Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:14, 16 cze 2013

Do góry
Ewa004 - szałwia w pąku ma inny kolor, a w rozwinięciu inny, jak każdy kwiat... Ale w trakcie dojrzewania większych różnic nie ma... rekordzistki w zmianie koloru w trakcie..to róże... dziś sie patrzyłam na grahamka i ten to juz ma skalę barw niesamowitą.... mam foto ale na drugim aparacie..
Obstawiam, że dostałaś inną odmianę od tej co chciałaś..

To jedna z moich szałwii.... kolor ma w zasadzie jednakowy, i tu są różne odmiany, bo to przekopywana z rożnych miejsc w ogrodzie... ale starałam się sadzić podobne.. potem zrobię innym aparatem bardziej widoczne.

A tak swoją drogą wczoraj tu rządziłam.... tzn chciałam, ale pierwsze skrzypce grały chwasty, darń z trawnika, róże z kolcami i komary..ggggggrrrrrrrrrrrr. Ale przesadzane róże dostały już rabatę. Wyrównałam rabaty, bo do tej pory były tylko wycięte w darni dziury pod tuje i róże i od frontu było równo.. ... Teraz jest jak lubię.. korą sypnęłam i nie będę musiała się już tam czołgać, a moje róże urosną wielkie.... do jesieni nie ma szans na wejście w nie.. szałwię też muszę przesadzić bardziej do przodu, ale to już później.. od frontu jakoś się dostanę

Ogród z perspektywą na przyszłość 07:16, 16 cze 2013

Do góry
Szałwia i lawenda przeszły moje oczekiwania. Są ogromne. Szałwię jutro jadę jeszcze dokupić,jak sie jeszcze uda
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 03:46, 16 cze 2013

Do góry
-szałwia omszona i żurawki ( w tle mój przemarzający syberyjski liguster...)

- krzewuszka cała obsypana kwiatami
Hirutkowy raj:)) 01:12, 16 cze 2013

Do góry
Jeśli Twoja szałwia jest byliną i będzie teraz kwitła, a moze już kwitnie, to pozwól jej się rozsiać. Potem mozesz podzielić
Ogród z perspektywą na przyszłość 00:39, 16 cze 2013

Do góry
Ale Ci lawenda szaleje a szałwia zachwycająca!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:47, 15 cze 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Szałwia w tym roku pieknie rosnie

ależ niesamowity kolor ma ta szałwia!! pięknie!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 12:16, 15 cze 2013

Do góry
Szok, ta szałwia cudowna!!! ale zmiany, nie można się napatrzeć
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:59, 15 cze 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Niesamowicie intensywny kolor Uwielbiam szałwię, też sadzę co roku, ale u mnie taka na razie marniutka, mało słońca było.
Opanowałam produkcję tego sosu musztardowego z miodem a la Weranda Podobno smakuje całkiem całkiem
Pozdrawiam Moniko

U mnie w zeszłym roku szałwia marniutka była a w tym roku wybuch kwiatostanu

Moze dasz przepis na sosik?
Może niedoskonały ale..... 11:55, 15 cze 2013

Do góry
Na żółto-miodowe róże założyłam osobna rabatę. I tak się delikatnie żołci i złoci w towarzystwie tawułek i przywrotników

zjawiskowy Alabaster-polecam

Hanabi-kupina dla ciekawej nazwy ale jest ok.

pomyłka - prawdopodobnie Kronenberg albo Chicago Peace

Madame Hardy-pierwszy kawiatek

Największa pomyłka - miała byc różówa i wśród takich ja posadziłam.Zareklamowałam,obiecano przysłać nową i ....nie przesadziłam jej jako przestrogę żeby nie kupować u byle kogo.Jedyne co do niej pasuje to szałwia

Piękna Tuscany

nowe historyczne o których pisałam,że muszę dotrzeć do żródła i zidentyfikować.Od ubiegłej jesieni u mnie
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:52, 15 cze 2013

