Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Debra 10:37, 04 lip 2013

agata_chroscicka napisał(a)

a ja włąśnie w Polsce, u znajomej w okolicach Pucka je widziałam. Ma piękny drewniany dom nad samą zatoką na skarpie. Bajka! I te pomarańczowe bellsy stały na tarasie. Wokół było bardzo dużo innych pięknych kwiatów w donicach, a je nie mogłam oczu od tych oderwać i już ze mną zostały Bym Ci przywiozła, ale we wrześniu to już trochę późno bo i tak za chwilę się skończą. Przywiozę cos bardziej trwałego

No widzisz, tak jak napisałam, widać mam pecha, albo za mało po centrach ogrodniczych biegam
A co do wrzesnia, to przywieź siebie ku mojej i ogólnej radości. Irenka i nie tylko doczekać się wrzesnia nie może. Ja też i już się zaczynam bać, jak to będzie

A i jeszcze dodam, że widać i słychać jaka jesteś radosna i szczęśliwa po tej kreteńskiej wyprawie
JulkAd 12:30, 04 lip 2013

Teraz Agatko jak wróciłaś to się upały zaczną...na pewno w Polsce się szykują...powiedz mi proszę w jaki sposób musiałabym okrywać tą białą różę u siebie?, bo przeczytałam, w szkółce, że trzeba...czy tylko kopczyk czy jeszcze jakaś włóknina?
Milka 13:12, 04 lip 2013

agata_chroscicka napisał(a)
wcale mnie nie dziwi, że ta róża to ulubienica AniDS ( z resztą pod jej wpływem ją zakupiłam) Jeden krzak, a kwiatów ma tyle, że można by obdzielić ze trzy inne. W Polsce znana jako Granny a tutaj jako Faun.

Sharifa Asma zasługuje na lepsze zdjęcie, ale troszkę już ciemnawo było. Zapach ma najpiękniejszy jaki można sobie wyobrazić

i wreszcie greckie wspomnienia na tle pnących Schneewitchen i Thats Jazz

a tak ogólnie to mogłabym tak siedzieć i się gapić i wierzyć mi się nie chce, że to wszystko tak rośnie i jest takie piękne
pozdrawiam powakacyjnie

i wcale się nie dziwię, że się tak wgapiasz, jest na co!!! ale ci to bujnęło! do tego warzywa!! kiedy to wszystko zrobiłaś!! jest idealnie, a ja nadal nie dałam trawnikowi nawozu

Tessa na Balos miała frajdę, ale jak słyszę ..upały dały popalić
fajnie, ze jesteś
beta 18:10, 04 lip 2013

witam Wczasowiczkę...cieszę się, ze odpoczęłaś i sił nabrałaś...u ciebie soczyście...u mnie siano nie trawa....ale nic to....róże u Ciebie szaleją...powiedz mi Agatko, ta biała pnąca jak jej na imię...buziaki
agata_chrosc... 19:14, 04 lip 2013

baraga1904 napisał(a)
....pocieszyłam oko widoczkami z Krety i Twoim ogrodem... gratuluję wyjazdu i fajnie że wypoczełaś...ogród zachwyca...

Witaj Baraga i dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam
agata_chrosc... 19:16, 04 lip 2013

GabiK napisał(a)
Agatko, pięknie Cię ogród przywitał. Róże obłędne. A szałwia grzyba nie dostaje przy takiej wilgotności? Bo słyszałam, że to jej wada - pod koniec lata jest w plamy i z pleśnią często.

Szałwia jakoś czysta ale do końca lata jeszce daleko więc kto wie. Mam natomiast takiego astra ypu marcinek, który już teraz cały w mączniaku! Spryskałąm, ale trzeba jeszcze raz. Chyba go wywalę w końcu chociaż piękny ma kolor - taki ciemnofioletowy
agata_chrosc... 19:17, 04 lip 2013

Debra napisał(a)

No widzisz, tak jak napisałam, widać mam pecha, albo za mało po centrach ogrodniczych biegam
A co do wrzesnia, to przywieź siebie ku mojej i ogólnej radości. Irenka i nie tylko doczekać się wrzesnia nie może. Ja też i już się zaczynam bać, jak to będzie

A i jeszcze dodam, że widać i słychać jaka jesteś radosna i szczęśliwa po tej kreteńskiej wyprawie

wyprawy wakacyjne wigoru dodają , to pewne. Ja też sie bardzo ciesze na spotkanie, a będzie na pewno super! Nic się nie bój
agata_chrosc... 19:21, 04 lip 2013

JulkAd napisał(a)
Teraz Agatko jak wróciłaś to się upały zaczną...na pewno w Polsce się szykują...powiedz mi proszę w jaki sposób musiałabym okrywać tą białą różę u siebie?, bo przeczytałam, w szkółce, że trzeba...czy tylko kopczyk czy jeszcze jakaś włóknina?

Julitka, szczerze mówiąc pojęcia nie mam jak ją okrywać. Ja swoich róz w ogóle nie okrywam i żadnych kopczyków nie robię, ale to jest inny klimat. Jednak myślę, że w przypadku pnących róż to trzeba im pędy okryć bo jak przemarzną to musisz znowu czekać żeby się rozrosła i tak w kółko. Więc chyba kopczyk i włóknina na pędy. Niektórzy radzą żeby zdejmować pędy ze stelaża i zasypać też ziemią. Pracochłonne ale pewniejsze
agata_chrosc... 19:22, 04 lip 2013

irena_milek napisał(a)

i wcale się nie dziwię, że się tak wgapiasz, jest na co!!! ale ci to bujnęło! do tego warzywa!! kiedy to wszystko zrobiłaś!! jest idealnie, a ja nadal nie dałam trawnikowi nawozu

Tessa na Balos miała frajdę, ale jak słyszę ..upały dały popalić
fajnie, ze jesteś

Irenka - wszystko sadzone jesienią i teraz to już samo rośnie.
Upały spełniły swoją rolę znakomicie! Wygrzałam sie i znowu doceniam zalety klimatu umiarkowanego
Buziaki
agata_chrosc... 19:27, 04 lip 2013

beta napisał(a)
witam Wczasowiczkę...cieszę się, ze odpoczęłaś i sił nabrałaś...u ciebie soczyście...u mnie siano nie trawa....ale nic to....róże u Ciebie szaleją...powiedz mi Agatko, ta biała pnąca jak jej na imię...buziaki

Ta biała pnąca to Schneewitchen czyli Królewna Śnieżka znana też jako Iceberg i chyba ta nazwa w Polsce jest częściej używana, ale ja wolę królewnę niż górę
pozdrawiam ciepło