po kilku domowych naradach będą raczej formy szczepione (już upatrzone) + cis Aurea - bo tylko taki jest do dostania w mojej okolicy w cenie nie przyprawiającej o zawał a wypełnimy resztę hostami, bylinami, trawami - gdzieś w tym kierunku pójdziemy, CO do krzewuszki cieszę się, że napisałaś o cięciu - jak rozumiem tniesz dopiero wiosną - kiedy mniej więcej ?
Hirutkowy raj:)) 11:36, 16 cze 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Jeśli Twoja szałwia jest byliną i będzie teraz kwitła, a moze już kwitnie, to pozwól jej się rozsiać. Potem mozesz podzielić

Basiu sadze,ze to bylina ,nawet nie iem skad ja mam ,a mam od ubieglego roku jest cudna,to podziele ja na wiosne
Coraz bardziej podobaja mi ie byliny,takie mamine.Zaczynaja kwitnąc lilie i wiem juz ze dokupie ich wiecej no i naparstnice oj Ania ma piekne pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:17, 16 cze 2013

Do góry
Madzioskoczek - koniecznie wycinaj przekwitnięte kwiatostany szałwii, chyba, że chcesz dochować się siewek.. Ale jak nie wytniesz szałwia zrobi sie brzydka. Przycięta kwitnie ponownie, już mniej ale kwitnie
Grahamek
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:14, 16 cze 2013

Do góry
Ewa004 - szałwia w pąku ma inny kolor, a w rozwinięciu inny, jak każdy kwiat... Ale w trakcie dojrzewania większych różnic nie ma... rekordzistki w zmianie koloru w trakcie..to róże... dziś sie patrzyłam na grahamka i ten to juz ma skalę barw niesamowitą.... mam foto ale na drugim aparacie..
Obstawiam, że dostałaś inną odmianę od tej co chciałaś..

To jedna z moich szałwii.... kolor ma w zasadzie jednakowy, i tu są różne odmiany, bo to przekopywana z rożnych miejsc w ogrodzie... ale starałam się sadzić podobne.. potem zrobię innym aparatem bardziej widoczne.

A tak swoją drogą wczoraj tu rządziłam.... tzn chciałam, ale pierwsze skrzypce grały chwasty, darń z trawnika, róże z kolcami i komary..ggggggrrrrrrrrrrrr. Ale przesadzane róże dostały już rabatę. Wyrównałam rabaty, bo do tej pory były tylko wycięte w darni dziury pod tuje i róże i od frontu było równo.. ... Teraz jest jak lubię.. korą sypnęłam i nie będę musiała się już tam czołgać, a moje róże urosną wielkie.... do jesieni nie ma szans na wejście w nie.. szałwię też muszę przesadzić bardziej do przodu, ale to już później.. od frontu jakoś się dostanę

Ogród z perspektywą na przyszłość 07:16, 16 cze 2013

Do góry
Szałwia i lawenda przeszły moje oczekiwania. Są ogromne. Szałwię jutro jadę jeszcze dokupić,jak sie jeszcze uda
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 03:46, 16 cze 2013

Do góry
-szałwia omszona i żurawki ( w tle mój przemarzający syberyjski liguster...)

- krzewuszka cała obsypana kwiatami
Hirutkowy raj:)) 01:12, 16 cze 2013

Do góry
Jeśli Twoja szałwia jest byliną i będzie teraz kwitła, a moze już kwitnie, to pozwól jej się rozsiać. Potem mozesz podzielić
Ogród z perspektywą na przyszłość 00:39, 16 cze 2013

Do góry
Ale Ci lawenda szaleje a szałwia zachwycająca!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:47, 15 cze 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Szałwia w tym roku pieknie rosnie

ależ niesamowity kolor ma ta szałwia!! pięknie!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:16, 15 cze 2013

Do góry
Szok, ta szałwia cudowna!!! ale zmiany, nie można się napatrzeć
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:59, 15 cze 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Niesamowicie intensywny kolor Uwielbiam szałwię, też sadzę co roku, ale u mnie taka na razie marniutka, mało słońca było.
Opanowałam produkcję tego sosu musztardowego z miodem a la Weranda Podobno smakuje całkiem całkiem
Pozdrawiam Moniko

U mnie w zeszłym roku szałwia marniutka była a w tym roku wybuch kwiatostanu

Moze dasz przepis na sosik?
Może niedoskonały ale..... 11:55, 15 cze 2013

Do góry
Na żółto-miodowe róże założyłam osobna rabatę. I tak się delikatnie żołci i złoci w towarzystwie tawułek i przywrotników

zjawiskowy Alabaster-polecam

Hanabi-kupina dla ciekawej nazwy ale jest ok.

pomyłka - prawdopodobnie Kronenberg albo Chicago Peace

Madame Hardy-pierwszy kawiatek

Największa pomyłka - miała byc różówa i wśród takich ja posadziłam.Zareklamowałam,obiecano przysłać nową i ....nie przesadziłam jej jako przestrogę żeby nie kupować u byle kogo.Jedyne co do niej pasuje to szałwia

Piękna Tuscany

nowe historyczne o których pisałam,że muszę dotrzeć do żródła i zidentyfikować.Od ubiegłej jesieni u mnie
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:52, 15 cze 2013

Do góry
Szałwia w tym roku pieknie rosnie

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:28, 15 cze 2013

Do góry
Aniu uświadom ciemna masę czyli mnie czy szałwia im większa to kwiat ciemnieje ?
Byłam w ogrodniczym i widzę rośnie ładna, ciemno fioletowa szałwia dość duża kępa .
Pytam się Pani czy w sprzedaży ma właśnie taką, zapewniała że tak ,ale teraz moja zakwitła i jest taka bardzo jaśniutka czy ściemnieje ?
Salvia - szałwia 00:00, 15 cze 2013

Do góry
Szałwia omszona 'Deep Blue'

BB 23:45, 14 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
O u Ciebie nie tylko bialo? Zdziwona jestem
Macham

Biel jest piękna... podsycana przez kolor jeszcze piękniejsza Będzie biel, biel i biel.. i różowe z fioletem... Będę eliminować kolory jeśli będzie ich za dużo Są kwiaty, które są piękniejsze w pierwotnej formie i kolorze - szałwia tylko fioletowa jak dla mnie.... róże białe - piękne... ale pudrowy róż róży powala mnie na kolana... a chaber - musiał być i już
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies