Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

barbara_kraj... 00:20, 02 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Z zielnika wzięte:

Ewo, czy to szałwia muszkatołowa?
Pszczelarnia 00:21, 02 lip 2013

I u mnie jest troszkę bylin i róż (ciągle zbyt mało):

Czy ktoś zna nazwę tych kwiatków przed różą?

Z tarasu:

W tarasie; zaskoczenie ta róża Iceberg cl. miała pachnieć - nie pachnie a w UK widziałam ją z grzybem, powiało zgrozą :

Debiuty innych:

Pszczelarnia 00:22, 02 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Ewo, czy to szałwia muszkatołowa?

Nie wiem, jakaś "zwykła", co znakomicie zimuje pod igliwiem.
Pszczelarnia 00:34, 02 lip 2013

Chciałam Wam polecić pewien zgrany w miarę układ roślin (trzeba tylko dobrze posadzić - u mnie do lekkiej poprawki):
czosnki, pierwiosnki Finki, pierwiosnki inne w towarzystwie turzyc paskowanych (zakryją brzydkie liście powyższych) i z bodziszkami w tle:

Także róże caniny podsadzone dzwonkami (zawsze kwitną w tym samym czasie czy tylko w tym roku?)

Pszczelarnia 00:47, 02 lip 2013

Jeszcze kilka układów:

Jarzębina z nieistniejącej wsi Czerwony Strumień nad miskantem 'Gracillimusem' (kolory liści świetnie ze sobą tonują):

I jak to u nas, swojsko:

I noc mnie przy robocie zastała:

Uwaga: po latach przygotowań odchwaściłam trawnik i teraz czekam na efekty opisane na opakowaniu środków.

Pszczelarnia 00:50, 02 lip 2013

alinak napisał(a)
Ewka co jak co , ale te grabie to jednak skopiuje od ciebie . już się zajadam syropkiem z cytryn ...kupnym ...a jakże . wredny jest , ale słoiczki są piękne okrąglutkie a grabie sobie kupię .

Alino, poczekaj, nie kupuj. Wstrzymaj się, please.
Zapomniałam dodać, że dzwonek czy tojeść (to coś wysokie) od Ciebie jest biały i kwitnie.
Pszczelarnia 00:54, 02 lip 2013

jotka napisał(a)
Ewo, napisałaś w "bukszpanowym", że Danusia nie kupiła żadnej rośliny.
A Ty ??? Mów mi zaraz prawdę A najlepiej pokaż

Kupiłam sadźca o jakimś bordowym zabarwieniu liści i coś co kupiła Mira ( i wypatrzyła): persicaria - coś rdestowatego. Efekty pokażę za jakiś czas.
monteverde 00:58, 02 lip 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Zielnikowe różnorodne duety:
r. 'Aspiryn' i len oraz krwawnik i artemisia, a także szałwia biała (pszczoły ją lubią) i żółte oregano.

Ciepła woda zawsze pod ręką:

Aspirin z lnem ładnie i krwawnik z artemisią , a do trzeciego aż się prosi pszczelnik -dracocephalum ruyschiana teraz kwitnie, ja mam różowy krwawnik ze starcem
Pszczelarnia 00:58, 02 lip 2013

malwes napisał(a)
Ewunia, czy Twoje bukszpany, te które tak dziwnie zachowywały się w tamtym roku, podobnie do moich - nie zaczynają znów pokazywać tych samych objawów. Bo moje jakoś podejrzanie jaśniejsze się znów robią, wrrrr.....a szkoda mi pryskać bo dałam mikoryzę, ale w sumie nie wiem czy to były wtedy niedobory czy grzyb.

Gosia, te niektóre (dokładniej kupione z marketu na literę B. ale produkcji czeskiej) - pokazują te objawy. Ja się poddaję i wyrzucam wszystkie. Pryskać chemią nie będę - dałam im pokrzywę, żywokost, gnojóweczkę lekką. Już im nawet krety dały spokój. A one na liściach dostają żółto-rdzawych plam rozlanych i liście masowo opadają.
monteverde 01:02, 02 lip 2013

Ewa czy ten rdest to to? http://www.crocus.co.uk/plants/_/persicaria-bistorta-superba/classid.3393/