Szałwia
kosmosy, heliotrop i rozchodnik gożdziki nie wymarzły Horti pnąca
White Prim druga kupiona w St.P. Annabelle wszystkie kwiaty prześcigają się aby jak najszybciej zakwitnąć, jakby bały się, że nie zdążą przed zimą
A co to jest Małgosiu ? I tam dalej ciemno niebieskie to... ? Szałwia ?
Jej, ileż Ty masz roślin ! I jak kwitnie ! Pieścisz je Przepięknie !
Ja mam 4 rodzaje krzewuszek, u siebie zapomniałam pokazać jeszcze żółtej, która na różowo kwitnie, jednak mszyc nigdy na nich nie było, a mam je parę lat. Na jaśminowcu już miałam, Decisem popryskałam i jak dotąd cisza.
Piwownie i u Ciebie widzę Aj, pewnie i ja muszę kupić sobie. Pozdrawiam Małgosiu
Tu szałwia błyszcząca śliwkowy kolor. wpływ Ogr. na siane nasionka.
Akacja Frisia trzymam ja w ryzach.
Peonia sadzona jesienią jedna z pięciu szt.
Iryski przesadzone stare które nie kwitły wcześniej.
Komunikuję skończyłam dziś ciąć liguster. Pomocnik nie przyszedł dziś. Sama poleciałam 100 m. przyszłam nabrać siły. i jak nie będzie padało to skończyć spireę i berberysy ciąć.
Janino- pęcherznicę po kwitnieniu można formować.
Kasiu- Bawaria hosty w tym roku rozrosły się jak szalone. mam jedną zwykłą co samotnie rośnie to musi mieć 1,5m średnicy przykładałam szpadel na całą dł trzonka to jest większa.
Perukowce trzeba ciąć, ja usiłuje co drugi rok by coś zakwitło, wiechy kwiatów wychodzą na dwuletnich tak mi się wydaje.
Ewo- drzewa to jabłonki ozdobne kwitnące na biało a owoce czerwone i wiśnie ozdobne kwitnące czerwono liście ciemne błyszczące.
w tej rabacie są jeszcze dwa dęby.
Danusiu- dziękuję a dla mnie Twój, Ewy i wiele innych są piękne.
Ja starałam się zrobić by było mało pracy w takiej rabacie, jak zarosną hosty to nie ma zielska. sprzątam,jesienią i okrywam, a wiosną sprzątam i w czasie lata spokój.
Naparstnice najładniejsze są pod drzewami, w słońcu niskie i małe kwiaty.
Szałwia ta jest prawie granatowa, drugą mam ładną ale jaśniejsza.
Ale suuuuuper zakupy!!! Szałwia dokładnie taka jak potrzebuję i ostróżki już są A cisy!!! Bomba!!! No mus jechać wszędzie - i na giełdę i do szkółki
Do jutra!
Haniu ale piękny ten Twoj ogrod Scieżka z rh i hostami imponująca a ta ilośc piwonii jak zakwitnie ale zapach będzie cudny Pięknie u Ciebie i można u Ciebie spacerowac jak w pięknym parku. Roboty nie zazdoszcze przy takiej ilości mam 1/3 a wiem ile to pracy. Jak przszkodzi choroba czy pogoda to tyłów potem trudno nadrobić. Deszcze w tym roku uniemożliwiają nam naszą radosc z ogrodu.Naparstnice masz piękne no i szałwia w niebieskim kolorze, Bardzo lubie niebieski kolor w ogrodzie U nas dalej pochmurno, wilgotno i mglisto i chmury tak wiszą w powietrzu jakby znowu miało lać i bardzo obawiam się burz i gradu bo tak to "wisi" w powietrzu a cieplej już jest. No nic nie zrobimy bo jesteśmy wobec natury bezsilni. Pozdrawiam i słonka życze
Tak, tnę szałwię po kwitnieniu, jak kwiaty zasychają, wtedy powtarza kwitnienie. Tnę tak więcej niż o połowę, nawt 2/3. Tak samo lawendę i kocimiętkę . Tak więc ciachaj śmiało
Anita - Szałwia u mnie choć tegoroczna - świeżo wsadzona to też juz ruszyła z kwitnieniem, na razie ta odmina fioletowa jak u ciebie, czekam jeszcze żeby ruszyła ta ciemno-niebieska, tej mam więcej. Chciałabym żeby sie rozrosła w takie piekne "kupki" okragłe jak w wątku u Ani z zielonego wzgórza, tyle że jej była kilkuletnia i ona cieła ją latem po przekwitnieciu dośc nisko to wtedy powtarzała kwitnienie we wrześniu czy w październiku i ładnie sie zagęszczała a nie była wysoka.. Tez bym tak chciała. A ty swoja tniesz ? Jak ? Kiedy ?