Do góry
Szałwia w tym roku pieknie rosnie

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:28, 15 cze 2013

Do góry
Aniu uświadom ciemna masę czyli mnie czy szałwia im większa to kwiat ciemnieje ?
Byłam w ogrodniczym i widzę rośnie ładna, ciemno fioletowa szałwia dość duża kępa .
Pytam się Pani czy w sprzedaży ma właśnie taką, zapewniała że tak ,ale teraz moja zakwitła i jest taka bardzo jaśniutka czy ściemnieje ?
Salvia - szałwia 00:00, 15 cze 2013

Do góry
Szałwia omszona 'Deep Blue'

BB 23:45, 14 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
O u Ciebie nie tylko bialo? Zdziwona jestem
Macham

Biel jest piękna... podsycana przez kolor jeszcze piękniejsza Będzie biel, biel i biel.. i różowe z fioletem... Będę eliminować kolory jeśli będzie ich za dużo Są kwiaty, które są piękniejsze w pierwotnej formie i kolorze - szałwia tylko fioletowa jak dla mnie.... róże białe - piękne... ale pudrowy róż róży powala mnie na kolana... a chaber - musiał być i już
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:43, 14 cze 2013

Do góry
Mam jakiegoś wirusa i zdycham, ale trochę zdjęć zrobiłam...

Obwódki bukszpanowe (malutkie jeszcze) czekają na przycięcie, a lawenda i niebieska szałwia już kwitną.
A także firletki
W kwadratach miały być kule bukszpanowe (wersja optymalna) lub kule cisowe (wersja lux-lux), ale na razie są trzmielinki (wersja a'la bieda).

Boćkowe perypetie ogrodkowe 14:17, 14 cze 2013

Do góry
Bociusiu, u mnie żurawki limki też mają przypalone listki. Na skoczka (na różach) i miodówkę na bukszpanach pryskaj Mospilanem, Topsinem na choroby grzybowe. My z M. dwa popołudnia lataliśmy z opryskiwaczami (Topsin), a teraz mus odczekać i pryskać na przędziory, bo się toto panoszy wszędzie
Rabatka z zawijaskiem bukszpanowym co raz pełniejsza się robi, a szałwia - bossska
Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:24, 14 cze 2013

Do góry
wow, mgiełka kwitnących żurawek - cudo!
na różach masz skoczki różane chyba, Dursban podobno, ja popsikalam mospilanem - tez na robactwo...slbo topsin - co tam masz... biała szałwia w całym rzędzie - boska!!
pozdrawiam!
Trudne początki 09:51, 14 cze 2013

Do góry
Arco, szałwia była w Rajskim Ogrodzie, była...., bo wczoraj jak tam wpadłam wydać kolejne pieniążki to widziałam, że zostały nieliczne doniczki- ale za to większe i...w bardzo ładnym odcieniu różu ( pasowałyby u Ciebie )
Ogródek Anity 09:40, 14 cze 2013

Do góry
Anitko - u mnie owszem co nieco kwitnie......... ale nie tak okazale jak u ciebie. Moje krzewuszki całe w kwiatach, szałwia tez kwitnie ale jest młoda - posadzona w tym roku, mysle że za rok bedzie jak u ciebie.....
Lawenda nieśmiało zaczyna kwitnąc, cały czas kwitna gożdziki - takie jak u ciebie - te ciemno-czerwone.
Przed domem macierzanka biała już kwitnie a filotowa tuz, tuz za moment bedzie. Na płocie od strony lasu zaczynaja pojawiac sie kwiaty dzikiej róży. Kwitnie rozchodnik kamczacki, kilka rodzajów żurawek, funkie i to chyba wszystko z kwitnących.......
Ogródek Anity 21:43, 13 cze 2013

Do góry
Piwonia , róża i szałwia piekne. Pozdrówka.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:09, 13 cze 2013

Do góry
Irenko,Edytko, Za pochwały dziękuję!
Kwiatki różowe od Edy, cudowne, to chyba dąbrówka? Ale pewna nie jestem,
Irenko ,moje piwonie pachnące, słodko!
Dla Was moje miłe coś z ogrodu.

Za chwilę w pełnym rozkwicie szałwia muszkatołowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies